vesi energiaa mökille

vesioinas

Active member
Joo huollettavuus ja muokattavuus on toki ollut jonkin verran mielessä. Mm. siksi ketjupyörät tulevat tuohon päällimmäisiksi ja ainakin generaattoriakselin rattaasta tulee vaihdettava malli. Generaattoripään ketjupyörien esiporaus oli pieni 8mm, mutta porauksen sai onneksi kasvatettua penkkiporakoneella ja hss askelporanterällä reilusti leikkuuöljyä käyttäen. Turbiiniakselin kiinnitysmekanismi liukuu lattaa pitkin. Yritin saada tuosta mahdollisimman napakan, jotta yksi kiristysruuvi riittäisi. Tarvittaessa laitan toisen c-clampin tyyppisen kiinnikkeen alapuolen lattaa vasten. Jos tekisin saman uusiksi niin valmistelisin osien kiinnittelyn hieman eri järjestyksessä, jotta laakeriyksiköt olisivat valmiiksi tarkassa linjassa. Mutta sain lopulta kuntoon noinkin. Silmä on aika tarkka huomaamaan virheet kunhan käyttää riittävästi jatkovartta ja ottaa vähän etäisyyttä. Painoa kertyy yllättävän paljon ja aiemmin asettamani 50kg kokonaispainoraja taitaa olla siinä ja siinä, että ylittyykö vaiko ei.
 

vesioinas

Active member
Tässä toinen käynnissä oleva vortex-projekti, jonka etenemistä on mielenkiintoista seurata. Osia on toistaiseksi 3kpl:
Osa 1.
Osa 2.
Osa 3.
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
Sylinterin yläosan voisi kasata suorakulmaisista 1000x250mm teräslevyistä puskuliitoksilla. Levyleikkuri puuttuu ja siksi koitan välttää tarkkuutta vaativaa pitkien mittojen leikkelyä.

Suunnitelmana on pistehitsata ensin sinisellä piirretyt tuet, jotka liittävät saman kerroksen levyt toisiinsa puskusaumoilla. Kun lieriö on kasassa yhtenä kappaleena niin puskusaumojen hitsaus onnistunee lieriön sisäpuolelta. Vaakasaumat voisi kiinnitellä samaan tapaan tai hieman limittäin. Pohjakartio on vaikein homma - senkin voisi koittaa tehdä paloittain saumat 90 asteen kulmiin kanttaamalla niin, että rakenne tukee vähän itseään. Sylinteriosan halkaisija on 100cm ja kokonaiskorkeudeksi tulee 50cm (sylinteri) +30cm (kartio). Vedensyöttö tapahtuu ylemmän sylinterirenkaan laidasta, mutta en ole vielä miettinyt sen kiinnitystä tarkemmin. Ehkä jonkinlainen irroitettava ratkaisu olisi paras siirrettävyyden kannalta. Aukot ja reunat ovat heikkoja kohtia ja ne on varmaankin hyvä vahvistaa erikseen. Vortex-altaan ulkopuolelle tullee myös jonkilainen kehikko lisätueksi vaikkapa harjateräksestä.
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
Sain lieriön kasattua lopulta kolmesta osasta. Korkeus on 50cm ja ympärysmitta 3m. Saumat pitäisi vielä sulkea niin sen jälkeen lieriö pitää myös vettä. Toivottavasti argon riittää yhdellä kertaa. Lieriön ympärillä on 2kpl harjateräksestä tehtyä kiristettävää pantaa. Harjateräkset olivat 2m pätkinä, joten niihin piti tehdä jatkoliitos. E7018 ei oikein tuntunut kestävän harjateräksen vääntelyä, joten kiinnitin palat tigillä rst-langoilla. Pantojen kiristyksen myötä pyöreä muoto syntyi lähes itsestään. Kiinnitän pannat ehkä vielä toisiinsa pystysuuntaisilla pinnoilla. Sen jälkeen leikkaan syöttöaukon yläreunaan ja suojaan rakennelman hapettumista vastaan.

Reikänauha voisi toimia yhtä hyvin lieriön kiristimenä, mutta harjateräksiin on helpompi kiinnittää putkikehikko, jonka varassa vortex-allas pysyy paikoillaan pystyasennossa.

