Tee-se-itse aurinkolämmitin: tölkit vai alumiiniputkea? ..ja muutakin

rotzi sanoi:
jaskiainen sanoi:
Toki tuo oma lämmitin on tällä hetkellä vajaa toiminen, mutta pitäisi ehdottomasti toimia paremmin kuin toimii.
Eiku reklamaatiota vaan menemään... ;)

Juu tyhmästä päästä kärsii koko ruumis.
Oli oma moka. Saatuani lämppärin valmiiksi ja testattuani sitä, jätin sen nojaamaan puupinoa vasten...
Kaatuihan se naamalleen. Eli etumuovi rikki. Uusi on jo plakkarissa, mutta vaihtaminen jää kesämmälle
kun pitää samalla vaihtaa vähän kostuneita eristeitä.

Selailin vähän lisää noita termostaatteja ja vastaan tuli myös tuollainen:
http://www.ebay.co.uk/itm/New-Automatic-Digital-Temperature-Controller-Thermostat-12V-Control-Switch-EA-/221147036126?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET&hash=item337d63f9de&_uhb=1

Sen voi siis asettaa joko lämmittämään tai viilentämään halutussa lämpötilassa.
Tuo virrankulutus vaan on "vähän" korkeanpuoleinen. Eli n. 0,25A MAX.
Eihän se nyt tietysti ihan kauheasti ole, mutta jos esimerkiksi ensi talvi on samanlainen kuin nyt, niin kyllä
se nopeasti akustoa tyhjentää... eli maksimi kulutuksella 6Ah vuorokaudessa.
Toinen nopeasti löytyvä miinuspuoli on tuo toimintalämpötila-alue: 0-50°C.
Mökissä kun ei muuta ylläpitolämmitystä ole, niin liekö kiinan pojan laite kestää pikku pakkasta?
Kovin kallis tuo ei kyllä ole. Eli kokeeksi voisi tuollaisen vaikka hankkiakin. Hmmm...
 

jets

New member
Näistä (kuva liitteenä) osista pitäisi aurinkoilmalämmittimen sitten syntyä.. kuvasta uupuu tosin tietysti laudat, joista laatikon laidat tehdään ja tietysti puhallin :)

Koska halusin päästä halvalla, hankin eteen pleksin/lasin tilalle läpinäkyvää muovikatetta. Uskoisin että se toimii ihan yhtä lailla kuin suorakin lasi tai läpinäkyvä muovilevy.

Eli kuvassa:
-80mm alumiiniputkihaitaria 12.5 metrin verran (39e)
-4kpl mustaa spraymaalia (matta) (10e)
-Taustalevyksi filmivaneria (ylijäänyttä) (0e)
-Pohjalle eristeeksi styroksia 3 levyä (vain yksi tai kaksi menee) (12e yhteensä kaikki)
-Tuulettimen virtalähteeksi aurinkopaneeli 1.5W (20e)

Yht: 81e

Ja lisäksi sitten vanhoista romuista 12v tuuletin (0e). Termostaattia en laita vielä.

Olisiko kommentteja? Laidat teen tavallisesta laudasta ja ala- ja yläreuna tiivistetään tuon muovikatteen aaltoilujen kohdilta tietenkin. Tiivistyksen teen varmaan vaahtomuovilla tai ehkäpä jopa pu-vaahdolla.

aurinkoilmalampparinosat.jpg
 

Pähkäilijä

Active member
huuhko sanoi:
Musta muoviputki, halkaisija 20 cm, ja tuuletin. 2 Reikää seiniin ja vaikka 5 metriä aurinkoiselle seinustalle.

tuohan saa aikaa nosteen itsessäänkin jos laittaa toisen reijän ala ja toisen yläkulmaan.

Vähän OT - mutta pannuhuoneessa korvausilma tulee alareunasta seinän läpi alumiinisellä kurttuputkella katonrajaan ja siellä jatkuu vielä puolisen putki metriä kattoa pitkin eli putkin on
  _
  I
_I

mallinen. Näillä keleillä putkessa lämpenee ilma noin 13c (ulkona -8c putken sisällä 30 cm päästä anturi näyttää +5c) ja pannarin katossa on +25c. Kovemmilla pakkasilla lämpenemään oli noin 20c. Korvausilman tarve on noin 42 m3 tunnissa (jos puuta palaa 6 kg, 7 m3 kilolle). Putki saa aikaa oman nosteen ja samalla kierrättää katonrajasta esilämmitettyä ilmaa kattilalle polttoa varten ja hoitaa myös toisinpäin ettei lämmin ilma karkaa pannarista pihalle.

