Ylituottoa betonilattiaa?

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Jos otetaan heti aluksi pois laskuista nykyinen todella korkea pörssisähkönhinta ja ajatellaan normitilannetta (ennen vanhaan) jolloin peruskorvaus oli 2-5c/kwh luokkaa niin:

Onko kukaan ohjannu ylituottoa lattialämmitykseen näin syksyisin/keväisin?

Siinä on vähän sama ongelma kun LVVn kanssa että tarviis melkein olla kaksi termaria joista toinen ois asetettu pohjatasolle ja toinen sitten korkeammalle kun sitä ylimääräistä ois tarjolla.

Betonihan varaa suht hyvin lämpöä joten miksipä ei? Oma lattiapiiri ei vie kun 600w joten sitä saisi lisälämmiteltyä pienemmilläkin tehoilla.

Hommasin tuossa Devireg Opti-termostaatin jolla voin kello-ohjata termaria kahdelle eri lämpötilalle. Sen kanssa voi asetella lisälämmitysaikoja sopiviin kohtiin jolloin muuta kulutusta ei juuri ole.

Inventerin tehoja se ei tietenkään ymmärrä joten suht oletuksilla mennään. Saattaa paistaa tai sitten ei..

Paras olis toki joku automaatio-ohjelmointi missä ensin lyödään kaikki ylimääränen vesivaraajaan ja sen jälkeen betonilaattaan, mutta ne meneekin jo sit ihan omalle tasolle ne hommat..
 

maanma

energiaonnellinen
Aurinkolämpö menee kellarin kahteen betonilaattaan. Toinen pesutila ja toinen KHH, josta lämpö voisi nousta seuraaviin kerroksiin.
Varaajasta syöttyy laattaan kun paistaa. Toiseen suuntaan sitten kun ei paista. Varaaja esilämmittää lämmityksen kiertovettä ja lämmintä käyttövettä.
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Eikö kukaan tosiaan oo rakennellu mitään ylituotonohjauksia sähköselle lattialämmitykselle? Shellyn EM3 mittaus ja ohjaus ois itsellä käytössä mutta shellyltä ei ainakaan löydy sillä ohjattavaa termaria.

Eli ostosähköllä pitäis peruslämmön alempana ja ylituotot vois nostaa lämpöä betonilaatassa reilustikkin.

Mitään tuollasta en vaan mistään netistä ole löytänyt. Anyone?

Kyllähän sitä termaria voi ohjata "tyhmänä" shellyn jollain potikalla mitattavien ylituottojen mukaan on/off ja lyödä se täysille vaikka 30'c.

Mutta jos ei paistakkaan niin sen varalle pitäisi sitten laittaa kelloajastin jottei lattia pääse ihan kylmäksi. Aika huono tuollanen versio.
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari

Tuo ilmeisesti toimis jonkun Plus-releen kanssa yhdessä. Sais lattian lämpötilatiedot.

Niillä pitäs pystyä vaan ajamaan korotettua lämpöä sillon kun sitä ylituottoa on tarjolla. 🤔
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Noniin nyt on testiprojektia viety etiäpäin. On kyllä erikoista että en mistään löydä netistä kenenkään vastaavaa tehneen. 🤔

Testin ainoa kustannus oli shellyn 1 mini gen3 palikka (n 18€). Toinen vanha lattiatermostaatti löyty hyllystä itseltä.

Nuo vaan rinnakkain seinään ja shelly ohjaamaan toista termaria jonka pyyntilämpö on paljon korkeampi kun toisen.

Uudempi vasemmalla pitää peruslämmön 22'c ja boosteri sit nostaa sitä haluttuun lämpöön (pitää testailla kevään myötä) sen mukaan miten paljon on ylituotantoa aurinkopaneeleista tarjolla.

Lattiakaapeleiden ottoteho on about 900w joten kun ylimäärästä on esim 1400-1500w tarjolla niin scene ohjaa boosterin päälle.

Kun tuotanto pienenee ja/tai talonkulutus nousee ylittäen +/-0w pisteen niin toinen scene kytkee boosterin pois päältä.

Tuohon pitää vielä lisätä scripti joka ottaa huomioon pörssisähkönhinnan. Jos se ylittää hinnan X snt/kwh niin rele ei kytkeydy tehojen mukaan vaan antaa ylituoton mennä myyntiin.

Saa kommentoida vapaasti aihetta. 😁

IMG_20240218_171603.jpg IMG_20240218_170325.jpg
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Tänään ensimmäinen kunnon testipäivä. Koko päivä pilvettömältä taivaalta aurinkoa ja korkeuttakin sillä alkaa olla mukavasti joten ei enää naapurin puut varjosta niin pahasti.

Perustermarissa aamulla lämpö 21'c

Työpäivän jälkeen (n 9h) kotia saavuttuani samassa mittarissa 29,8'c

Puolilta päivin on ollut lvv lämpiämässä parisen tuntia (sillon lisälämmitys katkeaa) eikä muuta isompaa kulutusta ole ollut koko päivänä.

Login mukaan lisälämmitys ollut päällä n 4h.

Ostosähköä tuohon n +8'c nostoon on kulunut Ow.

Mukavan lämmintä oli talossa. 👌🏼
(Toki aurinko lämmittää muutenkin taloa ihan kivasti😁)
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Tänään myös pilvettömältä taivaalta aurinkoa paneleeihin melkeimpä koko päivän:

Pikkasen auki 32'c betonilattiaan. Kulutus 0w.

Termarissa vielä 5 ja 6 asteikot ja nyt jo jalkaa lämmittää kummasti paksun sukan läpite.

Ihan hyvää lämpöpuskuria tuolla saa pakkasöitä vastaan. 👌🏼

Nii ja tuosta huolimatta myyntiin meni melkein 15kwh sähköä.

IMG-20240318-WA0022.jpeg
 

korsteeni

Well-known member
jos siellä laatan alla on kunnon eristeet, niinkuin varmaan on, voisi lattiaan paahtaa enempi silti mukavuuden kärsimättä kun peittää/käyttää paksumpia mattoja
siitä vaan sitten laatan lämpötilan laskiessa mattoa rullalle ja lopulta ulos tuulettumaan

oikein hifisti laittaisikin routamattoa, halpaa kevyttä ja leveää ja räsymatot päälle
tai sopivia ruutumattoja
olisi myös perhettä yhdistävä tekijä kun kaikki osallistuisivat yhteisiin talkoisiin ja jos lapsiperhe niin todella hyvää oppia vastuullisuuteen kun pääsee jo nuorena energiaoppiin ja tekemään oman osuutensa yhteiseen "hyvään"

meillä vastaavaa on ollut aina = polttopuiden teko, kerääminen kuljetus ja pinoaminen sekä myös se lämmitys, vieläkin vaikka elämän kalkkiviivoilla ollaan
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Veikkaisin että pari aurinkoista päivää putkeen ja yölämpötilat 0'c tuntumassa niin ollaan melko maksimilla mitä sinne kärsii ajaa.

Tai pitää laittaa paksumpia sukkia jalkaa kaikille. 😅
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Tuohon liittyen: minkälaisen hinnan työ laittasitte (tai ootte laittanu jo?) rajaksi myynnille?

Eli millä hinnalla <X snt/kwh omaan käyttöön ja millä >X snt/kwh myyntiin?

