Miten aurinkosähkö suoraan LV-varaajaan (for dummies)?

Mekaniker

Active member
Jenkeissä tuo on ollut foorumeissa jo kauan, jokunen esittää ne toimivina? Minulle Goodle Tuubi estää katsomisen kun en suostu antamaan henkilötietojani/korttitiedot
Hakusanaksi use microinverter offgrid

Kun avensi on offgrid ja omistaa Victron invertterin niin veikkaan että mikroinvertterit herää antamaan sähköä, kysymys kuitenkin on se että mihin ylituotanto pitää saada upotettua? Varaajaan?
 

korsteeni

Well-known member
en muista noita victronin asetuksia, mutta tahdistuu varmasti jos kuormaa on, voltronicissa grid first micro kytkettynä grid liitäntään tai agrigaattiliitäntään ja asetus other first lataa akkuja ja antaa kaiken käyttöön edellyttäen että jommassakummassa on pyyntiä, micro tahdistuu myös rinnan elikkä siinä omassa saarekkeessa edellyttäen että pyyntiä on, silloin se ei lataa akkuja
nuo verttien asetusten nimikkeet ovat niin kirjavia, joskus jopa harhaanjohtavia ettei niistä apteekkarikaan ota selvää
 

Mekaniker

Active member
Nopeasti selasin ja vuodesta 2015 oleva sertifiointi sekä maininta VDE ARN 4105 normista puuttuu...
Kuvien perusteella on hybridilaite ilman aggregaatin latauspiiriä?


Se ei tarkoita että me saamme käyttää sitä suomessa...
Sähköverkkottomassa mökissa eri asia
 

Mekaniker

Active member
Koekäytin paneelit sähkömiestä odotellessa kytkemällä yksi kenttä vuorotellen autotallin kattilavastukseen joka on 2kW, lämpeni kattila ihan odotetusti
Lähdin ihan shukotöpseli-kytkennöissä alkuun kun 6x275W ei kykene syksyllä kun 4A tehoon, jännite oli sentään 180<->210V
 

Mekaniker

Active member
Miten sait jännitteen noin korkeaksi.
Menin tekemään virheen, en mitannut vastuksen ottama virta ennen kytkemistä. Katsoin vain kytkentäboksin arvoja...
Vanha vastus mitä irroitin parikymmentä vuotta sitten kattilapoiston yhteydessä, valmiilla töpselillä.
Todellinen luku on noin 720W verkkovirralla nyt mitattuna

Minulle tärkeää oli se että molemmat paneelikentät antoivat samat arvot samalla kuormalla mittaus-hetkellä
 

Tenio

New member
Minä tilasin omaan projektiini tommosen:


se on tarkotettu periaatteessa akkujärjestelmään, mutta laskee ”läpi kulkeneen virran” ja laskuri kaiketikin laskee kWh:t. Toimii 0-200V. Kyllä noita varmaan löytyy järeemmillekin järjestelmille.
Nyt jälkikäteen 1,5v kokemuksne jälkeen voin todeta, että tämä oli tosiaan hyödytän peli. Edelleen se järjestelmässä on kiinni, mutta ainoa mitä siitä voi kohtuullisen luotettavasti katsoa, on jännite, josta pystyy päättelemään onko pihalla aurinkoista, ja meneekö energia talteen vai onko termostaatti kytkenyt vastuksen irti.

Tässä kohden lienee myös hyä avata vähän projektin jatkoaskelia ja kertoa kokemusraporttia teidän muiden hyödynnettäväksenne:

Päädyin lopulta rakentamaan systeemin todella yksinkertaiseksi: Paneelit sarjaan -> 200VDC katolta alas varaajalle 6mm parikaapelia pitkin, jossa se on johdettu DC-termostaatin kontrolloimana 2 rinnankytkettyyn 1000w Jäspin vastukseen. Yksi vastus on sitten kiinni Fortumissa, ja sillä lämmitellään vedet talviaikaan sekä keväisin siltä osin kun on tarpeen aurongon tueksi.

Tuo termari päästi tosin ekan katkontayrityksen yhteydessä savut pihalle. Ei kestänyt, vaikka amerikkalainen myyjä niin vakuutti, ja vehkeen specsien perusteella niin olisi voinut päätellä. No saipa myytyä mulle toisen sitten perään. Sen verran kehitin systeemiä, että nyt se termari saa virrakseen ainoastaan 3VDC vanhalta Nokianlaisen laturilta, joka toimii herätevirtana järeälle DC-releelle, joka sitten katkoo tota Vastus-paneelipiiriä. Joten täysin offgrid tämä mun järjestelmä ei ole, mutta en anna sen hämätä, koska tuo laturi ei montaa wattia vie, ja talvisin se voi olla irti seinästä.

Tässä vaiheessa prjektia täytyy kiittää Arinko111:stä jolle soitin alunperin tuosta termostaatista kyselläkseni, ja joka mua kokemuksillaan rohkasi projektissa eteenpäin. Vaikka miestä on täällä paljon parjattu karvalakki-ratkaisuistaan, niin haluan sanoo että arvostan hänen kokeilijahenkeään ja tienraivuutaan näissä super-yksinkertaisissa ratkaisuissa. Hän oli täysin oikeassa siinäkin, kun sanoi mulle heti kättelyssä että: "tolla systeemillä pärjäisit kyllä hyvin pienemmälläkin järjestelmällä." Nyt katolla siis 1500vpw paneeleita, ja täytyy sanoo että olisi siitä voinut 500w karsiakin. Niiden aina hyöty on se, että kustannuksia hiukan leikkaantuu keväällä ja syksyllä.