Yllätyin alumiiniputken tehosta "auringottomassakin" paikassa ilmanlämmittimenä.
 

huuhko

New member
Kokeilin tänään salaojaputkea (eli reikiä putkissa) hieno aurinkoinen keli, putkessa + 15 C, ulkolämpötila aurimgossa + 9 C.

Eli aurinko tuplaa näköjään lämpötilan. Putken pituus n. 4 m.

Putkesta voisi tehdä 4 kpl 1 metrin pätkää, ne laatikkoon, pohja mustaksi, pleksi päälle kanneksi.

Lämpötila nousisi varmasti 3-5 kertaiseksi.
 

jets

New member
Tänään rakenneltiin sitten tuota aurinkolämppäriä. Alumiininen ruttuputki on kyllä melko "mielenkiintoista" laitettavaa. Lähinnä ongelmat syntyvät jatkoksista ja mutkien tekemisestä. Jatkosten kohdilta taittuminen tapahtuu helpommin lyttyyn. Putkea sai aika useasta paikkaa olla oikomassa kun seinämät ovat niin ohutta kamaa. No, jotenkuten putket saatiin yhdistettyä, taivuteltua ja luulisi ilmankin vielä sisällä kulkevan. Jesarilla tiivistettiin jatkoskohdat.

Putket liimattiin styrox-taustalevyyn sikaflexin sillä joustoliimalla, olisiko ollut T2. Hyvä liima, mutta on alhaisessa lämpötilassa erittäin kankeaa ja meillä hajosikin yksi puristin homman aikana.

Nyt liimat ovat lämpimässä kuivamassa ja huomenna on ohjelmassa maalausta.

Valokatetta ei sitten kannata muuten leikata ainakaan kovin karkealla terällä käsipyörösahalla, homma sujuu kyllä, mutta reunasta tulee todella röpelöinen ja halkeillut.
 

eemeli

New member
Hep.

Tekniikan maailma oli ikävästi jättänyt kesken ilmakeräinten testin, kun ei ollu tarpeeksi arskaa tyrkyllä. Kertoivat mm, että muoviset etulevyt kandee jättää vähän pieniksi, kun lämpölaajeneminen on merkittävää...

Mulla aiheesta pari hassua kysymystä: kun noita tölkkejä on nyt halittuna aika kasa, niin varmaan niillä mennään, ainakin kokeeksi. Mutta millä liimalla ne kannattaa liimata toisiinsa? Eli jos on hyvästä, helposti saatavasta liimasta kokemuksia, niin kiinnostaa.

Termostaattiasiaa mietin, että tartteeko sitä - jos keräin puhaltaa mökkiin ulkoilmaa lämpimämpää ilmaa, niin voiko siitä olla joissain keli/kosteusolosuhteissa olla enemmän haittaa ku hyötyä? (vrt. kuivanapitolämmitys, jossa pidetään sisälämpöä 3 astetta ulkoilmaa lämpimämpänä)

Voiko tälläsen ilmakeräimen yhteyteen rakentaa myös nesteeseen lämpöä siirtävän rakenteen? Eli esmes kattopellistä tehtyyn liittää putkiston taakse, ja paikalla ollessa ottaa veden lämmitykseen tarvittavat tehot, ja poissa ollessa puhaltas lämmintä ilmaa sisään. Kun ei tartteta, niin pelti eteen, ettei suotta kuumene, taikka yläreunaan luukku, jonka mekaaninen termostaatti avaa ennenkun härveli tärvääntyy.

Mitenkä teillä on sauna-satu eristeet kestäneet? Sitä (taikka recticell, mutta likellä) ku olis ylimäärästä. Entäs js taustan teköö vanerista, ni miten se kannattaa käsitellä, etteivätten säät sitä tärvää?

-eemeli-
 

nikfly

New member
Ohessa linkki sivulle jossa on testatut side-by-side lämmönkeräimet:
(nyt meidän ei enää tarvitse miettiä mikä rakenne on paras  8) )
Solar Air Heating Collector Testing -- Which DIY Solar Collectors Perform the Best?

http://www.builditsolar.com/Experimental/AirColTesting/Index.htm
 

jets

New member
Saapa nähdä miten tämä toimii. Tässä kuvassa siis keskeneräisenä, yläpuoli on tuo mista putki töröttää ulos. Otin putken ulos yläpuolelta, koska suoraan seinän läpi ei ole mahdollista tuota laittaa, vaan täytyy jonkin matkaa kuljettaa sitä. Yllätys oli, että spray-maali syövytti tuota styroxia, nytpähän tiedetään sekin sitten. Toivon mukaan teho ei ole huonontunut.

