Paistaa se aurinko risukasaanki

Savonius

Well-known member
Laitan tähän kuvan vuosikraaffista. Siinä on 12 paneelin, puolet 240W ja puolet 285W, myyntiin menneen sähkön kuvaaja. Siinä siis eilisestä vuosi taaksepäin. Paneelisto on aurinkoa seuraava.
Käyrä NGE:ltä

Vuosikraaffi2023.png
 

Savonius

Well-known member
Tuosta kraaffista näkyy että marraskuun alkuviikolta tammikuun loppupuolelle on aika vaatimatonta tuo myyntiin menevä sähkö mutta sinäkin aikana aurinkosähkö on korvannut omaa kulutusta jonkin verran. Nollan ja parin kilovattitunnin välillä se vaihtelee päivästä riippuen.. Noita tuottopäiviä joulukuussa on ollut 10-20.
 

Savonius

Well-known member
Ostamaan jouduin syyskuussa 41,15kWh, joka oli noin 8kWh vähemmän kuin elokuussa. Myytyä sain 284,24kWh joka oli kutakuinkin sama viimevuotiseen verrattuna. 365 päivän myynti on 3730,92kWh ja osto 1299,36kWh. Verkkoon syöttää 12 paneelia joiden keskiteho on 260W paikkeilla. Mikroinverttereitä on sekalainen valikoima, ensimmäinen hankittu 2012. Se oli AE Conversion joka toimii edelleen.
Käyttövesi on lämmennyt suoralla paneelisähköllä. Tänä vuonna vesi on lämmennyt pelkällä paneelisähköllä helmikuun alusta alkaen. Tammikuussa jouduin turvautumaan verkkosähköön neljä kertaa. Kun varaajan lämpö laskee 52 asteeseen laitan verkkosähköä lisäksi.
Ostin ilmalämpöpumpun noin kuukausi takaisin mutta sitä ei ole vielä tarvinnut käyttää koska lattialämmöllä on omat paneelinsa jotka lämmittävät suoralla paneelisähköllä lattialämpövettä naurettavalla maksimissaan 300W teholla. Keväällä ja syksyllä tuo riittää lämmittämään talon noin kuuden kuukauden verran. Sitten kun tuo ei riitä, keittiölieden savukaasut huolehtivat puuttuvasta osasta. Keittiöliesi, Leino Lux vuodelta 1956, tietenkin toimii osana lämmitysjärjestelmää varsinaisella lämmityskaudella.
 

Savonius

Well-known member
Parina yönä oli pakkasta joten lomautin sähköhellan ja ryhdyin valmistamaan ruuat puuhellalla. Pari pesällistä nostaa samalla myös lattian lämpöä mukavasti. Kun olen tottunut 24 asteen sisälämpöön niin tuo auringosta saatu 22-23 tuntui hirvittävän kylmältä joten olo on taas kotoisa.

No tänään paistoi välillä ja 240W paneelista tuli verkkoon 1,19kWh. Lattiaan tuli auringosta 0,897Wh. Koko kentän tuotto oli siinä 32kWh:n paikkeilla.
 

Savonius

Well-known member
Seurailin aamulla auringon nousua. Virallinen nousuaika oli 7.49. Metsän harja tuolla idässä on paneelista katsoen noin 4 asteen korkeudella jolloin aurinko oli latvojen yläpuolella 8.15. Invertteri käynnistyi 8.00. Verkkoon syöttö alkoi 8.15. 240W paneelista meni verkkoon 8.20 20W teholla. Yhdeksään mennessä sähköä oli tullut 0,06kWh ja paneelilta meni verkkoon 127,3W teholla. Neljä minuuttia yli yhdeksän oli kertynyt 0,08kWh.

Aamu6loka.png
 

Savonius

Well-known member
240W paneelista alkaa taas tulla keväisiä tehoja kun on kuivaa ja kylmää. Verkkoon päin 226W teho on aika lähellä nimellistä. 285W paneelista noin 270W teholla verkkoon. (hetkittäin)
 

Savonius

Well-known member
Kaikkihan ovat sitä mieltä että syksyllä ei paneeleista tule mitään. No tässä siihen Mynämäkeläinen vastine. 240W paneelista ennen puolta kolmea tänään kertynyt 0,84Kwh (kuva vähän aiemmin) ja verkkoon päin menee nimellisteholla.

