Akuston ja invertterien koko okt:ssa sähkökatkon varalle?

Nupe

New member
Tapanin myrskyn jäljiltä reilu 3 vrk ilman sähköä laittoi minut etsimään aggregaattia,joka riittäisi porakaivopumpun käynnistämiseen.Ajauduin Ilmaisenergia-sivuille ja sieltä viimeistään heräsi ajatus: jos tuottaisi osan tarvisemastaan sähköstä aurinko- ja tuulivoimalla.Kaikki tuotettu sähkö menisi akkuihin ja sieltä sähköpääkeskukseen Fortumin rinnalle.Kaikkea akuston virtaa ei kuitenkaan käytettäisi vaan osa olisi varalla sen sähkökatkon vuoksi ;pitempiä yli 6 h katkoja meillä tulee olemaan varmaan parin kuukauden välein.

Porakaivopumppu on 3-vaiheinen 1,5 kW tehoinen;käynnistysvirta on valmistajan mukaan kuitenkin n. 8,5 kW.Näin ollen tarvitaan noin 10 kW hetkellisen tehon antava akusto-invertteri systeemi,että tuon veden saisi pumpattua 500 l painesäiliöön.
Yksi "täyttökerta" kestää n 2-3 minuuttia (varmaan sillä 1,5 kW teholla?).

Joten: minkä kokoinen akusto tuohon tarvitaan? Entäs invertterit? Miten virta menee tasan joka vaiheelle?
Tuon sähkökatkon aikaan otettaisiin talon lämmitys pois (hoidetaan takalla,puuliedellä ja saunalla) ;laitekäyttö olisi jotain
0,5 - 1,0 kW (jk-pak,poistoilmalämpöpumppu,panospuhdistamo).Porakaivopumppua käytettäisiin käsin yksinään aina kun
vedenpaine vähenee liiaksi.Joten kauanko akustolla voisi pärjätä?

Lisänä olisi pieni aggregaatti,jolla ladattaisiin akustoa tarvittaessa.Niissä normaalisti 12 V lataus ulostulona.Jos akusto
isommalla volttimäärällä,niin kuinka sen lataus hoidettaisiin?

Ei ole tarkoitus elää normaalisti sähkökatkojen aikaan mutta veden saaminen kaivosta painesäiliöön mahdollistaisi mm.
saunomisen ja peseytymisen katkojen aikaan.

Ja miten lasketaan akuston latausaika/purkautumisaika?Mitä volttimäärää akustossa kannattaa käyttää,jos sinne tuodaan
40 m:n päästä tuulivoimaa ja 10 m:n päästä aurinkovoimaa?

Sen tiedän,että helpoimmalla pääsisi hommaamalla riittävän ison aggregaatin sähkökatkojen varalle,mutta se ei poista
sitä halua,että voisi tuottaa osan  tarvitsemastaan sähköstä itse.


 

Puuha

Well-known member
koska vaatimukset ovat tuota luokkaa on halvempaa hankkia dieselaggrekaatti. yksistään porakaivon pumppu tarvitsee inverttereitä saman hinnan edestä kuin mitä kyseisen kokoluokan agrekaatti maksaa.

edit: eli invertterien nimellistehon tulee olla 3,6kW 3kpl jotka pitää pystyä kytkemään toisiinsa kiinni niin että tahdistuvat kolmevaihe sähköksi. sitä sitten kannattaa miettiä millaisia inverttereitä taas valitsee kun kyse on varavoimasta. halvin voikin olla kallein vaihtoehto. äkkiä on 10 000 eurolla niskat nurin

akustoa jos taas mietitään niin akuston lataus ei saisi laskea ajassa x alle 50%. esimerkkisi mukaisessa tapauksessa kolmen päivän aikana alle 50%.  taas puhutaan useammasta tuhannesta. (edit useammasta satasesta)

akustoa voidaan kyllä latailla sitten laturiinverttereillä joista saadaan myös sähkölaitteisiin yksivaihe ja kolmivaihe sähköä. jokatapauksessa tällöin menee näihin laitteisiin 10 000 euroa helposti jolloin erillistä invertteriä tai laturia ei tarvita. victron energyllä käsittääkseni on valikoimassa tällaisia laturi/invertteri laitteita jotka myös ovat luotettavia. hintoja en nyt yhtäkkiä löytänyt.

edit2: jääkaapin kulutus pyörii siinä 1kwh, pakastimen 1,1kwh yksistään jolloin kukin tarvitsee 12V 200Ah akuston. koska 12V:lla yhden Ah:n hinta on n. 1,5 euroa kaupasta ostettuna yksistään jääkaappin ja pakastimen tarvitsema akusto maksaa n. 600 euroa yhdeksi vuorokaudeksi ja tähän päälle muut kulutuslaitteiden kulutukset.
 

