Voisiko vetyä valmistaa itse.

Se varastointi on täysin poskettoman hintaista verrattuna vaikkapa siihen, että varastoit polttopuita tai nestemäistä polttoainetta. Tuossa vanhassa blogissa on hiukan sivuttu aihetta.

Jos kotitarvekäyttöä ajattelee, niin paras ratkaisu lienee kaasupallo. Tuollainen pallo tarvitsee tietty jonkinlaista suojaa ympärilleen, mikä lisää kustannuksia.


Paineistettuna vetyä voisi säilöä tavallisissa 50 l 200 bar hitsauskaasupulloissa, joita saa myös ruostumattomasta teräksestä tehtynä vedyn säilömistä varten. 10 m^3 vetyä (0.05*200) varastoi noin 33 kWh energiaa. Jos pullon hinnaksi olettaa 500 €, ja systeemille tulee 1 täysi "latauskerta" vuodessa pullon käyttöiän ollessa 25 vuotta, tulee varastoidun kilowattitunnin hinnaksi 500 €/(25*33 kWh) = 0.61 €, eli tosiaan aika paljon. Varastoitu energiakin on hyödynnettävissä käytännössä vain lämpönä.

Tietty järjestelmä vaatii lisäksi myös pienen pätkän ruostumattomasta teräksestä tehtyä vetyputkea ja vetykompressorin. Minulla ei ole aavistustakaan ko. kompressorin hinnasta, mutta sukellusta varten tehtyjä 300 bar painetta tuottavia kompressoreita saa alle 4000 eurolla. Tuollainen kompressori tiivistää vetyä 100 l minuutissa, mikä on vetytehona 19,8 kW, minkä pitäisi riittää.

Jos ajatellaan, että järjestelmään jossa on 50 kpl vetypulloja, yksi kompressori ja 5000 € edestä putkistoja, ja järjestelmä ladattaisiin ja purettaisiin täysin 10 kertaa vuodessa (tarkoitus olisi esim. säilöä tuulivoimaa koreapaineiden yli), tulisi järjestelmän komponenttien kokonaiskustannukseksi 34 000 €, ja 25 vuoden käyttöiällä varastoitu energia maksaisi 8,3 snt/kWh.

Toki tästä nyt puuttuu asennustyön hinta ja huoltokustannukset. Kompressorinkaan hinta ei ole välttämättä realistinen ja muutkin hinnat ovat vain arvioita, sillä niitä ei netistä löydy. Parempaa tietoa kaivataan.

Lisäksi vielä elekrolyyserin heikko hyötysuhde vaatii suurempaa tuotantokapasiteettia, mikä lisää kustannuksia.

Maakaasuahan varastoidaan kallioperään tehdyissä terässäiliöissä korkeassa paineessa (LRC) jo nyt. Kallioperä tukee säiliötä, jolloin terästä kuluu paljon vähemmän kuin maan päälle tehtyyn säiliöön kuluisi. Jos tuollainen säiliö sopii vedyn säilytykseen sellaisenaan, tulee energian säilömisen hinnaksi "vain" kolminkertainen maakaasuun verraten, koska vedyn energiatiheys on noin kolmannes maakaasun vastaavasta.
 

Aurelius

New member
7 m3 700 bar säiliöön saisi tungettua n. 10000 MWh energian verran vetyä. Tuo auttaisi jo mukavasti kesämökin talven lämmitystarpeeseen ja olisi valmistettavissa 20000 kWh vuodessa tuottavilla paneeleilla.

Mistähän tuollaisia säiliöitä ja siihen sopivia vetykompressoreita saisi?
 

denzil dexter

Well-known member
7 m3 700 bar säiliöön saisi tungettua n. 10000 MWh energian verran vetyä. Tuo auttaisi jo mukavasti kesämökin talven lämmitystarpeeseen ja olisi valmistettavissa 20000 kWh vuodessa tuottavilla paneeleilla.

Mistähän tuollaisia säiliöitä ja siihen sopivia vetykompressoreita saisi?
Ei mistään. Joku 50 litraa / 200 bar olisi vielä kaupasta ostettavissa äärellisellä rahamäärällä. Yhdistämällä tuollaisia säiliöitä 490 kappaletta saat vastaavan säiliön.
 

mikup

New member
USA;sta saa kolaroituja Toyota mirai vety autoja 2600€ alkaen. Siinä tulee painesäiliö ja polttokenno mukana. Jossain oli mainittu että miraihin sai V2l 50kwh liittymän. Ei noista uusiokäyttämällä ihan mahdottoman kallis tulis. Ja ei omakoti käytössä hyötysuhde kauhean huono ole siinä voi ottaa lämmöt ja sähköt talteen.
Tukholman lähellä yhdellä miehellä oli elekrolyyserit ja kompressorin ja kiinalaiset painetankit. Kokoluokka oli omakotitaloon sopivat.Hans-Olof Nilsson's oli tuo mies. Tais löytyä YouTubesta video. Videosta sai selvitettyä kompressorin valmistajan ja elekrolyyserin. Tais olla Norjalainen ja Tanskalainen.
 

mikup

New member
USA:sta kolaroituja Toyota mirai autoja alk.2600€. tuosta saa 5kg vetytankin ja 120kw polttokennon , sähkömoottorin ja 6kw akun. Miraihin tais saada lisälaitteena V2L olikohan 50kw. Tuossa olisi aika hyvät värit alkuun.

