Lämmönkeruuputkisto Vuolukivileivinuuniin

petej

Member
Kohtahan sitä sit tulee aurinkosähköä.  :D
Täällä tuo keräinpumppu invertterin perässä ja akustossa on laturivarmennus jos ei paista tarpeeksi.
Tosin aikas paljon tuo laturi tuota hengissä pitää jo tähän aikaan vuodesta kun kuormana on kuitenkin pannarin pumput ja muut taloudesta löytyvät 12v vempaimet. Näyttää vajaa 100w olevan jatkuvaa kulutusta.
Ei vaan sille tuulimyllylle ole oikein paikkaa,vaatis korkeen tolpan ja sille tuskin saa lupaa.
 

savonhumu

Member
Marraskuu tuotti ~650kwh :)
Joulukuu näyttää olevan keskiarvollisesti kylmempi marraskuuhun nähen ainaki ekan 2/3 ajan niin tuottoo saanee enempiki kun voi /joutuu lämmittään tihheemmin..

Liitteeks laiton huvikseen pari kuvvaa tkntilasta, miten sen lopulta sain värkättyä piiloon khh puolelta ja vieläpä niin että molempien tilojen neliöt tuli tarkkaan käytettyä.. Kyllä muuten junnujen ja isompienki kamat kuivaa hyvästi tuossa kun sen verran on hukkalämpöö kuitenki vaikka kohtuu hyvin nuo putkivejot tuli eristeltyä..


IMG_4711.JPG


IMG_4712.JPG


IMG_4713.JPG
 

savonhumu

Member
Joulukuussa uunista varaajaan ~850kwh :)
Lämmitystahti noin jokatoinen päivä ja lyhyen kovemman pakkasjakson aikaan joitakin kertoja meni peräkkäisinäkin päivinä..
 

savonhumu

Member
Hyvinhän tuo pellaa ja nyt voi lämmittää jokapäivä ihan kohtuu kovastikki ilman että tuvassa lämpee liikaa. kipurajana oon aatellu semmosta 24 astetta jonka jälkeen alkaa jo ahistaa. makkarit noin 21asteisia. Varaajan yläkerran vastus on edelleen yöasennossa mutta jonkinverran sähköökin menee kun pakkanen huidellu pitemmän tovin siellä -10-20 ja alempanaki. Voi tulla tällä menolla eka kerta kun uunin tuotot ylittää 1000kwh/kk varaajan veteen siirrettynä :)

Tässä ynnäilly joutessaan sähkön kokonaiskulutusta entiseen verrattuna niin näyttää siltä että aika huima pudotus on tulossa!
Ennen meni pahimmillaan 26000kwh/vuosi ja nyt on ollu heinäkuun alusta etäluettava mittaus niin siitä kun laskee kulutus/päivien lukumäärällä ja kertaa 365 niin jopa alle 10000kwh näyttää menevän joista lämmitykseen ja käyttöveteen+toimilaitteisiin noin luokkaa 20%(oma erillismittaus keskuksessa). Vielä kun huomioi sen että huhti-kesäkuu oli parhaat aurinkotuotot jolloin kulutusta on sähköllekki vähempi niin mennee ehket tasoihin lauhan alkutalven kanssa. aika näyttää! Tai sitten se vanha mittari velotti ihan liikaa ;D ;D

Alkaa olla takasinmaksuajat järjestelmille kohillaan vaikka osansa voi laskea myöskin parantuneelle lämmönjaolle, uusille vähempivetisille vesikalusteille, sähköpiheille kodinkoneille ja remontin myötä tukituille hallitsemattomille ilmavuodoille(eristettä ei lisätty kun uusien lattiavalujen alle/sivuille kun runko on kuitenki 200 ja yläpohjassa villaa vajaa puol metriä)
Tallin lisäeristys tekemättä(sähkö jelppaa vieläki matalalämpöpatteria) ja halogeeni/hehkulamppujen vaihto ledeihin vaiheessa. Nuista voi saada vielä nipistettyä lajisa kulutusta pois! Uunikiertoon teen vielä varmaan kevväämmällä yhen modin eli lisään hapokkaiden lenkkien pituutta poskikanaviin niin jospa tuo pieni käppi tuottojen ja kulutuksen väliltä saadaan pois ;)