N 10snt?
 

don

Active member
Moro

Ennoo keksinyt akkujen jälkeen järkevää varastointikeinoa,akuilla pystyy sen 10 kWh:n verran siirtämään sitä omakäyttöä kalleimpien tuntien kohdalle mutta sen parempaa verastoa ei ole,myynnin rahat jäävät varastoon ja vuodessa tulee se yksi tai kaksi sähkölaskua kun takvella on pakko ostaa paistamattomana aikana tai aikana jolloin paneelit ovat lumen peitossa ikävä kyllä vuoden kalleinta sähköä.
 

korsteeni

Well-known member
mitä nyt olen seurannut niin siloin kun sitä ylijäämää on, hinta on hyvin alhainen
tietysti jos itsellä on lämmitys/käyttövesi jollain muulla energiamuodolla niin ylijäämää syntyy enempi
meillä syyskuulta toukokuulle kaikki menee ja välillä joutuu tuliakin tekemään
ainoastaan kesä ja heinäkuulla on muutamia päiviä säistä riippuen että ylijäämää syntyisi
rahallisesti täysin merkityksetöntä
jos on pilvisempi kesä niin arvelen patteriauton tultua kuvioihin ettei ylijäämää ehkä tule lainkaan mutta vuodet ei ole veljeksiä
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Moro

Ennoo keksinyt akkujen jälkeen järkevää varastointikeinoa,akuilla pystyy sen 10 kWh:n verran siirtämään sitä omakäyttöä kalleimpien tuntien kohdalle mutta sen parempaa verastoa ei ole,myynnin rahat jäävät varastoon ja vuodessa tulee se yksi tai kaksi sähkölaskua kun takvella on pakko ostaa paistamattomana aikana tai aikana jolloin paneelit ovat lumen peitossa ikävä kyllä vuoden kalleinta sähköä.
Akkujahan sitä pitäs olla että sais tosiaan siirrettyä sitä tuotettua virtasta yölle/pilvipäiville ja kalleille tunneille (jos pörssillä ostaa). Itellä vaan jo sen verran vanha inventeri ettei se tue akkuja. Eli uus inu pitäs hommata (joiden hinnat on kyllä tullu alaspäin mukavasti) ja patteristo. Tuossa esim Onnisen kuvastosta valmiita moduuleja. On kilowateilla hintaa.

Eli ei toinna ainakaan tällä haavaa tuollaset lisäinvestoinnit. Ehkäpä sit tulevaisuudessa joskus.

Ja muutenkin viime vuosi oli ennätys sähkönkulutuksessa. Positiivisessa mielessä.

Suorasähkölämmitys. Ilpu. N 90m2.

Edellisillä asukkailla menny n 14000kwh/v
Itsellä ennen paneeleita n 6500-8000kwh/v
Paneelien kanssa 4500-5000kwh/v
Paneelit optimointien ja ohjauksien kanssa 3900kwh/v

Asua voi monella tapaa. Ja kuluttuu sähköä.

IMG_20240320_070036.jpg
 

pascat

Member
Moro,

Piharakennuksessa on sauna, takkatupa sekä kellari sähkölämmityksen piirissä. Lämmitysmuoto on vesikiertoinen lattialämmitys. Varaaja 500l pytty kahdella vastuksella ja termarilla. Ylempi säädetty 50ast. ja alempi 85ast. Vastuksia kytketään kontaktorien avulla ja niitä taas ohjaa Shelly 3 pro. Ekassa kanavassa scripti ohjaa nyt alavastuksen päälle vuorokauden 4 halvimman tunnin aikana. Toinen kanava on sarjassa säädettävän virtareleen kanssa mikä mittaa invertteriltä tulevaa virtaa. Virtarele säädetty siten että kytkeytyy kun panelien tuotto on suunnilleen peruskuorma+vastukset (3000w). Tässä kanavasssa scripti mikä kytkeytyy auki jos pörssisähkön hinta on yli 11sent/kwh ( tuohon päädyin aikanaan jonkun laskelman mukaan että tuon yli menevällä hinnalla kannattaa myydä sähkö).
Eli pytty lämmitetään kuumaksi kun aurinko paistaa ja tarvittaessa myös halvoilla sähkötunneilla. Optimointi vaatii vielä muutaman oluen miesluolassa, mutta suunta on oikea.
Shelly-maailma on melko kiinnostava ja nyt seuraavana kiinnostaisi toteuttaa virtamittaus pääkeskuksen yhteydessä ja sitten Shelly ohjaamaan myös tuvan varaajan vastuksia siten ettei verkkoon pääse livahtamaan sähköä vaan kaikki jäisi tontille ellei hinta ole sellainen että kannattaa myydä.
Paneleita on tällä hetkellä noin 8kw edestä ja tarkoitus on lisätä vielä 5-6kw tallin päätyseinään ajatellen syksyn/kevään tuottoa.
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Moro,

