Keräinten ja lämmönvaihtimen pumppujen ohjaus

lasse_m

New member
Nyt on vihdoin keräimet katolla ja mietiskelen tässä pumppujen ohjauksia lämpötilojen perusteella. Tällainen setuppi kyseessä:
- 8m2 tasokeräimet + pumppuyksikkö (virtaus 300 l/h)
- Levylämmönvaihdin + pumppu (Grundfos Alpha1 25-40 1-nopeudella)
- 1200 litran varaaja + venttiili aurinkolämmön ohjaamiseksi ylä- tai alaosaan varaajaa

Käyttämässäni ohjaimessa on mahdollisuus käyttää triac-säätöä käyntinopeudelle, mutta se ei näytä toimivan pumppujen kanssa (Grundfos Alpha1 ja Wilo ST). Kysymys kuuluukin: Olisiko järkeä tehdä logiikka, jolla käyttäisi pumppuja katkokäynnillä (esim. 30s on / 30s off) lämpötilaeron perusteella? Vaiko vaan antaa käydä koko ajan tasaisella nopeudella?
 

Mekaniker

Active member
Uudet pumput on monesti 0-10V ohjauksella, Grundfos tarjoaa lisäkorttia joihinkin malleihin
En usko että pumppujen sisältämä ohjaus sietää jatkuvaa päälle-pois kytkentää??
 

maanma

energiaonnellinen
En usko, että kannattaa laittaa rahaa hidastukseen jos on etelään suunnattu. Itään tai länteen ehkä jos tulistus varaajan yläosassa. Hyöty on yhden vaihtimen varaajassa vähäinen.
 

lmfmis

Member
Uudet pumput on monesti 0-10V ohjauksella, Grundfos tarjoaa lisäkorttia joihinkin malleihin
En usko että pumppujen sisältämä ohjaus sietää jatkuvaa päälle-pois kytkentää??
Noita tosiaan lisäkortin saa isompiin Grundfosin Magna pumppuihin. Samalla noissa on on/off ohjaus eli saa pätkittyä käyntiä ihan luvan kanssa.

Hintahan kyllä pompsahtaa…

Toisaalta keräinten latauksen ohjaus pumpulla on aika basic. Itse ratkaisin ohjauksen tekemällä keräimille jatkuvan kierron ja kun kierron lämpötila on riittävä, se ohjataan lämmönvaihtimeen. Kierto alpha2 pumpulla, jossa bonuksena se pumpun yökäyttö laskee kierroksia kun kierron lämpötila tippuu reilusti. Pumppu vie päivällä sen 10W ja yöllä tippuu noin 6-8W.
 

lasse_m

New member
Kuulostaa siltä, ettei kannata tehdä lisäinvestointia uuteen pumppuun, tai katkokäyttää. Laitoin nyt perus-on/off ohjauksen lämpötilaeron perusteella.
 

Raimo

Member
Mitä sulla on lämpöero starttiin/seis?

itsellä on tehtaalta 6 astetta päälle ja 4 astetta pois. Riippuneeko vain ulkolämpötilasta ja pilvisyydestä (letkuhäviöt) mitä kannattaa pyörittää? Ja missä on anturit…?
Oman systeemin anturi antaa katolta viimeisen keräimen sisääntulon lämmön. Onhan siinä sitten vielä yksi bonusta. Eri firman mittareilla vaan taitaa olla aika paljon heittoa, välillä näyttäs varajalla, että viimeisen keräimen plussa menee letkuhäviöihin, kun viimeinen mittari on katolta tuleva putken eristeen sisällä ja näyttää ihmeen samaa kuin anturi katolla.
 

lasse_m

New member
Mulla on tällä hetkellä ohjaus siten, että 10 asteen erolla varaajan lämpötilaan lähtee päälle ja 4 asteella pois. Antureita on lisäksi pumppuyksikön tulo- ja menopuolella, sekä lämmönvaihtimen lähdössä varaajalle. Logiikassa on myös pieni viivästys, eli lämmönvaihtimen pumppu lähtee päälle vasta siinä vaiheessa kun keräimen lämmin neste ehtii lämmönvaihtimelle.
 

lmfmis

Member
Omassa systeemissä kiertää kerääjien glykoli varaajan kierukasssa, kunhan lämpötilaeroa varaajaan verrattuna on. Lämpötila varaajasta mitataan vesitilasta 10cm kierukan yläpuolelta ja kerääjäneste poistuu varaajan alaosasta jossa aina muutama aste kylmempää.

Kun lämpötilaeroa ei ole, ohitetaan varaajakierukka.

Mittaan pollucomilla energian määrää ja tuollain sitä aina tulee varaajaan päin.
 
Ylös