Mikkolan

Member
Omaa varasähkön tarvetta aloin purkaa siten, että mitä ensimmäiseksi tarvitsee kun sähköt katkeaa? Tietysti valo on ensimmäinen, se on helpoin ja halvin toteuttaa akkuilla ja 12 V LED valoilla. 100Ah:n akku syöttää 2 * 2Watin ledejä liki 200 tuntia. Jos sattuu olemaan vierata kylässä niin näillä hätävaloilla pystyy välttämään pahimman paniikin.

Akkutoiminen kännylaturi on aika mukava kapistus tossa tilanteessa, ei maksa- eikä kuluta paljon, samoin radio. Luksusta on jos saa modeemin ja läppärin hyrräämään!
Itselläni tuon valon jälkeen tärkein on vesikeskuslämmityksen kiertopumppu, kelistä riippuen.

Sinulla tuo kaivopumppu aiheuttaa melkomoisen ongelman. 1,5kW kompura lähti käynttiin 2kW:n agrella, ei tosin jaksanut täysiä paineita kehittää. Eli 2 - 3 kW:n 1-vaihe agrella ja 80 -100 uF :n konkalla saattais tuo kaivopumppu toimia? Asiaa pahentaa se että pumppu joutuu heti työntämään painetta, kun toi kompura taasen on aluksi ilman vastapainetta.

Ihan h(k)oukuttava ajatus että agre kävis 6-8 tuntia päivässä ja akuilla puskurois yön yli.

Akkujen ja aurinkopaneelien varaan ei kannata paljon laskea, ellei ole "vihkiytynyt" alalle. Nuo pienetkin kulutukset yhdessä vievät energiaa enemmän kuin kohtuu hintaisiin akkuihin mahtuu. Pitkälti samaa mieltä kuin Puuha edellä kertoi.

Noissa invertereissä olen suosinut 12 Volttisia, koska niihin saa virtaa melkein joka autosta. Paikallis käytössä kannattasi käyttää 24 V koska akkupuolen virrat ovat puolta pienempiä. Se puolestaan lisää akuston ikää.

Agren laturit ovat aika kepposia, 24V akuston lataus hoituu paraitten jollain trukkiakkulaturilla, tai kahdella 12V laturilla.
 

Nupe

New member
Joo kyllä se normaali kulutus on varmaan jotain 2 kW luokkaa kun jk-pak,nilan ja upoclean käynnissä.

Ja koska kyse ei ole vain varavoimasta vaan ajatellusta lähes jatkuvasta käytöstä (aurinko- ja tuulivoimakäyttö) niin paksupäisesti jatkan:

Entäs se akuston koko? Kouluajoilta muistaa sanan PUIMURI ja niillä kaavoilla suoritan itse laskennan:
ottoteho 10 kW (P),jännite esim. 10 V (U) joten virtamäärä (I) on 10 kW/10V = 1000 A.
Jossain maininta akuston kapasiteetista eli että voidaan käyttää vain puolet joten
tarvittava akusto 2x1000 Ah (noin 10 V jännitteellä).

Purkautumisaika täydestä nollaan kun kulutus 2 kW:
10 kW/2 kW = 5 h joten 2,5 h voisi laitteita käyttää ilman aggregaattia.
Joten akustoa käytettäisiin pääasiassa vain porakaivopumpun käyttöön ja yöllä siihen asti kun virtaa riittää,muu elämä hoidettaisiin päiväsaikaan 12 h/vrk käyvällä 1000 euroa maksavalla 3-v aggregaatilla (joka voisi samalla ladata akustoa).

Mikä sitten on halpaa? Onko se halvin josta maksaa vähiten? Tottakai absoluuttisesti mutta
jos hintaan otetaan mukaan käyttöaste koko elinkaarelta niin tilanne voisi muuttua:

Akustoksi "kallein" Anteron (missä hänen tekstit ovat?) laskema Nife: n. 8000 euroa.
Käyttöaika 25 v x käyttötunteja 95% x 24 h x 365 pvää =208 050.
Hinta: 8000/208 050=0,04 euroa/tunti.

3-vaihe aggregaatti 10 kw hinta 3000 - halvempi 3-vaiheaggre 1000 = 2000 euroa.
Käyttöaika 25 v x 18 (käyttöpvää/vuosi) x 12 h = 5400.
Tuotto 5400hx0,3 e/h (2 kW tuotolla)=1620
Hinta: (2000-1620)/5400= 0,07 euroa/tunti.

Taitaa kuulua yllä oleva kategoriaan vertailut "vale-emävale-tilasto"?

