3D-tulostetut härvelit

kotte

Well-known member
Onko muuten noinkin suurten virtojen mittaaminen shunttivastuksella ja herkällä jännite-erolla järkevin ratkaisu? Vaihtoehtonahan olisi virran suora mittaus joko suoraan hall-anturilla johdon kyljestä (tarkkuus hyvä vain rajallisella alueella) tai sitten takaisinkytketty mittaustapa, jossa virtamuuntajan tapaisen laitteen nettomagneettivuota pyritään pitämään mahdollisimman lähellä nollaa takaisinkytketyllä säädöllä muuntajasydämen keskiöön asennetun hall-anturin ohjaamana. Jos yhden sijasta on useita kompensointikäämejä "mittamuuntajassa", on mahdollista saada hyvin laaja mittausalue samalla kun mittaushäviöt saadaan puristetuksi hyvin pieniksi. Toki elektroniikkakin silloin monimutkaistuu.

En tiedä, siksi kysynkin.
 

vesioinas

Active member
DC-mittauksessa shutti on käsittääkseni tarkempi kuin hall-anturi, jossa voi olla jonkin verran muuttuva offset. LTC2943 toimii ainoastaan shunttivastuksella ja se mittaa myös jännitettä, jolloin galvaaninen kytkentä on tarpeen. Mun säätimessä virta ei myöskään nouse ihan noin ylös (<50A). Akku kestää isompiakin lataus- ja purkuvirtoja.

Mulla on hall-anturi kattovoimalan tehomittarina ja kytken sen avulla joitakin laitteita automaagisesti päälle/pois.
 

vesioinas

Active member
Tuulivoimalan LFP-akun coulombilaskuri on yhä kasaamatta, mutta enpä ole sitä kaivannutkaan. Akun puskurointilogiikka tuntuu toimivan ihan hyvin pelkällä jännitteelläkin. Heinäkuusta lähtien ei ole tarvinnut juuri muutella mitään. Mikroinvertterin syöttö käynnistyy kun jännite ylittää ylärajan ja lopettaa alarajalla. Syöttöteho pysyy vakiona, mutta sitä voi säätää tarvittaessa käsin. Syöttö pysyy päällä, vaikka turbiini pysähtelisikin välillä. Mahdollisimman yksinkertaista ja toimivaa. Näin jatkunee pakkasiin asti. Ensi kesänä saatan korottaa mastoa ja päivittää turbiinia.
 

vesioinas

Active member
Tulostan kelluvan puroturbiinin etupuolelle tällaisen roskasihdin. Tarkoitus on suodattaa veden mukana ajelehtivat lehdet jms. pois turbiinista. Materiaalina on ABS ja tulostusaika on ~15h.

Screenshot 2023-10-04 17.06.25.png

Tulostus onnistui hyvin ja ristikkorakenne on yllättävän jämäkkä. Testaan tätä tulevana lauantaina purossa.
IMG_20231005_082714358.jpg
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
Korotin vähän mastoa ja toiminta parani - napakorkeus on nyt ~9m. Samalla turbiiniakseli sai uuden laakeroinnin kun vanha oli jo väljähtänyt ja piti ylimääräistä ääntä. Pystyakselin laakeri oli niin tiukassa, ettei suostunut irtoamaan ihan tavanomaisilla työkaluilla. En halunnut rikkoa mitään, joten vanha sai jäädä paikoilleen. Liukurengas on onneksi yhä kunnossa - sitä ei saa irti ilman pystyakselin irroitusta ensin. Tasasuuntaaja päivittyi pienihäviöiseksi diskreeteillä Schottky-diodeilla 60CPQ150 TO-247 150V 60A. Näillä päivityksillä pitäisi jatkaa kevääseen asti. Vähän isompi ~1kW turbiini on yhä harkinnassa, mutta ehkä vanha saa jatkaa kunnes tulee jotakin isompaa vikaa.
 

vesioinas

Active member
Taidan tulostaa kelluvan purovoimalan roskasihtiin jatkopalan. Tarkoitus on lisätä sihdin pinta-alaa niin, että vesi pääsee virtaamaan turbiinin läpi mahdollisimman vapaasti. Nykyisellään puhdistus pitää tehdä päivittäin, jottei latausjännite putoa liikaa. Toisaalta roskien määräkin vaihtelee purossa jatkuvasti. Kun kuormittamaton jännite pysyy >20Vdc niin se riittää pitämään akut hyvin latingissa.
Screenshot 2023-11-20 17.56.38.png
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
Tuuli käy esteettömästä suunnasta 4(8)m/s ja pakkasta on -9C. Vanhoissa lyijyakuissa on vielä riittävästi puhtia pieneen puskurointiin. Invertteri käynnistyy kun jännite ylittää 14V ja sammuu kun jännite laskee alle 11.9V. Keväällä korvaan taas lyijyakut LFP-akuilla kun pakkaset on ohi.
Lyhyt video 4(8)m/s
 

vesioinas

Active member
Envertechin mikroinvertteri hajosi. Paneelitehoa saattoi olla vähän liikaa. Avasin kannen jos olisi vaikka sulake palanut, mutta kotelo olikin valettu täyteen silikonia. Ehkä laite oli jo tienannut itsensä, joten korvaan uudella.
 
Ylös