Lämmönkeruuputkisto Vuolukivileivinuuniin

savonhumu

Member
Yli 28 kwh saanto ja aikaa menny alle vuorokausi :)
Ennen meni noin 1.5 vrk/reilu 30kwh ja matalaa lämpöä tehtiin vain alakertaan käytännössä!
Lämmityskaudella jolloin uuni on jo valmiiks jäännöslämmössä vois ajatella saavasa enempiki ja nuo uupuvat eristeet putkistoissa hämää tulosta hieman vielä.. Nytte oli uuni käytännössä täysin kylmä kun yli viikon tauko oli lämmityksessä..
Tulipesän jäähtyminen näyttäs olevan hieman rivakampaa nytte myös mutta paistaminen onnistunee edelleen ihan normaalisti. Tänäiltana lämmitän luultavasti uudestaan kun sen verran hyvin on uuni jo jäähtyny ja saapi katottua, miten hyvin sitä käyttövettä saa tehtyä kun varajaan alakerta on uunin ja auringon ansiosta jo valmiiks lämmin+yläkertakin on yli 50-asteinen!

Ajan kanssa näkkee miten hapokkaat nokeutuu kanavissa ja onko isosti vaikutusta tuottoihin. Tarpeen vaatiessa vaihan kuumemman termarin siihen vaihtovenaan eli lataan 70-asteista nykyisen 60-asteen sijaan.. Nuohouskin onnistunee alakautta kun molempien putkilenkkien alapuolella on nuohousluukut..
 

savonhumu

Member
tossapa kuvatukset allekirjottaneen kötöstyksen nykytilasta jos jotaki kiinnostaa...
Paljonki tuossa olis varmaan vielä korjattavaa mutta toimii ihan ok nytte ja on kohtuullisen loivaliikkeinen ja jopa turvallisen olonenki hökötys. Luultavasti menee pitkähkö aika ennenku seuraava modaus tulee jos on tullakseen edes..

Kvartsihiekalla tuli täyttö silleen että puolestavälistä eteenpäin sopi 5cm pehmee kivivilla kansien alle just ja siittä taaksepäin takaseinään asti 2cm kovaa tulisijavillaa tuli hiekan päälle..

Paljonki tuossa on varmasti arvosteltavaa, varsin ainaki työn jälessä kun ei pahemmin ennen tätä oo tullu juoteltua mutta pittää ainakin vajaa 9bar painetta vuorokauden niin mulle välttää kun käyttöpaine on maks 1.5 bar..

Tehoja tulee lämmityskaudella lämmityksen aikana noin 10 kwh yli 60-asteista ja sen jälkeen vähintään tuplaten tuo määrä matalamepaa lämpöö ja noin vuorokauden sisään :) eli jos päivittäin uunia kuumentaa niin kuukaudessa liikutaan jossain 700-1000 kwh:n haminoilla. tarkemmin en osaa arvioida kun on niin lyhyt kokemus tästä modista vielä, mutta tuohon haarukkaan asettunee.  :) Kokeilin muuten pysäyttää pumpun kun täys rähinä oli pesässä niin aika joutuin piti napata päälle takas kun rupes lämpöarvo viliseen ruudussa aika vauhtia ylös samointein. Tulipahan polteltua noet veke hapokkaista kun yli 90-asteessa kerkes käydä enneku sain pumpun pyöriin ja hetki meni kiertoo enneku alko jäähtymään :eek: Sähkökatkolla tulee aikas kiirus tempoo lunkut kiinni ja peltiä pienemälle.. Ups on jo hankintalistalla niin sais vähä pelivaraa lisää!
Periaatteessa ei pitäs tapahtua muuta kun varojen huutelua jos kiehahtaa mutta ei oikeen huvittas kokkeilla mitä käy ::) Vaikka toisaalta joskus pitäs uhalla testata talon ollessa tyhjillään niin tietäs sitte mitä odottaa!
 

