Lämmön kausivarastointi

kotte

Well-known member
Joo siis itse meinasin jo että tilaan tuota ja rakennan jonkun jännän höyry kiukaan. Mutta toistaiseksi olen vielä pysytellyt järjissäni?. Mutta luettuani muutaman tutkimuksen kyseisestä materiaalista niin; 1kuutiometri kyseistä ainetta pystyy toimittamaan 129,4 kWh lämpöenergiaa. sekä 3500 adsorbtio/desorbtio syklin jälkeen oli 41% enään veden adsorbtio kyvystä jäljellä, joka siis vastaa tuota energia kapasiteettia verrannollisesti. Mutta nopean päässälaskun jälkeen ajattelin että koska noin 10kg ainetta on noin 15 litraa tilavuudeltaan ja että noin 100 litraa vastaa 12,94 kilowattituntia energiaa, voisi tästä saada jännän instant paljulämmittimen tai jonkinlaisen höyrykiukaan joka toimisi kylmällä vedellä. Ai niin ja sen hinta on vähän alta 2 dollaria per kilo joten kalleinta olisikin kuljetus kiinasta. Siihen vielä liittäis aurinkopaneelit + vastukset ja tuuletin niin tämä automaattisesti sitten latautuisi joka käytön jälkeen kunhan vain paistetta olisi. Jännä toinen juttu tässä oli että samalla kun märkää zeoliittiä ns "lataa" kuumalla ilmalla tai vaikka suurennuslasilla auringossa kuumentamalla niin sen sijaan että se kuumenisi se jäähdyttää ympäristöään samalla kun vesi siitä poistuu... Tämän luulisi myyvän noissa kuumissa maissa, kuumaa vettä yöksi ja jäähdytystä päivällä...
Periaate on käsittääkseni aika samantapainen kuin silicageelipohjaisilla kuivaimilla, jäähdytysilmastointilaitteilla jne. jollaisia on valmistettu aivan kaupallisinakin laitteina. Silicageeli on rakeisena ehkä helpommin regeneroitavissa kuin massamainen zeoliittisavi, mutta muistelisin, että zeoliittejakin valmistettaisiin rakeistettuina versioina juuri kuivatustarkoituksiin. Jotakin zeoliitin tapaista materiaalia käytetään roottorikuivaimissakin (jollaisiin muutoin käytetään yhtenä vaihtoehtona ilmanvaihtoon integroitujen jäähdytysilmastointilaitteistojen periaateratkaisuna, eli ajatus on haihduttaa kosteutta jäteilmaan ja ottaa viileys hyödyksi tuloilmaan sen jälkeen kun aurinkoenergialla regeneroidulla roottorilla on ensin raitisilma kuivattu, tasattu lämmönvaihtimelle ulkoilman lämpötilaan ja sitten johdettu alussa mainitulle jäähdytyslämmönvaihtimelle ja sieltä rakennuksen tuloilmaksi. Kävisihän tuollainen systeemi lämmitykseenkin ainakin lievissä olosuhteissa, tuskin kuitenkaan kiukaan käyttövoimaksi (jos kiukaan haluaa toimimaan varastoidulla aurinkoenergialla ja lämpöpumppuperiaatteessa, lienee turvauduttava poltetun kalkin sammuttamiseen vedellä ns. sammutetuksi kalkiksi (käänteinen reaktio vaatii useita satoja asteita ja on käytännössä tehtävä esim. aurinkopaneeleilla tai tuulella tuotetulla sähkölämmöllä ainakin Suomen olosuhteissa).

Aika kaliiksi tuollaiset vehkeet vain ovat tulleet kompressorijäähdyttimiin ja -lämpöpumppuihin verrattuna, jotka tokin nekin saa toimimaan esim. aurinkopaneeleiden tuottamalla sähköllä.
 

Helkoo

Member
Turun toriparkki
"Vuonna 2018 Työ- ja elinkeinoministeriö päätti myöntää 1,3 miljoonan euron investointiavustuksen aurinkoenergiaa varaavan akun rakentamiseksi torin alle. Savimaan on tarkoitus toimia akkuna, johon torikivetyksen keräämä aurinkolämpö varastoidaan."
 

Hellune79

New member
Oon seuraillut foorumia jo kauan rekisteröitymättä, mutta nyt tein sen.
Olisko täällä ideaa millä sais helpoiten talteen näin syksyisin uima-altaan lämmöt, ettei ne haihdu harakoille?
Mulla siis betoninen 27m3 allas sisäpihalla ja toinen pääty siitä on noin 3m päässä teknisestä tilasta. Allasta lämmitetään altaan omalla ilma-vesilämpöpumpulla ja sähköt lämmitykseen tulee pääasiassa paneeleista, joten ei tarvi kauheasti miettiä kulutusta. Allas on siis läpi kesän toukokuusta- elo/syyskuun tienoille 34 astetta ja sitten lopetan lämmityksen ja allas jäähtyy pikku hiljaa. Oon monesti miettinyt, että olisi hyvä saada tuo lämpö jotenkin talteen maalämpöpumpulle ja käyttöveden tekemiseen, jota neljän teinin kans kuluu ihan liikaa :D
 

Hellune79

New member
Yks mitä mietin itte joskus olis, että maalämmönkeruuputket koukkais niin, että ne kiertelis altaan alla lenkin. Ns. esilämmitys. Toinen on ollu, et mulla on tallin seinä (kivitalo) kiinni altaan toisessa pitkässä seinässä ja tuo altaan pumppu lämmittäessään puskee tuulettimesta todella kylmää ilmaa pihalle, joten jos se pumppu olis tallin seinäs, niin kesällä se flekti jäähdyttäis tallia ja vähentäis osaltaan tallin asuintiloihin tulevaa lämpökuormaa. Talli on siis osa taloaja sieltä suoraan kulku sisälle teknisen tilan läpi. Ja vastaavasti syksyllä sitten tuossa altaan pumpussa on myös jäähdytys ominaisuus, joten jos laitan sen jäähdyttämään, niin puhaltimesta tulee kuumaa ilmaa. Tosin syksyllä ei oo vielä tarvetta lämmitykselle, joten sekin menis tavallaan hukkaan. Käyttöveteen siirto olis kaikkein paras.
 

maanma

energiaonnellinen
Levari allaspumpun allaskierron ja mlp saapuva liuospiirin välille. Liuospiiriä pitää varautua ohisunttaamaan levarista, jos mlp saa liian lämmintä.

Jos kytkentä on allaspumpun jälkeen, niin allaspumppu toimii vilppinä mlp, jos estoja ei ole.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös