Paistaa se aurinko risukasaanki

Savonius

Well-known member
Kiva lukea näitä raportteja. Kiitos niistä. Itselläni on kiikarissa yksi pari vuotta vanha Fronius 5kW ja siihen olisi tarjolla 4*285W paneelit. Jos nuo saisi lähtemään tonnin pintaan ja saisi tehtyä edullisen telineasennuksen itse. Sähkäri kytkemään ja se olis siinä. Ajattelisin että takaisinmaksu tuollaisella
Mahtaakohan tuo Fronius käynnistyä noilla neljällä paneelilla? Kuormittamattomana jännite hiukan alle160 volttia yhteensä.
 

rotzi

Active member
Itselläni on kiikarissa yksi pari vuotta vanha Fronius 5kW ja siihen olisi tarjolla 4*285W paneelit. Jos nuo saisi lähtemään tonnin pintaan ja saisi tehtyä edullisen telineasennuksen itse. Sähkäri kytkemään ja se olis siinä. Ajattelisin että takaisinmaksu tuollaisella olisi alle 10 vuotta jos telineisiin ei tuhottomasti tuhlaisi. Sinun raportteja kun vertaa, niin olettaisin että 285W paneelilla saisin vuodessa sen 300kWh? Paikka on ainakin hyvä ja aurinkoinen. Tuosta kun karkeasti kalkuloi että maksan n. 10c/kWh, niin teoriassa 30 Euroa tuottoa, josta joku osa, ehkä 33-50% päätyisi omaan käyttöön varaajaan ja ILP:uun, niin 10-15 Eur/vuosi/paneeli. Jos ajattelisi että teline ja Fronius + sähkäri on investointi, jonka vähintään saa takaisin jos joskus taloni myyn, eikä huomioi niitä laskelmissa. Saman rahan saa menemään kyllä muuallekin. Kun katson omaa peruskulutusta näin lämpiminä kuukausina, niin se pyörii jossain 300-800W/tunti, 15-30kWh päivässä. Joka yö pitää tietysti tuota varaajaa lämmittää, että joskos pesuhuoneremontin yhteydessä vaihtais tilalle Jäspin Solar-mallin, on toki paljon kalliimpi, mutta vakiona kahdet vastukset ja termarit, niin ei tarvitsisi kikkailla. Lisäksi Plug-In hybridi nielee sähköä, riippuen paljonko on ajanut tätä kaupunkirallia. Siihenkin on saatavilla latureita parilla sadalla, jolla voisi rajoittaa virtaa alkaen 6A:sta. Ei menisi yli paneelien tuoton niin pahasti. Muuten ottaa shukosta n. 10-15A Audin omalla laturilla. Meni vähän off topic, sori.
Suosittelisin tästä omasta suunnitelmastasi laittaa ihan oma aloitus foorumille niin pysyy molemmat ketjut puhtaampina, tämä alkaa olla jo niin pitkä että täältä jonkun löytäminen on jo hankalaa...
 

Savonius

Well-known member
2020 elokuu osoittautui loppujen lopuksi varsin tuottoisaksi. Näiden neljän vuoden aikana jona tuottotiedot ovat menneet suoraan invertteristä kiinaan portaalille oli tämänvuotinen kuukausituotto kahdeksanneksi paras koko vuoden tuotoista. Muutama pikkuisen parempi oli saatu 245W paneelilla. Tämänvuotinen on 240W paneelilla. Mikroverkkoinvertteri on sama. 51,73Kwh kertyi mittariin. Todellisuudessa luku olisi noin 1,5Kwh suurempi sillä invertteri närkästyi maakaapelin liittämistöistä niin ettei enää sinä päivänä suostunut lähettämään tietoja portaalille. Kahdeksan kuukauden kertymä on kohtalaisen mukava 314,36Kwh.

