Raspberry Pi + etäseuranta

Mpa

New member
Kyselin aiemmin keväällä neuvoja kesämökin sähköistykseen (http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=1338). Projekti viivästyi nyt mitä suuremmalla todennäköisyydellä ensi vuoteen, mutta ei se mitään - odotellessa tilasin itselleni Raspberry Pin ja rupesin miettimään millä tavoin järjestelmän etäseurannan saisi parhaiten tehtyä.

Tämän hetkinen kokoonpano:

  • Raspberry Pi 2
  • 2A virtalähteet (12VDC + 230V AC)
  • Huawai E303 3G dongle + Tele Finlandin mini-liittymä (rajaton datakäyttö 3e/kk)
  • (USB-wifi dongle järjestelmän testaukseen lähiverkossa)

Yhteensä rahaa paloi ylläolevaan järjestelmään n. 100 euroa. Kaikki muut osat löytyivät Suomesta, paitsi Huawein 3g-tikku joka piti tilata Amazon.de -verkkokaupasta. Miksi juuri kyseinen Huawein malli? Raspberry-foorumeita lueskelleena sen kerrottiin käyttävän vähän virtaa - ja halusin koko paketin toimimaan ilman ulkoisia USB-hubeja ja virtalähteitä. Raspi antaa USB-portteihin maksimissaa 600mA (asetuksia muokkaamalla Pi B+ ja 2 -mallit kykenevät 1.2A virransyöttöön) ja 3G-donglet pakkaavat olemaan virtasyöppöjä. Tähän asti testattuna 2A-virtalähteellä homma on pelittänyt hyvin.

Softapuolella Raspiin on asennettuna Raspian Wheezy Linux-distro ja 3g:ta varten pppd ja wvdial. Jonkin verran haasteita oli saada 3g-tikku toimimaan halutunlaisesti. Tikku näkyy massamuistina ilman oikeita usb_modeswitch-komentoja (joita jouduin metsästämään usean tunnin ajan). Näköjään E303-mallejakin on usealla eri hardisversiolla, joista jokainen vaatii omat komentonsa käynnistyäkseen modeemi-tilassa.

Mitään serverisoftaa (pl. sshd devaus/debuggaus-käyttöön lähiverkossa) en ajatellin Raspin päähän laittaa, vaan mieluiten homma toimii niin päin että Raspi lähettää tietoa ulospäin tietyin väliajoin, esim. kerran minuutissa. Näin päin ei ole niin tarkkaa onko 3g-netti koko ajan saatavilla, ja vaikka pätkimisiä olisikin niin data liikkuu edes suurinpiirtein tasaisesti ulospäin. Monitorointiin päätin kokeilla Graphitea (http://graphite.wikidot.com/) - ehkä hieman ylimitoitettu softa tällaiseen projektiin, mutta eipähän ainakaan ole monitorointisofta pullonkaulana jos graafien kanssa innostuu oikein kunnolla. :) Graphite-serveri käyntiin AWS EC2 t2.micro -instanssille (tässäkin oli omat haasteensa, lähinnä kiitos CentOS Python 2.6 -riippuvuuksien takia - kun Graphite puolestaan toimii paremmin Python 2.7+ versioiden kanssa).

Tämän jälkeen Raspiin päässä ajoon Graphite testi-client (myös Python), joka puskee kerran minuutissa tietoa cpu:n lämpötilasta ja average loadista. Tämä näyttää suurinpiirtein seuraavalta (ks. liite).

Seuraavaksi ajattelin kokeilla lämpötila/kosteusanturin liittämistä Raspiin ja ajaa pitkän ajan testiä: Pysyykö järjestelmä ylhäällä, mitä tapahtuu kun 3g-yhteys putoaa, jos kone boottaa niin käynnistyykö netti+monitorointi oikein jne. Kirjoittelen ehkä myös tarkempaa asennuspäiväkirjaa blogimuodossa vielä tässä kesän aikana, jos vain ennätän.

Kaiken kaikkiaan mukavaa puuhailtavaa sateisina lomapäivinä... aurinkoa ja aurinkosähköä odotellessa. :)

raspi2_cputemp.jpg
 

HeTi

Member
Vähän samanlaisia systeemejä tullut itsekin rakennettua.

Mulla yhteyden hoitaa dovadon reititin ja usb tikku.
https://www.4g-antennit.fi/product/180/dovado-tiny-etahallittava-reititin-wlanilla
Osaa langattomista mittauksista hoitaa Telldus Net. Nettikameraakin on kokeiltu.

Nykyisin en kerää mittaustuloksia mihinkään vaan lähetän ne suoraan xivelyyn.

Suurin ongelma maalla on powereiden kestävyys, ilmeisesti ukkonen tai huono laatu rikkoo.
Powereita on mennyt 5-6kpl (NSLU2/rasperry tai reititin). Nyt sähköt tehdään c-tek akkulaturilla akkuun ja siitä otetaan laitteille DC/DC muuntimilla.
Saa nähdä kestääkö paremmin.

Mukavaa puuhaa, mutta joskus menee hermo kun etäisyyttä alkaa olla lähes 400km ;)
 

VesA

New member
Graphite on kyllä mainio softa, sen keräämästä datasta saa selaimeen haluamansa näköisen käyrän ( aikarajat, tasoitukset..)  ihan vaan heittelemällä webikutsuun sopivat parametrit joka onnistuu jopa ihan omin näpein ilman erityisempiä clienttejä. Siihen voi myös ( toisin kuin vaikkapa rrd:lle ) syöttää 'normaalikautta'  lisää datapisteitä vanhan datan keskelle kunhan aikaleimat ovat kunnossa, erilaisista katkoista selviäminenkin on sillä siten helpompaa kuin monessa muussa himmelissä. Lisäksi se skaalautuu isoihin datoihin paremmin kuin rrd. Vaan on siinä sitten ehkä hiukan tuota aloituskynnystä satunnaiselle windows-käyränpukkaajalle.
 

weatherc

New member
Itsellä vastaavanlainen auringolla toimiva etätapaus myöskin, jossa lisänä sääasema sekä salamapaikannin :)

- virtapuolta hoitaa 2 x 135w paneelia + akku (toivomus on että systeemi toimis myös talvella)
- Dovadon reititin + 3G
- Raspberryn serkku Cubietruck hoitaa tietokone-osastoa (siinä oma UPS-paristo sekä SSD-lätty), ihan kiva dualcore CPU 2G RAM:lla. Käyttiksenä Debbarin Wheezy.
- Sääkameran virkaa hoitaa Raspberry.
- Blitzortung-verkon salamapaikannin

Syy Cubien käyttöön on lähinnä SSD-mahdollisuus koska sääsofta lukee dataa tiheästi + että dataa tallentuu tietokantaan.

Kaikki etäyhteydet hoituu SSH:n kautta, Dovadoon on asetettu portti-siirrot jotta toimisi etäyhteydet useassa laitteessa. Kannattaa muistaa että etäyhteys ei välttämättä toimi normi 3G-liittymässä vaan siihen tarvitaan joku "jekku" joka riippuu operaattorista, esim Soneralla Opengate.

Aurinkopaneeli-dataa varten kokeilussa yhteys Tracerin säätimestä Raspberryyn kototekoisella RJ45 => 3 kpl GPIO-liitintä koska en saanut ainakaan vielä sarjaporttia toimimaan Cubiessa. Itse datan lukuskriptin (Python) löysin Googlella.
 
Ylös