vesi energiaa mökille

vartija82

New member
asiaa puitiin hieman täällä toimestani http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=1116.0

mutt nyt pyörii ajatus tuon lähipuron hyödyntäminen, joko ostaen turbiini ---> kallis ---> onko edullisia tiedossa
vai tekis itse. mutt ei henk. kohtaista kokemusta asiasta, joten apuja täältä  ;)  työkalut yms sähköt pysyy kohtuudella hanskassa  :p , mutta tarttee apuja mitoituksessa/ajatuksissa....

eli puro on n. 2-4m levvee, riippuen kohdasta, syvyys keskimääräisesti 50cm, mutta jossain jopa 1m, rantaviivaa omista 400metriä, mökki sijaitsee yläjuoksulla, lohilammikko löytyy josta voisi nostaa vedenpintaa ohjaamalla siten että isompi rumppuputki koskesta 100mm tilalle, tai tekisi erillisen padon, pientä koskea löytyy kans jossa vesi virtaa vinhasti, virtaus yleensä n. karkeasti n. 0,5-1 metriä sekunnissa. vedenpinta käy kuivimmallaan n. 30-40cm:ssä, ja nyt on tulvakorkeudessa n.100cm, nousuvaraa tuosta 100cm vielä reilusti ennen kuin tulvii yli.

tarve siis sähkölle 12/230V, ainakin valaistus/radio/akuston lataus (n.300W/vrk)
lisäksi jos mahdollista niin vesiautomaatti yms. latailua
jos oikein mailman kirjat sekaisin niin mikro/pölynimuri
mutta osa tuotetaan aggregaatilla jos tarvii!

eli tässä olisi minun yksi ajatus , vanha evinrude perämoottori josta motti pois, ja tilalle vanha hondan aggregaatin generaattori, onko toteuskelpoinen ajatus? ---> kuvat myöhemmin
patoaisin jokea hieman lankuilla siten että vedenpinta nousee reserviksi/hieman vedenpainetta tulee...
sitten padon alapuolelta  lankun läpi ohjaan suppilolla  vettä propelliin.
mitä pitää huomioida??? toimiiko, onko jollain tietoa


koirat pölöhlammella 004.JPG


koirat pölöhlammella 005.JPG


koirat pölöhlammella 007.JPG
 

tengu

Member
Tuolta valmis vehje:  http://www.elisanet.fi/saukkolan.voima.oy/

Googlesta/youtubesta "pelton wheel generator". Löytyy satamäärin DIY ohjeita ym ym. Peltoni taitaa kyllä vaatia vähän pudotusta tai pitää tehdä lapioista siivet..
 

kotte

Well-known member
vartija82 sanoi:
ok, ajattelin padotusta, saan varmaan se 1.5-2m pudotusta lohilammikosta, joten pelton ei käy, tuo saukkolan malli sitten ...
Tuollainen imukanavalla varustettu perus-francis-turbiini on järkevä ratkaisu noihin putouskorkeuksiin ja myöskin pidettävissä kunnossa, ellei vesi ole poikkeuksellisen roskaista (eli jokin välppälaite voi olla tarpeen). Turbiinihan lienee imuputken yläosassa johtosiivistön keskellä, joten pitkiä akseleita ei tarvita.

Peltonit voi unohtaa, ellei putouskorkeutta ole vähintään kymmeniä metrejä (eli Suomessa käytännössä aina).
 

Puuha

Well-known member
kannattaa muuten tutustua myös ram-pump kun tuota vettä kaipailit. sillähän sa nostettua virtaavaasta purosta vettä hiljoskellen naputtaen vesitorniin. jos yhden teho ei riitä niin useampi naputtamaan tai sitten yhden isomman. vettähän tuntui olevan tarjolla ihan kiitettävästi purossa.

helppo tehdä itse parista modifioidusta takaiskuventtiilistä/läppäventtiilistä, polkupyörän/autonkumista/limsapulosta, sekä mieluiten rautaputkesta.


sitten kannattaa muistaa liike-energian lauseke: puolet massasta kertaa nopeuden neliö. mitä suurempi ja suorempi imuputki sen tehokkaampi on paineisku ja tuotto/paine paranee.
 

vartija82

New member
jeps kiitos vinkeistä, eikös vesioinas pelitä samalla taktiikalla.....
pitäänee vaaituskoje / tasolaaseri saada lainaan niin mittailen noita korkoja mikä olis viisasta toteuttaa....
 

Mikkolan

Member
vartija82 sanoi:

Ihan ei teknisesti paras ratkaisu mutta pyörii hienosti. Tuollakin vois käyttää jotain lyhytiskuista mäntäpumppua veden pumppaamiseen
Ite olisin johtanut veden laskevalla umpiputkella ratakselle.
Mitä isompi pyörä sen suurempi momentti ja kääntäen, pienellä halkaisijalla isommat kierrokset. Eli käyttötarkoituksesta riippuen.

Vesioinas on kelpokapistus veden pumppaamisen, naksuttaa 24/7 ja vettä kulutetaan vaan sillointällöin. Miinuksena että vaatii jonkin verran säännöllistä huoltoa.

Puron korkeus mittauksista sen verran että jos lasku menee kovin pikälle matkalle, niin siirtomatka syö suurimman osan tehosta.
 

kotte

Well-known member
vartija82 sanoi:
Tuo on lähinnä Pelton-turbiini. Vika näkyy videon perusteella olevan siinä, että pyörää kuormitetaan liian vähän. Kunnollinen Pelton-turbiini jarruttaa veden niin, että se jää lähes paikalleen, eli ruiskuaa sivuille ja pyörän suuntaan melko vaakasuoraan. Sinällään tuo veden saattaminen alaspäin putoavaksi suihkuksi ei ole ollenkaan pöhkömpi idea, vaikkakin Pelton-turbiinille tavanomainen suihkusuutin tarjoaa huolellisesti muotoiltuna pienemmät häviöt ja on kaiken lisäksi säädettävissä laajoissa rajoissa hyötysuhteen kärsimättä (neulatyyppisellä säätölaitteella).
 

vartija82

New member
http://www.mashpedia.com/player.php?q=ZmHY9DkD1Hw
miltäs tämä näyttää... en saanut oikein selvää mitä laturille  tehty kun pukkaa 40V, johonkin boxiin- ja sieltä akuille, onko tuo laturi jotenkin muutettu oikosulkumoottoriksi  :eek: , ja meneekö nuo UPs:ille  :eek:


Mitähän pitäs huomioida minun, jos tekisin tämän tyyppisen vesirattaan, tai toisen variaation eli alavesirattaan jos en saa pudotusta aikaseksi ?
auttaako yhtään jos on alavesiratas niin, veden ohjaus pyörälle....

tänään kävin tontilla miettimässä vaihtoehtoja ja juomassa parit tööpelit, ja vertailin hieman virtauksia... alapuolella virtaus n.0,9m/s joen leveys 3,5m ja yläpuolella jossa nopeampi virtaus niin oli n.1,5m/s, mutta leveys 2m ( lammikon takana), saisinkohan täytettyä tuota lohilammikkoa jos tekisin yläjuoksulle pienen pohjapadon ja isolla putkella johon yritän ohjata vettä , yrittäisin loivasti nostaa vettä lammikkoon (hapetusta/ylävesiratasta varten)... onko olemassa jotakin karkeeta sääntöä asiaan, että kuinka korkealle voisin vapaasti putkea nostamalla koskesta  saada vettä lampeen, esim. minun pitäisi tyyliin 1m saada nostettua penkereen toiselle puolelle... vai onko mahdottomuus, tietysti erilaisia laitteita on olemassa, mutta ei järkeä, koska silloin sama minun tehdä alavesiratas alemmaksi??? pohjapato  ja veden ohjaus varmaan hieman auttaa asiaa.... sitten kävi vielä mielessä semmoinen että jos saan veden nostettua lammikkoon, ja lisäksi siitä ylävesirattaaseen, niin voisin tehdä rattaan joen suuntaisesti ja lisäksi ohjata alapuolelle vettä, vai tuleeko siitä jarrua "kitkaa" , ajattelin vain siksi että voimaa sais kahdesta suunnasta ylhäältä ja alhaalta , ja jos sattuu käymään niin että vähävetinen kesä on niin ainakin alavesiratas toimii...
 

