Aurinkolämpö puukattilan kaveriksi

rotzi

Well-known member
Koera sanoi:
rotzi sanoi:
Aika hyvä lukema, oliko sulla oikein tarkka loggaus eli virtausmittaus jne tuohon energian mittaukseen...itse todennut että tuo pelkkä laskennallinen heitää ylöspäin ~25% kun olen "kalibroinut" sitä lämpötilanousuihin varaajassa...

Olen antanut itseni ymmärtää että noiden Grundfosin antureiden(virtaus/lämpö,paine/lämpö) perusteella se sitä tuottoa mittaa, sitä en tiedä onko se miten tarkka ja että mikä sitten on tarkka tapa mitata? Perstuntumaa on pelkästä puulla lämmittämisestä ja puulla ja sähköllä lämmittämisestä tällä systeemillä 7 vuoden ajalta, eli sanosin että toistaseksi luotan perstuntumaan enemmän. Kokonaisuudessaan on tullut tässä kuussa 154Kwh:a. Mittarin mukaan siis.
No kyllä tuolla pitäis tarkkaa tulla jos on määrämittari, ilmeisesti glygoli myös määritellään masiinaan...
 

Koera

Member
No niin, tänään ensimmäinen päivä ilman tulia. Aurinko lämmitti niin, että pytty oli kauttaaltaan 60 astetta, tuohon on hankala laittaa "hyviä" tulia, tuntuu että menee nokeamiseksi ja että lämpö menee piippuun. Hyvin riitti suihkuvedet ja lämmötkin on vielä päällä, tosin menovesi taisi päivällä olla 26 eli ei juuri pyttyä jäähdytä. Optimistisesti ajatellen saattaa tavoite toteutua jos vaan aurinkoa riittää. Jonkunlainen systeemi täytyy rakennella keräimen peittämiseksi esim. lomien ajaksi ettei turhaan keittele. Ajattelin tehdä yläpäähän simppelin telineen mihin kiinnittää pari vanhaa rullaverhoa joihin vaihtaa pidemmät ja vahvemmat narut että saa tiukalle. Saa nähdä miten tuulen kanssa käy. Hyvin tuntuu ainakin toistaiseksi tuo kierukkakin riittävän, paluulämpö ei ole kuin muutaman asteen yli varaajan alalämpö jonka mittaus on pidemmällä mitä kierukka. Onko teillä kellä on levysiirrin, paluu sama kuin varaajan alalämpö? Nyt mittarissa 450kwh.
 

rotzi

Well-known member
Täällä levysiirrin, mutta ei ole antureita niin jotta voisi katolle lähtevää seurata ja analogimittarit on aina senverran perässä ettei voi tarkkaan tulkita...
Kertoimen läpi kun ohjaimen lukemat runttaa niin saantoa on muka tullut 525kWh tälle vuodelle, kertoimen olen keksinyt viime vuoden puolella vertaamalla varaajan lämpenemää ja ohjaimen lukemaa kulutuksettomassa tilassa.

Tuon mukaan LK35 pitäis riittää 10m2:lle, tosin sulla on parempi keräin kuin normi 10m2...olisko 20% parempi  ::)
http://www.akvaterm.fi/fin/Lammonvaihtimet/Aurinkokierukat.214.html
 

Koera

Member
Ja suihkuvesi ei kun riittää vaan, tänään pytty 62 alhaalta ja 64 ylhäältä. Lämmin vesi lämpiää jo alemmassa kierukassa niin kuumaksi ettei kärsi putkessa kättä pitkään pidellä. Niin, eikös LK35 ole mitoitettu niin että jos ulkopuolella oleva vesi on pysyy 70 asteessa, niin se tekee 55 asteista 35 litraa minuutissa? Reilu 80 asteeseen nousee katolla neste. 566kwh mittarissa ja kokoajan jauhaa lisää, keräimen lämpö vielä 73 astetta.
 

savonhumu

Member
Näkkyy menevän savolaisissa neliötuotot ihan käsikädessä vaikka ei tietysti ihan samat paisteet osu kun ei naapureita olla ;D

Kun teen laskutoimituksen 566:10 ja x 8 niin saan suhteutettua oman SF3-100 kentän kokoon. Aika presiis samat neliötuotot tulee kun mulla on kokonaistuotto melko tasan 450kwh 8)

Vertailin tuossa viimevuoden tuloksia samalle ajalle niin jos tuo tuleva 10pv ennuste pitää paikkasa niin kokonaistuotto ollee huhtikuun lopulla enempi kun vuos sitte!
 

tengu

Member
Alkuvuosi näytti todella huonolta vaan nyt tulee aurinko korkojen kera. Tähän mennessä 623kwh tyhjärit ja reipas 300 kwh panelit.  Eipä ole tarvinnut puita enää hetkeen poltellä  ;D
 

Koera

Member
Sanokaas nyt ettei tämmösissä kuvissa ole mitään järkeä, eihän. Kuinka paljon neliöitä on 5kw sähköpaneelit tai 3kw? Paljonko yksi paneli painaa? Minkä kokosia nuo sähköpanelit on?

aurinko.png.jpg
 

Mikkolan

Member
Koera sanoi:
Sanokaas nyt ettei tämmösissä kuvissa ole mitään järkeä, eihän. Kuinka paljon neliöitä on 5kw sähköpaneelit tai 3kw? Paljonko yksi paneli painaa? Minkä kokosia nuo sähköpanelit on?