jets

New member
Hyvältähän tuo näyttää. Vaan onko mitään kiinnityskohtia takan kiveen tai muuhun ainekseen, joka lämpölaajenee ja -supistelee? Aika ikävä vissiin alkaa fiksailemaan jos menee rikki jostain :)

Mulla on haaveissa saada vaihdettua vanha puhallin-peltitakka varaavaan, jossa olisi myös leivinuuni ja kyljessä pieni hellakin. Vaan kun on sähkölämmitys, putket takassa tekisi vain käyttövettä. Tosin kannattaa varmaan silti laittaa, jos nimittäin joskus tulee kannattavaksi tehdä lämmöstä sähköä ja maksaahan se käyttövesikin..
 

savonhumu

Member
Tuo on kelluvana paikallaan ja putket nojailee joko villoihin tai kvartsihiekkaan. Kuparilevyt hankailee kiviä vasten kun liikehtii lämmöstä.. Nuo sivuillaroikkujat pääsee myöskin heilumaan sivuttain hieman, mutten usko että moista kovin paljoo käy!

Ei tuo putkiston ylösnosto kovinkaan paha juttu ole. Ehket menis 2-3h siihen että värkki on lattialla. Uunin kannet lähtee nostamalla neljässä osassa ja raksaimurilla imeksii hiekat kuikkaan niin ei muuta ku nostaa vaan pois. kaks henkee tosin tarttee tuohon, mutta hyvin tuo rouvakin on hommasta selvinny vaikka aika pieni kokonen onki :D

Putkiston saan imettyä vesi-imurilla tyhjäks tkntilan puolelta kun on sopivasti sulkuja ja täyttö/tyhjennyshanoja..
 

savonhumu

Member
Pakko olla purettava tämmönen protoilu, ei tästä muuten olis mittään tullukkaan ;) Ompahan "pieni" vaiva korjata jos ruppee vuotamaan joskus ja kuivuriki on ihan siinä äärellään ku lyöpi puita pessään vaan ;D
Aika helppo todeta vuoto kun lyöpi varaajasta sulut kiinni uunin ollessa kylmä niin on sen verta pieni vesimäärä tuolla kierrossa että paine romahtaa äkkiä jos vuotaa edes vähän! Varavarohan tuossa on sulkujen ja uunin välissä tietenki jos sattuu sulut jäämään kiinni...
 

savonhumu

Member
Tänään piti taas leikkiä kameran kanssa.. Aikanaan tämän 2-proton ensilämmityksen jälkeen otin kuvia nuohousluukun kautta hapokkaista lenkeistä, jotka on luukkujen yläpuolella. Kamera tai jokin muu valoa tuottava tähystin on oikeestaan ainut tapa nähhä muutokset putkistojen pinnoilla kun luukkujen kautta et nää mittään koska hormi on 90-asteen kulmassa niiihin nähden pystyssä ja päänuppi ei luukusta sovi :eek: ;D

Tämänpäiväset kuvailut näyttäs vähä siltä että kovin ussein ei joudu näitä putkia nuohoomaan kun presiis samanoloset ovat nytte kun mitä ekan lämmityksen jälkeen ja lämmityksiä on kertyny kuitenki kohtuullinen määrä tässä välissä!
Semmonen kevyt hipasunoki niissä näyttää olevan ja tehoissa en oo havainnu vielä ainakaan mittään muutosta eli vois olettaa ettei lämmönsiirtymistä paljookaan hidasta tuo! :)
 
Tere,
Oliko sulla polly liitetty tuohon uuni sydemiin, minkälaisia tuloksia sieltä on tullu? ja miten on tuo 1000l pytty riittäny?
Itelle suunnitteilla vähän samankaltainen kompleksi kuin sulla... aurinkoa, uunia, jne..
 

