Paneelien kytkennät / diodi

severi

New member
Muutaman vuoden hyvin toiminut kokoonpano, jossa 4*85W 12V paneelia rinnankytkettynä, kaikissa sisäinen estodiodi. Tähän asti tuottanut max. noin 20A, nyt ongelmaa ja ampeerit max. vain 15A. Kokeilemalla selvisi, että yksi paneeli toimii ok vain silloin, kun on ainoana paneelina (silloin max. normaali 5A ja jännite tasainen). Jos on muita paneeleja mukana, niin PWM-säätimelle tuleva jännite vaihtelee nopeassa tahdissa ja tämän yhden paneelin lisääminen ei nosta ampeereja. Olisiko paneelin estodiodi hajonnut? Onko diodi yleensä vaihdettavissa?

Voiko akkuun laittaa kiinni useamman säätimen? Olisi meinaan yksi PWM-säädin ylimääräisenä, tuon diodin vaihdon sijaan voisiko kokeilla laittaa ongelmapaneeli kiinni siihen ja molemmat säätimet kiinni akkuun? Eli toisessa säätimessä yksi paneeli, toisessa kolme?
 

Puuha

Well-known member
rinnan kytkettäessä jokainen paneli pitää erottaa toisistaan erillisillä diodeilla. toisinsanottuna yksi paneleista on saanut siipeen eikä vaikuta enää tehdä sille mitään.

panelin omat diodit toimivat vain sarjaan kytkettäessä.

edit: voit kokeilla auttaako jos kytket jokaisen panelin erillisen diodin kautta. tällä estetään se että toisten panelien tuotto ei "valu" heikompaan paneliin. jos valumista ei estetä pahimmilaan se hajoittaa panelin sillä se muuttuu panelissa lämmöksi. heikoin paneli saa aina siipeen joten suosittelen joka tapauksessa sijoittamaan n. 5 euroa diodehin ja 10 euroa passiiviseen jäähdytys siileen.

sinun tapauksessa diodin virrankestoa täytyy löytyä vähintään 15A per paneli mieluusti enemmän.

edit2: erillisiä diodeja tulee myös silloin käyttää kun panelit on kytketty rinnan ja toinen tai osa paneleista on eri ilmansuuntiin.
 
Voisiko olla, että Puuhalla on erilaisia paneeleja käytössä kuin minulla?
Omissa paneeleissa on valmiina estodiodi. Toimii nimenomaan rinnankytkennässä.
Jonkinlainen virtapiikki saattaa kyllä hajottaa kyseisen diodin, jolloin paneelin toimintakin on vaarassa.
Yleensä nämä piikit ovat itseaiheutettuja: paneelin tai säätimen irrottaminen lataustilassa...
 

Puuha

Well-known member
aivan samanlaisia. bypass diodit toimivat paneleiden sarjaankytkennässä mutta eivät rinnankytkennässä. rinnankytkennässä näistä erillisistä diodeista käytetään nimitystä "blocking diodes". tämä on varsin tuntematonta aluetta monelle sillä luullaan että bypass diodit pelastavat.
 

nikfly

New member


Käytiin ABB:n katolla vuosia sitten (~300kW), ja ne sanoi että ne ei käytä näitä kun tulee nin paljon häviöitä diodeista.
(pakollinen akun kanssa... 8) )
 

severi

New member
Kiitoksia infosta! Olisiko linkkejä diodeista? Onko esim. tämä sopiva


vai pitääkö olla tällainen


vai peräti tällainen


Entäs se kahden säätimen käyttö? Ongelmapaneeli yksinään toisessa ja toisessa säätimessä muut paneelit, näyttää pikakokeilulla toimivan ok. Onko se teoriassa ok vai tuleeko siitä ongelmia? Jos ok, niin voisi laittaa jatkossa molempiin säätimiin kaksi paneelia, niin 10A diodit riittäisivät.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:

