Mökkiin aurinkovoimala

Puuha

Well-known member
Eli nyt tuli pyyntö laittaa aurinkopanelit kesämökille. Jo pitkään on ollut puhetta mutta päätöstä ei ole tullut puolesta tai vastaan. Nyt kuitenkin äitee alkoi kyselemään jos sellaiset sitten viimeinkin laitettaisiin että näkisi tv:stä uutiset muutenkin kuin kynttilän valossa.

Lähtökohtana on ensialkuun saada vähän valoa ja tv toimimaan. Sitten tulevaisuudessa koska nälkä kasvaa varmasti syödessä mukaan olen suunnitellut invertterin jonka kautta olisi n. 25m päässä oleva saunarakennus helppo sähköistää. Tästä syystä myös säädin on kerralla reilun kokoinen ettei heti tarvitsisi olla uusimassa mahdollisen laajennuksen vuoksi ja myös sellainen että mahdollistaa järjestelmän muuttamisen 12/24V tarvittaessa. Ensi alkuun on kuitenkin käytettävissä 12V järjestelmä.

Tuossa sitten tein vähän hintavertailuja ja totesin että saksanmaalta tilaamalla saisi ehkä halvimmalla panelit ja säätimen.

Paneli vaihtoehtoja

(monikide) http://www.photovoltaik-shop.com/hyundai-photovoltaikmodul-hyundai-hism203sf-poly-p-1397.html?osCsid=55aec7ace58e206b27fdd9fb6324dfef


(monokide) http://www.photovoltaik-shop.com/sunflower-sunflower-190m-photovoltaikmodul-fotovoltaikmodul-p-758.html?osCsid=55aec7ace58e206b27fdd9fb6324dfef

Säätimeksi katsoin

http://www.photovoltaik-shop.com/morningstar-morningstar-prostar-1224v-p-271.html?osCsid=55aec7ace58e206b27fdd9fb6324dfef

Millaiset mahtavat olla postikulut ko. firmassa suomeen ja kuinka mahtaa nuo takuuasiat oikein toimia kun ulkomailta tilaa? Lieneekö postikuluihin laskettava n. 150 euroa vai enemmän?
 

Puuha

Well-known member
Takuupoliitikkahan on seuraavaa lakipykälien kanssa. Jos suomessa on maahantuojalla edustus ko. laitteeseen ja heillä on niitä myynissä heidän on otettava huoltoon.
http://www.ecc.fi/fi-FI/tavaran-virhe-ja-takuu/takuu/]
[url]http://www.ecc.fi/fi-FI/tavaran-virhe-ja-takuu/takuu/
[/url]

Tämä kannattaa muistaa tilatessa tuotteita että suomessa olisi ko. tuotteille maahantuontia joilloin takuu asiat eu:n alueelta tilattuina olisi järjestettynä ilman että tarvitsee alkaa kovin pitkiä matkoja postittelemaan.
 

Puuha

Well-known member
Vihreää valoa alkaa olemaan ilmassa saksasta tilattaville paneleille muilta osallistujilta kun itsekkin alkoivat tekemään vertailua.

Onko ehdotuksia miten tehdä ukkossuoja paneleille sillä usealla on panelit tykänneet kyttyrää ukkosesta? Silloin harvoin kun ukkonen tulee päälle se myös paukuttaa pitkään ja antaumuksella joten suojaus olisi hyvä olla olemassa.

Edit: Onko ainoita mahdollisuuksia vain maadoittaa panelin runko?

Edit2: Tässä jutusteltiin tuosta ukkossuojasta tuolla ircnet#tuulivoima kanavalla ndfebin ja mxik:n kanssa jossa tuli esille mielenkiintoisia asioita.

Seuraavat olisivat toimenpiteet:

1. Kaivaa mökin ympärille n. 25 metriä maadoituskaapelia.
2. Maadoittaa kaikki mökin metalliset osat (tv-antenni, paneli(t), rännit ja miinusjohto) maadoituskaapeliin mukaan luettuna shukot.
3. Panelin miinus ja plusjohdon väliin muuan 25-30V varistori (pitäisi olla niin monta että ei kannata alkaa kolvaamaan) tosin ndfeb löysi http://search.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?Detail&name=F3082-ND ei tarttis kuin 10 kpl:ta

Näillä pitäisi jo saada aika hyvin "vakuutettua" järjestelmä jos ukkonen iskee lähelle.
 

eros

Member
Eestissä näkyvät tekevän aukeilla niin, että laittavat suht korkean metallimaston tai pari lähettyville, joka maadoitettu hyvin. Iskee siihen eikä taloon.
Samaa voinee käyttää täälläkin + ne varistorit yms. emp tekee kovia jännitteitä muuten.

