Netotus

kotte

Active member
Hiilidioksidi syntyy kehossa uusiutuvia energianlähteitä polttaen, aika harva on ravintonsa kautta suoraan fossiilista hiiltä kehoonsa saanut. Näin ollen hengitysilman hiilidioksidipäästöt eivät ole millään tavoin relevantteja. Ihan vain sivuhuomautuksena.
Sivuhuomatus on sikäli virheellinen, että ruoka jäisi pääasiassa tulematta pöytään, ellei peltoja lannoitettaisi ja satoa koneilla korjattaisi välillisistä päästöistä puhumattakaan (esim. lihan tuotannon metaanipäästöt). Ainakin puolet maailman ihmisistä kuolisi nälkään, ellei maakaasusta erotettaisi vetyä ja hiilidioksidia päästettäisi ilmaan typpilannoitteiden tuottamiseksi (tämä siis kuvaa sitä, miten nykyisin menetellään eikä sitä, miten voitaisiin tai pitäisi menetellä). Ruoka myös käytännössä korjataan fossiilista dieseliä polttavilla koneilla. Voisihan koneet saada käymään biopolttoaineillakin, mutta ainakin pellolla tuotettana taas tarvittaisiin lisää typpilannoitteita.

Kyllä ruoantuonto kokonaisuutena on aika paha hiilidioksidin päästäjä ja se, että ihminen yleensä pystyy hiilidioksidia ulos hengittämään on jo sitonut aika paljon fossiilista energiaa nykymenolla. Tuotannon välilliset päästöt tulevat sitten tuohon päälle. Eivät esimerkiksi energiantuotannon päästöt ole yhtään suorempia kuin tuon hengityksen. Lämpöhän tulee ääritilanteessa pistorasiasta sähkönä, eikä tuo päästä yhtään hiilidioksidia ilmaan pistorasian jälkeen ainakaan.
 

kotte

Active member
Uloshengityksen hiilidioksiinin Netotusko pitäis vaihtaa otsikoksi...hiukanko lähtee laukalle noista 'vaihtotyö' vaiheista asti :unsure:
Ehkä, mutta keskustelu näistä vertauskohdista lähti siitä, kun kyseenalaistettiin "netotuksen" lainmukaisuutta verottajan silmissä. Tämä siis liittyy netotuksen talouspuoleen aika tiukasti eikä netotuksella kaiketi juuri suurempaa merkitystä olekaan kuin talouspuoli sähkön pientuottajalle? Ymmärsin myös, että ajatus ja yhteisymmärrys tätä kautta hiukan selkeni.

"Hevostalous" sen sijaan ei liity netoukseen häivääkään, jos sivupoluista tulee puhe. Samantapainen oli tuo hengityksen hiilidioksidi. Tuleeko lisää sivupolkuehdotuksia tyrmättäväksi?;)
 

korsteeni

Active member
toivottavasti netotuksen kustannuksia ei jaeta kaikkien käyttäjien kesken tasan=perusmaksu, vaan peritään syntyvät kustannukset palvelun käyttäjiltä
 

rotzi

Well-known member
Eikös se meren vesikin laske jossain ja sitten taas nousee toisaalla...samalla lailla näiden siirto+energiamaksujen kanssa (kuten kaiken muunkin) käy, hakeutuu johonkin tasapainoon. Enempi nuo yhtiöt on aikaisemmin laittaneet paukkuja siinä kohtaa kun ovat keksineet muutosvastarinta konsteja ja kuinka saavat noista muiden pikku tuotannoista mahdollisimman paljon hyötyä itselleen.