Puuha

Well-known member
jäähdytyksen vuoksi kannattaa käyttää tämän näköisiä: http://www.ebay.com/itm/ISL9R1560-6...406?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a3a195236

nämä ruuvvataan siileen sillä lämpenevät aika roimasti ilman jäähdytystä. jokaisella joka tietokoneiden kanssa on pelleillyt ja rakennellut löytyy yksi laatikollinen siiliä tähän tarkoitukseen. yksi prosessorin siili riittää varsin oivasti näille kaikille takamaan riittävän jäähytyksen. itsellä on käytössä näytönohjaimen siili tuolta 90-luvun loppupuolelta.

kyllähän ne erilliset säätimetkin menee siinä missä yksittäinen. se vain että molemmista säätimistä tulee lisää kulutusta joka taas talviseen aikaan voi sitten tuottaa ongelmia. pyrkisin pitäytymään yhdessä säätimessä. ei nuo diodit kalliita ole.

edit: joo kyllähän jokaisesta rinnankytketystä panelista/paneli sarjasta tippu se 0,3-0,7V jänniteestä mutta sen merkitys on aika marginaalinen muutaman panelin rinnankytkennässä. jos ajatellaan että rinnan kytketään neljä panelia tippuu jännite 1,2-2,8V. PWM säätimellä tällä ei ole merkitystä yhtään mutta MPPT:llä vaikutus on 12V akustolle täydellä auringonpaisteella 100W panelilla kun Vmmp on 18V noin 0,48-1,075A vähemmän tuottoa.

tuollaisessa 300kW laitoksessa se jo alkaa tuntumaan kun rinnankytkentöjä on vähän enemmän.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:

tomi

New member
Ostin 2 kappaletta 335w Jinkon paneelia, joissa on sisäänrakennettuna bypass diodit, mutta ilmeisesti rinnan kytkettäessä niihin tarvii itse lisätä blocking diodesit silti? Minkälaiset diodit siihen sopisi? Löytyisikö esim partco.fi sivuilta?
 

tomi

New member
Lähtökohtaisesti et tarvitse rinnan kykennässä ohitusdiodeja
Ohitusdiodit olivat paneelin ohjekirjassa lueteltuna sekä ymmärsin, että ovat kaiketi sarjaankytkentä tilanteeseen. Valmistaja ei mainitse, että rinnan kytkentään varten olevia esto diodeja (blockin diode) olisi, joten sellaiset ilmeisesti tulisi laittaa paneelien plussa johtojen väliin. Paneeleita ei vielä ole, niin ei pääse kurkkaamaan rasiaan mitä sieltä löytyy.

Rinnankytkennästä mainitaan, että....

Paneeleissa on yleensä ns. ohitusdiodit asennettuna kytkentäkoteloon, mutta ne eivät korvaa estodiodia kun on kyse rinnankytkennästä.

Ymmärsin, että voivat olla fyysisesti sanoja diodeja, mutta tapa miten ne kytketään, tekee niistä toisen.

Nyt kun panelini tulevat olemaan eri ilman suuntiin ja tulevat olemaan rinnan, niin pitäisi laittaa pienellä jännitehäviöllä oleva oikean kokoinen diodi. Perus Motonetit yms. myyvät MC4-liittimeen integroituja versioita, mutta sisällä olevat diodien laadusta en tiedä, niin ehkä on perusteltua ostaa pienellä jännitehäviöllä oleva Schottky-diodi ja integroida se tuohon plussa johtoon. Ilmeisesti kuumenevat mukavasti niin tuollaista lattamallista voisi jäähdyttää ripalla. Saa kommentoida mikäli olen mielestänne jotain väärin ymmärtänyt.
 

Savonius

Well-known member
Aloittajan tapauksessa tarkistaisin huolellisesti paneelilta tulevien johtojen liitokset. Sieltä paneelin kytkentärasiasta voi tarkistaa paneelista lähtevän jännitteen ja virran
 

Savonius

Well-known member
Vielä noista ampeereista. Noiden 85W paneelien nimellistehon ampeerit on 4,4A neljästä siis 17,6A. Paneelien pitää silloin olla kohtisuoraan aurinkoa kohti, tuulta 2m/s ja lämpötila 25 astetta. Eipä siinä paljon tarvita ohutta yläpilveä jotta ampeerit putoavat viiteentoista.
Saattaa olla että nimellistehon jännite on jonkin verran alempi jolloin ampeerit ovat pikkuisen korkeammat.
 

