Lämmönkeruuputkisto Vuolukivileivinuuniin

savonhumu

Member
Tulla tupsahti savosolarit pihhaan, pääsee asennusta suunnitelemmaan. 8) Ol kyllä kohtuu siistin näköset pelit, jos sillä näöllä lopulta paljoo väliä on. Ulkorungot jottain käsiteltyä aivan silleenkirkasta köykämiiniä. Muutenki metallimiehen silmään viimestellyn oloset!
 

rotzi

Well-known member
savonhumu sanoi:
Tulla tupsahti savosolarit pihhaan, pääsee asennusta suunnitelemmaan. 8) Ol kyllä kohtuu siistin näköset pelit, jos sillä näöllä lopulta paljoo väliä on. Ulkorungot jottain käsiteltyä aivan silleenkirkasta köykämiiniä. Muutenki metallimiehen silmään viimestellyn oloset!
Montakos hommasit, nehän on jotain köykämiiniä ne ulostulonysätkin, vai oliko nämä alua nämä sun vermeet?
Minkäsmoisilla nippeleillä se laitetaan menemään eteenpäin, kuvat olis poikoo...
 

savonhumu

Member
Jep alumeettia on sekä keräimet, että ulostuloputketki. Näky tulevan kylkiäsienä liitos-sarja, jolla keräimet saapi ketjuun. Mukana jopa alumiiniputkee tarpeellinen määrä, jolla saa sen kymmenen senttiä per keräimien väli vejettyä  :D
4kpl keräimiä tosiaan hommasin ja asennetaan putkarikaverin kans paikalleen heti ku jouvettaan muulta rempalta. Nyt on menossa keittiön asennus ja muutki viimestelyhommat tönössä niin joutuu tämmöset "sivuseikat" oottaan tovin ku nei minnekkään karkaa.. kuvia otan jahka kerkeen ja voimpa ladata jonku tännekki...
Rosteriletkua on nyt tähänki revohkaan liittimineen, eli vejän leivinuunilta ja katolta molemmista tuolla kamalla niin eipä joudu kupari ja alumeetti ainakaan suoraan kosketuksiin, vaikka sillei kuuleemma oo merkitystä ::)
 

rotzi

Well-known member
Onko se alumeene liitäntänysä kuinka paksuseinämäistä, eli onko tukevon tuntuista?
Suosittelevat 3 keräintä max ketjuu, sitten pitäis laittaa jo rinnan, eli 4 voi laittaa 2+2 tai kaikki rinnan...kuinka oot suunnitellunna?
Onko kuinka pitkälti tulossa rosteriletkua?
 

savonhumu

Member
Ei oo mitenkään ylitukeva se nysä, kuitenki ihan ok. Seinämää en oo mitannu ja tulppaki on viel paikallaan mutta aikalailla 15mm hehkukuparin olosta tavaraa.. En oo vielä asennustapaa sen kummemmin pohiskellu muuten mutta rivviin olis tarkotus laittaa kaikki neljä ja kytkentähän onnistuu käytännössä miten vain siinä yläpuolella kun nysät sojottaa kaikissa sinne. lopuks pokkaan suojaks pellin siihen kytkentöjen päälle koko keräinrivin pituisena ja eristeet tietenki putkitusten päälle siihen saakka missä muuttuu rosteriletkuks.. Rosteriletkua tilasin 10m aurinkopuolelle ja pitäs jäädä hieman tähteellekkin.. tavote viedä katolta läpi keräinrivin pään tuntumassa ja yläpohjassa muutama metri poikittain ja pystysjyrkkään alas tkntilaan.. korkoeroa ei paljoo tuu kun on ykstasotönö..

Onko tuo max kolmen keräimen ketjutus jokin yleinen ohje vai savosolarin?
 

rotzi

Well-known member
Ei oo kyllä muilla valmistajilla tullut esiin tuota 3:n suositusta kun noita pyöritellyt, onkohan joku periaattinen ero virtauksissa vai vain isoa varmuuskerrointa?
Onko mukana tulleet kytkentänippelit rinnottamisen sallivia?, siitä rinnanlaitosta lienee tulee melko "hässäkkä" sinne päälle että suojaa
varmaan kaivataankin (niinku suunnittelit) ettei köykämiinit repeile lumesta ja jäästä.
 

savonhumu

Member
Kehtaatko linkata tuon suosituksen kun voipi olla muutakin hyödyllistä tietoo siellä.. Järjestelmä on sen verta uutta vielä ettei sokkeesti piä luottaa tavaranvälittäjän toimittamiin tietoihin asennuksista. kuvien perusteella näyttäs että on laittaneet neljääkin keräintä ketjuun.. äkkiseltään näyttäs että tuo kytkentäsarja on neljän ketjuttamiseen tarkotettu ::) köykämiinioputkee saapi kyllä lissää ja liittimet luultavasti käy molempiin kytkentöihin mutta rinnankytkennässä pokkarilla pittää vähä taivutella väistöjä että saapi menemään meno ja paluuputket eri etäisyydellä keräimen päädystä. Kovin tarkkaan en tuota kytkentäsarjaa oo vieläkään tsiikannu kun yötäpäivää riehututtaa tuon muun rojektin kimpussa ???

Edit: Näköjään oli mailiin paukahtanu uudistettu asennusohje, jossa suositeltiin 2+2-asennusta jottei painehäviö kasvaisi liian suureksi..
 

rotzi

Well-known member
Olikos sulla nysät taivasta kohti vai ruotsi-venäjä suunnassa?
Oliko se ohje ihan uunilämmin vai, montako sivvuu siihen on painettu ja onko joku versionumero?
 

savonhumu

Member
Taivaalle on nysät suunnattu eli katonharjaa kohti menevät kun riviin laittaa. Kytkentäkaavio päivätty 10.5 ja versionumero ei pistä silmään mistään eli ei ihan tuore mutta päivittivät mulle automaatilla kun ilmoitin tavaran saapumispäivän.. 4-sivua on toisessa, missä on piirretty eri keräin määrien kytkentöjä toisiinsa ja toinen on ihan valokuvallinen asennusohje eri kattotyypeille, esim pelti, tiili, huopa jne
 

rotzi

Well-known member
Otas ny kuvaten se nysä ylhäältä alaspäen niin näkee minkämoinen putkelo kyseessä ja kuvat liitospaloista kans kinostais...
 

savonhumu

Member
No nyt on kuveja ,jotka säilyy näkösällä niin kauan kun mielenkiintoo riittää kun tuo aijaa.com hukkaa ne kun mennee riittävän pitkä aika ilman klikkauksia... kuvapankkia en jaksa nyt väsätä
Ilmauskelloo ei oo ja tuo alumeettiputki lienee mukana vain mallina, että minkälaista pitäs olla. kulmahelmiliittimet myöskin köykämiiniä.. Pumppuryhmän mukana tuli kanssa jottain rompetta, saattaapi se ilmauski olla siinä. tiilikaton asennus-sarja läpivienteineen+kalvopaisunta kuulu kauppaan myöskin.


Anturitaskut tuossa putkiläpiviennin vieressä olevat pienemmät kumihatut. 

Tarkkasilmäsemmät saattaa huomata että hirveesti ei varjoo oo keräimille luvassa kun kuvassa taustalla ilmansuunta, minne keräimet tullee osottaan ;) eli lounasetelä haarukkaan.

Tässä vermeessä tuo etiketti lienee aikuisten oikeesti paikkasa pitävä ;D
 

savonhumu

Member
oikeen jos naftisti laittaa nuo liittimet niin toista putkilähtöö lyhentämällä saapi meno ja paluuputken menemään sievästi päälekkäin keräimen päädyn yläpuolella... kytkentä tulossa siis 2x 2-keräintä sarjaan ja parit rinnan, jos tulkihin oikein sitä ohjetta.
 

rotzi

Well-known member
Hyviä kuvia, jatka vaan samaan malliin  ;)
Taitaa tosiaan riittää aurinkoo, sulla on jo liikaa tossa neljässä  :)

Kai tuolla putkenpätkällä tehdään niitä keräinvälejä!
Eikös tuohon 2/2 kytkentään tarvita jokunen T-haarakin?
Ei ollut sitten vaihtoliittimiä millä saisit alun-kupariksi tai rosteriksi jotta vois T-haarotta kuparilla?
Mikään noista kurveista ei liene tasotiivesteelle tehty, kaikki on helmeileviä?

Noilla kurveilla nuo saa kyllä kaikki sarjaan, mutta siinäkin vaihto rosteriksi tai kupariksi on  :-\ , tai sitten sulla on joku toinen pussukka liittimiä!
 

savonhumu

Member
Määrästä en tiijä riittääkö kun nyt on noin kuukauden verran ollu kolmivaihe kwh mittaus tkntilaan ja menekkiä on  ollu vajjaa 1000kw/h lattiohin, käyttöveteen ja käyttölaitteisiin pelkällä sähköllä.