savonhumu

Member
On pollu ollu kiinni alusta asti tuossa! 1000l pytty on ollu ihan sopiva tähän hommaan. talon koosta riippuen joku 750 litranenki vois olla ihan ok! Tuo eka versio ilman hapokkaita riitti käytännössä lattialämmitykseen ja kv:n esilämmitykseen tälle talvee(150m2) kun ei kovin paljoo nuita tosi kovia pakkasia ollu. 6kw Vastus oli joitakin poikkeuksia lukuunottamatta varaajan yläkerrassa joka yö 2h päällä kv:n tulistuksen varmistamiseks! 12.10.2012 eteenpäin tuotot on ollu keskimäärin reipas 500kwh/kk vanhalla versiolla.. nytte on 3000kwh raja rikottu ja vanhalla systeemillä olis tuonne 3500+ päässy vaikka kevväästä uuninlämmitys vähenee ja keveneekin auringon antaessa osansa..

Tämä uusittu versio onki sitte vähä "rajumpi" laitos eli antaa aikas paljo äkempää kuumia varaajaanpäin vaikkei kokonais-saanto kylmästä uunista lämmityksen jälkeen takas kylmään uuniin ihan hirveesti noussu kun sama lämpö siihen uuniin sitoutuu kuiteski. Pointti on noppeus verratuna entiseen. Eilen illalla 18.00 aikaan lämmitin täysin kylmää uunia normitavalla, niin tälle aamua oli yli 22kwh kelannu polluun ja iltaan mennessä varmaan se 30 kwh tulee täyteen eli tällä systeemillä vois kovempina pakkaskuukausina olla mahollista jopa liki 1000kwh saanto kun voipi päivittäin lämmitellä, ilman että liika kuumaks tupakeittiö tullee..vanhalla meni tähän samaan reilut puolet pitempään. Sitä on turha kuvitella että varaaja ihan tulikuumaks tällä mennee kun tuotto on tulien sammumisen jälkeen maltillisempaa, alkaen sieltä 3kw tasolta vajumaan alaspäin, mutta kun sitä tuottoo on käytännössä lämmityskaudella kokoajan niin meillä on pelannu ihan ok..hapokkaiden myötä käyttövettäki(+60asteista) saapi nytte noin 10 kwh eestä joka lämmityksellä. Vastus ollu sammuksissa parisen viikkoo jo ja ens talvi sitten näyttää paljoko tuota vielä tarvii... Tulisijaa en oo nuohonnu koko talvena vieläkään ja nokisutarikaan ei pahemmin tuota raapinu vaan lähinnä imurilla otti lentotuhkat veke kun alkuvuojesta lakisääteisen kävi tekemessä.. Tehoja tulis luultavasti hieman lisää kun hankais kunnolla poskikanavistot läp alas asti.. No ens talvelle viimestään sitte ::)

