Invertteri ostettu, nyt ei Easun... Tämä nyt RecFull kaupasta, monella merkillä saman näkönen.

Jussi

Well-known member
Edellistä lausumaa vähän haittaa se, että todella ilmiselvästi toi uudempi osallistuu myös verkon sisäänmenon puolella tapahtuvaan kulutukseen. Vaan kun mittarit ei sitä tajua, niin sehän tulee plussana. Varmaan myös siihen laskuunkin...
Easun on ihan looginen, ottaa päivällä 10W verkosta ja tekee kaiken auringosta sen takana oleville. Isojen kuluttajien ollessa sammuksissa talon mittariin jää vähän toistasataa wattia kulutusta, mikä on aika oikein. Tuolla toisella se on ajoittain nolla, ja kun paistaa oikeen hyvin, niin se on taas siinä 100W. Mutta nähtävästi sit takaperin. Mittarien tehokerroin näyttää sillon nollaa (0)...? Virralla silti ihan reilu lukema.
 

Jussi

Well-known member
Nyt on tuosta uudemmasta myös sisäkuvaa. Ihan laadukkaalta näyttää, mikä toki ei tee siitä automaatilla hyvää. Painoahan tolla on 50% enemmän ku Easunilla, toki myös vähän tehokkaammaksi mainostettu. Jäähylevyt ovat kooltaan tuplat, eli ei ihme kun pärjää paljon vähemmällä puhaltelulla, kun puhallussuuntakin on vielä looginen luontaisen konvektion tehostaja.
Ehdokkaan löysin akun latausvirran anturille, vaan vissiin hall-tyyppinen, eikä kytkennässä näy erheitä. Mistäpä toi taikoo sen 8A ylimäärää siihen...
IMG_20240425_211539.jpg
 

korsteeni

Well-known member
kyllä ne kaikki vertit tarvitsevat virtaa omaan touhuunsa
tässä 2kW solax x1 tarve, ihan itse piirtää tuon eron, useat merkit ilmoittaa vain pv puolen tehon, näyttää kauniimmalla

1714330431904.png
 

Jussi

Well-known member
kyllä ne kaikki vertit tarvitsevat virtaa omaan touhuunsa
tässä 2kW solax x1 tarve, ihan itse piirtää tuon eron, useat merkit ilmoittaa vain pv puolen tehon, näyttää kauniimmalla

Näytä liitetiedosto 9605
Ihan varmasti tarvii jotain toimintaansa, se on selvää. Mutta sillon kun sitä alkaa katoamaan useita satoja watteja, niin minua alkaa kiinnostamaan, mihin se menee. Varsinkin sen jälkeen ku korjailin sitä mökin hybridiä ja totesin, et invertterille riittää alle 20W ihan upeesti ilman kuormaa.
 

Jussi

Well-known member
Löysin sen oletetun akun virta-anturin tämän ketjun vehkeestä ja tutkin aihetta. Ei ollu kytkentä lainkaan anturivalmistajan mallien mukaan "typical", vaan sävelletty jotain omaa. Laitoin siihen anturin out karvaan 10k trimmerin johdotettuna ulos levyn alta. Tai itse asiassa kaikki anturin piuhat tulee näkyville nyt.
Trimmi oli alkuun 5k kohdilla. Startissa luulin, et perkele täähän oli ratkaisu. Kun akun virta oli hetken, sen 1,2A, mikä sen pitäskin olla. Vaan rupes se siitä lipeemään pikkuhiljaa ylöspäin. Mutta virhe enää puolet edellisestä, nyt heittää 3-4A. Sinänsä jännää, et trimmeri ei muuta oikeen mitään ennenkun anturin lähtö on liki maissa. Sit virtanäyttö onkin 900A... Jotain epäloogista tossa on, mutta tää oli vasta alotus.
 

Jussi

Well-known member
Vähän outo on toi virta-anturin käytös. Mut perusvirhe taitaa olla resoluutio. Lisättynä sillä, ettei ymmärrä kun yhteen suuntaan virran, vaikka anturi osaa molemmat suunnat.
Kun on haluttu saada maksimissaan 150A latausvirta akulle, niin on laitettu niin iso anturi, ettei se mitenkään selvii enää muutaman ampeerin muutoksista järkevällä tavalla. Joku hassu millivoltti muutosta onkin jo 10A lukemassa. Ja haparoi, koska ad-muunnin ei pysty erottelemaan.
 

Jussi

Well-known member
Leikin pienen magneettipalan ja tarratöhnän kanssa, ja totesin et osaahan toi sen negatiivisen virrankin kattoo. Se vaan onkin eri "sivulla" näytössä. Kulutettu A näkyy "INV" puolella. Kun lataukset sit osaa vaihtaa selitysmerkin "AC" tai "PV". Ja toi vaihto on yks tökkäys napista. Typerää.
Sopivalla magneettimurulla sen anturin offsetin saanee hierottua aika nollaan. Sen vaan on nähtävä virtaa ainakin AC latauksessa, muuten se ei lopeta sitä ollenkaan. Tosin ei pahasti yritä keittää, pitää jännitteen 28V kohdilla ja todellinen virta 1A tuntumassa.
Jännä et tollanen on menny disainissa läpi myyntiin asti, vaan toisaalta saattaa tossa olla jossain ihan vikakin, kun toi anturin virhe kasvaa lämmetessä. Vittumainen vaan tutkia, kun joka paikassa on kynsille antavaa sähköä jonkun latauksen käynnistyessä. Akulle ei sentää enää välity.
Eli siis kyl sama anturi mittaa molemmat suunnat virrasta, näyttö vaan vähintään typerä. Ja perkele hukkasin sen ekan magneettimurun, joka olikin oikeen sopivan kokonen. Seuraava vähän isompi onkin liian iso.
 
