Joku rohkea Start Up yritys voisi noilla tiedoilla jo tehdä turvallisen kotitarvevalmistamon. Uskon että se on ajan kysymys.
Itse olen ihmetellyt sitä, kuinka vähän näitä vetyyn liittyviä kotitarveprojekteja löytyy netistä, kun vertaa esimerkiksi aurinkosähköön liittyvien projektien määrään.
Elektrolyyserit eivät edes ole kovin kalliita, yksinkertaiset kaupalliset alkalieletrolyysikennot maksavat noin 1000 €/kW ja kestävät vuosikymmeniä.
Vetyä voisi myös varastoida helposti: joko 200 bar paineessa hitauskaasupulloissa tai biokaasun tapaan kaasupalloissa/kuvuissa. Erään yrityksen (joka tekee näitä palloja myös vedyn varastointiin) mukaan tuollainen pallo ei edes vuotaisi paljoakaan vetyä tilavuuteensa nähden, eikä tuollaisen tekeminen liene kovinkaan kallista.
Halpaa vedyn varastointi tuskin tulee vielä hetkeen olemaan etenkään paineistettuna, kun vaaditaan kallis kompressori. Toisaalta ei tuo kaasupallokaan tilavuuteensa nähden varastoi kuin 3,3 kWh/m^3. Suuressa mittakaavassa vetyä voisi Suomessa varastoida peruskallioon rakennettaviin LRC-säiliöihin, mitkä ovat kallioperän tukemia tavallista kevytrakenteisempia terässäiliöitä. Tällainen on koekäytössä SSAB:n fossiilivapaata terästä tuottavalla koelaitoksella.
Mihin vetyä sitten käyttäisi, kun polttokennot lienee vielä kalliita? Lämmitys on varmaan realistisin, ja sähköäkin siitä voi tehdä tavallisella polttomoottorilla, jos sellainen kestää pitkäaikaista käyttöä vedyllä. Toisaalta puukaasukin on jopa 20 % vetyä.
Ehkä ongelma piilee siinä, että rikkaissa maissa, joissa on varaa kokeilla kaikenlaista, on lainsäädäntö aina vastassa kun tehdään jotakin vähänkin vaarallista. Tai ihmiset ei uskalla kokeilla, mikä voi olla hyväkin asia.
Enkä itsekään kehota ketään kokeilemaan vedyn varastointia enkä valmistustakaan, ennen kuin turvallisuuspuoli on varmasti kunnossa.