Elok31.png
 

Savonius

Well-known member
Myyntiin on mennyt vuodessa runsaat 2000Kwh. Omaa kulutusta on korvautunut lisäksi arviolta 800Kwh. Käyttövettä ja taloa on lämmitetty tasasähköllä noin 3000-4000Kwh. Akuista invertteristä käyttösähköä tuhannen kilovattitunnin paikkeilla. Noitten mittaaminen on pikkuisen haastavaa niin että jos jonkun mielestä luvut ovat virheellisiä niin sille en voi mitään.
Alla olevassa taulukossa syyskuun pari ensimmäistä päivää ovat aika lupaavia mutta tänään tuli vaihteeksi normaali syyspäivä. Tähän mennessä 0.15Kwh.

Myynti19-20.png
 

Savonius

Well-known member
Käynnistymisestä hiukan. ENV248 mikroverkkoinvertteri käynnistyi tänä pilvisenä aamuna 7.10 ja ensimmäinen vatti tuli 7.51. Aurinkoisina aamuina käynnistymisen ja ensimmäisen vatin välinen aika on tietenkin hiukan lyhyempi. Sunnuntaina 6.37 käynnistyi ja neljä vattia kirjautui 6.57. Auringon yläreuna tuli esiin metsän takaa noin 6.53.
Aamu.png
 

Savonius

Well-known member
Ällistyttävä alku syyskuulle. Myyntiin on mennyt seitsemässä päivässä 62,53Kwh. Omaa kulutusta on korvautunut lisäksi parisenkymmentä kilovattituntia. Verkkoon päin syöttää yhdeksän paneelia. Kaksi 285W, yksi 250W, kolme 240W ja kolme 220W paneelia. No tänään palattiin normaaliin.Taitaa alkaa nollalla päivän saanto. saaattaa sinne pilkun jälkeen joku numero tulla.
 

Savonius

Well-known member
Sehän meni omaan kulutukseen. Ainakin suurelta osin. Pyykkiä pestiin ja pullaa leivottiin. Sähkösavustimessa savustui lohi. Arkisin myydään kun hinta on korkealla.
Tuo verkkoon työntäminen on siitä mukavaa että ensin otetaan omat päältä pois ja loput verkkoon, Niin ja mullahan 15 paneelin sähköt tulevat suoraan kaikki omaan käyttöön. Yhdeksällä syötetään verkkoon.
 
Viimeksi muokattu:

Savonius

Well-known member
Yllättävän paljon meni myyntiin syyskuun ensimmäisellä puoliskolla Pikkuisesta tuhlailusta huolimatta109,31Kwh. Ostettua tuli 36,05Kwh.
 

Savonius

Well-known member
No niin. Aurinko se sitten siirtyi päiväntasaajan eteläisemmälle puolelle varmistamaan että talvi tulee meille. 16.31 meidän aikaa.
 

Savonius

Well-known member
Siinä se oli syyskuu. Paras syyskuu neljän vuoden jaksolla. Noin viitisen kilovattituntia erottaa parhaan huonoimmasta. Huomenna täyttyy neljä vuotta tämän EVN248 mikroverkkoinvertterin Portaaliin raportointi. Alussa paneeli oli 245W mutta vaihdoin sen samassa telineessä hiukan ylempänä olevaan 240W paneeliin. Vajaan kilometrin päässä olevat puut ovat kasvaneet pituutta muutamassa vuodessa niin että varjo alkoi ulottua telineen alaosassa oleviin paneeleihin marras- joulu- tammikuussa.

Syys2020.png
 

denzil dexter

Active member
Kolmanneksi paras syyskuu 6 vuoden mittausjaksolla. Syyskuulle löytyi kaverikuukausi: maaliskuussa tulee täällä keskimäärin täsmälleen saman verran sähköä. Maaliskuussa vieläpä sähköä tulee joka vuosi saman verran, kun taas syyskuun arvoissa on 20-30% vaihtelua vuosien välillä.
Kevät on siis parempi kuin syksy - tässäkin mielessä.
 

Savonius

Well-known member
Joo, olipa tänä vuonna identtiset täälläkin. 0.21Kwh erotti. Syyskuu voitti. Maaliskuun huippu 2018 kuitenkin 41,42Kwh. Silloin koko kentästä noin 800Kwh. Toukokuussa samana vuonna 66,38Kwh 245W paneekista.
 
Ylös