Syksysaa1710.png
 

Savonius

Well-known member
240W paneelista verkkoon. 217W oli suurin teho. 1.56kWh oli päivän tulos. Kraaffi on kaunis, jospa tulisi vielä lisää amanlaisia. Runsaat 40kWh yhteensä tänään.

20-10KRAAFFI.png
 

Savonius

Well-known member
Hauska sattuma. Joitakin kuukausia, voi olla vuosikin sitten vastasin Carunan asiakaskyselyyn. Kyselyn loppuosassa kysyttiin jakeluverkon kehittämisestä. Esitin silloin että pitäisi hajasijoittaa akustoja eri puolille verkkoa tasaamaan kuormahuippuja. Tänään aamulla luin uutisen että Caruna alkaa sijoittamaan akustoja verkon eri osiin.
 

Savonius

Well-known member
12 paneelin, keskimäärin n. 260W myyntiin menneen kuvaaja eiliseltä päivältä.
Alle kolmen sentin oli hinta joten rikastuminen jäi myöhemmäksi. 2,37kWh korkein tuossa 13-14 välissä.
Kauniskaari.png
 

Savonius

Well-known member
Eilen torstaina oli taas pikkuisen aurinko näkyvissä. Myyntiin meni hiukan vajaa 11kWh ja kaikkiaan tuli paneeleista noin 30kWh. Ostosähkön vuorokausikulutus on ruvennut pyörimään 3kWh kahta puolta. Kuukausikulutus ylittänee 70kWh. Kuun vaihtuessa siirryn pörssisähköasiakkaaksi. Hirvittää jo etukäteen.
 

Savonius

Well-known member
Mukavan aurinkoinen päivä tänään. 240W paneelista verkkoon 1,36kWh. Yhteensä noin 36kWh. Toiseksi paras päivä tässä kuussa.
Vähäaurinkoiseksi on ennustettu loppuvuosi.
 
Viimeksi muokattu:

Mekaniker

Active member
Kuun vaihtuessa siirryn pörssisähköasiakkaaksi. Hirvittää jo etukäteen.
Samoilla linjoilla minäkin mutta aion käyttää hyödyksi akuston tasoittamaan kalliit tunnit
Pitää vaan koijata invertteriä uskomaan että on sähkökatko kalliiden tuntien aikana niin se saa sitten öisin ladata akut ellei aurinko jaksa tehdä se päivällä
Tähän asti tehty manuaalisesti, kellokytkin odottaa jo asennusta
 

Savonius

Well-known member
Sunnuntaina sain myytyä 14,29kWh mutta hinta jäi alle kolmen sentin kilovattitunnilta. Ostoakin oli yli neljä kilovattituntia joten persilleen meni. Tänään taisi olla nollapäivä myynnissä.
 

Savonius

Well-known member
Tämän vuoden lokakuu 240W paneelista verkkoon oli paras 2016 alkaneessa seurannassa. 17,64kWh kertyi. Kuukaudessa koko kentästä noin 476kWh

Tältä se näytti pylväinä. Tänään oli kuukauden ainoa nollapäivä.

Lokakuu23pylv.png
 

Savonius

Well-known member
Loppukuun pimeys yllätti ja ostosähkön määrä ylitti arvioni. 81,99kWh oli lokakuun ostot (viimeinen kiinteällä hinnalla). Myytyä sain 176,89kWh (12 paneelia keskikoko noin 260W). Käyttövesi on lämmennyt pelkästään auringolla helmikuun puolesta välistä lähtien.
 

Savonius

Well-known member
Harvinainen tapahtuma. NORD POOL huomisen hinnat päivittyivät vasta 15.56

No löytyihän sille selitys kun osasi katsoa.

Please be advised that Nord Pool's UMM Platform will be unavailable due to technical maintenance, which is scheduled for 30 minutes, i.e., from 15:30 CET to 16:00 CET on Thursday, November 2nd, 2023.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös