Paistaa se aurinko risukasaanki

Koeheittiö

New member
Täällä on nyt ihmetelty 3 1/2 viikkoa aurinkopaneelien toimintaa. Katolla on 12kpl. 375 wattista paneelia, olikohan ne longin, split kennolla (vai mikä se on??) Jostain syystä mustat vaikka värillä ei niin väliä ollutkaan. Yhteensä siis 4.5kw. Invertteriksi pölåhti huawein 10kw:n laite. Solaksen saatavuus probleemien vuoksi. Itseasiassa Solas oli ilmestynyt oven taakse asennusta seuraavana päivänä.. Nyt on ainakin laajennus varaa riittävästi ja akutkin tuohon saisi kytkettyä jos siinä mitään järkeä olisi.
Kolmeen ja puoleen viikkoon on tuottoa tullut 497 kW/h Eli kokolailla kuukauden kulutus. Täällä ei vielä netotus ole käytössä ja lämmitys ja lämminvesi tulee kaukolämmöllä. Eli myyntiin menee varmaan suurempi osa tuotosta. Tällä hetkellä ei tuo ei haittaa koska vuoden vaihteeseen saakka on vielä halpaa sähköä tarjolla n. 9 senttiä kW/h. + Siirron perusmaksu n. 10€/kk. Mielenkiinnolla odottelen seuraavaa sähkölaskun ja paljonko Tampereen sähkölaitos maksaa myydystä sähköstä..
 

Aurinkoinen

Active member
Jos et ole hiljattain uusinut sähkösopimusta, niin todennäköisesti voitat tuolla netottamattomuudella, maksavat hyvin verkkoon pakkomyydystä sähköstä. Itse olen 1.5 kuukautta nauttinut netotuksesta ja muutamia euroja tästä hävinnyt. En siis valita sitä, totean vain. Netotuksen avulla saa omaa virtasta enemmän käytettyä 1 - 3 kWh päivässä tekemättä yhtään mitään. Tämä tietenkin kesäaikaan, talvella minimaaliset tuotot, jolloin hyötykin jää pieneksi. Toki onhan se mukava saada ne pienetkin tuotot omaan käyttöön.
 

Koeheittiö

New member
Tampereen sähkölaitos maksaa pörssihinnan - 0,03€ provikka. Mutta Valkeakosken energialla jonka verkossa ollaan ei ole käytössä netotusta ennenkuin vuoden vaihteessa. Eli en suoraan sanottuna tiedä millaista tietoa Tampereen sähkölaitos saa Valkeakosken energialta meidän sähkönkulutuksesta. Eli netottaako vaiko eikö? Äkkinäisesti laskien jos päiväkeskiarvoilla mennään niin reilun viiskymppiä pitäisi tulla tilille ja sähkölaskusta kadota se kympin verran, siirtohinta huomioituna. Mitään omaa seurantaa mulla ei ole huawein appia lukuunottamatta. Enkä sellaista kaipaakaan. Pennin venytys ei ole tavoitteena vaan rahan säästö, ekologisuus ja irti Putinin energioista, tässä järjestyksessä. (Rouva on mukana suunnilleen puhtaasti ekoilemassa..)
 

Koeheittiö

New member
Ja TMA:ksi laskettiin realistisesti 16 vuotta, Pessimistisesti 20 vuotta. Optimismia ei otettu mukaan laskuihin mutta kaikki alle 15 vuoden kelpaa kyllä.. myyjä totesi että jos sähkön hinta pysyy tällaisena (huhtikuun loppu) niin TMA on kuusi vuotta. Sitä kutsuisin jo yltiöoptimismiksi..
 

rotzi

Well-known member
Ja TMA:ksi laskettiin realistisesti 16 vuotta, Pessimistisesti 20 vuotta. Optimismia ei otettu mukaan laskuihin mutta kaikki alle 15 vuoden kelpaa kyllä.. myyjä totesi että jos sähkön hinta pysyy tällaisena (huhtikuun loppu) niin TMA on kuusi vuotta. Sitä kutsuisin jo yltiöoptimismiksi..
No nyt on tervettä realismia mukana (y)... harvinaista kun pakkaa olemaan semmosta hyperoptimismia näiden kanssa liikaa >> valitaan aina ne tehokkaimmat ajat ja korkeimmat myyntihinnat ja kalliimmat ostohinnat lähtöarvoiksi. :cool:
 

rotzi

Well-known member
Tampereen sähkölaitos maksaa pörssihinnan - 0,03€ provikka. Mutta Valkeakosken energialla jonka verkossa ollaan ei ole käytössä netotusta ennenkuin vuoden vaihteessa. Eli en suoraan sanottuna tiedä millaista tietoa Tampereen sähkölaitos saa Valkeakosken energialta meidän sähkönkulutuksesta. Eli netottaako vaiko eikö?
Siis tuntispot -3snt/kWh, kö? Yleisnimitys 'Pörssihinta' voi olla montaa sorttia käytännössä, sen taakse voi piiloutua kun halutaan jättää jotain snomatta.