2-auton tallin matalalämpöpatteriin joutu totteemaan ettei vanhassa keräimessä paukut oikein riittäny. Siellä on tarkotus pittää 10-12 asteen lämpöö ja eristehommat ei seinissä ja ovissa oo oikeen kohillaan. lisäeristyshommia teen kesän mittaan niin aikas varma oon että sillon on mahollista pittää tuoki patteri päällä ilman että hörppii varaajaa liika kylmäks! maaliskuun auringonpaisteiden alettua laitoin senki päälle jatkuvasti lopulta. Sähköpatterit oli ryöstöpuuhissa vielä tämänki talvee siellä ja voin kertoo että 2.5kw patteriteho nostaa aikas mukavasti lukemaa kwh mittarissa tuommosilla 10cm seinäeristeillä ja vuotavilla ovilla, kun mulla on erillismittaus lämmitysjärjestelmälle härpäkkeineen ja nuo tallin sähköpatterit on siinä mukana.
Vesipatteritalossa tämä allekirjottaneen härdelli ei ainakaan näillä vinkeillä toimis kun lämpötilat pitäs saada jonkinverran ylöspäin että riittäs menoveen lämpötilat ja sekin huomioitava että tuottoo on myös uunin hohde huoneistoon eli lattialämmitys pitäs olla sen vertas älykäs että ossaa katkoo piirejä pois päältä lähitiloista kun uuni hoitaa hommaa. Sekin osaltaan selittää että tämä on niinki hyvin riittäny kun mulla on kaikissa makkareissa ilmasta haistavat lattiapiirejä ohjaavat termarit(sääjetty 21 asteeseen) ja tupakeittiön keskilattiaa ohjaava myöskin, nuo tipahtelee aina pois päältä uunin lähitiloista. Tupakeittiön ulkoseinäpiirit ei oo termarin takana niin kovilla pakkasilla ei kylmety lattian reuna-alueet tämmösessä ei ihan nykynormit täytävältä alapohjarakenteelta.. kosteet tilat jatkuvana päällä myöskin mielyttävän lämpöseks sääjettynä. Seinät ja yläpohja on nykymittapuullakin ihan ok tasolla lämpöarvoltaan.. Menoveen lämpökäyrä on tälläerää 26/28/32, josta tuo eka on +20 ulkolämmössä, toka 0 ja kolmas -20. ulkolämpö on ensisijainen määre ja sisälämpö vain maksimileikkuri jolloin suntti kääntyy nollaan ja pumppu pysähtyy tovin päästä..
Asumismukavuujen kustannuksella ei oo lähetty lämpötiloja laskemaan vaan pikemminki hieman kuumempaa täällä tuppaa olemaan kun mitä "normisti" ja lämpötila humppaa tuvassa tietenki jossain 21-24 välillä talvella. Muualla on aikas tasasta :)

Ihan semmonen positiivinen viilis tästä rotoilusta nytte ainaki on.. En syksynä kun saan kokonaislukemat vuojen ajalta molemmista järjestelmistä lokakuun tokalla viikolla niin selvii sitten miten onnistunu tämä härväily oli suhteessa investointiin!
 
Kiitos, kylläpä entisen naapurikunnan miehelle iski kirjootusvimma, mut erittäin hyvin auttoi ja vei minunkin projektin suunnittelua eteenpäin.
Mitäs mieltä oot tuosta muurari Petri Pakarisen patentoimasta kattilateräs varaajasta (18-40l) uunin sisään?
Näitä lämmönkeruu juttuja rupee olemaan kohta kaikilla uuni valmistajilla ja tuo pakarisen homma ainaskin minusta vaikuttaa toimivalta, Liekkö kellään kokemuksia?
 

savonhumu

Member
Se puheripuli iskee joskus ;D Arvelin vähä syvällisemmin kirjotella ettei tule yltio-optimistista kuvvaa tästä touhusta.. Joka tönnöön tämmösestä olis hyötyä mutta pääasialliseks lämmittäjäks ei kaikille käy olosuhteista riippuen ja puuta täytyy oikeesti polttaa tuossa että saapi hyöjyt kotiapäin.. Sähkövastuksella pärjää kyllä kun ollaan poikessa pitempään, mutta halpaa touhua ei oo pitemmän päälle silleen!

Tuo petri pakarisen säiliöhomma vaikuttaa ihan kiinostavalta, luultavasti hyödyntää matalat lämmöt vielä tarkemmin kun tää allekirjottaneen härveli.. Laita kuukeliin vesimiilu niin löytyy toinen aika mielenkiintonen härveli, tuota miilua vois ajatella tekeväsä takan/uunin näköseks kuorimuurauksella jos ei nykyinen olomuoto silmää mielytä..
peltikuoriset vesivaippatakat on ommaan korvaan kuulostanu hieman työläiltä pitkien polttoaikojen takia, tiijä sitten mikä on tottuus niiden osalta.. Esim jossain oli kerrottu että 6h piti pittää tulia pesässä että muistelen 1000l varaajan sai 60-asteeseen! Ei mulla hermo kestäs pitemmän päälle. Voihan nuoki olla ok jos mitotus on reippaampi takan osalta.. Leivinuunihomma on kuiten aikas paljo helpompaa hommaa ja ei tarvii konvenktiopintoja nuohota säännölleen, mikä on pakollista näissä vesitakoissa-> nuohous-sotkut tuvassa? Uunissa riittäs varmaan kerran lämmityskaudessa(puolivälissä about) tuo poskikanaviston nuohous ja senki voi teetättää nokisutarilla lakisääteisen yhteydessä jos ihtee ei kiinnosta!
 