T:Eerin
 

Puuha

Well-known member
niin voihan se olla yli suojelevaista sillä muutaman metrin pätkään tuskin salama kovin herkästi lyö tai ainakin pitää olla todella huono tuuri.
 

Puuha

Well-known member
http://www.photovoltaik-shop.com/ ei ole ilmeisesti mielenkiintoa myydä paneleita sillä heiltä ei ole tullut vastausta kyselyihin joten projekti näyttää menevän jäihin ja tilalle tulee agre+akku toistaiseksi. ilmeisesti olisi pitänyt tilata useita paneleita kerralla jotta olisi ollut mielenkiintoa.
 

Kide

New member
Aikanaan tein tarjouskyselyjä Saksasta, parista paikasta tuli vastaukset ok ja tuntui kaupanteko kiinnostavan:
- www.esomatic.de: paremmat hinnat mutta ummikkosaksalaisia, kieltä pitää jonkin verran hallita että pärjää.
- www.solar-shop.com: ei tainnut sitten olla niitä komponentteja tarjolla joita hain.
Päädyin kuitenkin suomalaiseen toimittajaan, akut helpompi hakea paikan päältä ja muitakin pohdintoja tuossa oli etten lähtenyt Saksasta tilaamaan, takuuasioiden hoitaminen päällimmäisenä.
 

Puuha

Well-known member
takuuasioiden kanssa ei ole ongelmaa kun valitsee tuotteet niin että niitä on suomalaisella maahantuojalla myynnissä. tällöin suomalainen maahantuoja joutuu tekemään takuuasiat jos niitä tulee. kyse siis jo tilaa eu:n sisältä.
 

Kide

New member
Tuota en silloin kun olin ostamassa tiennytkään, tosin linjassa kuitenkin tarjouksen kanssa jonka sain: paneelit olisi pitänyt lähettää Saksaan jos niissä jotain ongelmaa. Invertterille myyjä lupasi takuun Suomessa. Semmoinen tuntuma kuitenkin tuli ettei noissa paneeleissa (jos lähetyskulut laskee mukaan) ole mahdottoman suurta eroa jos ostaa yksittäisiä Suomesta parhailta myyjiltä. Inverttereissä sen sijaan tuntui olevan käsittämättömän suuria eroja varsinkin ns. "virallisen" maahantuojan ja Saksasta ostetun välillä, Mutta kuten sanottu, päädyin ostamaan Suomesta, kun sain mielestäni riittävän hyvän tarjouksen kokonaispaketista.
 

Puuha

Well-known member
tämäkin homma jo kerkesi sitten mennä häneksi mutta niinpä vain nostaa taas päätään. kuulema "lähdin vetämään liian laajaa pakettia" vaikkakin lähtökohtana oli mitä haluttiin/tilattiin.  :) nyt on taas sitten kiinnostusta ja heti jarruttelin että tehdään nyt semmonen että jolla voi pari tuntia kattoa töllöä ja valoja poltella hetken näin ensalkuun. itse kun en pidä sittä että kantaisi rahat tuonne sunwindille 1700 euron sarjasta.

onko tietoa että minkäsortin paneleita saa tuolta aurinkotukku.fi:stä tai sitten soletech.si:stä?
 

eros

Member
Yleensä ihmiset käyvät vikisemään, kun kunnollisen aurinkosähköjärjestelmän hintalappu paljastuu. Lisäksi päälle käyttökulut isosta akustosta.

Voi olla järkevämpää laittaa vain pieni muutaman kympin järjestelmä, sillä saa kaikkein eniten rahoille katetta, ts. akuutein tarve tulee tyydytettyä, eli valaistus.

Itse tein kesällä yhteen paskahuussiin valot tarjoustalon myymästä aurinkokenno taskulampusta. Kolme lediä, vetonaru generaattori ja n. 3cm x 12cm ~9v höyrystetty paneli. Maksoi alta kympin, parin euron turkkilainen valokytkin hiukan johtoa ja kolvailua. Vaikein rasti oli saada paneli ehjänä irti lampun kyljestä, se oli kaksipuolisella teipillä kiinni, mutta aikani sitä väsyttelin ja irtosi ehjänä. Nyt kytkimestä palaa 1+2 lediä ja näkee tehdä tarpeensa. Jos ei ole paistanut tarpeeksi, niin voi nykiä narusta lisää virtaa. Laitteessa oli muuten litiumi akku, joten saattaa kestää jonkusen aikaa ennenkuin tarvii akkua vaihtaa?

