Juu, kyllähän meitä hurahtaneita piisaa.
Tuskin minäkään tuota koskaan tulen tekemään mutta pitää visioida ja etsiä niitä heikkoja lenkejä hommassa. Aika monta tutkielmaa on tullut nyt selattua ja etenkin noiden varaajien ongelmia ja huonoja ominaisuuksia kartoitettua, lopuksi vielä sovittaminen omiin tarpeisiin, joissa muuttujia pisaa aina hellasäröön saaka.
Pientalomittakaavassakin kannattaa jos saa halvalla tehtyä, jos 1/10 hinnalla kaupalliseen verraten pystyy omin käsin tekemään niin ei kai niin surkeeta laitosta pysty tekemään etteikö olis jopa kannattavaa.
Mulla tossa tontilla kahden rakennuksen välissä hyvä tila, toisen rakennuksen katolle halpa-periaatteella keräin ja toiseen kulutus. Kulutus tosiaankin luokkaa 20 - 30 MWh /v ja lisää tulee suht helposti.
Itellä "lämpökuopan" konsepti jo aika lailla hahlioillaan, suurin ongelma oikeastaan on se että mistä se lämpö sinne otetaan, 30 MWh ei tule ihan helposti. On helppoa valita dT 30 asteeksi laskelmissa mutta onko 1 - 36 C vai 55 - 85 C ? Tekeekö 1 C asteisella lämmöllä mitään, ei taida riittää edes pihan sulana pitoon? Noh, onhan sekin "energiaa" -20 C pakkasella, mutta tarvitsee sitten lämpöpumpun että jalostuu käyttäkelpoiseen muotoon.
Jos lämmityksen paluu virtaa käyttäis osaltaan "pihan sulanapitoon" ja lämpöpumpun lämmön lähteenä niin dT olis helppo korottaa 50 K ja samalla kylmentyneeseen varaajaan sais helpommin kesän lämpöä siirtymään.
Ratkaisemattomia muuttujia on tuossa vielä paljon ja lopullinen rakenne ja toiminta ilmeisesti monen kompromissin summa.
Niin, jos varaajassa ja keräimessä on yli 1000 m putkea niin minkälainen kiertopumppu tarvitan?
Niin, jos varaajassa ja keräimessä on sama neste, niin onko se glygolia vai alkoholia? Sitäkin tarvii 400 - 600 litraa.