Paneelin alumiinin ja teräksen välinen korroosio?

Tuo voisi ollakin totta, mutta periaatteessa sitten sama tapahtuma olisi koko katon alalta niistä kohdin missä ei paneeleita, koska yhtä hapanta/hapekastahan tuon sadeveden pitäisi kaikkialla olla...

Nimimerkillä "Aurinkoinen" olikin jotain ruostelänttejä jo ilmestynyt paneelien alle tjms?
Olisiko kuvia laittaa?

Mitenhän maali suojaa? Vuotava katto on kyllä sen verran v-mäinen yllätys että ei sitä viittisi minnekään tietentahtoen hankkia.
Kuvia ei ole laitettavaksi, en omista kameraa, tai joku haitarikamera vintiltä saattaisi löytyä, tuskin siihen enää filmiä mistään saisi. Kännykkä mallia älytön, ei kameraa.
Viisi kiloa Zinga nimistä maalia hankittu, sitä vetelen kahteen kertaan sitten keväämmällä.
Kattopelti meikäläisellä todella huonolaatuista, katon pohjoislape on umpiruosteessa, etelälappeella ei ollut yhtään ruostepilkkua, kunnes kolme vuotta paneelien asentamisen jälkeen havaitsin ensimmäiset syöpymisjäljet, jotka nyt ovat kasvaneet.
 

kotte

Well-known member
Tuo voisi ollakin totta, mutta periaatteessa sitten sama tapahtuma olisi koko katon alalta niistä kohdin missä ei paneeleita, koska yhtä hapanta/hapekastahan tuon sadeveden pitäisi kaikkialla olla...
Periaatteessa kuitenkaan ei, sillä paneeleiden lasilevylle tippuva vesi valuu juuri tuohon paneelin alapuolelle ja ruostuminen johtuu yleensä katon peltien sinkityksen kulumisesta sieltä, minne tulee hapokasta vettä. Kun vesi valuu pitkin kattoa harjalta alas sataen suoraan taivaalta, vettä kertyy sitä enemmän, mitä kauempana ollaan harjalta. Tuon seurauksena sadeveden hapot neutraloituvat tasaisesti ja syövät kattopellin suojapinnoitettakin tasaisesti, kun taas tuohon paneeleiden alaosan alle muodostuu suoranainen happohyökkäys.

Asiaan saisi lisävalaistusta, jos pystyy löytämään mahdollisissa ylempänä olevilta kohdilta vastaavaa ruostetta, jos vesi pääse valumaan katolle paneeleiden välistä jostakin kohtaa.

Ilmiö on sinällään ollut hyvin yleinen muovisten valokatteiden, kattoikkunoiden ja muiden muovisten kattopömpeleiden yhteydessä. Mahdolliset rikkilähteet (kuten öljylämmityspiippu tai diesel-ajoneuvojen käyttö lähellä) pahentavat tilannetta, vaikkakin hapot tulevat suurelta osin ulkomailta.
 
Ylös