EDIT: tarkennan tuota aikasempaa sähkönkulutusta kun piti seki tarkastaa vielä kun "faktoja" heittelee eli pahin vuosi on ollu 26000kwh(ilmeisesti kova pakkastalvi-> suorasähkötalo-> mittarit rullaa) ja muutaman viimesimmän vuojen ns normi on ollu jossain 23000kwh huitteilla...
 

savonhumu

Member
52 kwh ja reipas vuorokausi lämmityksestä on nyt maksimit mitä uunista on saanu irti ja lämmityski oli kyllä kuvallinen ;D
Kuhan moddaan hapokkaille lisää mittaa niin saanee tuohon vielä aika paljo lisääkin ;)
 

savonhumu

Member
Kyllä se 1mwh tuotto tammikuulle meni täpärästi rikki  8)
Hiukan, enempikin ois voinu vielä saada kun tuo alkukuu oli kuiten poikkeuksellisen lauha..
Tyytyväinen oon toki tähänki!! Liitteenä tänään otetut kuvat pollun näytöstä joissa näkyy väli 1.1.2014-1.2.2014
Uskoo ken tahtoo ;)

DSC_0143.jpg


DSC_0144.jpg


DSC_0145.jpg


DSC_0146.jpg
 

Puuha

Well-known member
no miksikäs ei onnistuisi? tarkoittaa poltettuna puuna n. 15kg päivässä eli kuukaudessa mennyt kutakuinkin kuutio puuta + tietysti mitä uuni luovuttanut ympäristöön siihen kulunut puu.
 

savonhumu

Member
Hyötusuhe ei tällä laitteella ole niin huikee, eli jos laskis vaikkapa 40% niin loput 60% menee ympäristöön ja hormiin ehkä suhteella 30%/30% jolloin kokonaishyötysuhe olis noin 70%. Aikalailla arvailuahan nämä muut luvut on kun vain varaajan veteen siirtyneeseen osuuteen on mittaus.. Savukaasuja en oo piipun päästä mitannu koskaan.. Kuhan teen tuon hapokkaiden jatkamisen poskikanaviin niin sen jälkeen alan luultavasti pitää jonkinmoisia tilastoja puumääristä kiloina ja mittailen nuita hyötysuhejuttuja kun hiukkasen kiinnostaa että paljoko nuita harakoita lopulta tulee lämmiteltyä vuojen mittaan hormin kautta ;D joskus tuli nuo poltetut kilot tsekattua ja suhteessa saantoon tuli noin 40% hyötysuhe varaajan veteen eli sillä perusteella taikinoin näitä tämänhetken tuottoja!

Sen voin kyllä kertoo että puuta on palanu tammikuussa reilusti enempi kun tuo irtomotti(koivun i-M3 on noin 1mwh)
Puuna on sekalaista hakkuutähdettä ja lämpöarvoista on osa karannu taivaalle jo ennen polttopuuks tekkoo(haketta ammatikseen tekevän sanomana). Arvelen että lämpöarvo vois olla aika lähellä jos veikkaa että 1mwh/ yks pinomotti kun puulajit on enimmäkseen havupuuta ja muita ns. roskalehtipuita.
Tuolla perusteella puuta ois menny noin 2.5p-m3 tammikuussa. Voipi olla ihan mahollistakin tuo määrä kun kuitenki melko lailla päivittäin on tullu lämmiteltyä...

Aikasempina vuosina jolloin oli pelkkä suorasähkö, puuta kului reilusti uunissa+kiukaassa vaikka siitäkin on vain mututilastoja niin puhutaan kokoluokkaa 15+p-m3/vuosi. Enemmäks en tuota lukua viitti sannoo vaikka voi se todellisuus sitä ollakki kun varmaa tilastoo ei tuosta ole! Kaikki mitä liiteriin oon tehny on palanu ;D
 

savonhumu

Member
Osaisko joku paremmin saksaa ymmärtävä vinkata että että mistähän sais savukaasujen lämmöt kestävää hyvin taipusaa kurtturosteria, josta vois vaikka kierukkatyyppistäkin hommaa värkätä? ebay.de koitin vähä etiskellä mutta tuntuu nuita vaihtoehtoja oleven liiakski asti ::)

http://www.ebay.de/itm/Solar-Edelstahl-Wellrohr-DN-12-DN-32/271375543938?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D24928%26meid%3D8f23ce0dfeec421bacead15a35e6a63c%26pid%3D100005%26prg%3D10512%26rk%3D4%26rkt%3D6%26sd%3D380827723400&rt=nc