Taloudessamme on 2 aikuista ja 2 alle kouluikäistä lasta, ja systeemi tuottaa 50%:sti lämpimän käyttöveden maalis-huhtikuussa ja syys-lokakuussa, ja kesäaikaan 100%:sti. keväällä ja syksyllä Fortumin termostaatti on säädetty melko pienelle, jotta kaikki mahdollinen saadaan irti paneeleista, ja se käynnistyy vasta kun lämmin vesi on todella haaleeta. Tuntunut kumminkin lämpiävän säännöllisesti niin kuumaksi, ettei oo tarvinnu legionellaa pelätä, ja sen takia alkaa tuon termarin kanssa säätämään.

Kesällä Frotumi on kokonaan irti, ja meillä sitten lämmintä vettä oikein törsätään, pyykinpesukoneelle menee kuuma vesi joka hanalta säädetään sopivaksi sen mukaan pestäänkö 40c vai 60c pyykkiä. Turvallisuussyistä ne 60c koneelliset lämpiää sen viimeisen 10 astetta sähkövastuksella vasta koneessa, jottei muksut polta itseään hanoilla, kun tuo pyykkikoneen lähtö on esisekoittajan jälkeen, kuten talouden hanatkin. Tämä "karvalakkimalli" tarkoittaa että myös huuhteluvesi on kuumaa, mutta se ei haittaa, koska lämpö tulee auringosta. Tiskikoneelle voisi ottaa samanlailla veden, mutta ei tullut mieleen laittaa hanaa sen tulovesiputkeen aikanaan keittiörempassa.

Homma toimii, suosittelen. Koska kyseessä on optimoimaton karvalakkimalli, hyötysuhde ei ole optimaalinen, mutta toisaalta hinta jäi näin ollen niin matalaksi, että kun töille ei lasketa hintaa (itse harrastelin sen minkä pystyi, ja luvat omaava kaveri viimeisteli hommat) niin, takaisinmaksuaika jäi 3 vuoteen, eli jo ensikesän jälkeen kokeilu on kuitannut riskinsä ja niin kauan kuin paneelit kestää ja aurinko Suomessa kesäisin paistaa, niin lämmin vesi on miltei puolet vuodesta ilmaista, enkä häpeile sitä kantaa ämpärikaupalla hellepäivinä kahluualtaaseen poikieni lutrattavaksi. (jaaniin, meillä on oma kaivo, joten veden kokonaishinnaksi jää pumpun sähköt).

Tässä kokemuksiani, suosittelen. Kiitos Arinko111 eteenpäin tuuppaamisesta! Nyt vajassa odottaa miltei ilmaiseksi saatu 1,5kw tuulimylly, jonka mielekkäästä hyödyntämisestä aion sinulle soittaa, kunhan kiireiltäni joskus pääsen sen asennusta suunnittelemaan.
 

Tenio

New member
Nosiis otin vaan jäspin alkuperäisen johdotuksen pois noiden kahden vastuksen osalta, ja kytkin ne molemmat rinnakkain tohon aurinkopaneeleilta tulevaan johtoon. Sulake siin on johdon välissä, ja toi rele ja irrotuskytkin, enneku johdot menee varaajan sisään. Eli lenkki on

paneeleiden plus - irrotuskytkin - sulake - rele -= varaajan vastukset =- paneeleiden miinus
 

b58

Member
Itsellä menossa toteutukseen tällainen setup: 5x265Wp panelia jotka kytketään sarjaan.
Ylijännitesuojien,sulakkeiden yms perään dc-kontaktori ja sen perään Lovalin 2kw vastus, vastuksen termostaatti ohjaamaan kontaktoria.
Perusteluni tähän settiin: invertterihäviöt jäävät pois. Myös hankintahinta n puolet koska kallein komponentti jää kauppaan..
Vastuksella lämmitetään siis Danfossin extenderiä jonka läpi menee tuplakierukan kautta käyttövesi. Vielä ratkaisematta äly jolla saadaan massavaraajasta siirrettyä ylilämpö mlp käyttövesivaraajaan.
Koko pakettia seuraillaanFrerin dc-kwh-mittarilla joka työntää tiedon suoraan internettiin.
Toivottavasti saan järjestelmän tulille viimeistään Heinäkuussa.

Saa kommentoida ja haastaa.
Kerro millaisen kontaktorin sitten löysit. Itse käytin sähköauton akun kytkentäkontaktoria, kun muut suli valokaaren takia käsiin. En tiedä kauanko tuokaan kestäisi käyttöä, kun kuorma päällä napsutellaan...
 

korsteeni

Well-known member
tässä plitania copypaste

CG SSR-400DD 400A 220V 380V 600V Voltage Single 1Phase JGX DC Control DC Heat Sink 3-32VDC To 5-220VDC 400A DD Solid State Relay​

elikkä 5-220VDC

tässä linkki juuri tuohon mainitsemaasi, 220V sekin
 
Ylös