Toimiiko tuulivoima sisämaassa tehokkaasti?

Puuha

Active member
Täällä sisämaassa tuulet jää pelkästään myrskypuuskien varaan ja silloin mylly on parempi pistää suojausasentoon. Pidempiä tasaisentuulen jaksoja aika vähän.
Huvikseen ja harrastukseksi voi pienen myllyn toki laittaa mutta isompaa varten kannatta tutkia hartaasti oman pihan tuuliolosuhteita, hintaa vastaan pitää jonkilaista tuottoakin olla. Tuotoksi voi laskea myös sen että jos sillä saadaan esmes akuston ikää lisättyä off-grid tapauksessa. Aikalailla henkilö- ja paikkakohtaisia juttuja ettei mitään hehtaareillekaan osuvaa nyrkkisääntöä kukaan pysty sanomaan, paitsi ehkä sen että moni on pettynyt kun odotusarvo on ollut liian korkealla.
Niin ja ne pettymykset ovat tulleet siitä myös, että hankitaan laitteet jotka ovat hinnat alkaen vailla oikeita sekä todellisia referenssejä laitteilta. Monin osin osat ovat olleet halvimmissa epäsovia keskenään jolloin tuulesta ei olla saatu kaikkea mahdollista tehoa irti. Aika monessa yksistään säädin on se suurin syy vähäiseen tuottoon. Halvimmissa harvoin on sitä jälleenmarkkinoinintia missään muodossa vaan ostaja jää kokonaan oman onnensa nojaan.

Reilu kymmenen vuotta sitten kiinasta puuhasivat niitä 10-20kW myllyjä sähköisillä ohjauksilla. Hinta taisi olla pystytettynä luokkaa 1 000euroa/kW. Yksittäinen mylly pysyi toiminnassa n. 5 vuotta kun varaosia sai siihen asti ja se vaihdettiin toiseen käsittääkseni suomalaiseen myllyyn mikä oli pari vuotta kunnes purettiin. Yksi näistä myllyistä on muistomerkkinä Kemi-Tornio moottoritien varressa.

Loppujen lopuksi on aika vähän pienvoimaloita joilla on referenssejä toiminnasta vaihtelevissa sekä varsinkin talvisissa olosuhteissa. Kyllä ne valmistajat ja voimalat mahtuvat hyvin kahden käden sormiin.
 
Ylös