Kirjoittaja Aihe: Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?  (Luettu 18558 kertaa)

sam123

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1047
Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?
« : 11.02.13 - klo:10:41 »
Keräillään tähän aiheesta liittyviä linkkejä ja keskustelua.

Tässä olisi ainakin alhainen MPPT aloitus ja saisi tarvittaessa kolme kennostoa kiinni: http://www.ebay.de/itm/Carlo-Gavazzi-ISMG-160-Trafoloser-Wechselrichter-mit-4-6KW-Nennleistung-/271124782468?pt=Solaranlagen&hash=item3f204bdd84

Specsit: http://www.productselection.net/table.php?LANG=UK&PG=380&FAMILY=000
Kansallinen katastrofi: http://tuulivahinko.fi/

Jani

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 48
Vs: Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?
« Vastaus #1 : 11.02.13 - klo:13:47 »
SMA SUNNY BOY 2100TL    (Tämä ollut käytössä kesästä lähtien)

http://www.sma.de/en/products/solar-inverter-without-transformer/sunny-boy-1300tl-1600tl-2100tl.html

Sunteknolta sai ihan Suomesta nuita kohtuulliseen hintaan ainakin viime kesänä. http://www.suntekno.fi/

Jos tarkkoja ollaan tuo sam123:n mainitsema laite näyttäs täyttävän suomen vaatimukset vain espanjan mallin osalta.  Ebayssa varmaan saksan malli joka ei speksien mukaan suomen arvoja täytä, tiiä sitten saako nuo arvot muutettua ite, Onko sam123:lla tarkempaa tietoo tästä? Tuo ei kyllä oo pahan hintanen enää jos sähköyhtiöt tosiaan hyväksyy tuon.

sam123

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1047
Vs: Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?
« Vastaus #2 : 11.02.13 - klo:14:46 »
SMA SUNNY BOY 2100TL    (Tämä ollut käytössä kesästä lähtien)

Jos tarkkoja ollaan tuo sam123:n mainitsema laite näyttäs täyttävän suomen vaatimukset vain espanjan mallin osalta.  Ebayssa varmaan saksan malli joka ei speksien mukaan suomen arvoja täytä, tiiä sitten saako nuo arvot muutettua ite, Onko sam123:lla tarkempaa tietoo tästä? Tuo ei kyllä oo pahan hintanen enää jos sähköyhtiöt tosiaan hyväksyy tuon.

Enpä tiedä saako itse muutettua. Ohjekirja mainitsee aika laajat rajat. Mikä tuossa DE-mallissa tökkää sulle silmään, mikä ei Suomessa kelpaa.

Verkostosuositus YA9:09 Mikrotuotannon liittäminen sähkönjakeluverkkoon lienee specsit: http://energia.fi/julkaisut/mikrotuotannon-liittaminen-sahkonjakeluverkkoon-ya909
Kansallinen katastrofi: http://tuulivahinko.fi/

Jani

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 48
Vs: Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?
« Vastaus #3 : 11.02.13 - klo:15:37 »
Jänniterajat saksan versiossa spekseissä oli 184V/264V saa olla muistaakseni  195V/253V
Taajuus saksan versiossa 47,5Hz/50,2Hz saa olla 48Hz/51Hz

Näistä olivat melko tarkkoja kun itelle tuota invertteriä metästin. muutamaa invertteriä ehotin joissa oli tosi lähellä nuita määriteltyjä arvoja nii eipä kuitenkaan hyväksyneet :( Paljon toki sähköyhtiöstä taitaa riippua että minkä hyväksyvät.


nikfly

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 406
Vs: Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?
« Vastaus #4 : 11.02.13 - klo:16:02 »
Standardi EN 50438 määrittelee käyttötekniset vaatimukset pienjännitteisen jakeluverkon kanssa rinnankäyville kiinteästi asennetuille nimellisvirraltaan korkeintaan 16 A/vaihe yksi- tai useampivaiheisille mikrogeneraattoreille verkkoonliityntälaitteineen.
 