savonhumu

Member
Nyt kun on tuo etäluettava sähkömittari niin näkkee aika hyvin ettei käyttösähkön lisäks voi olla/ei olekkaan kovinkaan paljo muuta kulutusta. Liitteenä elokuun kulutuskäppyrä johon on tallentunu 473 kwh mutta kaks viimestä päivää uupuu vielä eli asettunee johonkin 500kwh tuntumaan! Ei paha! Näkyy muuten hyvin talon ns tyhjäkäyntikulutus kun oltiin lomalla Norjassa toistaviikkoo niin aika vähällä näky menevän 8)
Auringon voimin on menty kv ja kosteiden tilojen lämmöt huhtikuun alkupuolelta asti ja näyttää että syyskuun puolellakin pärjää jos vaan arska paistelee.. Uuninlämmityskausi alkanee lähiaikoina ja puitakin on liiterissä kuivina jemmassa reilusti niin voipi polttaa sen minkä tarve vaatii!

Edittiä: piti ihan tarkistaa lämmityslaitteistojen kulutus eli elokuussa 40kwh joka koostuu lähinnä lämmönjakolaitteistosta ja yhdestä 2h mittaisesta vastuksen käyttöjaksosta.

elokuu.jpg
 

savonhumu

Member
Tuli sitte tännään kokkeeltua että mitenkä käypi jos keittää ja rajusti :eek: ;D
Kannoin eilen puut uunin eteen ja pyysin rouvaa tämän päivän aikana lämmittään uunia kun alko jo viluttaan sisällä ja vesivarannotki oleen vähissä.. No muuten homma natsas eli uuni lämpes hyvin jne ja koko homma menee automaatilla eli ei tarvii säätää mitään tulien aikana tkntilassa niin rouvakin osaa hommaan, Ainut vaan että pumppu ei lähtenykkään käymään vaikka ohjain anto komentoo! Ihmettelin kun tulin kotia töistä että miks varaajan lämmöt ei ollu noussu vaikka uuni on kuuma... Kuulemma porpotti jotenki hassusti kun tulet oli pesässä ;D ;D Ei käyny mielessä ettei ainakaan lisää enää puita kun ilmiselvästi jokin kiehuu.. No uunikeräin käytännössä höyrysty kun lämpötilaloki näytti 266-astetta maksimissaan anturilla.. Pumppu lähti käymään kun buuttasin ohjaimen ja kopsautin pumpun ja taajarin kylkeen pari kertaa.. Liekkö ollu siipi jumissa vaikka muutama lämmityskerta on jo alla kesän jälkeen eli ei pitäs seisonnasta ainakaan johtua ja kesälläki ohjain silloontällön pyöräyttää pumppua juurikin jumimisen estämiseks.. Lämpötilat oli onneks senverran jo rauhottunu ettei liika kuumia ennää vaihtovenojen ym läpi menny vaan maltilliset 110-asteta oli enää ;D ;D Varokaan ei nähäksein ollu lauennu varaajasta eikä pumppuryhmästä niin ennaakkoon ajateltu 1m3 vesimäärä ja 120 litran paisunta hoiti homman niin ettei mittään käyny.. Hieman ilmailuhommia aiheutti vain ja ylimääräsiä sydämmentykytyksiä allekirjottaneelle... saattaapi takuuhommia olla tiijossa

Eipä taija tarvetta upsille olla kun tuli tämäki vahingossa testattua että mitään ei käytännössä käy vaikka ei sähköjäkään olis. Tämä oli kyllä periaatteessa tiijossa mutta käytännöntesti oli sattuneesta syystä tekemättä vielä!