Samoin tajoustalo myi taannoin 3.5w pakettia, 3.5w paneli, 12v akku ja kaksi ledivalaisinta, taisi maksaa alta 40e. Sillä saa kriittiset paikat valaistua ja kännylaturiin virtaa. -> 80% tarpeesta täytetty.

Että jos haluaa säästää hermoja ja rahaa, niin lyö käteen vain jonkin pikkupaketin ja sanoo, että katsotaan sillä muutama vuosi etenpäin, että tarkka tarve selviää. Kun 3.5w paketti jää vanhaksi, niin sillä voi laittaa valot vaikka halkoliiteriin tms. joten ei se turhaksi jää.

Mutta nämä vain omia ajatuksia, lähinnä seuraava askel olisikin sitten liittää mökki verkkosähköön, siihen tarvii sitä sisämaatuulivoimalaa, jotta saa rakentaa itse syöttöjohdon, jotta välttyy sähkölaitoksen sikahinnoilta.

T:Eerin
 

Puuha

Well-known member
no tuota, nuo pikkupanelit jätän ihan suosiolla muille.

akustostahan ei nyt niin suurta ongelmaa ole sillä akut ovat kuitenkin sen verran edullisia että 225Ah:n kuorma-auton akun saa rapiaan 200 euroon joten kaksikin kun niitä on niin on mukavasti jo useamman päivän energiareservi. mutta lähtökohtana nyt kuitenkin maltillinen ja yksi 225 akku, kunnon säädin etc. mornigstar (15-20A), ja joku tuollainen 50-80W "halppis" paneli alkuun. todennököisempää on että sijoitetaan 80W paneliin sillä hintaerot ovat sen verran vähäiset ettei siinä kannata alkaa "säästämään".

jos mittakaavana pidetään tätin mökillä olevaa 50W panelia niin silloin tuottoa pitäisi joulu-tammikuussa tulla kutakuinkin 25-30Ah viikossa ja kesäisin sitten reilut 100Ah koska tuolla tädillä tulee huonolla paikalla puiden siimeksessä 20Ah joulu-tammikuussa viikossa. tämä riittäisi ylläpitämään akun/t hyvin hengissä talven ylitse. kesäisin tuoton pitäisi kaiken logiikan mukaan riittää vallan mainiosti yhdessä panelin tuoton kanssa kattamaan tarvittu kulutus ilman suurempia ongelmia. toki jos ongelmia tulee niin toinen paneli kaveriksi ja jos sekään ei tunnu riittävän on sitten myytävä vanha akku pois ja tuplaamalla akuston koko tai jotain vastaavaa. mutta se ei ole vielä ihan ajankohtaista. vaikka ongelmia syntyisi on silti edullisempaa vain lisätä paneli ja katsoa tilannetta sen jälkeen uudelleen.

nuo halppis mppt säätimet vähän kiinnostaa mutta niiden toiminta on jokseenkin arvelluttavia. toki sitten arduini soisi mahdollisuuden myös ppt säätimen tekoon mutta itsellä ei riitä tietotaito siihen hommaan. tuulivoima kanavalla nimimerkki "cobba" aikoi kokeilla jos aikaa riittää kuinka tuo säädin mahtaisi toimia.

yksi asia mikä säätimessä on välttämätöntä on tuo akun suojelu ettei se päästä jännitettä tippumaan. tämähän taitaa olla jo käytännössä jokaisessa säätimessä ominaisuutena. siittä huolimatta vaikka kuorman vetäminen säätimeltä luo uhkan sille että tapahtuu jännitteenlaskuja on se kuitenkin pienempi ongelma verrattuna tyhjäksi purettujen akkuihin nähden. jännitteen laskua vastaan voi kuitenkin tapella käyttämällä parempia liittimiä sekä paksumpia johdotuksia. jossain oli nyrkkisääntönä 1 metri puhaa vastaa 1mm2 paksuista kaapelia -> 2 metriä piuhaa vastaa 2mm2 -> jne.

edit: toki saunassa menisi joku 5W paneli plus 12 5Ah:n akku hoitamassa tarvittavan lukulampun sekä saunan valaistukseen tarvittavan energian tuottamiseen.
 

sam123

Active member
Tältä myyjältä huudat paneelin, 100W lähtee 100-130€ hintaan : http://www.ebay.de/sch/(easy)bay/m.html?hash=item3cbf9ad710&item=260912633616&pt=Solaranlagen&_trksid=p4340.l2562

Halvoilla MPPT-säätimellä et tee mitään (katso youtube videoita aiheesta)

Akuksi ei tod. kannata hommata mitään kuorma-auton akkua vaan joku vapaa-ajan akku.

Minusta ei kannata tehdä mitään *askaviritystä, joka nippa nappa riittä johonkin ledin polttamiseen.

 

Wussy

Member
Halvoilla MPPT-säätimellä et tee mitään (katso youtube videoita aiheesta)
Akuksi ei tod. kannata hommata mitään kuorma-auton akkua vaan joku vapaa-ajan akku.

Minusta ei kannata tehdä mitään *askaviritystä, joka nippa nappa riittä johonkin ledin polttamiseen.

juutuupia en katellunna, mutta selvennykseksi kannattanee muistaa että alvin ja tullin ja kauppiaan osuuden lisääminen hintaan ei lisää laatua.. Eli kiinastakin saa sitä samaa kohtalaista laatua mitä suomesta ja juuroopasta, kuhan tietää mitä haluaa, EHKÄ :)

Yhdyn sam123:n jaskaviritysmielipiteeseen ja jos sille tielle haluaa lähteä niin voiseuraavasta laitteesta iskeä huussin alusenalle pyyhkyliikkeellä toimivan dynamon
 

Puuha

Well-known member
en tiedä mikä teillä on ns. starttiakkuja vastaan. sellaisen kun laittaa on se mitoitettava niin että akun lataus ei laske peruskulutuksessa juuri alle 70% jolloin elinkaari on sama kuin vapaa-ajan akuissa ja jopa pitempi. esimerkiksi tuo lataustason laskeminen 30% tarkoittaa 225Ah:n akussa 67Ah eli 12 voltilla  0,8kWh energiasisältöä. 800Wh riittää n. 4 päivän kulutukseen ilman mitään ulkopuolista latausta.

toki tämä on minun näkemys enkä pidä tietenkään vääränä käyttää agm tai vapaa-ajan akkuja mutta pidän niitä turhina kokemusten perusteella. agm:lle on olemassa "pakolliset" syyt esim. asennuspaikka ja akun asento jotka ovat rahaa tärkeämmät turvallisuuden nimissä.

tuota halppis mppt säätimissä juurikin epäilen. tuossa katsellut sillä silmällä morningstarin sunsaver mppt hintaahan sillä on 240-300 euroa riippuen mistä katsoo. mikä sinänsä huvittavinta suomesta löytyi 8 euroa kalliimpi laitos kuin saksasta tst photovoltaik shopista.
 

Wussy

Member
Puuha sanoi:
en tiedä mikä teillä on ns. starttiakkuja vastaan. sellaisen kun laittaa on se mitoitettava niin että akun lataus ei laske peruskulutuksessa juuri alle 70% jolloin elinkaari on sama kuin vapaa-ajan akuissa ja jopa pitempi. esimerkiksi tuo lataustason laskeminen 30% tarkoittaa 225Ah:n akussa 67Ah eli 12 voltilla  0,8kWh energiasisältöä. 800Wh riittää n. 4 päivän kulutukseen ilman mitään ulkopuolista latausta.

toki tämä on minun näkemys enkä pidä tietenkään vääränä käyttää agm tai vapaa-ajan akkuja mutta pidän niitä turhina kokemusten perusteella. agm:lle on olemassa "pakolliset" syyt esim. asennuspaikka ja akun asento jotka ovat rahaa tärkeämmät turvallisuuden nimissä.

tuota halppis mppt säätimissä juurikin epäilen. tuossa katsellut sillä silmällä morningstarin sunsaver mppt hintaahan sillä on 240-300 euroa riippuen mistä katsoo. mikä sinänsä huvittavinta suomesta löytyi 8 euroa kalliimpi laitos kuin saksasta tst photovoltaik shopista.

Perus starttiakuilla täälläkin menään. On laskettava vain "vakio purkauksenmäärä" per kuukaus (myös  per pimeäkuukausi).
Esittämäni kommenttini oli tarkoitus esittää pohtiva kysymys sinulle siitä, että mitä haluat mppt säätimeltä?
Kerrotko arvot?
Kestoa säätimen maximi latausteholta akulle vai säätimen maximi tehonkestosta akkulähdöltä, mut Invertterihän ei näihin arvoihin vaikuta
 

sam123

Active member
Kaikki alle 100 euron MPPT-säätimet ovat huuhaata.

Tälläiseen yhden paneelin järjestelmään ei ole mitään järkeä laittaa MPPT-säädintä. Raha kannattaa laittaa paneelin kokooon ja akun laatuun.

"MPPT" http://www.youtube.com/watch?v=jHpf_8rfvZg

Se pieni ero: http://www.youtube.com/watch?v=mLmQk8IIGVM

 

eros

Member
Wussy sanoi:
juutuupia en katellunna, mutta selvennykseksi kannattanee muistaa että alvin ja tullin ja kauppiaan osuuden lisääminen hintaan ei lisää laatua.. Eli kiinastakin saa sitä samaa kohtalaista laatua mitä suomesta ja juuroopasta, kuhan tietää mitä haluaa, EHKÄ :)

Yhdyn sam123:n jaskaviritysmielipiteeseen ja jos sille tielle haluaa lähteä niin voiseuraavasta laitteesta iskeä huussin alusenalle pyyhkyliikkeellä toimivan dynamon

Ainakin eka osuma näytti olevan peräisin saksasta, joka tietääkseni on EU maa, joten ei tullia eikä lisäalvia suomen päässä.

No jokainen rakentelee mitä haluaa, minä vain kommentoin, että jos alkujaan itketään rahasta, niin silloin ei kannata yleensä tehdä kuin karvalakkimallin järjestelmä. Valaistuksen tekeminen ei montaa euroa maksa, paitsi jos haluaa lahjoittaa rahaa kauppiaalle.
Yleensä seuraava vaihe vaatiikin niin paljon tehoa, että on järkevää laittaa dieselagre.
Kwh hinta n. 0.4e polttoaineista laskien, liittymämaksu 0e/kk, toki hiukan vaivaa polttoaineen rahtauksessa. Varsin kilpailukykyinen vs. isommat järjestelmät.
Ts. jos käyttää eurokonsulttia, niin vain pieni järjestelmä ja jatkaa sitä sitten agrella. Eli luokkaa 0.1-0.2kw panelit, mahdollisimman vähän pilaantuvaa akustoa (ennemmin lisää panelia tai tuulivoimaa). Siis lähinnä, jotta saa jääkaapin tms. toimimaan, isommat koneet dieselillä. (jääkaapin voi korvata kellarilla, tai kaasukaapilla, tällöin jää jäljelle vain se valaistus, joka ei paljoa tehoa vaadi..)

Selkiskö mitä ajan takaa?

T:Eerin
 

eros

Member
Puuha sanoi:
70% jolloin elinkaari on sama kuin vapaa-ajan akuissa ja jopa pitempi.

Tuo käyttöraja unohtuu kovin monilta. Ja jos katsotaan käytettävissä olevia ah lukemia, niin starttiakku ei olekkaan enään niin halpa..
Lisäksi tuo pitempi elinkaari kyllä pistää hiukan mietityttämään, ettei vain olisi legendaa? Yleensä lyijyakkujen elinkaari on suhteessa levyjen paksuuteen. Starttiakuissa on ohuet levyt. No voihan tämäkin tieto olla legendaa..

Sitten on muuten huomattava valita semmoinen säädin, joka huomioi starttiakkujen hivenen matalemman latausjännitteen, jotta ei tapahdu turhaa kiehumista.

Toki jos starttiakut oli ilmaisia "vähänkäytettyjä", niin mikäpä siinä, mutta kaupasta ulos kantamisen kanssa kannattaa olla tarkkana järkevyyden kanssa.
Kierrätysakkujen kanssa kannattaa tutustua "battery desulfator" laitteisiin. Omakohtaista jossakin määrin positiivista testitulosta on tullut, ei kumminkaan mitään maata järisyttävää ihmekorjaantumista. Semmoisia kumminkin ihan onnistuneita tapauksia, että autoon talveksi unohtunut tyjjentynyt täysin hengetön köntti, laturilla nollatulos, muutaman kuukauden pakutuksella jaksaa pyöritellä moottoria käyntiin jne. ts. ehkä 20% palautui orkkis kapasiteetista tms.

T:Eerin
 
Ylös