kotte

Well-known member
vartija82 sanoi:
Mitähän pitäs huomioida minun, jos tekisin tämän tyyppisen vesirattaan, tai toisen variaation eli alavesirattaan jos en saa pudotusta aikaseksi ?
auttaako yhtään jos on alavesiratas niin, veden ohjaus pyörälle....

tänään kävin tontilla miettimässä vaihtoehtoja ja juomassa parit tööpelit, ja vertailin hieman virtauksia... alapuolella virtaus n.0,9m/s joen leveys 3,5m ja yläpuolella jossa nopeampi virtaus niin oli n.1,5m/s, mutta leveys 2m ( lammikon takana), saisinkohan täytettyä tuota lohilammikkoa jos tekisin yläjuoksulle pienen pohjapadon ja isolla putkella johon yritän ohjata vettä , yrittäisin loivasti nostaa vettä lammikkoon (hapetusta/ylävesiratasta varten)... onko olemassa jotakin karkeeta sääntöä asiaan, että kuinka korkealle voisin vapaasti putkea nostamalla koskesta  saada vettä lampeen, esim. minun pitäisi tyyliin 1m saada nostettua penkereen toiselle puolelle... vai onko mahdottomuus, tietysti erilaisia laitteita on olemassa, mutta ei järkeä, koska silloin sama minun tehdä alavesiratas alemmaksi???
Virtaus vaikuttaa ihan siedettävältä (luultavasti satoja litroja sekunnissa vähintään), mutta jos tuosta haluaa energiaa talteen, niin putouskorkeutta tarvitaan. Jos metrin saisi, niin homma voisi toimia. Tuollaiset ala- ja ylävesirattaat ovat melko leluja, lakkaavat toimimasta talvella ja edellyttävät voimansiirtovälitystä, mihin hukkuu suotta tehoa (jota on heikosti tarjolla vempeleen huonon hyötysuhteen takia muutenkin).

Tuollainen edellä esillä ollut valmis turbiini vaikutti ainakin omasta mielestäni ihan kohtuuhintaiselta. Turbiinille on  helpointa rakentaa asiallinen pato ja johtaa poistokanava mahdollisimman alas ja tuonhan saanee toimimaan talvellakin, jos hiukan suojaa ja eristää laitteistoa.
 

vartija82

New member
juu, kuulostaa fiksulta, siis eikun vettä johtamaan lampeen että sais korko eroa. niin Sitten se talviajan energia. sitä en tarvitse koska käyn vain kerran tai kaksi talvella mökillä, tarkistamassa että on pystyssä

olis yks tiukka kysymys vielä akuista... miten estän jos ne mökillä talvella on... ---> niitten jäätymisen, koska parhaillaan käy -36'C, ja en todellakaan halua niitä roudata kotiin.... auttaako joku Styroxlaatikko, ja joku aurinko paneeli juttu???
 
Mikkolan sanoi:
Vesioinas on kelpokapistus veden pumppaamisen, naksuttaa 24/7 ja vettä kulutetaan vaan sillointällöin. Miinuksena että vaatii jonkin verran säännöllistä huoltoa.

Puron korkeus mittauksista sen verran että jos lasku menee kovin pikälle matkalle, niin siirtomatka syö suurimman osan tehosta.

http://yle.fi/uutiset/maailman_yksinkertaisin_kone_pumppaa_vetta_ilman_sahkoa__video/7291225

tuossa juttu vesioinaasta
 
Ylös