 

Eko

Member
Täällä tuli vesitakan varolaitteiden toiminta testattua keväällä . Olin jo laittanut varaajan vesitakan alahanan
kiinni . Enpä tuota muistanut kun tulet takkaan virittelin . Ajattelin vain , että nopiastihan tuo varaajakin lämpenee
kun tulokin oli jo 80 . Samalla kun rupesi raksuttamaan , alkoi painevesi jäähdyttämään takkaa ja aina samalla
ylivuodosta ruutasi vettä . Melkoinen rynkytys oli hetken päällä , ennenkuin kerkesin varaajan alahanan aukaisemaan .

Ilmauksella tuostakin selvittiin ja tietenki pirunmoisella säikähdyksellä  ::)
Onhan tuo tietenkin hyvä tietää , että tarpeentullen laitteet toimivat . Nyt on jo tullut kuiten laitettua invertteri
varmistus , kun on pv: ja akut toiminnassa .
 

savonhumu

Member
Se olis lämmityskausiki kunnolla korkattu lokakuun aikana! Tähän mennessä paras vuorokausi uunin lämmittämisen jälkeen on ollut 35+kwh. Lämmitystahti on noin jokatoinen päivä, välistä harvemminki ja muutaman kerran tuli peräkkäinki lämmitettyä hiukan kevyemmin! Tuo viimesin modi eli hapokkaat poskikanavissa on toiminu odotetusti ja muutenki koko helahoito pelaa/tuottaa ihan ok nytte... 8)

Uusin modi, mikä liittyy lämmitykseen ja asumismukavuuteen on päässä itäny ajatus uuniin hohkaman ns. liikalämmön ajo autotallin puolelle jonkinsortin kanavapuhaltimen+ hyvin eristetyn muovikanavan avulla.. Tuohon kaveriks perhospelti uuninpuoleiseen päähän ja palopelti(pakollinen!) tallinpuolen päähän.. Ilmahan ei ole tunnetusti kovinkaan hyvä lämmönsiirtäjä, mutta jos uuninseutu vähä jäähtyy ja talliin menee vähänkin kuumia niin hyvä on! Vieläku viepi tallissa sen tuloputken jossain nurkassa ihan lattianrajaan niin lämpö tulee oikealle korkeudellekkin... ainut mikä tuossa mietityttää on ylipaine eli poistoja pitäs avata talliin niin paljo että ilmaa poistus tarpeeks paljo(paine ero=0?) poiskin ettei homehuta rakenteita tai voishan sen kanavapuhaltimen laittaa tallin ulkoseinän venttiiliinki, mutta tuskin jaksas vetää perhospeltiä auki pyöriessään kun se olis sillon eri kanavassa ja hajuhaittojen takia täysin välttämätön! Löytyyhän tuohon varmaan sähkölläkin toimivia tiiviitä servopeltejä perhospellin tilalle, jolloin tuo painovoimanen siirto tuvasta talliin olis kytkimen/kellon takana tai jopa yhistetty tallin seinän kanavapuhaltimen on/off toimintoon. Hintaa vaan alkaa tulemaan helposti liikaa hyötyyn nähen, tosin lisämukavuudesta vois maksaa hiukkasen tma:n kustannuksella!.. kellään käsitystä millanen servopelti tuohon kävis?

