Turvakytkimen lukitusmahdollisuus ?

jarppi

New member
Siis mitä tuo tarkoittaa ja mitä tuolla oudolla vaatimuksella ajetaan takaa ? Pitääkö olla mahdollisuus lukita ON vai Off asentoon vai kumpaakin. Minkatasoista lukitusta halutaan. Riittääkö kiertovipuun pieni reikä ja korvake sivuun, jotta saa laitettua pienellä nippusiteellä vakio asentoon ?Laitetaanko alle U mallin pelti ja siihen sarana jossa hahlo. Hahlo asettuu kiertovivun harjanteen kohdalle. Koko kytkin muoviboxiin jossa joku neliö tai kolmio ruuvi vipulukkona vai metalliboxi ovella jossa normi munalukko tai mahdollisuus sille, vai pelkkä kansi ruuveilla. Pannaanko kanteen kolmisakaraiset ruuvit vai hiotaanko ruuvausosuus kokonaan pois ruuveista, vai siirrretäänkö koko kytkin lukitun rakennuksen sisään ja tarjotaan hälyttimien koodeja ja kotiavaimia sähköyhtiölle.
 

jarppi

New member
Tuolta luin lukittavuudesta ja on tullut vastaan parista muustakin paikasta aiemmin.


Lainaus aurinkovirran sivulta

AC-turvakytkin

  • AC-turvakytkintä käytetään invertterin erottamiseen sähköverkosta.
  • Tämä turvakytkin tulee sijoittaa sellaiseen paikkaan, että siirtoyhtiöllä on sen sijaintipaikkaan vapaa pääsy. Yleensä turvakytkin sijoitetaan tämän takia ulos.
  • Turvakytkimen tulee olla lukittavissa.
  • Vuoden 2021 alusta alkaen jokaiseen 3-10kVA invertterin sisältämään Aurinkovirta-toimitukseen on kuulunut laadukas Katkon valmistama oikein mitoitettu AC-turvakytkin.

Minusta on moraalisesti arvelluttavaa vaatia ihmisiä noudattamaan standardeja ja sitten piilottaa ne standardit maksumuurin taakse ja tehdä niistä salaisia. Voitaisiin ihan hyvin tehdä lakeja ja kieltää ihmisiä näkemästä niiden sisältöä tai oleellisia vaatimuksia. Pari vuotta sitten minulle sanottiin että 400 litran roskis ei täytä jotain standardia, ja on kuulemma vaarallinen tyhjentää metallikauluksesta. Pitäisi olla kokonaan muovinen. Yritysten roskiksetosatan tyhjentää, kun siellä voi kilpailuttaa itse kuljetuksen. Pyysin että lähettävät standardin ja lupasin hitsata kauluksen ihan sellaiseksi kun haluavat. Ihmettelin myös eikö suomessa osata enään tehdä mitään itsenäisesti esimerkiksi useampia nosto ottimia erilaisille roskiksille.eikö kunnallinen pakkokilpailuttaja voiedellyttäå, mitään kilpailutuksessa. Ei kuulemma osattu, standardia en saanut ja vika oli kuulemma mahdollisessa painopisteen jakautumisessa ja minun olisi haettava tyyppihyväksyntä roskikseni. Sellaista....
 

Mekaniker

Active member
Jos on virallinen Turvakytkin se voi lukita esim. riippulukolla auki-asentoon kenen tahansa toimesta jos on mukana lukko
Jopa nippuside kelpaa siihen
Lähes jokainen sähköllä toimiva kone/laite pitää olla varustettu turvakytkimellä jos on mahdollista loukata itsensä huoltotyön ajaksi
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Tuossa maanantaina kävi paikallisen siirtoyhtiön palkkaama sähköasentaja vaihtamassa uuden mittarin (sen 15min netotuksen takia). Kaveri oli jo menossa rommeltamaan pääkeskukseen kun piti kysyä että haluutko että katkasen aurinkopaneeliensyötön pihalta?

Asentaja tuumasi vaan melko lunkisti että joo voihan sen kääntää niin ei tule ihan kovin paljoa kynsille kun mittaria vaihtaa.

Et aika erilaisia nuo suhtautumiset tähän tappokytkin asiaan. 😅

Itsellä tuollanen seinällä ja ihan virallinen aurinkosähköpaketin mukana tullut katkaisin.

Ei lukittavissa. Ainakaan mitä tutkin.

Kysymys kuuluukin: missä tapauksessa se pitäisi saada lukittua? Joku pitempiaikainen verkonhuoltotyö?

