Pääkeskuksen vaihto aurinkopanelien asennuksen yhteydessä

Juke_

Member
Uutena jäsenenä en löytänyt onko aiheesta keskusteltu jo aikaisemmin, joten aloitan uuden topicin. Meille olisi suunnitelmissa asentaa 3kWp aurinkovoimala, mutta määräysten mukaan sen kytkeminen nykyiseen In25A keskukseen, missä on 3x25A:n pääsulakkeet on mahdotonta. Asiasta on keskusteltu aika vähän, mutta uskoisin, että en ole ainut joka asian kanssa painii. Mitä vaihtoehtoja näette ongelman ratkaisemiseksi? Alla muutamia mitä itselleni tulee mieleen:

- Asentaa uusi In50A mittauskeskus ja jättää nykyinen pääkeskus ryhmäkeskukseksi. Pääsulakekoko säilyisi edelleen 3x25A, mutta aurinkopaneleiden syöttö tulisi tähän uuteen keskukseen, joten keskuksen mitoitusvirtaa ei ylitetä. Mitä hyviä ja huonoja puolia näette tässä vaihtoehdossa?

- Muuttaa nykyisen pääkeskuksen pääsulakkeet 3x20A:n kokoon ja laittaa tarvittaessa tehovahti. Tämän hetken tilanteessa tuo juuri ja juuri riittäisi, mutta esimerkiksi tulevaisuutta ajatellen sähköautoa noilla pääsulakkeilla ei enää ladattaisi. Mitä mieltä olette tämän vaihtoehdon järkevyydestä?

Tuleeko jollain mieleen jotain muuta vaihtoehtoa ongelman ratkaisemiseksi? Kun olisi järjestelmä millä verkosta otettava teho ei ylitä 20A aurinkopaneleiden tuottaessa ja kytkisi rajoituksen pois esimerkiksi silloin kun kytkee aurinkopanelit irti, mutta tällaista ei taida olla olemassa? Ja vaikka tuollaisen rakentelisi niin ei taida täyttää määräyksiä? Nyt olisi siis hyvät neuvot tarpeen, jotta kustannukset saisi pidettyä sillä tasolla, että paneleiden asennus säilyy järkevänä investointina.
 

Juke_

Member
Mikäs se sellainen määräys on?. Tuo 3kW mahtuu hyvin yhden 16A:n sulakkeen taakse saatikka kolmen.
Kun valtakunnan verkosta tulee 3x25A keskukseen, jonka mitoitus virta on 25A niin tällöin ei kuulemma voi enää tuota noin 3x4A tuottoa lisätä tähän keskukseen. Teoreettisesti jossain tilanteessa kuormitus voisi olla 29A keskuksen sisällä ja keskusta ei ole speksattu tälle virralle. Tiedän että tällaisia asennuksia on tehty, mutta nyt niihin ilmeisesti kiinnitetään enemmän huomiota.
 

Aurinkeli

New member
Mikä keskuksen nimellisvirta on? Eli mille virralle speksattu, johdotettu jne.
Tuo sulakekoko on sitten eriasia eikä mielestäni ole oleellinen asia ellen sitten ymmärtänyt jotain väärin kysymyksestä.

Aika pieni voimala ja varmaan suomen yleisin pääsulakkeiden kokoluokka taulussa.
 

Juke_

Member
Keskuksen nimellisvirta (In) on 25A. Sähkärin mukaan keskuksen johdotus on tehty tällöin 25A:n virralle eikä siihen voi enää lisätä paneleiden tuottoa yhtään. Jos joku löytää pykälän ettei tuota tarvitse noudattaa aurinkopaneliasennuksissa niin olisin siitä erittäin mielissäni, mutta epäilen ettei tähän ole oikotietä.
 

Aurinkeli

New member
Oukei. Asiasta maallikko tietämällä sanoisin että joko uusi pääkeskus TAI uusi ryhmäkeskus jossa nimellisvirta suurempi.
Eli ei pakko korottaa pääkeskusta, voisit vain tehdä uuden ryhmäkeskuksen jos se on helpompaa ja järkevää, johon sitten invertterille sulakkeet ja vikavirtasuoja. Jos siis sopii paremmin ja on edullisenpaa.
 

varikonniemi

Active member
Ootko varma että kyseessä on keskuksen tyyppikilvessä nimenomaan 25A eikä vain johdotus tehty sen mukaan? Aika erikoiselta säästämiseltä tuntus että laitetaan just pääsulakkeen kokonen pääkeskus, meillä on aina ollu 35A sulake ja pääkeskus on 86A. Jos taas pelkästään johdotus on tuon 25A mukaan, niin silloinhan siitä selviää vaihtamalla muutamia pääjohtoja paksumpiin.

Ja jos tosiaan on 25A keskus niin eikös ekas vaiheessa ois helpoin laittaa ne 20A sulakkeet ja sitten tehdä muutoksia jos joskus tulee tarve isommille virroille?
 