Ei ookkaan  ;D

Laita se nivelkohta harjalle niin on helpompi kääntää kun on tasapainossa. :D
 

Koera

Member
Silleen tuo yksi kuva tuossa onkin, on vaan viemärin tuuletusta ja kattosiltaa tiellä toisella puolella. Onko se niin että jos näitä http://www.photon-solar.eu/index.php?seite=PH-270M-EU-270W laittaa kymmenen, niin se on 2700 w tehoa? 16,5m2 just mahtuis toiselle lappeelle, eikä noista näyttäs tulevan kuin 190kg. Onko kokemusta paljonko tommosella kentällä olisi oikea tuotto? Riittääkö jos tuon virityksen kääntää vaakatasoon vai kuinka paljon yli se pitäisi kääntyä? Nyt on kyllä ollut niin paskat kelit ettei ole tuonne varaajaankaan mitään tullut.
 

Koera

Member
No niin, on se kumma miten monimutkaisesti sitä pitää ensin ajatella. Tajusin että liiterin katon 2,7*7m lape on lähes suoraan etelään. Sieltä sitten maakaapelilla taloon. Tuleeko se invertteri mihin väliin? Täytyykö se paneeleilta tuleva johto viedä pääsulakkeille vai voiko sen sähkön syöttää jostain alakeskuksesta? Kippisysteemikin oli jo melkein suunniteltu, mutta se vaihtuikin muutamaan kakkosneloseen. Pystyykö noita paneleita lisäilemään pikkuhiljaa lisää?
 

VPJ

Member
VPJ kirjoitti:
Eikös tämä mahtanut ola minun tekstistä lainattu?
Varaajissa on siis 400 litraa 52-56 asteista, loput 1400 litraa on 45 asteista klo 18.
Illalla ja yöllä sekä aamun klo 9 mennessä on lämmitykseen ja lämpimään veteen käytetty energiaa niin että 1500 litraa on jäähtynyt 23c
ja yläosa 300 litraa on edelleen 50c eli siihen ei ole paljoa koskettu.
Lämpimän veden esilämmityskierukka alhaalla säästää yläosan kuumempaa vettä.
Niin ja lämmityksen BI-Valent venttiilit ottaa lämpöä ei kerroksista/paluputkista säästäen  taas ylälämpöä.
Noista muistaakseni on kaaviot omissa projekteissa.
Koera vastaa:
ajattelin vaan, kun meidän porukalle ei riitä pesuvettä tuon lämpöisestä varaajasta vaikka on alhaallakin kierukka, eikä varmaan lämmitykseenkään yön yli. Eikä meillä kärsi varaajaa noin lutoksi laskeakkaan, koska sen nostamiseksi saa taas polttaa puuta tai käyttää sähköä siihen malliin että auringosta saatava hyöty muuttuu aika kyseenalaiseksi, mutta eri systeemi on eri systeemi. Tämä tästä.

Aiheesta sen verran että 200 kWh on tullut tälle vuodelle, eli muutamat tulet on saanu jättää tekemättä  :)

Siirsin yllä olevan tekstin tänne

Ei varaajan kylmäksi päästämisessä ja lämmittämisessä mitään ongelmaa ole, kaksi pesällistä niin lämmöt nousee koko 1800 litrassa 20c -> 80c
 

Koera

Member
Eipä se ole ongelma täälläkään, mutta itse rakensin aurinkosysteemin nimenomaan saadakseni aikaa touhuta poitsun kanssa ja säästääkseni sähkössä. Sitä voi ajatella että äkkiähän tuo lämpenee, mutta jos laskee sen kokonaisajan mitä puiden kanssa joutuu pulaamaan että ne on metsästä kattilassa, niin kyllä siihen aika paljon saa aikaa palamaan. Ainakin näillä vehkeillä(moottorisaha, halkomakone, auton peräkärry). Sähköllä voisi lämmittää, mutta kalliiksi se tulisi. Eli jos antaisin varaajan kylmetä, eikä se sitten lämpiäisikään tarpeeksi auringolla ja joutuisin kuitenkin nostamaan sen puulla/sähköllä, niin kokisin että olisin saanut aika hyödyttömiä kilowattitunteja. Kesällä on eriasia, kun ei ole lämmöt päällä ja auringon saanti on parempi.
En tiedä ajattelenko asia jotenkin väärin, mutta näin minä sen ajattelen. Koetko sinä saaneesi hyötyä kaikista kilowattitunneista?
 

Koera

Member
Laitetaas tännekkin vähän päivitystä. Seitsemän kautta takana, ja mittari kertoo että 21761 kWh:a olisi tullut talteen. Hyvin on kesäkausilla lämmennyt saunan, pesutilojen ja kellarin lattiat+tietysti pesuvedet. Ainoa harmi on ollut, kun jonain talvena pöljyyttäni laitoin pumppuyksiköstä sulut kiinni vapaakierron estämisen varmistamiseksi, ja tulet tietysti kattilaan. Siitä selvisi onneksi vain haljenneella pumpun pesällä, tulipahan koeponnistettua :). Ihan ei taida arvio 7-8 vuoden takaisinmaksuajasta toteutua.
 
Ylös