IMG_20240501_155509.jpg
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
jos se pitää olla ukona näkyvillä saatavilla kenen tahansa käänneltävänä ja pitää olla lukittuna......kaikille jotakin
Nii lukittuna kumpaan asentoon? Jos on semmonen mahollisuus?

Oot matkoilla, aurinkonpaneelit työntää verkoon virtaa koko ajan ja verkkoukot ois tulossa hommiin -> kytkin lukittuna on-asentoon? Mitäs sitten? Pulttisaksilla vetävät lukon poikki että saavat syötön katkaistua?
 

Mekaniker

Active member
Muuten, inverttereissä on sisäänrakennettu automaattinen poiskytkentä jos verkkovirta puuttuu

Sähköverkko-asentajat katkaisee aina pääkytkimestä sähköt tai poistavat pääsulakkeet, harvemmin ne ramppaa talon ympäri etsimässä muita katkaisijoita
(Pari taloa olen nähnyt että turvakytkimet on talon vastakkaisella seinällä mittauskeskuksesta)

Odotan mielenkiinnolla se päivä kun naapuruston jälkikasvu saa päähän vääntää kaikki tienoon taloissa turvakatkaisijat nollille, tässä talossa on kolme. Kaksi lämpöpumpuille ja yksi paneeli-invertterille
;)
 
Viimeksi muokattu:

korsteeni

Well-known member
kysyin kun mittarinvaihtaja tuli että käännänkö invertterit pois päältä, sanoi että ei hänen toimiensa takia, hän vaan vaihtaa mittarin ja se on siinä
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Muuten, inverttereissä on sisäänrakennettu automaattinen poiskytkentä jos verkkovirta puuttuu

Tätä itekkii miettiny että sehän katkee paneelien syöttämä virta verkkoonpäin kun pääkytkimen kääntää off-asentoon -> inventteri sammuu -> irtoaa valtakunnanverkosta.

Eli loppujenlopuks missä tilanteessa tuota katkasinta ulkoseinällä sit tarvitaan? Jos sähkökatko tehdään vaikka lähimuuntajalta asentajan toimesta niin sillohan on sama tilanne -> inventteri sammuu ja se irtoaa verkosta -> ei vaaraa?🤔
 

Aurinkeli

New member
Esim huoltotyön aikana pitää olla mahdollista lukita off asentoon - jännitteettömyys pitää voida varmistaa.
Jos nipppusiteellä tms lukossa niin kytkimenkääntäjä varmaan ymmärtää olla kääntämättä.
Mitenkähän se invertterin tahdistin toimii. Paljon asioita mitä ei ymmärrä, tai vaikka oikosulkuvirran mittaaminen verkosta.
 

korsteeni

Well-known member
pahimmat päivät panelihistoriani aikoihin
jokatoisessa talossa muuntajalla 10kW sydeemit
joka päivä herjaa ylijännitteestä, ja vertit nurin vaikken wattiakaan tarjoa verkkoon
kerran käänsin jo irti koko IVOsta kun pelkäsin jääkaapin ja pakastimien puolesta, 256V näytti enimmillään
varmaan ongelmia muuallakin vanhojen linjojen alueilla
on näissä vanhoissa linjoissa se hyvä puoli etten muista koskaan pääsulakkeen korkanneen
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Taitaa vaan olla käytäntö aika erilainen sitten todellisuudessa. Ei tuo mittarinvaihtaja eikä maakaapelointien/muuntajakoppien asentajat kukaan käyny tuota kytkintä nykimässä saati lukitsemassa kun töitään tekivät. Tuntu olevan ihan sama heille.
 

Hirvas

New member
Taitaa vaan olla käytäntö aika erilainen sitten todellisuudessa. Ei tuo mittarinvaihtaja eikä maakaapelointien/muuntajakoppien asentajat kukaan käyny tuota kytkintä nykimässä saati lukitsemassa kun töitään tekivät. Tuntu olevan ihan sama heille.
Todellisuuksia on erilaisia. Esim. teollisuudessa tuota turvalukitusta käytetään monissa yrityksissä todella tarkasti. Esim. jos korkeavaraston tilaan menee esim. viisi henkilöä töihin, niin jokainen laittaa oman lukkonsa kytkimen lukitusreikiin, jottei varastoautomaatti voi käynnistyä. Poistuessaan jokainen poistaa lukkonsa, eikä automaatti voi käynnistyä ennen kuin viimeinen ukko on poistunut tilasta ja poistanut lukkonsa.
 
Ylös