Paistaa se aurinko risukasaanki

Savonius

Well-known member
Voisihan kysyä että miksi vesivoimalla tuotetaan sähköä minimimäärä vaikka vesitilanne pohjoisessa lähes ennätys korkealla.

Tälläinen lausuma viranomaiselta.

Viikonlopun sateet kasvattivat Lapin jokien virtaamia ja pienempien järvien vedenkorkeuksia paikoin kesän korkeimpiin lukemiin. Lähiviikkojen aikana virtaamat laskevat taas lähelle vuodenajalle tyypillisiä tasoja.

Alueen suurimmista järvistä Inarijärvi on runsaat 10 cm ajankohdan keskimääräistä korkeammalla ja vedenkorkeuden muutokset lähiviikkojen aikana ovat vähäisiä. Kemijärvi on viikonlopun sateiden jäljiltä runsaat 20 cm ajankohdan mediaanitasoa ylempänä.
 

maanma

energiaonnellinen
Suomen koko vesivoimakapasiteetti on n. 3 190 MW. Vesivoimalla katetaan alijäämää.
Nyt 1785MW käytössä. Siitä ehkä 1361MW on tuontia.

Suomen vesivoimavarastot ovat pienet, mutta altaiden täyttöasteen ylittyessä vesivoima pudottaa Suomen alue hintaa yleensä melko nopeasti.
 

Savonius

Well-known member
Muistaakseni tänä kesänä on vesivoimaa tuotettu verkkoon (tuotanto suomessa) noin 2500MW teholla suurimmillaan. Vesivarastojen ollessa, syyssateiden alussa, 10-20cm plussalla niin se vaikuttaa jo kurssimanipulaatiolta varsinkin kun pörssihinnan ollessa euron pinnassa vesivoimalla tuotetaan kahta puolta1500MW teholla.

Politiikoilla olisi nyt kreivin aika puuttua tähän peliin. Varsinkin Fingridin toiminta pitää laittaa suurennuslasin alle.
 

Savonius

Well-known member
Hetki sitten (15.8.2022 klo10.30) ylittyi 300kWh tämän vuoden tuotto 240W paneelista verkkoon. Paneelista on mennyt verkkoon keskimäärin 1,52kWh päivässä.
Noin 7800Kwh koko (26x240W) kentästä.

300kwh.png
 

Savonius

Well-known member
Voii perk... EVN 560 vilkuttaa punaista ja sisältä kuuluu pärinää. Otin piuhat irti ja kokeilen hetken perästä uudestaan. Harmittava takaisku kun osui juuri tälle päivälle kun hinta on pilvissä. nytkin 59,898 kilovattitunnilta.
 

Savonius

Well-known member
Huayu-600-PRO mikroinvertteri. En esittänyt suuria vaatimuksia. Riitti kun muuttaa paneelisähkön verkkovirraksi. Jostakin varaston pohjalta löysivät:)

Ei käynnistynyt Envertech aamulla. Surisi vain ja vilkutti punaista. Jotain yksilökohtaista vikaa lienee ollut kun muut samassa vaiheessa olevat EVN vertterit toimivat.
Katselin historiatiedoista jännitteitä. 250V ylittyi käynnistymisaikana. Aika korkea on jännite täällä. Nytkin 247,33V. Useana päivänä yli 248V jatkuvasti. Pitäisiköhän tuosta reklamoida?
 

maanma

energiaonnellinen
Mikä se jännite on kun verkkoinvertterisi eivät ole käynnissä ? Toisin sanoen onko itseaiheutettua yhdessä saman muuntopiirin henkilöiden kanssa.
 

Savonius

Well-known member
Vaikea sanoa kun nuo jännitetiedot ovat invertterin mittaamia. Kun invertteri on käynnissä mutta ei syötä verkkoon niin jännite on jonkin verran alempi, alin tässä kuussa 242,2V varsinainen nousu alkaa siinä kymmenen tienoilla mutta "nuosuaaltoja"esiintyy kyllä kuuden jälkeen. Aika usein invertterin käynnistymisen jälkeen, siis ennen kuutta aamulla, se näyttää olevan 247V tienoilla.
 

don

Active member
Moro

Ei taida passata oikein tähän säikeeseen mutta kysyn kuitenkin.
Olen hankkimassa paneelistoa johon tulee 8 kW:n invertteri entisen 3 kW:sen lisäksi,olen sähköyhtiöltä kysynyt mutten ole saanut vastausta (vieläkään) että voinko asentaa em. 8 kW:n tuotantoyksikön.Meillä on ihan tavallinen omakotitalo jossa 3x25 sulakkeet ja maakaapeli jonka on 25 vuotta sitten sähköfirma asentanut ja puistomuuntajalle on matkaa reilu 50 m.
 

don

Active member
Moro

Ovat 3-vaiheisia ja Elenialta tulikin jo vastaus että voi asentaa,jossain puhuttiin että joku raja olisi 6kVA joka ei kyllä sano minulle yhtikäs mitään.
 
P

Poistettu jäsen 10102

Moro

Ovat 3-vaiheisia ja Elenialta tulikin jo vastaus että voi asentaa,jossain puhuttiin että joku raja olisi 6kVA joka ei kyllä sano minulle yhtikäs mitään.
Tämä kohta varmaan jäänyt mieleen Elenialta:

"Aurinkopaneelit voidaan liittää olemassa olevaan sähköliittymään, jos sähköverkkoa ei tarvitse vahvistaa. Jos liittymispisteen oikosulkuvirta ei ole riittävä, verkkoa on vahvistettava. Tämä on hyvä varmistaa jo suunnitteluvaiheessa yli 6,9 kVA pientuotannon osalta."


Tuo tarkoittaa, että jos oikosulkuvirta liittymässä on 250A, siihen saa liittää vain tuon vajaan 7 kW järjestelmän. Jos se on alle, tarvitaan toimia ilmeisemmin Verkkoyhtiöltä. Tuolle 11kW järjestelmälle oikosulkuvirta voidaan laskea jostain kaavasta ja on noin 400A, mitata se kaiketi täytyisi normaalisti, mutta jos lupa on jo tullut, niin se lienee OK!
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Ylös