Vastaus kohtaan 5:
Lähtökohtana on varmistaa verkon ja tuotantolaitoksen käyttöturvallisuus kaikissa tilanteissa. Tuotantolaitteisto voidaan kytkeä verkkoon vasta, kun verkonhaltija on antanut käyttöönottoluvan. Sitä ennen asiakkaan tulee toimittaa verkonhaltijalle asianmukaiset käyttöönotto- ja koestuspöytäkirjat

Yleensä invertterit eivät täytä tota EN50438, ainakaan sen irtikytkennän osalta. Oli varmaan täällä missä kirjoittelin siitä verkonvalvonta releestä joilla laitteet saa hyväksytyksi  ;D
http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=716.0

Ilmaisenergia.info

Vs: Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?
« Vastaus #4 : 11.02.13 - klo:16:02 »

rubber-duck

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 1
Vs: Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?
« Vastaus #5 : 21.02.13 - klo:00:05 »
morjesta pöytään.

oli pakko rekisteröityä että voi osallistua keskusteluun kun on itselläkin aika vahvasti mielessä tuollaisen aurinkopaneeli laitoksen hankinta. aloitin sillä että olin yhteydessä verkkoyhtiöön ja kyselin että mikä valmistaja / tietyt laitteet ovat hyväksyttyjä heidän verkkoonsa tai yleensäkkään valtakunnan verkkoon. ja tällaisen vastauksen sieltä sain :

Hei,

Lähestyitte meitä aurinkopaneelien liittämiseen liittyvillä kysymyksillä. Valitettavasti meillä ei ole olemassa listaa invertterien valmistajista, jotka soveltuvat meidän verkkoon tai eivät sovellu. Lähtökohtaisesti kaikki soveltuvat verkkoon kunhan ne täyttävät Suomessa vaaditut standardit ja suojausasettelut. Ohessa siis kotisivuiltammekin löytyvä tekninen liite, jossa on mainittu suojausasettelut ja tiedot, jotka tulee toimittaa meille ennen laitteiston käyttöönottoa. Tietojen ja käyttöönottopöytäkirjan perusteella annamme käyttöönottoluvan.

http://energia.fi/julkaisut/mikrotuotannon-liittaminen-sahkonjakeluverkkoon-ya909 ( tosin se liite on tuohon edellämainittuun linkkiin liittyen : "ENERGIATEOLLISUUS : mikrotuotannon-liittaminen-sahkonjakeluverkkoon_tekninen liite 1_enintään_50kVa" )

Jos Teillä tulee vielä kysymyksiä aurinkopaneelien liittämiseen liittyen, annan mielelläni lisätietoja.

Ystävällisin terveisin,

Tomi Mäkelä
Yhteyspäällikkö

Elenia Oy
Yritysasiakkaat
PL 2, 33901 Tampere
Käyntiosoite: Patamäenkatu 7

jossain näin sellaisen linkin mistä pääsi suoraan tullin sivuille jossa oli verovelvollisuuksista lista ja sen mukaan ALLE 50 kVA tuotantolaitokset ovat veroista vapaita = eli pientuontanto alle 50 kW (resistiivisellä kuormalla).

tärkeimpiä juttuja mitä tuosta liite_1 olen pistänyt merkille ovat :

- " Tuotantolaitos ei saa kytkeytyä yleiseen sähköverkkoon, ellei sähköverkon jännite ja taajuus ole sovittujen asettelurajojen sisäpuolella. Tuotantolaitos ei saa jäädä syöttämään sähköverkkoa, kun verkkoa ei syötetä muualta. Kun verkkojännite palautuu, laitos voi kytkeytyä verkkoon automaattisesti, tai se voidaan kytkeä käsin takaisin verkkoon, mikäli verkonhaltijan kanssa näin on sovittu."  = eli suomeksi tarkoittaa LoM-suojausta (Loss of Mains - verkkojännite häviää) / saareke syöttö- tilanne.

- " Sähköntuotantolaitoksen haltija on vastuussa laitteistonsa tuottaman sähkön aiheuttamista vahingoista muille sähkönkäyttäjille ja verkonhaltijalle, mikäli laitteiston tuottama sähkö ei ole standardien ja muiden vaatimusten mukaista. "
= hyvin yksiselitteinen asia.

- " Esimerkiksi laitoksen käynnistysvirta voi laitostyypistä riippuen vaihdella nimellisvirtaa vastaavasta käynnistysvirrasta aina nimellisvirtaa 8 kertaa suurempaan käynnistysvirtaan. Näillä asioilla on merkitystä erityisesti tuotantolaitoksen liittämiskohdan valinnassa. Tuotantolaitoksen käyttötapa vaikuttaa sähköntuottajan ja verkonhaltijan välisiin sopimuksiin sekä laitoksilta vaadittaviin toiminta- ja suojausominaisuuksiin. "

- " Rinnan käynnin esto tarkoittaa, että laitos on mekaanisesti erotettu käymästä rinnan jakeluverkon kanssa. Tahdistus tarkoittaa, että laitos kykenee tahdistumaan samaan tahtiin jakeluverkon kanssa ja pysymään siinä. Yhteensopivuus kuvaa laitoksen ja jakeluverkon sähköistä yhteensopivuutta. Saarekekäytön estolla tarkoitetaan suojausta, joka estää tuotantolaitosta syöttämästä sähköä jännitteettömään verkkoon. "

- " 3. Voimalaitoksen suojausasettelu
Enintään 50 kVA:n suuruiset tuotantolaitokset on varustettava suojalaitteilla, jotka kytkevät tuotantolaitoksen tai tuotantolaitoksen syöttämän saarekkeen irti yleisestä verkosta, jos verkkosyöttö katkeaa tai jännite tai taajuus laitteiston liitäntäkohdassa poikkeaa sähköverkon normaaleista ilmoitetuista arvoista. Suojauksen asetteluarvot on esitetty taulukossa 2, joissa Un tarkoittaa jakeluverkon normaalia nimellisjännitettä.

Taulukko 2. Tuotantolaitteiston suojauslaitteiden asetteluarvot :

                  Parametri                        Toiminta-aika                      Asetteluarvo

                  Ylijännite                                0,2 s                               Un + 10 %
                  Alijännite                                0,2 s                               Un - 15 %
                 Ylitaajuus                                0,2 s                                 51 Hz
                 Alitaajuus                                0,2 s                                 48 Hz
           Saarekekäyttö                        enintään 5 s

Taulukon arvot poikkeavat Suomelle asetetuista maakohtaisista arvoista standardissa EN 50438. Taulukon arvot on määritelty ottaen huomioon laitosten koko ja ominaisuudet sekä olemassa olevista asennuksista saadut kokemukset.
Verkonhaltija voi poiketa arvoista tapauskohtaisesti.

- " Mikäli tuotantolaitos irtoaa verkosta suojauslaitteiston toiminnan johdosta, saa se kytkeytyä takaisin verkkoon vasta, kun verkon jännite- ja taajuus ovat palautuneet suojausasetteluarvojen sallimiin rajoihin ja ne ovat pysyneet rajojen sisäpuolella tietyn minimiajan. Tämä minimiaika on vaihtosuuntaajan välityksellä verkkoon liitetyille laitoksille 20 sekuntia ja muille tuotantolaitoksille 3 minuuttia. "

- " Yleisten sähköturvallisuusmääräysten mukaan tuotantolaitos on varustettava erotuslaitteella, jossa on asennonosoitus tai näkyvä avausväli ja johon verkonhaltijalla on esteetön pääsy. Kytkimessä on oltava myös lukitusmahdollisuus. Erotuslaite tarvitaan sähkötyöturvallisuuden varmistamiseksi. "

- " 6. Laitoksesta verkonhaltijalle toimitettavat dokumentit :
Ennen tuotantolaitoksen liittämistä verkkoon tulee verkonhaltijalle toimittaa keskeiset laitosta koskevat dokumentit ja tiedot. Verkonhaltija tarvitsee ainakin perustiedot laitteistosta (generaattorityyppi, nimellisteho, nimellisvirta) sekä tiedot liitäntälaitteena käytettävästä vaihtosuuntaajasta (suuntaajan tyyppitiedot ja asetteluarvot). Nämä tiedot kannattaa toimittaa verkonhaltijalle riittävän aikaisessa vaiheessa, mieluiten ennen tuotantolaitoksen hankkimista.


Toimitettavat tiedot:

- Laitoksen tyyppi, nimellisteho ja nimellisvirta

- Liitäntälaitteen (vaihtosuuntaajan) tyyppitiedot

- Suojauksen asetteluarvot ja toiminta-ajat

- Tiedot saarekekäytön estosuojauksen toteutuksesta (menetelmä ja toiminta-aika).


elikkä jos hankkii vaikka eurooppalaisen valmistajan (SMA, STECA, DANFOSS, SIEMENS, FRONIUS tai vastv.) invertterin joka varmasti täyttää ed. vaaditut arvot, ei ainakaan minun mielestäni tarvita sitä erillistä verkonvalvonta relettä. tietty harakiri-kamppeet erikseen.


miten _jani_ on kytkenyt oman laitteistonsa, 1- vai 3- vaiheisena ?, paneeli teho ?, invertterin merkki ?.