Oisko tuossa mitään järkeä? taipuneeko helposti?
Tohon pitäs löytää sitten liitos jolla sais dn20kurtturosteriin kiinni ja sitten t-haara tms jonka sais dn16kurtturst väliin että sais jonkinmoisen anturitaskun rakenneltua siihen... jos ymmärsin oikein niin 50m tuota tavaraa maksas vajaa 140€ plus toimitus :eek: aika soppelin hintasta kampetta olis vrt kotomaan riistohintoihin ;)
 

savonhumu

Member
Tänks! Onkohan noissa lopulta eroa eri myyjien tuotteilla, samanolosta tavaraa kaikilla ainaki kuvienmukaan tarjolla. Kunhan saa vaan tarpeeks pitkänä rullana nuita!
 

savonhumu

Member
Noniin, DN16 kurtturosteria tilattu 54metriä liittimineen. Lisäks otin pakettiin vähä eristettä ja +400 kestävän pt1000 anturin!
saas nähä kauanko nuiden tulemisessa kestää kun pikkasen jo himottas ruveta värkkäämään ;D
 

savonhumu

Member
savonhumu sanoi:
Noniin, DN16 kurtturosteria tilattu 54metriä liittimineen. Lisäks otin pakettiin vähä eristettä ja +400 kestävän pt1000 anturin!
saas nähä kauanko nuiden tulemisessa kestää kun pikkasen jo himottas ruveta värkkäämään ;D

Ei menny kauaa kun kamat on nyt pihassa ja kaikki sitä mitä pitääkin!
samin linkkaama myyjä vaikuttas ihan luotettavalta hepulta

Sama kauppa on ebayn lisäks tuolla www.direkt-solar.com

Kamat.JPG


Kurttuputki.JPG
 

savonhumu

Member
tulilla :)

Ihan kivasti onnistuu käyttöveen tulistelu nytte ja muutenki lämpöjä irtoo noppeemmalla tahilla varaajaan!
laite hyppäs taas laakista tulille, mutta starttianturi on hiukkasen liika likellä savukaasuja eli joudun siirtään sitä vähä viilempään paikkaan ettei ulkopuolelta hohkava lämpö sotkis toimintaa liikoja. Nyt hujastelee vähä kun on tulet pesässä vaikka pääasiassa seuraileekin putkiston sisällä virtaavan tavaran lämpötiloja..
hyötysuhteisiin ja muuhunkin toimintaan palaan kunhan saan hienosäädettyä toimintaa kun menee käytännössä kaikki olemassaolevat säädöt uusiks.. maksimivirtaamat tällä putkistolla ja pumpulla on noin 0.55m3/h eli ei vastustele ainakaan liikaa tuo reipas 50 metriä vaihdinputkistoja  dn16+10metriä tuplana siirtoja dn20 kurtulla..

DSC_0774.jpg


DSC_0776.jpg


DSC_0777.jpg


kasassa.jpg
 

rotzi

Well-known member
pökö sanoi:
Hienoa lueskella kun joku jaksaa tehdä omin käsin. Siisti lto-paketti, tommoisia touhuisin itsekin jos olisi uuni mitä viritellä.
Miksei noita ole sidottu nippusiteillä  ;D, komee nippu...

Tais jonnin verran pienempitöinen kuin se edellinen versio, siitä edellisestä ei enää montaa kuvaa ketjussa näkynytkään...mistä aineesta seuraavaksi  ;) ?
Ja jos tehotkin on kovemmat niin parempikin sitten lienee, pitääkös tässä itekin alkaa aukomaan tota Joyan kattoo mitä sinne mahtuu, varaajakin on suoraan alapuolella, alhaalta vain suoraan reikä poskikanavaan ja sitä rataa hmmm...taitaa olla helepompaa aukoo vain päätä eikä takan kantta  :D
 

savonhumu

Member
rotzi sanoi:
pökö sanoi:
Hienoa lueskella kun joku jaksaa tehdä omin käsin. Siisti lto-paketti, tommoisia touhuisin itsekin jos olisi uuni mitä viritellä.
Miksei noita ole sidottu nippusiteillä  ;D, komee nippu...