Hans-Olof Nilsson's Ruotsissa käyttää vetyä off-grid talossa. YouTubessa video. Videolta katselin kerran selvitteli nuo elekrolyyserin valmistajan ja kompressorin , mutta enpä löytänyt niitä nyt. Tuo hyötysuhde on aika hyvä jos käytetään polttokennon kun lämpö saadaan myös hyötykäyttöön.
 

denzil dexter

Well-known member
Olisiko tuo itsetuotettu vety jatkojalostaa ammoniumiksi mahdotonta.
Toistaiseksi on käytännössä mahdotonta (ammoniakkisynteesi + ammoniakin nesteytys tarvii jotain 500 bar paineen). Kovasti on yritetty kehittää muita keinoja, ja ehkä niitä on lähivuosina tulossakin.

 

Savonius

Well-known member
Tässä hankkeessa on tarkoitus käyttää ns. "vihreää vetyä" eli aurinkosähköllä tuotettua.

Fortum suunnittelee Inkooseen vihreän ammoniakin tehdasta. Ammoniakkia voidaan käyttää tulevaisuudessa polttoaineena esimerkiksi laivojen moottoreissa.
 

Savonius

Well-known member
Kyllä tästä vedystä on menossa mukava pöhinä.

Australiassa Adelaiden yliopistossa.
”Olemme hajottaneet luonnollisen meriveden hapeksi ja vedyksi lähes 100 prosentin hyötysuhteella. Tuotimme vihreää vetyä elektrolyysillä. Käytimme elektrolyyserissä huokeaa ei-jalometallipohjaista katalyyttiä ”, professori Qiao sanoi yliopiston tiedotteessa.
 

Savonius

Well-known member
Tässä pieni hetki Utopiassa.
Kotitarvetuotettu vety tuotetaan vakiosäiliöön jonka voi viedä myyntiin. jolloin saa mukaansa vaihtosäiliön. Se toimii vähän samoin kuin nykyinen nestekaasujärjestelmä mutta päinvastaisena. Viet vedyn palautuspisteeseen joka hyvittää säiliöllisestä vakiohinnan. Vedyn hinta on nyt noin 1,5€/kilo. Vihreä vety maksaa noin 3€/kilo. Viidestä kilosta vetyä voisi saada muutaman euron tilille aina kun viet täyden vaihtosäiliön.

No tuo ylläoleva edellyttää että joku tuo markkinoille turvallisen laiteyhdistelmän keräyssäiliöineen. Markkinaa kyllä luulisi olevan.
 

Aurelius

New member
Saksassa noäityä kotitarvevetyvarastoja näkyy kehitellyn.
Speksejä linkin takana olevasta systeemistä:
Electrolyser (AEM single-core)1 x EL 2.1
H2 storage2,400 – 3,000+ kWh (electrolyser + thermal)
Photovoltaic (PV)16.9 kWp
Fuel cell 1.5 kW
Operational since2019

Talveksi tuohon tuulivoimala kylkeen lisäksi. Mitähän vaan mahtaisi maksaa.
 

kotte

Well-known member
Siitä ammoniakin paloreaktiosta syntyy myrkkyä. Mitähän sille asialle on aikomus tehdä laivoilla ?
EI sanottavasti synny, ellei paloprosessi ole samalla tavoin pielessä liian vähäisen tai liian suuren ilmamäärän osalta kuin hiilivetyjä, alkoholeja tms. käyttävässä moottorissa, joka tuottaa suhteettoman määrän häkää (mikä on sitäkin pahempi myrkky sekin). Katalysaattorit tehoavat molempien pakokaasujen jäännöksiin tehokkaasti, kunhan moottorin säädöt ovat muutoin kohdallaan (nykymoottoreitahan säädetään jatkuvasti pakokaasumittausten perusteella). Asiaan on aivan kunnoliset ja kohtuuhintaiset ratkaisut tiedossa.

Joissakin hiilvetymoottoreissa ammoniakkia jopa lisätään erikseen pakokaasupäästöjen vähentämiseksi ja nykydieseleiden ruiskuttama urea (virtsa-aine) on kemiallisesti ammoniakin ja hiilidioksidin muodostama yhdiste. Biologiset olennothan poistavat kehostaan hajotetut typpiyhdisteet (esim. ravinnoksi käytetyt proteiinit) tuona kemikaalina.
 
Ylös