Jani

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 48
Vs: Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?
« Vastaus #6 : 21.02.13 - klo:09:18 »


miten _jani_ on kytkenyt oman laitteistonsa, 1- vai 3- vaiheisena ?, paneeli teho ?, invertterin merkki ?.

Nuo tiedot taitaa jo löytyä tiältä mutta kuitenkin

Yks vaiheisena, mutta jostain kumman syystä "syö" kaikkien vaiheiden kulutuksen nollille. paneelistoa 1080W mutta maksimituotto ollu muistaakseni n. 1200W. Invertterin merkki, malli ja ostopaikka tuolla ketjun toisessa viestissä

rotzi

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1765
Vs: Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?
« Vastaus #7 : 22.02.13 - klo:08:23 »
Yks vaiheisena, mutta jostain kumman syystä "syö" kaikkien vaiheiden kulutuksen nollille. paneelistoa 1080W mutta maksimituotto ollu muistaakseni n. 1200W. Invertterin merkki, malli ja ostopaikka tuolla ketjun toisessa viestissä
Niin tapahtuukos tuossa nyt se kuluttajaystävällinen nettomittarointi, eli sun mittari toimii oikein sinun kannalta, eli kulutat esim 3x333W (joka vaiheella sama) ja tuotat 1000W yhteenvaiheesen, eli tuuppaat verkkoon 2x333W ja kulutat siitä itse 1x333W. Mittari osaa summata ne kuluttajaystävällisesti niin että lopputulos on 0kWh tai tod.näk. -xykWh.
Mikä on mttarisi?

Kaikki mittarit ei taida olla tuollaisia...

ilmainen on ilmaista

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 38
Vs: Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?
« Vastaus #8 : 16.03.13 - klo:09:41 »
Morjens vaan kaikille,

Lueskelin tuossa aamulla uusinta tekniikka&talous lehteä (15.3.2013) ja siitä löytyi artikkeli: Aurinkosähkön pientuotanto helpottuu suomessa.

Verkkoyhtiöiden on jatkossa kytkettävä Saksasta hankittavat laitteet, jotka on hyväksytty saksan verkkoon liitettäväksi.

Lyhyesti: Suora lainaus lehdestä
Tähän asti osa  verkkoyhtiöistä on kieltäytynyt kytkemästä Suomessa verkkoon Saksassa yleisesti käytössä olevia järjestelmiä vedoten Energiateollisuuden antamiin suosituksiin.
Energiateollisuus ry:n uusien suositusten mukaan paikallisten verkkoyhtiöiden pitäisi kuitenkin hyväksyä nyt myös Saksan mikrotuotantonormit täyttävät laitteet jakeluverkkoon liitettäviksi. Mikrotuotannolla tarkoitetaan omakotitalojen, maatilojen ja yritysten omaa, enintään 50 kilovolttiampeerin suuruista tuotantolaitosta.

Lopussa lehtileikkeestä käy ilmi että ohjeistus on siis jo muutettu ja voimassa.

sam123

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1047
Kansallinen katastrofi: http://tuulivahinko.fi/

ilmainen on ilmaista

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 38

ilmainen on ilmaista

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 38
Vs: Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?
« Vastaus #11 : 19.04.13 - klo:06:15 »
Millähän tavalla tuon sähkön sais jaettua kolmelle vaiheelle?


tengu

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 569
3x25 tyhjiöputkea. 2,1kw PV verkossa Zeverlution 2000S. 1,2Kw PV panelia verkossa Sunny Boy 1200 SB. 240w verkossa AEConversion. 500w verkossa Envertech. 2000L varaaja+60L tulistus kv:lle. MK2PVRouter omakäytön maksimointiin.

nikfly

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 406
Vs: Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?
« Vastaus #14 : 19.04.13 - klo:22:49 »
Myyjä on näköjjän yksityinen ?
If it´s good to be true, it´s not not.
enpä menisi tilaamaan ihan kaikkea jonka hinta ei ole edes lähellä oikeaa, tai sitten myyjä huijaa ARN - säädöksessä?

Ilmaisenergia.info

Vs: Suomessa hyväksytyt verkkoinvertterit?
« Vastaus #14 : 19.04.13 - klo:22:49 »