Osaisiko joku mittaustensa tai kaavojen perusteella kertoa kuinka paljon saan akustosta ulos
jos vien sinne 100 A ja otan ulos 3:lla eri vaiheisiin kytketyillä inverttereillä?
Tai edes jotain haarukkaa paljonko menee hukkaan lämpöihin yms.?

Nupe

 

Puuha

Well-known member
akun hyötysuhde on 70-85% sekä varastoinnin aikaina akku itse purkautuu 2-5%/kk, invertterin 80-95% ja muihin menee osa (johdotukset, liitokset, jne.)

siitä vain sitten laskemaan kokonaishyötysuhde.
 

eros

Member
Tekisin itse niin, että hankkisin n. 1.2kw GTI invertterin  (á~200eur), sekä n. 6.5kw 3~ dieselagren, sekä jonkin verran akustoa (esim 2*60Ah= ~0.6kwh käyttöenergiaa hätätilassa).

Normaalisti  voit GTI:n läpi ajaa energiaa joka vaiheeseen, sen mitä panelista/tuulimyllyistä tms. tulee ja se vähentää verkosta ottamaasi energiaa, joka oli toissijainen tavoitteesi. Päivän/kovan tuulen tuottoa voi jonkin verran latailla akustoon ja antaa GTI:lle kun tyyntä, siten pidentää oman energiaan aikaa.

Sitten se kun tulee sähkökatko, niin laitetaan pieni ~600-1200w invertteri takaamaan, että kiertovesipumppu, pakastin ja hätävalot toimii. Dieselgene on sitä varten, että saat kaivopumpun käyntiin ja ladattua akustoa tarvittaessa, jos on tyyntä ja pimeää. Dieseliin voi vielä tehdä automaattikäynistyksen, jotta saa käyntiin sisältä tai akkujännitteen laskiessa hälyyttävän ales.
Genen pyöriessä voi pestä pyykkiä, mikrottaa ruokaa, kaikki toimii liki normaalisti, mutta siniaaltoinvertterin + akuston takia geneä tarvitsee huudattaa vain tunti pari per vuorokausi. -> polttoainesäästö, huoltosäästö, sekä rauhaa enemmän.

Katso sähkölaskustasi vuosikulutus ja jaa 8760h:lla, niin saat keskikulutuksen. Se antaa osviittaa minkä kokosen akuston tarvit, 4h välein agren käynistyminen ei ole kovin iso ongelma. Akusto toki kuluu, mutta koska  tilanne suht harvinainen, niin käyttöikä sen 5v mahdollista.

T:Eerin
 

VPJ

Member
Aggrekaattia joutuu käyttämään kauan akkuja ladatessa.
Tyhjän 75 ah avonaisen lyijyakun lataaminen täyteen kestää 8 tuntia 20 A laturilla.
Akun maksimi latausvirta kannattaa myös selvittää, ehkä 15% kapasiteetista,  samoin montako sykliä on kestoikä eli lataus/purku kertaa.

Myöskään kaikki laturit eivät anna täyttä tehoa aggrekaatin "siniaallolla" Yksi merkki on kuulemma joka antaa riittävän hyvää sähköä.
 

kotte

Well-known member
Kaikkein varmatoimisimman systeemin saisi mahdollisimman rinnakkaisilla ja yksinkertaisilla ratkaisuilla: Aurinkopaneelin tai tuuligeneraattorin teho kannattaisi syöttää verkkoinvertterillä tavallisen verkkosähkön rinnalle. Akku kannattaisi ladata tavanomaisella automaattilaturilla verkosta suoraan (jos akkua yleensä tarvitsee hätävalaistusta, kiertopumppua ja vastaavia varten). Bensageneraattorin muuten saa käyntiin helpommin käsikäynnistyksellä kuin dieselin (minkä lisäksi se on paljon hiljaisempi, kevyempi ja halvempi). Kaikki generaattorit myös tuottavat periaatteessa riittävästi hukkalämpöä rakennuksen pitämiseksi lämpimänä (varsinkin bensiinikäyttöinen).

Kriittiset laitteet kannattaisi liittää pistotulpilla, jolloin erilaisia kulloisenkin tarpeen mukaisia hätäkytkentöjä on helppo järjestää joustavasti. Samoin tuuligeneraattorin ja aurinkopaneeleiden latauskytkennälle voisi olla vaihtoehto akun suoraa latausta varten (vaikka eipä tällä vaihtoehdolla käytännössä juuri merkitystä ole, koska tilanne on kumminkin harvinainen ja tuottoa ei välttämättä ole silloin, kun tuottoa eniten tarvitaan, eli kylminä talvipäivinä).