Vielä tiivisteet ja päälle valokate. Sitten reikä seinään, ulkopuolisen putken eristys, putki sisään, putken sisälle tuuletin, josta virtajohto seinän läpi ulos aurinkopaneeliin.

LamppariKesken.jpg
 

maanma

energiaonnellinen
Ilmastointiteippi ei kestä kovin hyvin auringonpaistetta, mutta jos sitä on tuossa useampi kierros päällekkäin niin kestää paremmin.
 

Kehveli

New member
Tervehdys. Tuossa päätin alkaa rakentamaan tölkkilämmitintä, kun on sellainen 10-15m2 varastotila, jossa ilma vaihtuu hieman huonosti ja lämmitys on järjestetty irrallisella sähköpatterilla. Tässä syksyisin ja keväisin saisi kuivattua ja lämmitettyä tuota tilaa aivan hyvin aurinkolämmittimellä. Tuttavalla on kaupallinen versio, jolla hyvät kokemukset saatu rintamamiestalon rossipohjan kuivaamisesta ja tuulettamisesta. K-raudasta katselin, että tuollainen aurinkolämmitin maksaa jotain 329e (kokoa ~50x50cm). Hieman liian tyyris kokeiltavaksi.

Olen tässä keräillyt tölkkejä, ja olen rakennellut tölkkilämmitintä jossa 6 tölkkiä jonossa ja näitä 4 rinnakkain. Täytyis juoda lisää kaljaa tai sitten lähteä könyämään puistoja, jos isomman haluaa...toisaalta tuon kokoinen mahtuu passelisti parin ikkunan väliin, paikalle jossa valmiiksi tuuletusritilä ilman kuljettamista varten.

Ilman sisääntulo alhaalta ja lämpimän ilman siirto varastoon ylhäältä. Ylhäällä vielä sellainen ylöspäin kapeneva suppilo, joka kerää maksimaalisesti lämpimän ilman.
Laatikko puu/vaneri, vuorattu Depron-levyllä. Tämän päälle vielä toiseksi lämmöneristeeksi olen päätynyt Bilteman 10mm äänieristeeseen, jossa foliopinta.
http://www.biltema.fi/fi/Autoilu---MP/Autotarvikkeet/Aanenvaimennin/Aanieristyslevy-369214/

Olen suunnitellut tölkkirivien väleihin n. 0.5-1cm hajurakoa. Sitä tässä pohdin, että maalatako tuo foliopinta mattamustaksi vai ei? Pohdiskelin, että foliopinta voisi sopivasti heijastaa lämpöä myös tölkkien "varjopuolelle", täten maksimoiden absorboituva lämpöenergia? Vai olenko ihan hukassa ja ei muuta kuin spray-maalia foliolle?

Koska lämmitettävä tila on pieni, en hae maksimaalisia ilmamääriä, vaan mahdollisimman korkeata lämpötilaa. Tämän vuoksi olen ilman sisääntuloa päättänyt kuristaa aika reilusti. Jokaisen tölkkijonon sisääntuloaukko on halkaisijaltaan 25mm.

Varmaankin kannattaisi maksimaalisen lämpötilan hakemiseksi tehdä mahdollisimman pitkä jono noita tölkkejä, esim 10 tölkkiä, kuin lyhyempi mutta useampi rinnakkain? Esteettisyys siinä vaan kärsii.

Auttakaapa vielä tumpeloa sopivan aurinkokennon ja puhaltimen suhteen. Onko kukaan saanut jotain pienempää puhallinta toimivaan tuolla Bilteman 1.5W kennolla?
http://www.biltema.fi/fi/Autoilu---MP/Autotarvikkeet/Autosahko/12-Volttia/Aurinkokennopaneeli-31630/
Bebekistä löytyisi hyllystä esimerkiksi tämä DC FAN 12V 50x50x10 - Laitetuuletin 12VDC/0,07A.
http://www.bebek.fi/kauppa/index2.php  (-->"Tuulettimet").

Onko mitään toivoa, että lähtisi pyörimään? Vai kannattaako suoraan tuo Bilteman isompi 6W kenno hakea?
http://www.biltema.fi/fi/Autoilu---MP/Autotarvikkeet/Autosahko/12-Volttia/Aurinkokennopaneeli-31631/
Kenelläkään kokemusta, mikä olisi hyvä puhallin siihen Bebekin valikoimasta? Kyselen siksi, kun sekä Biltema että Bebek olisi tuossa melkein vieressä. Ei tarttisi tilailla Kiinasta, vaan saisi systeemit valmiiksi heti maanantaina.
 

