Aurinkosähköä mikroinverttereillä.

SavonSähköSeppo

Active member
Tuossa kyseisiä kapistuksia jonkun verran googeloinut niin aika vähän tuntuu olevan mikroverttejä myynnissä suomenmaalla. Ainoat toimivat nettisivut ja tuotteet löysin
electrotori.net sivuilta. Etsin mikroa johon saisi 3 paneelia kiinni esim 285w tehoisia. Jos jollain on linkata mistä moisia löytys niin olisin kiitollinen! + Toki suosituksia merkeistä ja malleista. 👍🏼
 

SavonSähköSeppo

Active member
Tilaat tuolta Hoymilesit: https://sklepsoltech.pl/pl/c/Mikroinwertery/116

Satkua halvempia kuin esim. Ralosilla
Ralosilta tilasin MI1200 mallin. 250€. Tiijjä sit oliko kallis vai ei. Miusta halpa 4 paneelin vertiks. Tuossa äkkiseltään huomasin manuaalia lueskellessa ja piuhoja katellessa et mikrossa on 2kpl vaihelähtöjä. L1 ja L2.

Mites nuo asennetaan kun eikös nämä ole yleensä yksvaiheisia? 🤔
 

SavonSähköSeppo

Active member
Mites tuo mikro muuten reagoi jos valtakunnan verkko on alhaalla? Tätä tuumailtiin sähkärin kanssa, kun nuo mikrot on täällä käpykylässä vielä täysin tuntematon käsite. Niin paikallisessa sähköliikkeessä kun väestönkin keskuudessa.

Ja onko tuon toiminta tosiaan niin että kun tuo startti ampeerimäärä ylittyy niin mikro herää ja alkaa työntää 230v verkkoon/keskukseen sen minkä paneelit antaa @ W? Mikrolle kun ei omaa syöttöä keskuksesta tule.
 

maanma

energiaonnellinen
Uskon, että paneelit samassa mppt:ssä ovat rinnakkain kytkettyjä. Lisäksi ohitusdiodit päästää osittaisvarjostetusta myös sähköä toisen paneelin rinnalle.
 

SavonSähköSeppo

Active member
Onko muuten näin että noiden mikrojen tuo wifi-lähetys on merkkikohtasesti salattu? Eli pitäs olla saman lafkan wifi-purkki millä saa sit tutkittua noita tuottotietoja? Vai onko joku muu kikka siihen?


Itse aattelin tyrkkästä vaan nuo tulovirrat kulkemaan din-kiskossa olevan kwh-mittarin läpite. Siitä vois sit kahtoa aina viikko/kk/v tiedot. Kolmesta paneelista kun nyt ei kovin isoja tuottoja loppujenlopuks tule että 150€ omaan wifilaitteeseen tuntuu suht arvokkaalta saatuun tietoon nähden (tai sen arvoon).
 

maanma

energiaonnellinen
Selitätkö hieman tarkemmin tuota miten ajattelet diodin toiminnan.
Jos paneelissa on kolme sarjaa, joista var jo osuu kahteen tuotettu kuorman alainen jännite on vähintään paneelissa ilmoitettu ( vähenettynä 0,5v per diodi) mutta virta A vain kolmasosa. Jos varjo osuu vain yhteen sarjaan niin virta on kaksi kolmasosaa ja jännite yhden piirin ohituksen vuoksi 0,5v ilmoitettua alempi.


Toinen paneeli tuottaa rinnalla sille ilmoitetut arvot.
 

Savonius

Well-known member
Taitaa olla niin että kun paneeleilta tuleva on rinnan mikrovertissä niin tuo yksi MMPT toimii. Siinä tilanteessa että toinen paneeli on varjossa virta puolittuu mutta jännite säilyy.
 

SavonSähköSeppo

Active member
Mites muuten tällänen keissi kun tuossa MI1200 mallissa on 4 paneelinpaikkaa ja 2 mppt säädintä ja starttivolttimäärä on 22v.

Ralosin myyjä vakuutti et toimii kolmella paneelilla ihan normisti ( n 9 V kipale), mut jos tuossa on kaks mppt-säädintä niin tartteeko ne molemmat tuon 22 V kuten isoimmissa 3-vaihe verteissä vai laskeeko se nuo paneelien jännitteet yhteen kahdesta säätimestä huolimatta?

Meinaan vaan 3x9V = 27V ei onkkelmaa, mut jos ne jakaantuukin 2 säätimen välille erikseen niin tuleekin 18V ja 9V? Eihän tuo pentele lähe sit edes tulille.🤔
 

Savonius

Well-known member
Se 22V on ns. kuormittamaton jännite. Invertterin käynnistyessä jännite putoaa useita voltteja. Kuormittamattomalla paneelilla tuollainen jännite tulee melko pienellä valolla. Invertteri siis käynnistyessään ja ollessaan käynnissä aiheuttaa kuorman.
EVN 248 käynnistyi 12 päivä aamulla 4.52.25 ja ensimmäinen vatti lähti verkkoon päin 5.43.15 Kirkkaana aamuna se menee tuota luokkaa. Käynnistymisajankohtana aurinkoa ei ole näkyvissä mutta koilisessa hiukan vaaleampaa kuin muissa suunnissa.
Invertterin Sammumiseen on omaat speksinsä mutta kyllä se vielä 0.1W tuloksen kirjaa. Pysyy käynnissä pitkään nolla vatin tuotolla.
Kraaffi12p.png
 
Viimeksi muokattu:

SavonSähköSeppo

Active member
En nyt oo ihan 100% varma vielä, mut aiheuttaako muilla tuo mikrovertti signaalihäiriötä esim radioon? Sen käynnistämisen jälkeen useimmat radiokanavat kotona alko särisemään aika tavalla. Mitään muuta ei oo torpassa muuttunut. 🤔
 
Ylös