Paistaa se aurinko risukasaanki

Savonius

Well-known member
Osaako joku sanoa missä noissa Fingridin riveissä näkyy Meri-Porin tuotanto. (12.09 tänään)

Vesivoima
1 426 MW
Ydinvoima
2 781 MW
Yhteistuotanto (kaukolämpö)
1 817 MW
Yhteistuotanto (teollisuus)
1 504 MW
Tuulivoima
32 MW
Aurinkovoima
14 MW
Muu tuotanto
383 MW
Tehoreservi
0 MW
Tuonti - / vienti + (netto)
−1 807 MW
 

Savonius

Well-known member
Ei oikein natsaa. Eiköhän Meri-Porissa ole mittaus olemassa muistona menneiltä ajoilta. Onkohan siellä kaukolämpöverkko? Silloin se olisi yhteistuotantoa.

"Muu tuotanto: Tuotanto, josta Fingridillä ei ole mittauksia, on arvioitu ja sisältyy kohtaan muu tuotanto (arvio). Myös Fingridin nopeana häiriöreservinä toimivien varavoimalaitosten tuotanto sisältyy kohtaan muu tuotanto. Tuulivoima sisältää mitatun tuulivoiman lisäksi myös mittaamattoman tuulivoiman arvioituna."
 

kotte

Well-known member
Eiköhän Meri-Porissa ole mittaus olemassa muistona menneiltä ajoilta
Menneinä aikoina oli tuotantokategoria "Lauhdevoima". Mutta kun on jätetty pois (samalla kun ei ollut laitoksiakaan enää siinä vaiheessa, kun Meri-Pori oli vuosia reservinä, eli kategorianauhassa "Tehoreservi), tuohon sisältyvät ovat sitten nyt laatikossa "Muu tuotanto" riippumatta mahdollisesta reaaliaikaisesta mittauksesta (jollainen tuolla on).
 

Savonius

Well-known member
Hetki sitten ylittyi 370kWh 240W paneelista verkkoon tänä vuonna. Pilviharson läpi tulee 44W-55W. Parempi kuin ei mitään. :)
9600kWh:n paikkeilla tänä vuonna yhteensä tähän mennessä.
 
Viimeksi muokattu:

Savonius

Well-known member
Pientä paistetta harson läpi.
Aurinko laski meillä Gaisman mukaan 15.24. Sen verran taivas horisontissa hohti että 4W tehollä tuli paneelista silloin. 0.36kWh kertyi päivässä 240W paneelista verkkoon.


Jottantuli.png
.
 
Viimeksi muokattu:

Savonius

Well-known member
Kyllä sitä voi pienistäkin asioista iloita. Eilen oli 11 ja 16 välillä kulutus nolla kWh ja myyntiinkin meni 2,55kWh. No tänäkin aamuna aurinko pilkoitti jonkin aikaa ja pientä toivoa on että tuolta Selkämereltä tulisi pilvetöntä iltapäiväksi.

No ei tullut.
 
Viimeksi muokattu:

Savonius

Well-known member
Kolmisen viikkoa sitten päätin hankkia lumilingon. Toistakymmentä vuotta en varsinaisesti ole aurannut lumia vaan sullonut ne autolla piukkaan. Alaa tässä on pihaa noin 400 neliötä ja lisäksi omaa tietä, 3,5m x 150m. 20-30 minuuttia on tuon ajamiseen kulunut aikaa. Mulla oli sitä hommaa varten -97 Nissan Almera. (Viime syksynä se seisoi virta päällä pari vuorokautta eikä suostunut enää käynnistymään) Kun olen käyttänyt Leca soraa liukkauden estoon niin sohjoutumisesta ei ole ollut ongelmaa. Kun pellolla oleville paneeleillekin pitäisi polku saada lumilinko olisi siihen käypä peli. Tutkailin vaihtoehtoja ja päädyin K-Rautaan. Mukaan tarttui FXA, vajaan 800 euron laite. Myyjän mukaan K-ryhmän suunnitteluttama. Kutakuinkin samanlaiselta se näytti kuin muutkin samanhintaiset. Koottavaa oli jonkin verran ja öljyt lisättävä koneeseen. Öljyt oli ostettava erikseen. 230 voltin startti eli jatkojohto kiinni ja napista startataan. Narustartti oli myös ja käynnistyi ensi vetämällä. No siihen mennessä kaikki hyvin mutta negatiivinen yllätys oli että ääni oli aivan hirvittävä. Keltaisen varoituslapun mukaan 103 desibeliä. Ääni on aivan hirvittävä. Miten sellaista saa myydä, kysyn vaan. Outoa oli huomata että muista samankaltaisista poiketen siinä ei ollut vaihdelaatikon öljyä. Ei täyttöreikää eikä tarkistustikkua.
Sitä että toimiiko se muuten odotetusti en ole vielä päässyt kokeilemaan kun lunta ei ole vieläkään viittä senttiä. Sen vähän mitä on tullut olen ajellut autolla piukkaan ja miettinyt että olin varmaan mielenhäiriössä kun lumilingon ostoon päädyin.
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
Bilteman vanhasta 6hp lumilingosta ei ole hyvää sanottavaa. Teho ei riitä, jos on vähänkään suojalunta. Vetoakselin kitkakumi kesti 2 talvea kunnes rikkoi itsensä riekaleiksi. Tein varapyörän pienestä tarvikepyörästä. Ei tullut hyvä siitäkään. Lingon voimansiirto on tehty hihnalla, joka katkeaa heti, jos linko on jumissa esim. jäätymisen vuoksi. Hihna siis rikkuu ennen murtopultteja. Linko tosiaan jäätyy kiinni, jos sitä ei saa säilöön lämpimään talliin - lumet sulavat lämpimän koneen päältä ja jäätyvät lingon alakertaan. Jonkinlaisena hätäratkaisuna toimi se, että kallisti lingon etuviistoon käytön jälkeen, jolloin sulamisvedet valuivat ehkä pois ennen jäätymistä. Hihnan vaihto-operaatio oli epämiellyttävää kylmässä tallissa. Linko on raskas, vie paljon tilaa ja toimii jotenkin vain tasaisella ja valmiiksi jäätyneellä pihalla tai asfaltilla. Irtokivet ovat myrkkyä, koska ne jumittavat lingon ja taas katkeaa hihna, jollei huomaa painaa kytkintä samantien. Heittotorven säätö jäätyy myös ja muuttuu käyttökelvottomaksi. Harjailukaan ei auta.