Rakentavia ehotuksia otetaan vastaan ja vinkkeli nimenomaan siihen että uunin hohkama "liikalämpö" lauhemmilla keleillä menis tallin puolelle. putket ja muut iv-tarpeet saan työmailta, mutta puhaltimen ja muut sähköhärpättimet on se osa mikä ei ihan tolkuttomaks tarttis karata ;)
Mahottoman tehokas tuon ei tarvii olla kun lämpötilaero on tupakeittiössä muihin tiloihin nähen 2-3 astetta eli lämpö 21-24 astetta kun muualla on 21-astetta..
 

pökö

Member
Kuinka lämmin tuo talli normaalisti on, onko mahdollista että seinät ja ikkunat hikoilee kun tuuppaat lämmintä ja "kosteaa" ilmaa kylmään talliin?
 

savonhumu

Member
Pyrkimys pitää tallin lämpö talvellakin 10-12-astetta ja kaikki tuon yli on plussaa jos se tulee tuon hukkalämmön takia.. ainakaan 5kw puhallin ei ole hikoilua aiheuttanut kun sillontällön teen piikkinoston tuolla esim autorempan takia.. uunin päältä otettava ilma on todella kuivaa kun tupakeittiön ilmankosteus on talviaikaan alle 40% mutta sitä en osaa sanoa mitä ilmankosteudelle tapahtuu jos se kuuma ja kuiva ilma viedään talliin jossa se törmää reilu 10-asteiseen hieman kosteampaan ilmaan..
 

pökö

Member
Laita kokeeksi kaksi samanlaista puhallinta joista toinen puhaltaa uuninpäältä lämmintä talliin ja toinen joka puhaltaa tallin lattian tasosta ulos. Alas siksi että ulos menisi kylmempää ilmaa.
Kokeile jollain halvoilla laitetuulettimilla, ne siirtää ilmaa ihan mukavasti kun ei ole vastusta eikä maksa hirveitä.
 

savonhumu

Member
pökö sanoi:
Laita kokeeksi kaksi samanlaista puhallinta joista toinen puhaltaa uuninpäältä lämmintä talliin ja toinen joka puhaltaa tallin lattian tasosta ulos. Alas siksi että ulos menisi kylmempää ilmaa.
Kokeile jollain halvoilla laitetuulettimilla, ne siirtää ilmaa ihan mukavasti kun ei ole vastusta eikä maksa hirveitä.

kuulostaa ihan kokeilemisen arvoselta hommalta! pitemmässä juoksussa jonkinsortin kello/termostaatti automatiikka hoitelemaan pyörintää niin hyvä tulee..
 

savonhumu

Member
Ilmansiirtohommat on edelleen suunnitteluasteella kun työt haittaa harrastuksia :eek:
Mutta uunia sentään saapi kuumentaa jo ihan säännöllisesti jokatoinen päivä ja nyt on uus varmennettu huippuki löytyny eli 43kwh tuottoja yhden vuorokauden aikana alkaen tulitikun raapasusta 8) Joku vieläki korkeempi tuottohuippu on noin mutuiluna mutta ei tullu pollun lukemia tsekattua alussa niin jääkööt arpomatta...
Marraskuun tuotot varaajaan asettunee johonki 500-700 kwh paikkeille riippuen lämmitystarpeesta ja huoneilmaan aikapaljo lisää myöskin..

Einomyrsky meinas taas aiheuttaa sydämmentykytyksiä kun aika kuuman uunin aikaan tipahti sähköt, onneks vain noin vartiks mutta kivasti kerkes ruveta porisemaan putkistot tuossaki ajassa.. jonkinsortin vapaakiertoa mielestäni pollun näytöltä tulkkasin eli tais hieman hillitä lämpötiloja. Sähköt onneks tuli takas joutusasti ja lämpötila oli "vain" 119-astetta uunipiirissä tuossa kohtaa niin varovasti nykäyksittäin manuaalikäytöllä jäähyttelin inhimillisiin lukemiin eli mitään suurempaa hommaa tuosta ei onneks tullu.. Kyllä se uppsi jossain muodossa täytyy tuohon ruveta väkästelemään talven mittaan niin ei tarvii nuita maaseudulla silllon tällön tulevia pikku virtakatkoja jännätä!
 
Ylös