Viimeksi muokattu:

Jussi

Well-known member
Teinpä uuden sopivan magneettimurun siihen virta-anturiin. Sillä sai jo varsin hyvin sen kohdalleen, latauksessakin vaan 1,5-2A virhettä enää. Vaan kylläpä siellä prossukortilla, missä toi anturin lukema jälkikäsitellään, on joku komponentti aika lämpöherkällä tuulella. Ei tarvi kauan olla päällä, kun alkaa virta-arvo kiivetä ja äkkiä taikoo siihen taas 3A lisää. Ihan paineilmajäähdytys sille kortinkulmalle, jossa sisäänmenot on, riittää palauttamaan virran takas alas.
Tollanen se virta-anturi ja siinä pikkanen lisämuru magneettia.
IMG_20240501_221531.jpg
Vaan eipä se vika tossa anturissa ole, vaan siinä esikäsittelyssä ennen a/d muunninta. Pitää kehitellä jotain täsmäkylmennystä, jonka saa kohdistettua aika nuukasti. Kun luultavasti se liukuileva osa on rikki muutenkin. Prossukortin tosta saakin kivasti irti erikseen emoa irrottelematta. Siinä varmaan on op-amppi ainakin bufferina, tuskin noi mittausalueet vahvistusta sallii tai vaatii.
 

Jussi

Well-known member
Kylläpähän ovat molemmat aikas lämpöreaktiivisia, sekä tuo virta-anturi, että se prossukortin sisäänmenon bufferi. Ja vielä samaan suuntaan, aika surkee yhtälö. Kylmällä virtanäyttö laskee ja kuumalla nousee. Se prossukortin input-alue on oikeen paha, sinne ei tartte ku vähän kuumaa puhaltaa, niin näyttö kimpoilee 3A>30A...
Täsmäkuumaa oli aika hankala tarjoilla. Siinä oleva op-amppi on datalehden mukaan spesiaalin vakaa "zero drift" malli, vain 0,01uV/C. Vaan onhan sillä oheiskomponentit joo. Milläs niitä kärpäsenpaskan kokosia pintaliitososia lämmität vaan yhtä...?
No, tuleepahan taas opiskeltua lisää korjailua ihan omaksi iloksi. Paikallaan sitä ei mahdu mittaileen ja irrallaan ei tietty toimi.
 

Jussi

Well-known member
Tämäpä onkin vaikee tutkittava. Oikeen minkään komponentin täsmälämmityksellä tai -jäähdytyksellä ei saa muutoksia aikaan, mutta kun vähän kuumaa puhaltaa pienellä röörillä, niin löytää valtavia reagointeja. On paikkoja, jotka lisää virtanäyttöä reilusti ja sit myös sellasia, jotka vähentää. Ja ihan muutaman neliösentin alalta. Juottelinkin jo kaikki uusiksi kohdealueelta, siitä ei ollu apua. Lämpösuojalevy yhden kuumenevan kelan ja ton alueen välissä vähän korjas virhettä. Jäähtyneenä kun lähdetään, niin ekan 5 minuuttia kaikki lukemat onkin ihan ok.
 

Mekaniker

Active member
Pieni propelihatun valo syttyi eilen näistä vikojen etsinnöistä tällä kyseisellä invertterillä:
Tallenna kaikki ja kerro/ kirjoita englanniksi havainnoista ja julkista ne vaikkapa tuubissa tai DIY-solarforumissa;)
Taitaa tulla "pieni" testitulva muiltakin elektroniikan hallitsevilta ihmisiltä

Valmistaja on sen jälkeen o_O:eek:
 

Jussi

Well-known member
Lopetin korjaamisen, kun ei siitä oikeen mitään tullut. Mitenkään en saanu selville, mitkä osat siellä osallistuu tohon lämpöliukumaan. Ja jotenkin tuntuu, et tuo on "korjattu" jo softassa, eli se sujuvasti käyttää vääriä arvoja oikein. Eli kun minä saan arvoja oikeemmaksi, niin laturi toimiikin väärin...
Siitä huolimatta kokeilin vielä virheen hyväksymistä ja keinoa selvitä siitä (vrt. ilmastonmuutos). En siis valita väärästä arvosta, vaan teen jotain siitä selviytymiseksi.
Tuloksena kaikkien pielavetisten äiti. Kotelon ilmaritilään ruuvasin söpön pikkasen laitetuulettimen ja sille potikalla nopeussäädön. Siitä sit muovinen haitaritorvi puhaltamaan ulkoilmaa häiriöalueelle lämpösuojalevyn taakse. Ja niinpä häipy viitisen amperia virhettä jopa lämpimänä. Pari A jäi, mut olkoon nyt seurantaan.
IMG_20240506_004133.jpg
 
Ylös