Piharakennuksessa on sauna, takkatupa sekä kellari sähkölämmityksen piirissä. Lämmitysmuoto on vesikiertoinen lattialämmitys. Varaaja 500l pytty kahdella vastuksella ja termarilla. Ylempi säädetty 50ast. ja alempi 85ast. Vastuksia kytketään kontaktorien avulla ja niitä taas ohjaa Shelly 3 pro. Ekassa kanavassa scripti ohjaa nyt alavastuksen päälle vuorokauden 4 halvimman tunnin aikana. Toinen kanava on sarjassa säädettävän virtareleen kanssa mikä mittaa invertteriltä tulevaa virtaa. Virtarele säädetty siten että kytkeytyy kun panelien tuotto on suunnilleen peruskuorma+vastukset (3000w). Tässä kanavasssa scripti mikä kytkeytyy auki jos pörssisähkön hinta on yli 11sent/kwh ( tuohon päädyin aikanaan jonkun laskelman mukaan että tuon yli menevällä hinnalla kannattaa myydä sähkö).
Eli pytty lämmitetään kuumaksi kun aurinko paistaa ja tarvittaessa myös halvoilla sähkötunneilla. Optimointi vaatii vielä muutaman oluen miesluolassa, mutta suunta on oikea.
Shelly-maailma on melko kiinnostava ja nyt seuraavana kiinnostaisi toteuttaa virtamittaus pääkeskuksen yhteydessä ja sitten Shelly ohjaamaan myös tuvan varaajan vastuksia siten ettei verkkoon pääse livahtamaan sähköä vaan kaikki jäisi tontille ellei hinta ole sellainen että kannattaa myydä.
Paneleita on tällä hetkellä noin 8kw edestä ja tarkoitus on lisätä vielä 5-6kw tallin päätyseinään ajatellen syksyn/kevään tuottoa.
Kuulostaa hyvälle setille ja samalla ajatusmaailmalla mennään. 👍🏼 Nuo Shellyt ja niiden tuomat mahdollisuudet on kyllä mielenkiintosia.

Jos on vaan aurinkopaneeleita niin tuo EM3 (tai Plus-malli) keskukseen ja sen antamilla mittaustuloksilla on hyvä tehdä sitten ohjauksia millon millekkin kuormalle. Luonnollisesti isoimmat varaavat kohteet eli vesi ja betoni ykkös prioriteetteina. Itsellä ohjausjärjestys 1. LVV. 2.Lattialämmitys.3. Tuvassa 1200w öljypatteri.

Hyvänä aurinkopäivänä kaikki lämpiää ilman ostosähköä.

Niiden päälle toki script-ohjaus jos pörssisähkönhinta on sopivan korkea niin sillon vaan myyntiin suurin osa.
 

SavonSähköSeppo

Ihe oppinu sähkösuhari
Eilen oli aika hyvä päivä vaikka klo 15 vetikii pilveen koko taivaan. Alle <5kwh ostosähköä ja silti lvv oli päällä 2h. Lattilämmitys nousi 21'c->31'c. Tuli pestyä koneellinen pyykkiä ja tiskikone oli päällä myös. Ruokaakin tuli tehtyä sähköhellalla.

Sopivasti tuotot käyttäen pääsee aika pieniin kwh-määriin ostopuolella. Ilman mitään sen kummempia kikkailuja.

Ennätys taitaa olla 2,9kwh ostoa 24h aikana. 🤔

Screenshot_2024-04-09-12-55-03-279_cloud.shelly.smartcontrol.jpg
 
Ylös