Netistä poimittua linkkejä,kuvia ,juttuja

avensi

Active member
Kuluttajalle on tulossa mahdollisuus vaikuttaa sähkön siirtohintaan – Pahimmillaan siirtolasku on noussut 2010-luvulla 85 prosenttia, selvitimme hinnat eri verkoissaKuluttajalle tulee kannuste muuttaa sähkönkäyttöään siirtomaksun pienentämiseksi. Tehoon perustuva hinnoittelu tekee tuloaan. Mitä tasaisempi tehonkulutus, sitä vähemmän tarvitaan eniten saastuttavia huippuvoimalaitoksia.https://www.aamulehti.fi/a/201507704?c=1522737894164

 

jolla

Member
"Paneelien tuotto ja älykkyys paranevat "  miten paneli voi olla äsykäs, no, joo....tarkoittanee ostajien älykkyyttä

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006091459.html
 

jolla

Member
elikkä rakennetaan aivan kuten ennenkin, siirtomaksut vaan nousee
https://esaimaa.fi/mielipide/lukijalta/51307ac7-bc91-43e9-b5d3-a3a4045d01b9
 

denzil dexter

Active member
ave sanoi:
Aurinkopaneelien johdot syttyivät https://lansi-savo.fi/uutiset/lahella/5c9d5b5f-bb3b-445e-92bc-7b80a6699489
Paikalle tarvitaan sähköasentaja katkaisemaan paneeleista tuleva syöttövirta.

Siellä on sellainen namiska josta kääntämällä virta katkeaa - on nimittäin lakisääteinen ja sitä saavat tarvittaessa käyttää muutkin kuin sähkömiehet.
 

rotzi

Active member
denzil dexter sanoi:
ave sanoi:
Aurinkopaneelien johdot syttyivät https://lansi-savo.fi/uutiset/lahella/5c9d5b5f-bb3b-445e-92bc-7b80a6699489
Paikalle tarvitaan sähköasentaja katkaisemaan paneeleista tuleva syöttövirta.

Siellä on sellainen namiska josta kääntämällä virta katkeaa - on nimittäin lakisääteinen ja sitä saavat tarvittaessa käyttää muutkin kuin sähkömiehet.
puhut ilmeisesti DC puolen namiskasta....ei liene pakollinen vaikkakin löytynee monesta invertteristä....
 

avensi

Active member
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/aurinkopaneelijarjestelman-syottojohdotukset-syttyivat-juvalla-voi-karahtaa-huonon-liitoksen-tai-vaaran-kaapelin-takia/b41305cc-13ec-4bc1-afc1-f9961167584c
Tasajännitteelle raja on 120 volttia?
Koska on muuttunu 50v 120v ?
Lainaus tukesin sivulta8.
Suojajännitteellä toimivien sähkölaitteistojen asentaminenTavallinen sähkönkäyttäjä saa tehdä enintään 50 V:n vaihtojännitteellä ja enintään 120 V:n tasajännitteellä toimivien sähkölaitteistojen asennus- ja korjaustöitä, jos hän on näihin tehtäviin sekä niitä koskeviin turvallisuusvaatimuksiin perehtynyt tai opastettu. Suojajännitteellä toimivia laitteistoja ovat mm. akkukäyttöiset järjestelmät niitä varaavine aurinkokennoineen sekä suojajännitemuuntajalla syötetyt valaistusjärjestelmät ja lämmityskalvot. Näissä järjestelmissä on erityisesti otettava huomioon valokaarivioista, ylivirroista tai löysistä johdinliitoksista johtuva palovaara. Hankkiessasi suojajännitteellä toimivan järjestelmän, turvallisin vaihtoehto on antaa sen asentaminen sähköalan ammattilaisen tehtäväksi.
 

Mekaniker

Member
Olen katsonut eri maiden uutislähetyksiä ja ympäri maailmaa alkaa viranoimaiset olla huolissaan tulipaloista jotka saavat alkunsa juuri aurinkopaneelien sähkövioista...
Alkaa olla "tuubi" tulvillaan erilaisia vikatilanteita :-\

Jos nyt päättää hankkia ongrid laitteiston, miten varmistun liittimien/johdotuksien materiaalilaadusta tavallisena ihmisenä?
Ne jotka asentaa ne katolle viis veisaa mukanatoimitetun tavaran laadusta?
 

kotte

Active member
Sähköasennusten laatu näkyy nykyisin olevan mitä sattuu jännite- ja virtatasosta riippumatta. Eli asennuta ensin ja korjaa itse perässä. Ajatus taas vahvistui, kun tarkastin (ja korjailin) hyvämaineisen autosähköpajan tuotoksia:Absoluuttisen löysä liitos auton toiminnan kannalta kriittisessä piirissä. Tuosta olisi seurannut ties mitä, jollen olisi huomannut.
 

jolla

Member
mihin näiden ihmisten aivot ovat kadonneet

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201807292201102785

mitnkähän pitkäikäinen tällainen yritys on jolla on näin välkky johtaja "Tamperelaisen ohjelmistoyritys Geniemin konsulttina toimiva yrittäjä"
"etu kompuroihin, ei tuota lämpöä"
se pakastin, mikä keittiössä pörisee, missä kylmäkallet jäädytetään, tuottaa kylläkin lämpöä
 

don

Member
Moro

Herralla taitaa alakerrassa kuten toisessa jutussa kerrottiin olevan siedettävä lämpötila mutta yläkeran makkarissa liian kuuma joten hän teki kylmennyslaitteen nimenomaan sitä yläkerran makkaria varten.
Ei pidä heti teilata toisen ajatuksia,mistä sen tietää vaikka yrittäjä Heiskanen olisi kuinka fiksu thermodynamiikan taitaja.

Arvaan että noissa liikkeissä mihin laitteessa tarvittavien osien linkit viittaavat alkaa huomenna olemaan hyllyt tyhjinä kun kansalaiset innostuvat viilentimiä rakentamaan.

Juttuhan on jo vuoden vanha mutta herätelty uudelleen henkii,kehitelkääpä parannuksia laitteeseen vaikkei se toimikkaan ;D
 

jolla

Member
oikeassa olet, pyydän anteeksi teilatulta, olen kuitenkin yhä eri mieltä, mutta
ajattelin ihan tavista joka värkkää laitteen, asuu yksiössä, tuleeko ajatelleeksi että kylmentäminen pitää hoitaa jossain muualla minne se lämpökin kertyy

no kokemuksesta voin todeta tuontyyppisen laitteen 7m² makkarissa testattuna 140 litran pakastinarkulla pakkasnestekanistereilla täytettynä viime kesän helteillä, ettei hommaan kannata ryhtyä

tänä kesänä kokeilin pienen kylmäkoneen kanssa missä oli poistoputki ulos ettei sekään ole käyttökelpoinen ratkaisu
palasin vanhaan hyväksi koettuun toimivaan ratkaisuun

edit:
heiskanen hyödyntäisi paremmin noita neljää kylmäksi jäähdytettyä pulloa kun laittaa ne peiton alle, se vähäinenkin jäähdytysenergia ei karkaisi seinille
 

Liitetiedostot

denzil dexter

Active member
Hienostuneempi ratkaisu olisi tehdä kylmää sellaisella kylmällä vedellä, joka muutenkin on menossa lämmitettäväksi. Vaikka ajattamalla "lämpöpatterin" tai syylärin kautta. Esimerkiksi kylmäkomeron, viinikellarin tms toteuttaminen tuolla tavoin tarkoittaisi jääkaappia, joka kuluttaa 0W mutta tuottaa energiaa. Mihinkähän energialuokkaan se menisi?
Sama onnistuu kyllä talvellakin viilentämällä jaakaappia ulkoilmalla, joka sitten jääkaappilämpöisenä tulee sisälle. Näihän ennen tehtiinkin, kun ihmisillä ei ollut sähköä tai ainakaan jääkaappia.
 

jolla

Member
denzil dexter sanoi:
....................
Sama onnistuu kyllä talvellakin viilentämällä jaakaappia ulkoilmalla, joka sitten jääkaappilämpöisenä tulee sisälle. Näihän ennen tehtiinkin, kun ihmisillä ei ollut sähköä tai ainakaan jääkaappia.
nuoret ajattelevat, ennen tehtiin. meillä on kellari ollut aina käytössä muutamia ruuhkavuosia lukuunottamattamatta kun sitä rahaa tuli eikä muka ollut aikaa
pakastin on samoin aina ollut ulkona, paitsi 'lue edellä' silloin kärsittiin kuumuudesta
jääkaappi on on ollut talvisin vanha puukaappi terassilla/kellari, sieltä tuodaan siitten 'oikeaan ' jääkaappiin tarvittaessa
marraskuusta maaliskuuhun suomen sää on pääosin 'jääkaappilämpötila'  ja onkin täysin sopivaa kuistia hyödyntäen
vaikka energia on ilmaista, niin silti vältämme juurikin liiallisen lämmön vuoksi käyttämään jääkaappia jäähdytykseen

yli 30°C lämpötilassa pakastin käy koko ajan, se on suunniteltu niin, pinta kuumenee 40-60°C....ja yhteiskunta nauttii, sähkövero, siirtovero alv ja työllisyys
 

denzil dexter

Active member
Kyllä ne kylmäkomerot häipyivät kaupungeista 60-luvulla, viimeistään 70-luvun alussa. Ollaan siis melkein 50 vuotta tehty kylmää sähköllä maassa, jossa kylmää on aika hyvin saatavilla muutenkin.
 

kotte

Active member
jolla sanoi:
edit:
heiskanen hyödyntäisi paremmin noita neljää kylmäksi jäähdytettyä pulloa kun laittaa ne peiton alle, se vähäinenkin jäähdytysenergia ei karkaisi seinille
Itsellä oli vuosia sitten tuollaisia viritelmiä, eli esim. kylmälaukkuun oli laitettu toistakymmentä litran jäädytettyä kylmäkallea ja pieni tuuletin puhalsi putkea pitkin laukussa kylmennyttä ilmaa sänkyyn. Kylmyyttähän tuosta silloin irtosi 1 kWh luokkaa kaiken jään sulettua. Tuo järjestely vain ei kyennyt jäähdyttämään riittävän tasaisesti, minkä lisäksi kuivan ilman puhaltaminen sänkyyn kuivatti nenän. Oli sellainen äänetönkin versio, jossa raitisilma huoneeseen tuli laukun kautta suoraan vuoteeseen. Sängyssä olevat kylmäkallet taas mielestäni kastelevat ympäristöään turhan paljon ja aika epätasaisesti nekin jäähdyttävät.

Sittemmin keksi paljon paremman ratkaisun: vesipatja, jonka sähkölämmittimen johdon olen vetänyt irti seinästä. Makuuhuoneessa on lisäksi kierto energiakaivosta ja erittäin hiljainen puhallinpatteri, jonka termostaatti on säädetty 20 asteeseen (huoneen lämpötila pysyy välillä 20 ... 21 astetta). Ilman vesipatjaa täytyisi puhallinpatteri säätää minimiin 18 astetta, jolloin lämpötila pysyisi 19 asteessa. Tuo vesipatja vaan antaa viileämmän tunnun ja blokkaa turhan ilmankierron, jolloin nenäkin pysyy parhaiten auki, kun vetää vielä peiton pään päälle.

Jollei ole muuta jäähdytysmahdollisuutta makuuhuoneessa, suosittelisin viritelmää, jolla vesipatjaa jäähdytellään joko jäävaraajilla tai kylmällä vesikierrolla. Jopa pelkästään vettä haihduttamalla saa yleensä sen verran viileää vettä aikaan, että vesipatjan lämpötilan saisi pudotetuksi 20 asteen pintaan. Tyypillisessä vesipatjassa on toista tynnyrillistä vettä, jolloin parin asteen lämmönnoususta yön aikana saa jo vajaan 100 watin jäähdytystehon, mikä nukkujaan suoraan kohdistuvana riittää aika pitkälle.
 

Savonius

Well-known member
Ihan pieni varoituksen sana tuosta kylmästä vesipatjasta. Kiveksenne tulee kertomaan vanhempana mitä mieltä se on siitä että niillä lämmitettiin vesipatjaa. Tämä ei ole vitsi.
 
Ylös