3D-tulostetut härvelit

vesioinas

Active member
Millainen on säädettävä dikitaalivastus?
Digipotikkaa säädetään askeltamalla. Suunta on joko ylös- tai alaspäin. Näissä on sata askelta ja säätö on lineaarinen:

***
Sain upotettua energiamittarin kotelon kanteen. Mittari "syö kuormasta" eli käyttövirta tulee mikroinvertteriä syöttävältä hakkurilta. Energialukema tallentuu mittarin omaan muistiin käyttöjaksojen välillä ja sen voi nollata napilla. Mittari näyttää lisäksi hetkellisen tehon, virran ja jännitteen. Mittari on tämä 20A malli https://www.aliexpress.com/item/1005001304977916.html

loggeri.png

Pienelle laitepuhaltimelle järjestyi tilaa ikkunan vierestä. Tehon saa nostettua lisäjäähdytyksellä 200W tuntumaan.
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
NTC-vastukset mittaavat isomman hakkurin lämpötilaa - puhallin käynnistyy +50C ja hakkurin sammuu +85C, ettei kuumene liikaa. Tällä pitäisi saada ~200W lähtötehoa (7A@30Vdc). Kuparilevyn päällä oleva pienempi step-up -hakkuri pitää mikroinvertterin hereillä. Koitan tehdä sillä myös sopivan tehomaksimin I&V-käyrään. Puhaltimen ilma-aukon verkko syntyi 40% triangle-infillillä. Hämähäkit jms. saavat pysyä kotelon ulkopuolella. Kotelon pohjassa on reiät poistoilmaa varten.
Screenshot 2022-05-26 08.11.01.png

Screenshot 2022-05-26 08.15.18.png
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
Kiinanmyllylle on tulossa oma invertteri. Odotellessa tein roboleikkuriin uuden ABS-tulostetun leikkuulautasen, joka laskee teriä 7mm. Lautanen on pinnoitettu kovalla epoksilla ja sen halkaisija on 22cm linkkuterien kanssa. Sähköaidan piristykseksi jännitteen nosto ei enää käy kun se on jo tapissa. Tehoa saa lisää enää virtaa kasvattamalla.
ll.png

***
Sähköaidan lähdössä on nyt n-kanava fetit IRFB3077, joilla ulostulo heiluu vuoroin ylös/alas IR2104-kytkimen ohjauksessa. IR2104:ssa on varauspumppu hi-side fetin ohjaamista varten. Kytkennän pelkistetty kuva on heti etulehdellä tässä https://www.infineon.com/dgdl/Infineon-IR2104-DS-v01_00-EN.pdf . Sähköaidan taajuus on noin 30kHz. Aiemmin aita oli kytketty suoraan kuvan 555-ajastimeen dc-blokin ja sarjavastuksen läpi. NE555:n max source/sink on 300mA ja käyttöjännite on ollut 16Vdc. Uudella kytkennällä tehoa saa kasvatettua - joku 5..10W pitäisi riittää koko sähköaidalle, jonka nykypituus on alle 100m. Roboleikkurin ei pitäisi päästä enää karkuteille, vaikka aitalanka olisi hankalassa paikassa tai kohtauskulma olisi huono. Virransäätö tapahtuu käyttöjännitetta muuttamalla tai sarjavastuksella. Jännite on vakioitu, koska se vaikuttaa taajuuteen, joka ei saisi muuttua liikaa, koska robon kaksi anturia ovat passiivisia LC-virityspiirejä. Antureita on 2kpl, jotta voidaan tunnistaa myös kohtauskulma karkeasti ts. vasen/oikea/kohtisuora.
Screenshot 2022-06-03 00.41.40.png

***
DC-erotuskonkka piti vaihtaa kun pieni pintaliitoskonkka ei kestänyt kovempaa virtaa. Napakka ABS-kotelo tulostui parissa tunnissa. Yksi ruuvitorni puristaa kytkentälevyn ja kannen tiiviisti kiinni. ABS kestää ainakin +90C, mutta varmistin, ettei vastukset lämpiä liikaa. Jonkinlainen muuntaja olisi parempi tuossa lähdössä kun nyt tehoa hukkuu sarjavastuksiin. Aitaa ei voi kytkeä ihan suoraan fettien lähtöön kun resistanssi on niin pieni ja suora kytkentä vastaisi lähes oikosulkua.
Screenshot 2022-06-03 23.29.56.png
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
Testasin pikaisesti tuuliruuvia 5(10) m/s tuulessa uuden kehikon kanssa ja ilman haruksia. Koko laitoksen korkeus on suunnilleen 2.5m. Tehoa ei ole hirmuisesti, mutta kyllä tällä akkua lataa. Jarrukytkentä estää ylijännitteen - max lähtöjännite on noin +50V ja step-down -hakkuri tekee siitä tasajännitettä, mutta virta säätyy maagisesti generaattorin jännitteen mukaan. Ilman tehonsäätöä turbiini ei kiihdytä kunnon vauhtiin, jolloin tehoa on tarjolla. Roottori on aika iso ja painava, joten kiihdytys on vähän hidasta. Toisaalta rotaatioenergia toimii myös jonkinlaisena puskurina. Tämänpäivän testissä halusin varmistaa, että jarruteho riittää ja että tehonsäädin kytkee virrat päälle. Tehonsäädön varsinainen toiminta on yhä testaamatta.

Generaattorikoppa on vielä avonainen, mutta tarkoitus on levyttää se. Maalaan lisäksi kaikki valkoiseksi. Myös turbiinin, jotta se kestää paremmin UV-valoa.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös