Yksinkertainen järjestelmä mökille

FinnDRZ

New member
Interwebbi on tulvillaan erilaisia ratkaisuja, ja tuotteita, toivoisin saavani kokemusperäistä tietoa ja neuvoja:
Tavoite olisi aluksi saada mökille yksinkertainen järjestelmä lähinnä valaistukselle (10-20kpl led valaisin), ja pienellä invertterillä läppärin ja puhelimien lataus.
Akku on jo olemassa, (200Ah) samoin aggregaatti satunnaista 230v tarvetta varten.
Minkäkokoinen/tyyppinen paneeli ja lataussäädin olisi järkevin? Mielellään sellainen jota voi myöhemmin laajentaa esim jääkaappia varten.
Osan haastetta tekee paneelin sijoitus, rantaan en halua laittaa ulkonäkösyistä, ja katolle paistaa vain osan päivää aurinko. (lappeet suunnilleen itään ja länteen, mahdollista asentaa myös eteläsuuntaan tarvittaessa)
Auttaako jos laittaa kaksi paneelia eri kulmiin toisiinsa nähden? Ymmärsin että jos paneeli on osittainkin varjossa, sen teho laskee melko radikaalisti.

Saa myös ehdottaa mistä nämä kannattaisi hommata...

Kiitos etukäteen :)
 
Viimeksi muokattu:

Mekaniker

Active member
Ihan pienellä voi sen tehdä

- Yksi paneeli tai kaksi
- Riittävästi 4 neliön kaapelia
- Säädin ja siihen näyttö/ohjain
- Itsetehty sulake/Usb/pistokorasia/kytkentä-boxi, en ole nähnyt myytävänä?
- Itsetehty telinerunko

Puhelinta ja läppäriä ei kannata ladata verkkovirralla invertterin kautta, jos läppäri haluaa 19volttia niin siihen löytyy autolaturi. Voit siten ladata autossa myös
(yksi tuttava kehui että läppäri ladataan nykyisin usb:n kautta)

Oma autoon kasattava laitos on sellainen, pitää helposti "pieni" akku täysillä sekä auton akku
Voisin jopa luopua siitä, ei tarvetta enää
 

hemaris

Active member
Onko mökki käytössä vain kesällä, vai myös myöhään syksyllä tai talvella? Silloin valoa on vähän tarjolla ja se vaikuttaa hieman kokoonpanoon. Sinänsä valaistus ja kännyköiden ja tietokoneen lataaminen on sen verran pienimuotoista käyttöä että tähän riittää suhteellisen kevyt systeemi. Itse ehdottaisin yhtä tai kahta ~300W paneelia, mielellään sarjaan ja näihin sopivaa mppt-säädintä. Yksi paneeli riittäisi muuten hyvin, mutta kahdella voi kompensoida rajoitettua latausaikaa.

Riippuu paljon varjostuksista että miten nuo paneelit kannatta kytkeä. Suosittelisin suuntaamaan etelään jos mahdollista, silloin mielellään sarjakytkentä, jos laitat lappeen suuntaisesti ja eri ilmansuuntiin, niin sitten kytketään rinnan.
Paneelien puolesta systeemiä voi laajentaa jääkaappikäyttöä varten mutta vaatii enemmän kuin yhden akun. Akkujen lisääminen jälkikäteen ei yleensä ole suositeltua, eli olisi parempi aloittaa riittävällä akkukapasiteetilla.


Muuten komppaan Mekanikerin ehdotuksia. Kännyköiden lataukseen ei kannata käyttää invertteriä, käyttää mielummin autolatureita jotka voi liittää 12V systeemiin suoraan Tarvittaessa voi rakentaa kytkentäboksin, siihen saa osat ostettua vaikka motonetista. Itselläni on tällainen johon saa liitettyä useamman autolautrin rinnakkain.

Jos käytössä on uudehko USB-ladattava läppäri, niin se luultavasti haluaa 19V virtaa, eli sitä varten tarvii oman 12V liitäntään sopivan lauturin.
 

FinnDRZ

New member
Kiitoksia!
Tarkoitus on käyttää mahdollisimman pitkään, riippuen toki sääoloista. Talvella ei juurikaan. Kevät ja syksy, kun puiden lehdet eivät häiritse, voisi olla hyvä panelien kannalta.
Kuinka paljon nuo panelit sallivat varjoa, ennenkuin tuotto putoaa? 1/4varjostus?
 

hemaris

Active member
Kiitoksia!
Tarkoitus on käyttää mahdollisimman pitkään, riippuen toki sääoloista. Talvella ei juurikaan. Kevät ja syksy, kun puiden lehdet eivät häiritse, voisi olla hyvä panelien kannalta.
Kuinka paljon nuo panelit sallivat varjoa, ennenkuin tuotto putoaa? 1/4varjostus?
Kuten Savonius mainitsi, pienikin varjo riittäää tipauttamaan tuoton kymmenesosaan tai alle. Eli jopa lehdettömien puiden oksien varjot voivat vaikuttaa tuottoon.

Koska syksyllä valoisa aika on kortilla ja ilmeisesti pystyt käyttämään siitäkin vain pienen osan, on kahden paneelin hankkiminen yksi mahdollisuus kompensoida lyhyitä latausaikoja. noin 300W paneelit on nykyään niin halpoja että toinen paneeli ei paljoa vaikuta kokoonpanon kokonaishintaan. Paneeleilla saa myös varjostustilanteista jonkin verran tehoja, kahdesta enemmän kuin yhdestä. Normaalisti ehdottaisin paneelien kytkemistä sarjaan, mutta tässä tapauksessa rinnakytkentä on ehkä parempi idea jotta vältetään tilanne että toisen paneelin vajostus haitta myös toisen tuottoa. Hyvä myös muistaa että myös myöhäissyksyllä pitäisi tulla sen verran lataustehoa että akku on talvea varten 100% latingissa.

Tässä kannattaisi ensin tehdä päätös paneelien lukumäärästä, koosta ja kytkentätavasta (rinnan/sarjaan) ja sen perusteella valita sopiva mppt-säädin. Jälkimmäisessä tehonkesto ja maksimivoltit ovat oleellissia asioita. Sen jälkeen voi miettiä muita juttuja kuten Mekaniker kirjoitti.
 
Viimeksi muokattu:

FinnDRZ

New member
Kiitos taas... onko sellaisia paneleja, jotka olisi sisäisesti jaettu vaikka kahdeksaan osaan, jolloin esim kahden osan varjostuma pudottaisi tehoa vain neljänneksen?
Rannassa saisi varjottoman asennuspaikan, mutta jotenkin ei haluaisi pilata maisemaa (itseltä ja muilta)
 

Mekaniker

Active member
Oletko käynyt talon katolla arvioimassa aurinkotuulia?
Yleensä vähemmän varjoja kun maanpinnalla, toki jos katto näkyy kaikkialle jo niin se pahentaa tilannetta entisestään?
Moni haluaa näkymättömän mökin, ihan syystäkin
 

FinnDRZ

New member
Juu... kyllä nuo puut taitavat olla liian vahvasti edessä... joten visioimishattu päähän... jos rantaan tekisi grillaus/savustusmajan, jonka seinä/katto olisi panelin asennuspaikka, näin ehkä ympäristöä raiskaisi vähiten. Mutta sitten asennuskulma? seinä loivasti kallistettuna, mahdollistaisi myös vedestä heijastuvan säteilyn, katto taas liian loiva, ja kerää kaiken roskan. Mikä olisi seinäpaneelin mahdollinen kaltevuus?
 

maanma

energiaonnellinen
Paneelit voi viedä rantapuuhun taajaman ulkopuolella. Oksien karsinnasta pitää tietysti huolehtia. Latvaan voi sitoa tolpan jossa mylly.
 

hemaris

Active member
Juu... kyllä nuo puut taitavat olla liian vahvasti edessä... joten visioimishattu päähän... jos rantaan tekisi grillaus/savustusmajan, jonka seinä/katto olisi panelin asennuspaikka, näin ehkä ympäristöä raiskaisi vähiten. Mutta sitten asennuskulma? seinä loivasti kallistettuna, mahdollistaisi myös vedestä heijastuvan säteilyn, katto taas liian loiva, ja kerää kaiken roskan. Mikä olisi seinäpaneelin mahdollinen kaltevuus?

Periaatteessa loivakin asennuskulma katolla on OK. Tasakatolle noita asennetaan 15 asteen kulmalla. 40-45 astetta lienee optimi. Telineellä paneelin saa helposti asennettua loivallekin katolle lähes mihin kulmaan tahansa. Eikä paneeleja tarvitse edes kiinnittää runkoraknteisiin jos se on hankalaa. Riittää että kerää riittävästi painoa esim telineisiin asetetuilla betonilaatoilla tai vastaavilla. Toki jos puut roskaavat paljon (koivu tai mänty) ja puhdistaminen on hankalaa, silloin tämä ei ehkä ole paras vaihtoehto.
Seinäasennuksessa jopa täysin pysty asennus toimi varmasti paremmin kuin varjostuksista kärsivä paneeli. Toki jos siihen saa edes pientä kallistusta niin parempi. Tuo seinäasetus on myös mahdollista tehdä itse ilman kaupallisia telineitä esim muutamalla saranalla (paneelin yläosaan ja vaikka puukehikolla jonka avulla kulmaa pystyy säätämään.
Uskoisin että ilmoittamallasi käytöllä yksikin ~300W paneeli seinäasennuksena olisi riittävä, mutta jos etäisyys mökkiin on pitempi niin esimerkiksi kahdella paneelilla jännitteen saisi nostettua 60-70V tuntumaan, joka vähentäisi jännitehäviöitä pidemässä siirtoyhteydessä ja mahdollistaisi hieman ohuemman piuhan käytön.
 
Viimeksi muokattu:

Savonius

Well-known member
Niin, jos ajatellaan kiinteää paneelia 15 asteen kulmassa niin vuoden kahdeksan aurinkoisemman kuukauden aikana jolloin päivän seitsemän tuottoisimman tunnin aikana aurinko kohdistuu paneeliin noin 45 asteen kulmassa. Tästä seuraa että 1,46 neliömetrin paneeliin riittää noin 0,73 neliömetriä suoraan auringosta tulevaa säteilyä.
 

FinnDRZ

New member
Alkaa selkenemään ajatus, kiitoksia!
Jos uhohdan aluksi kattoasennuksen, ennenkuin puustoa on saatu raivattua ja pilaan maiseman vaikka kahdella panelilla rannassa. Arvioitu matka paneleilta akulle 15-20m, suunta itä, tai jos vie pidemmälle niin suunta melkein etelään, mutta matka kasvaa reiluun 30 metriin.
Millä kaapelilla tuo kannattaisi toteuttaa, ja vienkö akuston panelien lähelle vai mökin viereen?
Kiitos taas etukäteen :)
 

hemaris

Active member
Etelään suuntaus olisi luonnollisesti paras, mutta siitä tulee jonkin verran lisälaskua paksun piuhan takia. Jos kytket kaksi 300W paneelia sarjaan saat nostettua jännitteen riittävän korkealle. Tämä on hyvä 30m siirtomatkalle mutta vaatii joka tapauksessa 10 mm2 piuhan. Noita piuhan paksuuksia voi laskea esim tällä laskurilla:

paneelin jännite ~10A virta suunnilleen 65-70V kesäolosuhteissa jos paneelit kytketty sarjaan. sallittuna jännitehäviönä voisi laskurissa olla 4%.

Akut ja säädin kannattaa sijoittaa mökin viereen jotta 12V siirtoon tulee mahdollisimman lyhyt matka.
 

FinnDRZ

New member
Laitetaanpa sitten päivitys.
Laitoin yhden nimellisteholtaan 160W panelin rantaan, reilu 40m päähän. 6mm2 kaapeliparilla jännitehäviö panelilta säätimelle 0.5V, joka ei minua haittaa :) Tänään aurinkoisena päivänä tuli lataussäätimen mukaan tuli keskipäivällä 14V 7.5A
200Ah akku pysyy täynnä, kuormana muutama valo ja satunnaisesti läpppärin tai porakoneen laturi. Tämä riittää toistaiseksi minulle.

Kiitos kaikille neuvoista!!
 
Ylös