Kide

New member
Kehveli sanoi:
Auttakaapa vielä tumpeloa sopivan aurinkokennon ja puhaltimen suhteen. Onko kukaan saanut jotain pienempää puhallinta toimivaan tuolla Bilteman 1.5W kennolla?
http://www.biltema.fi/fi/Autoilu---MP/Autotarvikkeet/Autosahko/12-Volttia/Aurinkokennopaneeli-31630/
Bebekistä löytyisi hyllystä esimerkiksi tämä DC FAN 12V 50x50x10 - Laitetuuletin 12VDC/0,07A.
http://www.bebek.fi/kauppa/index2.php  (-->"Tuulettimet").

Onko mitään toivoa, että lähtisi pyörimään? Vai kannattaako suoraan tuo Bilteman isompi 6W kenno hakea?
http://www.biltema.fi/fi/Autoilu---MP/Autotarvikkeet/Autosahko/12-Volttia/Aurinkokennopaneeli-31631/
Kenelläkään kokemusta, mikä olisi hyvä puhallin siihen Bebekin valikoimasta? Kyselen siksi, kun sekä Biltema että Bebek olisi tuossa melkein vieressä. Ei tarttisi tilailla Kiinasta, vaan saisi systeemit valmiiksi heti maanantaina.

Itselläni on tuo isompi 6W kenno ja noin 24V/3-4W puhallin, tuota pienempään ei mielestäni kannata mennä, kts. tarkemmin http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=807.msg7042#msg7042. Tuossa setupissa vaatii lähes pilvettömän paisteen että tuuletin toimiin. Toisaalta en tarvitse termostaattia: jos aurinko paistaa kennoon, lämpöä voi aina puhaltaa mökkiin. Fiilispohjalta puhaltimen teho voisi olla parempi, uskoisin hyötysuhteen olevan parempi.
 

Kehveli

New member
Ok, lähdetään tuolla 6w kennolla liikkeelle. Ainahan sitä voi siirtää varjoisampaan, jos liian herkästi lähtee pyörimään. Oma sijoituspaikka tulee olemaan eteläseinä, eikä mitään estettä puiden ym puolesta. Yrittänyt tuota rakennetta suunnitella mahdollisimman paljon siten, että lämpimän ilman noste myös kuljettaa ilmaa sisälle. Tulee siihen kyllä 20-30 cm pitkä vaakasuora putki, jonka vuoksi varmasti puhallin tarpeen.

Noista puhaltimista sen verran, että onko mitä eroa/merkitystä noilla 12v/24V jännitteillä? Kärähtääkö 12v puhallin jos siihen liittää tuon 6w kennon (esite lupaa jännitteeksi 13,5-17V)?

http://www.biltema.fi/fi/Veneily/LVI/Ilmanvaihto/Aurinkokennotuuletin-255014/ Tällaistakin pohdin, mutta jo tuon iso halkaisija estää käytön ainakin tässä projektissa.

 

yleismies

New member
Kehveli sanoi:
Noista puhaltimista sen verran, että onko mitä eroa/merkitystä noilla 12v/24V jännitteillä? Kärähtääkö 12v puhallin jos siihen liittää tuon 6w kennon (esite lupaa jännitteeksi 13,5-17V)?
Käräytin minä yhden 80x80 tietokoneen tuulettimen tuommoisella. Sattui vissiin suoraa auringonpaistetta tarpeeksi pitkä pätkä ;D
Jonkinlainen (=halpa) jännitteenrajoitin ei tekisi pahaa.
 

Puuha

Well-known member
jos tuollainen 80mm*80mm tuuletin palaa aurinkopanelin virralla niin se pistää kyllä aavistuksen epäilemään että tuuletin on ollut 6V kuten ne ovat olleet aikaisemmin tietokoneissa vaikka käyttöjännite olisi korkeampi. ne eivät kyllä kestä enää aurinkopanelin suurinta jännitettä.

edit: puhaltiemien ottovirta on sen 0,15A tyypillisesti jolloin tuollainen 17V jännite tuollaisella 6W panelilla tuottaa 350mA virran eli yli tuplat mitä puhaltimen ottovirta on. virtahan se on se joka polttaa nuo puhaltimet joten ottovirtaan kiinnittäisin huomiota valinnassa.

toki sitten on mahdollista hyödyntää termostaattia sekä käyttää panelia lataamaan akustoa pienellä PWM-lataussäätimellä. toki optimaalisin olisi sitten se että käytettäisiin termostaattia joka kytkee tietyllä lämpötilaerolla puhaltimen päälle tarvittaessa (differentiaali-termostaatti) mutta niiden hinnat taisivat olla sen verran korkeita että niiden hankinta voi monella jäädä siitä kiinni.
 
Ylös