maanma

energiaonnellinen
Estodiodit tarvitaan ilmeisesti kun paneeli kytketään suoraan rinnakkain (akku) jännitelähteen kanssa. Välissä ei tällöin ole lataussäädintä. Kun paneeli ei tuota niin se muuttuu kulutuspisteeksi ilman estodiodia. Suorakytkentä on nykyisin harvinainen.
 

tomi

New member
Estodiodit tarvitaan ilmeisesti kun paneeli kytketään suoraan rinnakkain (akku) jännitelähteen kanssa. Välissä ei tällöin ole lataussäädintä. Kun paneeli ei tuota niin se muuttuu kulutuspisteeksi ilman estodiodia. Suorakytkentä on nykyisin harvinainen.
blocking.gif


Ei välttämättä suoraan akkuun kytkettäessä vaan myös tilanteessa kun mttp-latausyksikkö on välissä. Näin ymmärsin ja saa korjata jos on eri mieltä, että punaiset blockin-diodit on lisättävä väliin jos asennetaan rinnan useampia paneleita tai paneliryhmiä, koska paneelivalmistajat eivät yleisesti asenna niitä valmiiksi. Näillä blockin-diodeilla ehkäistään heikompien paneleiden vahingoittuminen estäen virran kulun panelista toiseen sekä tuoton valumisella varjoisaan paneeliin rinnan kytkennässä. Ilmeisesti myös likainen tai lehtien peitossa oleva saman arvoinen paneeli voisi muuttua heikommaksi paneeliksi. Useissa latausyksiköissä kun on vain liitännät yhdelle paneelille ja rinnan kytkettäessä plussat ja miinukset yhdistetään ja viedään vasta sitten latausyksikköön. Nyt paneelit ovat yhteydessä toisiinsa jo ennen latausyksikköä. Tuon akun kulumisen estää tässä tilanteessa kyllä latausyksikkö. Ja sarjaan kytkettäessä yleisesti paneeleistä löytyy bypass diodit, jotka taklaavat edelliset asiat. On tosin todettava, että joissain latausyksiköissä on monta sisääntuloa eri paneeleille, itselläni on tuollainen mttp-latausyksikkö rantasaunassa.

Lontooksi kertoilevat näin:

The two diodes coloured red are referred to as the “blocking diodes”, one in series with each series branch. Blocking diodes are different than bypass diodes, but in most cases the two diodes are physically the same. However they are installed differently and serves a different purpose.

These blocking diodes, also called a series diode or isolation diode, ensure that the electrical current only flows in one direction “OUT” of the series array to the external load, controller or batteries.

The reason for this is to prevent the current generated by the other parallel connected PV panels in the same array flowing back through a weaker (shaded) network and also to prevent the fully charged batteries from discharging or draining back through the array at night. So when multiple solar panels are connected in parallel, blocking diodes should be used in each parallel connected branch.
 

korsteeni

Well-known member
minullekaan ei ole auennut tuo diodien tarve rinnan kytkettäessä invertteri/säädinkäytössä
tällä hetkellä on joka vertissä 2 paneliryhmää rinnan ilman mitään blocking diodeja, ei niitä missään ohjeissakaan ole näkynyt

muistaakseni ensimmäinen kosketus paneleihin vuosituhannen alussa kun kytkin 16v panelin suoraan akkun laitoin autodiodin väliin
sitä en muista oliko siitä hyötyä? kokeilinko ilman?
 
Viimeksi muokattu:

Jussi

Well-known member
Erittäin harmaa päivä pilas eilisen kokeilun, eli tulos johtui varmaankin mppt:n yrityksestä.
Oli nimittäin länsilappeella jo 5 panelia ja itäpuolella edelleen vaan 4, joista vielä osa peitossa. Jännite ei juuri päivällä noussut yli 4 panelin kentän arvon. Mutta eipä sieltä virtaakaan tullu.
Tänään sitten onkin molemmilla puolin se 5 panelia ja jännite nousi oikein. Nyt edelleen pilvipäivä ja todella harmaa, mutta nyt riittää tehot peruskuluttajille pilvessäkin.
 
Ylös