Paneelit sytyttivät tulipalon

don

Active member
Moro

Harvinainen tapaus,toivottavasti tulee lisää tietoa palon syystä.

 

korsteeni

Well-known member
tämäkin oli mielessä alunalkaen kun paneleita aloin laittaa, nyt ovat ihan omassa rakennelmassaan erillisenä

paneli.jpg paneli_2.jpg
 

Aurinkoinen

Active member
Moro

Harvinainen tapaus,toivottavasti tulee lisää tietoa palon syystä.

Ei kait nuo kovin yleisiä ole. Siis Suomessa. Joku vuosi sitten joku oli tännekin linkittänyt kuvan palavasta paneelikentästä. Hyvin paloivat. Kuukkelilla sitten innostuin etsimään, löytyisikö lisää tapauksia. Löytyihän niitä muistaakseni kymmenittäin. En enempää paneutunut aiheeseen, koska Lontoon murteen taitoni on melko rajallinen.
 

korsteeni

Well-known member
luulen että pinta ei ole lasia vaan muovia, avoin liitos tai paljas pinta kaapelissa, hangannut tuulessa tms sopivasti kosteutta niin valokaari sytyttää tai sitten diodi pettää, muovi syttyy herkästi
 

Savonius

Well-known member
Jos on mahdollista niin kannattaa kokeilla kädellä MC4 liittimiä ajoittain. Jos ne tuntuvat ympäristöään kuumemmalta niin liitin kannattaa vaihtaa.
 

kotte

Well-known member
Tasavirta on vaihtovirtaa herkempi aiheuttamaan tulipaloja, kun kosketushäiriö johtaa vaihtovirtaa harvemmin viallisen sähköpiirin katkeamiseen (jännitteen käydessä puolijaksojen välissä nollassa). Tasavirta muodostaa puolestaan herkästi tässä tilanteessa jastkuvasti palavan valokaaren, joka sitten sytytää kohdalle osuvan kuin hitsausvalokaari konsanaan. Suurehkosta pientalon paneelikentästä löytyy tehoakin saman verran kuin pienestä sähköhistauskoneesta tai plasmaleikkurista. Asiaan ei edes mikään yksinkertainen suojalaite auta, vaan kaikkien liitoksissa olevien komponenttien on oltava laadukkaita ja asennuksen on oltava moitteeton. Kokonaisuuden kuntoa on myös syytä seurata ja sitä tarkemmin, mitä enemmän laitteistolla on ikää.

Katolle asennettu paneelisto on tietenkin potentiaalisesti paljon riskialtiimpi kuin erilleen rakennuksista avoimelle paikalle asenettu paneelistokokonaisuus. Toki invertterin liitoksetkin ovat yhtäläinen riski paneeliston kanssa ja tuon kokonaisuuden asennuksessa kannattaisi panostaa myös palosuojeluun mahdollisissa vikatapauksissa (kun on usein rakennuksen sisällä). Mikroinverttereihin perustuva systeemi on periaatteessa turvallisempi kuin suureen virtaan ja jännitteeseen perustuva keskitetty invertterijärjestelmä, koska tasavirtapuolen jännite ja virta pysyvät pienempinä, vaikkakin potentiaalisesti vikaantuvien erillisten tasavirtajärjestelmien lukumäärä kasvaakin.

Australiassa vastaavia paloja on sattunut tukuttain, kun siellä paneeleja on asennettu laajalti.
 

korsteeni

Well-known member
kyllä tuohon voi valinnoilla vaikuttaa, panelit erillisillä telineillä, kuva edellä, vertit betoniseinällä eikä puuta vasten, keskukset metallia, ei muovia, kaapelit ilmassa, ei puuseinillä, nämä on minulla iskostunut selkäytimeen jo yli 60 vuotta sitten
lisäksi oikosulkukytkin heti paneneleilta lähdössä

IMG_20210420_084101.jpg IMG_20210420_084148.jpg
 
Viimeksi muokattu:

korsteeni

Well-known member
Tyhmä kysymys, onko siis ihan manuaalikytkin vai automaattinen "suojaoikosulku" ? Minkälaista kytkintä käytät?
ihan manuaalinen, paksua metallia, vaikkei tarvitse 10A kovinkaan kummoista, vivulla käsin kääntäen oikosulkee paneleilta lähtevät kaapelit. tuossahan voi käyttää ihan tavallista kontaktoria jos haluaa etänänä/auto käyttää mutta idea on siinä että jos ja kun jotain sattuu niin ei ne kontaktorit ja muu elektroniikka silloin toimi niin saa panelit hiljaisiksi ainakin sen manuaalikytkimen jälkeen

no, voinhan tuon sanoa, kytkin on vanha 50A mekaanisella vivulla käytettävä tähtikolmiokytkin
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Ei ihan suoraan aiheeseen liity mutta tulee näillä keleillä mieleen et paljohan lie mustan peltikaton ja paneelin välissä lämpöä suorassa auringonpaisteessa? Jos ilma on jo 30-33'c niin on siinä piuhat ym tekniikka tiukilla. Jotain eloperäistä ym kuivaa lentäs sopivaan paikkaan tuulessa niin kyllä vois savu nousta aika nopsaan..
 

denzil dexter

Well-known member
Joskus mittailin tappohelteillä paneelien lämpötiloja. Yli 50C menivät, mutta en löytänyt yli 60 astetta mistään. Jos piuhat ovat vähän alimitoitettuja, ne toki lämpenevät entistä pahemmin kun ympäristön lämpötila nousee, ja sitä kautta voisivat paikallisesti aiheuttaa käryä. Mutta pelkkä paiste mustalle pinnalle ei oikein riitä.
 

Savonius

Well-known member
Meillä tuolla keskustassa on kunnan projekti jossa on 72 moduulisia paneeleja lappeella neljä perätysten ja 16 rinnakkain. Kaveri joka hoitelee kiinteistöjä kertoi säärikarvojen kihartuneen kun erehtyi paisteella kävelemään paneeliston ylärivin vieressä. Arveli paneelien alta puhaltuneen ilman olleen reilusti yli sadan.
 

maanma

energiaonnellinen
Paneelin alta olen mitannut ir mittarilla paneelin lämpötilaksi +65 ulkolämpötilan ollessa +25, paneeli alapäästä 15cm ja yläpäästä 30cm irti tiilikatosta
 

denzil dexter

Well-known member
Siinä tulee Stefan-Bolzmannin laki vastaan kaikessa ankaruudessaan. Eli kappale säteilee lämpöä pois teholla, joka on verrannollinen lämpötilan neljänteen potenssiin. Melko pian kappale säteilee saman verran kuin mitä auringosta saa (esim 1 kW/m2) minkä jälkeen lämpötila ei enää nouse. Jotta lämpötila nousisi esim lähelle sataa astetta, pitäisi olla ylimääräisiä suurennoksia tai heijastuksia, tai kasvihuonetyyppisiä eristyksiä, joilla ir-säteilyn pakeneminen pinnalta hidastuisi.
Toisaalta sen pitäisi nousta yli kahden sadan, jotta tulipalon riski alkaisi realisoitua. Todennäköisempää on, että eristeet vaurioituvat kuumuudessa, mikä sitten tekee jonkinasteista oikosulkua, mikä vuorostaan nostaa lämpötilaa oikeasti syttymisvaaralliselle alueelle. Pelkkä auringon teho ei riitä.

Laitetaan havainnollistava esimerkki:

Pinnan lämpötila on 100C, eli 373K. Silloin sen pois säteilemä teho on 5.67E-8 * 373^4 = 1100 W/m2. Tuosta on hankala korottaa.
 
Ylös