Aina on mahdollisuus: kansalaisaloite.fi :)
 

kotte

Active member
Eikös se meren vesikin laske jossain ja sitten taas nousee toisaalla...samalla lailla näiden siirto+energiamaksujen kanssa (kuten kaiken muunkin) käy, hakeutuu johonkin tasapainoon.
Sähköyhtiöt kuitenkin myyvät paljon sähköä kuluttajille ja keräävät näistä täydet siirtomaksut. Jos jotkut kuluttajat myyvät sähköään verkkoon, ei yhtiöiden tarvitse tämän takia toistaiseksi tehdä juuri muuta kuin päivittää tietokoneohjelmiaan niin, että netotus hoituu ja nettona myyty sähköosuus otetaan laskulla huomioon. Tämähän on ollut periaatteessa tehtävä jo ennenkin itse netotuslaskelmaa lukuun ottamatta. Kuluttajien tuotanto on kuitenkin toistaiseksi sen verran vähäistä ja kun se tapahtuu auringon paistaessa, kulutuksen siirtomaksut juoksevat kuitenkin muulta ajalta. Eiköhän paine siirtomaksujen kiinteän osan ja tehomaksuosuuden kasvattamiseen tule pikemminkin ylläpitokululuista ja laskennallisesta pääomarakenteesta.

Jos jossakin vaiheessa pientuottajia alkaisi olla niin paljon, että näiden tuotantoa "joudutaan" myymään valtakunnaverkkoon ja ehkä jopa ulkomaille asti ja sähköyhtiön toiminta alkaakin painottua kiinteistökohtaisen tuotannon siirtoon esimerkiksi teollisuudelle, sähköyhtiöt varmaan painostaisivat lainsäätäjää miettimään tariffipolitiikkaa uusiksi. Tällaista tilannetta ei kuitenkaan oikeastaan synny ennen kuin valtaosa pientuottajista tekee sähköään ennen muuta verkkoon toimitettavaksi, mikä on aika kaukainen mahdollisuus nykynäkymin. Tässä tapauksessa verotuskin astuu kuvaan, kun kyse on ammattimaisesta sähkön tuottamisesta ja tuloverot ja alv:t astuvat mukaan. Netotushan ei suoranaisesti kannusta moiseen muutenkaan ja voi edistää tällaista kehityskulkua vain sitä kautta, että paneeleiden asentaminen verkkoinvertteriliitynnällä tulee aikaisempaa kannattavammaksi, mutta vain mahdollistamalla oman kulutuksen peittämisen omalla tuotannolla entistä kattavammin. Pikemminkin netotus vähentää intressiä oman tuotannon ylimitoitukseen sähkökustannusten kompensoimiseksi, kun vähemmälllä omalla tuotannolla saa kuitatuksi ostetusta sähköstä aiheutuvat muuttuvat kustannukset eli eiköhän netotus ole sähkönsiirtoyhtiöiden kannalta jatkossa aika neutraali laskutuksen kannalta, vaikka joidenkin pientuottajien muuttuvat siirtomaksut hetkeksi hiukan laskisisivatkin. Sähkön tuottaminen verkkoon on sittenkin toistaiseksi melko pienen piirin toimintaa, mikä ei sähkönsiirtoyhtiöiden tulosta paljon hetkauta suuntaan tai toiseen.
 

rotzi

Well-known member
Juu, yhtiöiden työ tossa netotukseen siirtymisessä on tyyliin 'kaavan osaan vaihdetaan plus-merkin tilalle miinus-merkki'.
Ja tosiaan nämä kuluttajien netotus kWh muutokset on niin mitättömän pieniä yhtiöiden kannalta että ihan sama.
 

korsteeni

Active member
sähköyhtiöt ovat monopoleina mestareita rahastamisessa, kun tuli etäluettavat, siirron perushinnan nostamiseen leivottiin nuo mittarit, jos hankki liittymän, maksoi mittaroinnin, mikä sisältää etäluettavan mittarin ja sitten vielä sitä samaa maksettua mittaria joka vuosi siinä perusmaksussa. en ole edes huhua kuullut milloin nuo perushintaan leivotut etäluettavat on maksettu ja perushintaa lasketaan sen noston verran......siinähän kustannuspaikkaan tarvitsee laittaa vaan nolla....kappeleitakaan ei täällä juurikaan maahan upoteta, lentokentän leveydeltä vaan puut nurin, kyllä on kaunista katsottavaa

olen aivan varma, että hinnat nousee perusteella, muuttuneiden säännösten ja asetusten johdosta (netotus) nostamme.............
 
Ylös