Tais jonnin verran pienempitöinen kuin se edellinen versio, siitä edellisestä ei enää montaa kuvaa ketjussa näkynytkään...mistä aineesta seuraavaksi  ;) ?
Ja jos tehotkin on kovemmat niin parempikin sitten lienee, pitääkös tässä itekin alkaa aukomaan tota Joyan kattoo mitä sinne mahtuu, varaajakin on suoraan alapuolella, alhaalta vain suoraan reikä poskikanavaan ja sitä rataa hmmm...taitaa olla helepompaa aukoo vain päätä eikä takan kantta  :D

Nippusitteilläpä hyvinki ;D ;D kuparia ja aisia on sidonnat..

Auvo vaan sitä uunia, eiku päätä vai miten se oli ;D oikeesti jos on mahkuja niin eiku värkkäämään vaan kun nämä tarpeet ei kovin paljoo kustanna ja töiltään on TOdella paljon helpompi kun ei tarvii liitoksia juotella ja muutenki ihan siedettävää oli ainakin tämän laadun kurttuputki taitella menemään!

ihan kivasti irtoo jenkua nyt kun sain vähä säätöjäki haettua ilman että jaksoin vielä tuota anturia siirtää.. tiijän heiton minkä se tekkee niin ei tarvii kiirettä sen kanssa pittää. kuristin virtausmaksimit noin 300litraan tunnissa ja säädin pumpun säätöalueen sillleen että tuo terminen vaihtovena on koko ajan auki kun on tulet pesässä eli noin 70-asteista litkua pyrin pitämään kierrossa kokoajan .
pumpun parametrejä koitin laittaa silleen että sääti kieroksilla sitten pysymäänki lämpötilan melko vakiona.. lämmityksen alussa oli virtaamat aika pian vajaa 200 litraa ja teho pollun näytöllä 10+kw. sitten loppua kohti nosteli tehot 13-15kw kunnes hiilenpolton aikoihin alko vajumaan hiljallee alaspäin. tehokasta lämmitystä tein reipas pari tuntia tälle iltaa ja varaajaan siirty sen aikana vajaa 30kwh. siittä jatkuu seuraavan vuorokauden ajan rauhallisempi teho matalemmilla lämmöillä varaajan keskiosaan yhtäjaksosena jonka aikana saantoo tulee melkeen toinen mokoma lisää vielä eli varaaja ei kovin äkkiä viilene tuona aikana. Nyt kun alkaa lauhemmat kelit niin luultavasti jossainkohtaa on tilanne että varaaja on jo valmiiks kuuma edellisen lämmityksen jäliltä ja saan ladattua sen sitten ns. täyteen seraavalla lämmityskerralla..
uunin pintalämmöt ei muuten enää nouse katolta ja sivujen yläosista juuri lainkaan eli tupakeittiön lämpötilakin putos tämän modin myötä  alemma, vaikkei se tukalana meiän makkuun oo tähänkään asti ollu..

semmonen mututuntuma on tälläerää että kerran päivässä lämmitys riittää tuolla -25 pakkasta seutuvilla(ekojen testien aikaan oli tuo lämpötila) näillä systeemeillä lattiohin ja käyttöveteen ilman sähköö kun uunin hohkama lämpökin vaikuttaa merkittävästi tönön lämpötiloihin eli suoraan lattialämmityksien tarpeisiinkin kun on ilmasta haisteleviä termareita käytännössä kaikissa tiloissa. 
Nyt kun alkaa olla lämmöntuotot kohillaan niin vois pikkuhiljaa ruveta hivisteleen tuon lämmönsäätöautomatiikan kanssa kun siitä löytyy kaikemaaliman pudotus/poissaolotoimintoja ja varaajan vastuksenki sais pelaamaan suntin asennon ja aikaviiveen perusteella..

Ei nämä harrastukset tekemällä ihan heti lopu!
 
Ylös