Seuraavaksi kokeilen ehkä moottorilapiota.
 

Savonius

Well-known member
No nyt tuli sen verran lunta että pääsi sitä FXA:ta kokeilemaan. Kyllä se lumilingosta kävi. Helvetillistä meteliä se pitää mutta lumi kyllä lentää. Kaksi murtopulttia oli katkennut huomasin. Pitäisköhän sinne suosiolla laittaa tavalliset 6mm pultit kun se ei mielestäni minnekään kovaan karahtanut.

Tänään tuli pari tuntia paistetta kymmenestä puoleen päivään ja sitten umpipilveä. Noin 7kWh yhteensä.
 

Mekaniker

Active member
Kaksi murtopulttia oli katkennut huomasin. Pitäisköhän sinne suosiolla laittaa tavalliset 6mm pultit kun se ei mielestäni minnekään kovaan karahtanut.
Ole varovainen pultin kovuudessa, alkuperäiset on pienellä olalla/laajennettu että ne hajoaa oikealla tavalla...
Jos laittaa liian kova pultti akselinreikä menee soikeaksi ja sen jälkeen ei mikään kestä tai liian pehmeä taas muovautuu akselin ympärille (-;
Ne on kivoja poistaa sieltä kun ne laajentaa samalla vastaosan

Eri lingonvalmistajalla omanlaiset keksinnöt katkopulttien kohdalla, ei välttämättä kestäviä eikä käyttäjäystävällisiä
 

Savonius

Well-known member
Tälläisessä kylätie luontoisessa pihassa nuo luistopalat tuntuvat kaivautuvan hiekkaan kun pohja ei ole vielä jäässä. Kannattaisikohan niiden tilalle laittaa jonkinlainen suksiviritelmä.
 

Savonius

Well-known member
Ilmeisesti Loviisan ydinvoimaloiden tehoa on laskettu Noin 50MW. Mikähän syy? Olkiluodosta tulee yht. noin 1790MW. Fingridin ilmoittama ydinvoimateho on parisen päivää ollut noin 2737MW. Tehonkorotusten jälkeen Loviisan laitosten tehoksi ilmoitettiin 2 x 507MW. Ei sitä ennenkään täysillä ajettu mutta lähelle Megaa kuitenkin. Kikkaileeko Fortum sähkön hintaa. Loviisan yhteistehoksi näyttäisi jäävän noin 947MW eli 474MW per laitos. Voihan olla myös että jommasta kummasta on tehoja vähennetty tuo 50M.
 

Savonius

Well-known member
Muuten olisi sopinut mutta tämä. Ydinsähkön kokonaisteho pieneni viikon puolivälin paikkeilla.

Fingrid kertoo.
Taajuusohjatun häiriöreservin ylläpitoon osallistuminen ei rajoita Loviisan normaalia sähköntuotantoa. Tuotantotehoa pienennetään ainoastaan häiriötilanteissa sähköjärjestelmän tasapainottamiseksi ja tällöin säätöä tarvitaan tyypillisesti vain muutaman minuutin ajan.
 

Savonius

Well-known member
Pilvetön päivä mutta naapurin kuusi runsaan kolmen sadan metrin päässä nappasi osansa. Jotain utua oli kun paneelin huipputeho jäi vain 156 vattiin. Yhden 240W paneelin verkkoon oli 0,54kWh. Yhteensä keryi noin14,kWh.

Jouluaatto22.png
 

Savonius

Well-known member
Vähästä pitää iloita näinä ankeina aikoina. Ostamaan joutui eilen 4.39kWh ja myyntiin meni 4,32kWh. No lämpeni se käyttövesikin paneeleista noin 18 asteella ja lattiakin hiukan ja akutkin täyttyivät. Tänään ei näytä aivan yhtä hyvältä mutta jotain sieltä nytkin tulee. 125W on toistaiseksi huipputeho per paneeli.

Lis: Sunnuntaina myyntiin meni 1,29kW ja ostamaan joutui 5,05kWh.
 
Viimeksi muokattu:

Savonius

Well-known member
Tiistaina jos Jumala suo kello19 on Olkiluoto kolmosen keskiteho noilla main.
tiistai27.12.2022joulukuu19:00343Mw

Ei tietenkään suonut.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös