akkujen kytkentä tavat

eemeli

New member
Hep.

Suosittelen tutustumaan:


Osa asioista menee eri lailla kuin ekana tulis mieleen... tuossa nuot keskimmäiset akut pikkusen kärsii, vaikka enste muuta luulisikin.

Ittellä on 11 akkua kytkettynä yhtä pitkillä 2,5 neliön piuhoilla (pari metriä/pätkä). Johdoista tulee pientä häviötä resistanssin muodossa, mutta vuoden kytkettynä olon (latausta aina kun on paistanut, talvella vähemmän... jääkaappia ynnä pientä valokäyttöä max viikko kerrallaan) jälkeen irrotin ja mittasin akkujen lepojännitteet (tunti irrotuksesta) ja kaikki oli edelleen 0,1 voltin tarkkuudella samat. Akut on kierrätysakkuja, ei siis mitään priimaa. Akkuja yhteensä 440 Ah ja paneelitehoja 370W, tosin tehokasta aurinkoaikaa puut rajoittaa sen verran, ettei täysiä tunteja päivästä saa. Pari puuta jo pilkoin takkaan ja tilanne parani, mutta täydellistä tästä ei saa koskaan.

Vois olla huonomminkin tehty ja varmasti paljon paremminkin, mutta minulle riittävän hyvä näin.

-eemeli-
 

denzil dexter

Well-known member

Jussi

Member
Juu, kyllä minä ainakin jo 4 akkua laittaisin erillisillä yhdysjohdoilla kokoomapisteisiin. Ja sopivasti ohut johto on oikeasti ihan hyvä juttu, jos maksimivirrat vaan sallii. Ne akut eivät ole kuitenkaan ikuisesti uusia, ja ohut johto tasaa kivasti pieniä eroja virran jakautumisessa.
 

laturi

Member
avensi sanoi:
onko jossain myynnissä akkuihin kuparikiskoja ?

Oletko käynyt kysymässä rautaa myyvissä "romukaupoissa",siellähän tuota on saatavana alta vitosen kilo kuparina.
Pistä alumiinikiskoa tuplaat vaan poikkipinnan kupariin nähden.Jos oikein nuuka haluaa olla.
Molemmissa  on pinta harjattava puhtaalla teräsharjalla, ei hiomapaperilla ja liitos tehtävä välittömästi liitosrasvaa käyttäen
hapettumisen estämiseksi. 

eemeli

New member
Hep.

Justiin virtojen jakautumisen tasoittamiseksi tuli noilla ohuilla johdoilla tehdyksi. Joka johdossa  5 A sulake elikkäsellaset 40 A tuolta saapi ulos ainakin. Kun isoin kuorma on kompressorijääkaappi, niin hyvästi riittää, eikä muita isompia kulutuslaitteita toistaiseksi ole tulossa. Oikosulku polttaa kauniisti akkujen syöttöjohtojen sulakkeet, Kokeiltu on :)


Kokeiltu on myös koko systeemin jokasen sulakkeen palaminen erikseen, siis jos johdot menee oikoseen kaukaisimmassa mahdollisessa paikassa / sulake.

Meni monta sulaketta, mutta eipähän tartte arpoa että suojaako sulakkeet johtoja ja pelastaako tulipalolta.

Alumiinin ja kuparin liittämisessä on juu syytä olla tarkkana, tulee helposti toimintahäröjä.

-eemeli-
 

avensi

Well-known member
Onkos teillä akuistossa akkubalanceria käytössä ?
Mikä on paras kytkentä 12kpl  12v akkuja ja kytketään 48v ,jotta saataisi akusto toimimaan mahdollisimman kauan ,
Monessa speksissä lukee ,oikein käytettynä esim 8-20vuotta ?
 

Nedved

Member
Mitäs raati on mieltä tämmöisestä kytkennästä? Paikallisen sähkärin koostama.
Tämä 24v aurinkojärjestelmästä, yksittäinen akku siis 12v.
Screenshot 2019-07-31 at 16.30.14.png.jpg
 

Puuha

Well-known member
Meneehän se näin myös, vaikkei lopputulos ole aivan selvimmästä päästä. Rinnankytkettäessä johtojen pituus pitää vain olla yhtä pitkät joka akkusarjalta ja se on ainut virhe mikä nyt silmiin pistää.
 
Ylös