Joo sen nanosun rosteriletkun mukana on liitinsarjat molempiin päihin, jotta saapi kuparille tms laiteltua. ois tietysti voinu kuvata nekin ::) kyllä tuo alumeettiputki riittää aina kahen keräimen väliseen vettoon mutta parien rinnan laittoo varten tarvii hommata t-haaroja ja lissää tuota putkee. Kaikki nuo kurvit on helmiversioita, mutta aluputken päästähän voipi jatkaa melkeen millä vaan kuhan on oikeeta matskua. kuparia eivät suoraan suosittele ilman suojauksia. jonkinlainen lämmönkestävä kutistesukka pitäs semmosen kupari tai messinki/alumiiniliitoksen päälle sulattaa niin estää korroosion. tkn tilassa rosteriletkun päästä voipi jatkaa millä tahansa. Semmosta vähä taikinoin ,että koittas tehhä katolla kaikki alumiinilla ja rosterilla niin ei tarvii tuota korroosiohommaa mietiskellä!
 

rotzi

Well-known member
Mun mielestä noiden toimitukseen kuuluis iliman muuta semmoset vermeet joilla saat sen 2/2 kytkennän tehtyä, eli alu-T-haarat tai vastaavat rosterijutut ja vielä tietysti
ohjeistus kuinka se kuuluu tehdä kun se kerran on tuo korroosioherkkyysvaroitus korkea!
 

savonhumu

Member
Hyvät kuvalliset ohjeet on kuparin ja alumiinin välisen liitoksen tekemiseen mutta nuiden alu t-haarojen, ilmauskellon ja pitemmän aluputken perrään täytyy huuvella vielä ennenku kuittaan laskua loppuun ;D
 

rotzi

Well-known member
Ne ei oo laittanu sulle ilmakelloo kun sen liittäminen tuohon alumeeniin ei onnisty suoraan  ;)
Rosteriahan tuohon alumiiniin saanee liittää mutta ei sitäkään millään messinkimutterilla, tietääkseni...
Sähköliittimissä on AL/CU vaihtoliittimiä olemassa, mahtaako näissä vesivehkeissä vastaavaa kikkaretta olla?

Saahan nuo välit tosiaan kovalla alumiiniputkella juu, jos vaan uskaltaa luottaa siihen aineeseen+liitoksiin ja että nysät kestää kannatella sitä putken päälle mahdollisesti tulevaa lumi/jää kuormaa.
Kukahan tommosia alumeeti kurveja, haaroja ja putkeloo myy, ja minkähän hintasia mahtaa olla?
 

savonhumu

Member
Joo sitä kelloo tuskin on alumeetista. alu t-haarat sun muut liittimetki voipi olla hakusessaan kun ei ainakaan kuopion Ahlsellilta oo sattunu silmään. Messinkiä ja rautaa on kyllä hyllyssä, mutta alumiini ja rosteri luultavasti on tilaustavaraa, jota saapi tietenki yli-isoissa pakkauksissa ::)
Lisäks nuo nanosun liittimet on kyllä messinkiä.. Voipa olla että menneeki niin että keräinparit sarjaan alumiinilla ja sitte laittaa jälkimmäisen keräimen viimeseen lähtöön sen alukulman ja pätkän aluputkee. Sitte tekkee ohjeen mukasen korroosiosuojatun liitoksen siihen aluputken päähän ja jatkaa vaikka kuparilla siittä niin saapi sen ilmauskellon, t-haarat ja parien rinnankytkennän ns. hyllytavaralla tehtyä! tieten koitan kysellä eka tavaran toimittajalta, että lähettää suoraa käyvyt kamat!

Jonkin sortin kannakointi nuille putkivejoille täytyy väsätä kans ja luultavasti onnistuu kattoasennustelineen välityksellä jotenki ja lopuks se pokattu suojapelti koko yläosan päälle niin kyllä toimii! Ht-Armaflexilla jos vaan saan sopivan määrän jostain eristän nuo putkivejot!
 

sam123

Active member
Onpas omituisen näköiset keräimet ja liittimetkin ovat väärässä paikassa  :eek:

Alumiini ja rosteri muodostavat käsittääkseni galvaanisen parin ja alumiini syöpyy huitin nevadaan parissa vuodessa.

Eikös tuo savosolar valmista ihan kuparisia keräimiä, jolloin voi lopettaa jännittämisen syöpymisten kanssa? (http://www.savosolar.fi/products/sf-100-01-full-cu)

Näyttää alumiinikeräimen stagnaatiolämpötila olevan halvimpien Kiinalaisten tasoa, eli kupariset ne olla pitää.
 
Ylös