Ei netota jos verkkoyhtiö ei netota, Tampere vaan lukee ne luvut niinkuin Valkeekoski antaa. Siitä uudesta Hubista pitäisi näkyä samat tiedot kuin Valkeekoski sinne ne tuuppaa ja Tampere ne saa. Netottamattomuus on nyt hyvä tämän loppuvuoden.
 

Koeheittiö

New member
Kyllä meillä tuo myynti verkkoon on isossa osassa TMA:n suhteen, koska oma kulutus on suhteellisen vähäistä. Rouva toki tekee etätöitä paljon että päivällä pystyy pyörittämään pesukoneen, tiskikoneen (pieni kone eli yleensä 2 kertaa..) ja ruuan laiton. Läppäri ei nyt paljon kuluta mutta sekin tulee katettua omalla tuotolla. Muita taustakulutuksia ei sit juuri ole. Radonkaivo, pakastin ja jääkaappi pakastin, lämmityksen kiertovesipumppu.
Haaveissa on jossain vaiheessa päivittää nykyinen Prius plug-in versioon (tai jopa sähköautoon) mutta niiden hinnat ovat nyt taivaissa. Vanha Prius ollut nyt reilu kolme vuotta ja jos sen nyt myisin niin melkein saman varmaan saisin minkä itse aikanaan maksoin. Taloudessa on toki toinenkin auto, diisseli citymaasturi josta ei mitään enää vaihdossa saisi joten täytyy ajaa ihan itte loppuun, oli ihan edullista ajoa aikanaan kun rouvalle tuli työmatkakilometrejä enemmän kuin nykyään. Lähinnä veneen hinauksen vuoksi pitänyt olla vähän järeämpi auto taloudessa. 1500kg paketti kokoajan trailerilla. Mutta on ollaan kaukana aurinkopaneeleista joten ei muuta..
 

Koeheittiö

New member
Maksamme ylijäämäsähköstäsi kulloinkin voimassa olevan markkinahinnan perusteella pörssisähkön (Nord Pool Spot AS) Suomen hinta-alueen mukaisen tuntihinnan vähennettynä välityspalkkiota 0,30 snt/kWh (alv 0%). Noin siellä lukee.

Kyllä mä noi kattelin ja laskeskelin että paikallisella ja Tampereen sähkölaitoksella oli samat hinnat. Tällä hetkellä meillä on Tampereen sähkölaitoksen määräaikainen 24kk Roskasähko sopimus voimassa vielä joulukuun loppuun. 5,24 snt/kWh. Valkeakosken energian sähkön siirto näyttää olevan kalliimpaa kuin meidän sähkö!! 6,15 snt/kWh + 10€kk perusmaksu..
 

rotzi

Well-known member
Tuntihinta, noins se kuuluu olla...ettei ole mikään kuukauden keskiarvo kuten jossain on.

Halpa sähkön siirto kk-hinta, siirtoon vielä vajaa 3snt/kWh veroa ellei se ollut jo tuossa 6.15:ssa?
Eikö Roskasähkössä ole kk-maksua?
 

Koeheittiö

New member
Vero mukana tuossa 6,15 snt/kWh. On nousut melkein sentin kun viimeksi olen katsonut. Kaukolämpö taitaa olla sitten vastaavasti kokolailla keskihintaista täällä. Kaupungin omistama yhtiö, luojan kiitos.
 

Savonius

Well-known member
Hiukan alle keskimääräisen jäi heinäkuu tulokseltaan joka oli49,13kWh yhdestä 240W paneelista mitattuna verkkoon. Noin 1277kWh 26 paneelista yhteensä heinäkuussa.
(Kymmenellä paneelilla myyntiin. 12 lämmittää käyttövettä ja loput akkuihin ja lattialämmitykseen. Välillä kun oikein paljon tulee on pakko savustaa lohta tai krillata lihoja sähkösavustimella)

Heina-22.png
 
Viimeksi muokattu:

Savonius

Well-known member
Noin 89kWh vähemmän meni myyntiin kuin kesäkuussa.
NGE:n taulukosta KWh

Heinäkuu 2022422
Kesäkuu 2022510,92
Toukokuu 2022488,58
Huhtikuu 2022455,09
Maaliskuu 2022386,58
 
Viimeksi muokattu:

Savonius

Well-known member
Heti se pienempi tuotto näkyy ostosähkön lisäyksenä. Yli neljä kilovattituntia meni heinäkuussa ostosähköä enemmän.

KuukausiKulutus (kWh)
Heinäkuu 202244,60
Kesäkuu 202240,55
 
Ylös