Kotitalouden tarpeisiin tällainen joustava ratkaisu on Suomen oloissa yleensä edullisin ja homman saa toiminaan, vaikka melkein mikä tahansa osa tai useampikin osa rikkoutuu. Jos sähkön katkeaminen tai varakytkennän helppous on kriittistä, tarvitaan toki kalliimpi ratkaisu. Ääritilannehan on tietokonesali tai sairaalan leikkausosasto, jonne kaikki sähkö tulee kahdennetun online-UPS-systeemin  ja sen akkujen kautta. Akut pitävät järjestelmät toiminnassa vähintään useita minuutteja, jona aikana varageneraattorit saadaan käyntiin ja UPS-systeemin akkujen latauksen syöttö kytkeytyy näiltä generaattoreilta tulevaksi. Kotitaloudessa tällaiset ratkaisut ovat ylimitoitettuja ja jos jokin laite tarvitsisikin keskeytymätöntä tehonsyöttöä, se kannattaisi järjestää tälle erikseen.
 

nikfly

New member
Normaalisti  voit GTI:n läpi ajaa energiaa joka vaiheeseen
Enpä ukso että 200€:lla saa kolmivaihe invertterin..? älä missään nimessä kytke kaikki kolme eri vaihetta yhteen, voi tulla yllätys jos on kolmivaihe kuorma jossakin ja silloin sä kuormitat nolla vaihetta kolmen vaiheen yteisteholla.. no ei se 1,2 kw mitään pitäisi polttaa  :eek:

Huono on verkkoinverttereissä että ne mittaa verkon impedansin ja jos ei ole arvojen sisällä niin ne lyöpoikki elikä ne ei toimi rinnan generaattorin kanssa.  :p

Halvin hätäsähkö on ostaa bensa generaattori.. esim. robin hod kaupasta hyundai oliks se 5,5 kw 495 € /yksivaihe.
Pitää vaan katsoa että verkko on kytketty pois ennenkuin samaan verkkon syöttää mitään muuta..

Porakaivopumppu on 3-vaiheinen 1,5 kW tehoinen;käynnistysvirta on valmistajan mukaan kuitenkin n. 8,5 kW
Siihen hommaan löytyy pehmytkäynnistin tai taajari  hinta ei ole päätä huimaava.. esim https://www.elfaelektroniikka.fi/elfa3~fi_fi/elfa/init.do?item=37-659-57 saa niitä alle satasen jos on hyvät suhteet tukkureihin
 

mke

Member
Miksei sitä voisi yksi vaihe invertterillä esim 3kw pyörittää vaikka 2kw moottoria jossa olis perässä kolmivaihe agri?
Sinähän tulisi pyörivää massaa joka varastoisi energiaa huomattavasti enemmän hetkellistä ottoa varten.. Ja tuotahan ei tarvitsisi pyörittää kun silloin kun tarvitsee 3-vaihetta.. ja sen käynnistyksen voi suorittaa vaikka pehmokytkimellä.

Itse olen moista suunnitellut mutta pitäs löytää jostain moottorivaurioinen akrigaatti, tosin voishan sitä pyörittää kasviöljylläkin...
 

kotte

Well-known member
mke sanoi:
Miksei sitä voisi yksi vaihe invertterillä esim 3kw pyörittää vaikka 2kw moottoria jossa olis perässä kolmivaihe agri?
Kolmivaiheoikosulkumoottoria voi kyllä pyörittää suoraankin 1-vaihevirralla, kun kytkee syötön yhden vaiheen yli ja yhdistää riittävän (muttei liian) ison kondensaattorin jäljelle jäävään napaa toisesta syöttävästä navasta. Kondensaattori tarvitaan lähinnä moottorin käynnistymistä varten, mutta sen jälkeen kolmivaihevirtaa saisi suoraan moottorin navoista, vaikka kondensaattorin kytkisi irtikin. Tosin invertterin säröt näkyvät ja jännite voi vaihdella vaiheiden välillä kuormituksesta riippuen.

Invertterin jännitteen täytyy sitten vastata yhden vaihekäämin jännitettä (kilowattiluokkaa suuremmat moottorit on yleensä käämitty 400V:n vaihejännitteelle kolmiokytkennässä, joten tarvitaan 400V:n yksivaiheinvertteri, jos mielitään saada ulos lähellekään moottorin nimellistehon suuruinen kuorma).
 

mate_1974

New member
Moi,

Hyvä nyrkkisääntö tuohon akustojen lataamiseen on että käytetään max 20% akun nimelliskapasiteetistä.
Esim 100 Ah akuston max latausvirta 20A

Näin akusto kestää pitempään.
 
Ylös