Aurinkeli

New member
Voi olla - itselläni on juuri 3x 25A 25A nimellisvirralla pääsulaketaululla - mutta kannattaa tarkastaa toki.
Tarviiko sähkärin olla tavallista valistuneempi jos alkaa omiin nimiin ottamaan taulun korotusta? Riittääkö S1... (en siis tiedä).
 

Juke_

Member
Kyllä tuo In25A on nimen omaan keskuksen tyyppikilvestä katsottu. Talo on -80 luvun alkupuolella rakennettu, joten en tiedä miten yleistä tällainen pihistely on siihen aikaan ollut, mutta näköjään uusiakin taloja rakennetaan yhtä pienille virroille mitoitetuilla keskuksilla.

Alkuvaiheessa 20A sulakkeiden käyttö olisi toisaalta houkutteleva vaihtoehto, mutta onhan siinä pieni riski todella kovilla pakkasilla miten riittää. Sähkölämmitteiseen taloon tuo ei kuitenkaan turhan paljoa ole.
 

sammeli

Member
Itselle tulossa 36kwh laitteisto uusin vanhan pääkeskuksen mikä oli mitoitettu 25A mukaan.uusi keskus mitoitettu 63A mukaan ja pääsulakkeet tulevat olemaan myös 63A elenian mielestä tämä on ihan ok.
 

Juke_

Member
Itselle tulossa 36kwh laitteisto uusin vanhan pääkeskuksen mikä oli mitoitettu 25A mukaan.uusi keskus mitoitettu 63A mukaan ja pääsulakkeet tulevat olemaan myös 63A elenian mielestä tämä on ihan ok.
Paljonko on kustannusarvio keskuksen vaihdolle? Onko vanhassa keskuksessa jo nykymääräysten mukaiset vikavirtasuojat vai lisätäänkö ne samalla?
 

Antsa

New member
Keskuksen nimellisvirtaa ei saa ylittää kun keskusta syötetään kahdesta suunnnasta. Keskuksia on muutettu ko. keskusvalmistajalta tilatuilla osilla esim. In 50A. Kustannuksia tulee tarvikkeet, keskuksen asennustyö ja verkkoyhtiön veloitus katkosta. Pääsulakkeen kokoa ei tarvitse kasvattaa koska verkkkoyhtiön ei tarvitse siirtää kiinteistöön yhtään enempää sähköä aurinkopaneeleiden takia.
 

Mekaniker

Active member
Mikä verkkoyhtiö vaatii sellaista?
Meidän keskus on vm. 1972? ja siihen meni 3kWp invertteri Caruna:n mutisematta yhtään
Toki vähän jouduin tekemään pari peitepeltiä uusiksi DIN kiskosulakkeita varten mutta hyvin se meni

Vai onko taas säädettyy uusia säännöksiä meidän pään menoksi??
 

Juke_

Member
Mikä verkkoyhtiö vaatii sellaista?
Meidän keskus on vm. 1972? ja siihen meni 3kWp invertteri Caruna:n mutisematta yhtään
Toki vähän jouduin tekemään pari peitepeltiä uusiksi DIN kiskosulakkeita varten mutta hyvin se meni

Vai onko taas säädettyy uusia säännöksiä meidän pään menoksi??
Ei verkkoyhtiö vaadi sellaista vaan sähköasentaja. En tiedä onko tähän määräykseen tullut viimeaikoina muutoksia, mutta eikai ennenkään ole saanut keskuksen nimellisvirtaa ylittää?
 

Antsa

New member
Tuo tulee sähkökeskusstandardeista. Sinänsä tämä on vähän hassu asia (keskuksen nimellisvirran muuttaminen aurinkopaneelien takia). Summavirta joka virtakiskoon tulee mittarilta + aurinkopaneeleista, ei kuormita mittarille meneviä johtoja. Summavirta kulkee virtakiskossa ja mahdollisessa johdotuksessa kiskolta toiselle kiskolle. Maksimivirta kiskossa kulkee tilantessa jossa pääsulakkeiden kautta tulee maksimivirta + aurinkopaneelit tuottavat maksimivirran. Ko. tilanne lienee aika harvinainen. Tuossa tilanteessa keskuksen nimellisvirta voi ylittyä mutta pääsulake ei pala.

Nyt kun aurinkopaneelit yleistyvät niin keskusvalmistajat voisivat tehdä virtakiskojen väliset kaapeloinnit paksummalla kaapelilla ja ilmoittaa tämän kilvessä. Puhutaan kuitenkin alle metristä kaapelia.
 

sammeli

Member
Itsellä riittäisi 35A pääsulakkeet ihan hyvin, mutta elenia vaihtaa nuo 63A sulakkeiksi ilman kustannuksia koska tuo 36 kw invertteri niin vaatii elenian mukaan tuo keskus riittää vaikka on vaan 63A mitoitettu.
 
Ylös