Kuvassa näkyvään pistehitsiin pitäisi tehdä jatkovarret parempaa ulottuvuutta varten. Peltilevyjen puskusaumoja tukevat paikkalaput on leikelty paineilmanakertajalla. Nakertaja leikkaa pellistä pieniä ja teräviä kuunsirpin muotoisia paloja, jotka tarttuvat tehokkaasti kengänpohjiin ja leviävät siten lopulta myös sisälle. Magneetilla on kuitenkin helppo kerätä palaset roskiin heti työstön jälkeen.

 
Viimeksi muokattu:

don

Active member
Moro

Toi metallisilpun leviäminen on ongelma jonka lieventämiseksi tein "magneettiharjan".


https://www.instructables.com/id/Magnet-Sweeper/
 

vesioinas

Active member
6kpl pinnapuolia on nyt paikoillaan vanteiden välissä ja kiinnitin myös pellit pysyvästi vanteisiin niin etteivät pääse luiskahtamaan irti. Lieriö on riittävän tukevan tuntuinen ja siihen on helppo kiinnittää ulkoiset tukirakenteet. En ehtinyt leikata syöttöaukkoa vielä, joten suojasin pinnat vaan nopeasti sinkillä. Kokeilin saumata peltilevyjen sisäpuolista puskusaumaa hitsaamalla, mutta homma on kovin työläs: kappale on iso, työasento hankala ja pelti palaa helposti puhki pienestä virrasta ja pulssitoiminnosta huolimatta. Lisäksi argon on turhan kallista haaskattavaksi. Vaihtoehtoisesti saumaus onnistunee myös silikonilla ja taidankin viimeistellä vuotokohdat sillä pintojen ruostesuojauksen jälkeen. Pohjakartion voisi tehdä samaan tapaan eli kehystämällä ulkoreunan harjateräksellä, jolloin kiinnitys lieriöön onnistuu pelkästään rinnakkaisia harjateräksiä yhteen hitsaamalla - sisäreunan voi sitten lopuksi liippasta umpeen silikonilla. Koska kokonaistilavuus on n. 500L niin pohjarakenne pitää kuitenkin tehdä huomattavasti tukevammaksi pystyreunoihin verrattuna.

Mitään takeita ei ole, että lopputulos olisi toimiva. Mutta sitähän ei voi mitenkään tietää kokeilematta.
 
Viimeksi muokattu:

denzil dexter

Well-known member
vesioinas sanoi:
Kaloille sopiva hidas vortex 30rpm:
https://www.youtube.com/watch?v=SRtwMvUETnw

Vuosituotto 24MWh.

Tuo on hyvä vaihtoehto. Vaihtoehtoina kun monesti on joko kaloja tappamaton laite, tai ei laitetta ollenkaan - ei siis saa lupaa laitteelle joka on vaaraksi kaloille.
 

vesioinas

Active member
maanma sanoi:
Lieriötä voinee kiristää myös kuormaliinalla - ainakin kasauksen aikana.

Aivan - hyvä vinkki. Lisään tuohon lieriöosaan vielä pinnapuolia ja alan tekemään pohjakartiota todennäköisesti ensi vkl. Materiaalina on 1.5mm teräs. Piirsin mitat valmiiksi ja leikkelin pienoismallinkin paperista mittojen varmistamiseksi. Ajattelin suojata rakennelman alustamassalla kun kaikki on kiinnitettynä.
 

vesioinas

Active member
Jos voimalan tuotto on riittävä (>200W) niin kytken 3-vaihelähdön suoraan symmetriseen vastustähteen, joka saa lämmittää tiloja. Vastuksena on tämä 100W tehonkestoinen metallilankavastus, jonka voi kiinnittää helposti lämmönjohteena ja konvektorina toimivaan alumiinilattaan
https://www.aliexpress.com/item/4000247963705.html
Vastuksia on 3kpl per sakara eli 9kpl yhteensä ja kukin vastus on puoli ohmia, joten kahden vaiheen väli on aina 3ohm. Siirtojohdot ovat näillä näkymin 3x2.5mm2 ja matkaa on parikymmentä metriä. Tällä järjestelyllä kuorma pitäisi olla lähes optimaalisesti sovitettu generaattorin lähtöön. Tehon hienosäätö onnistunee ketjupyöriä muuttelemalla tai yksinkertaisella tyristorisäätimellä. Lisäksi vaiheissa voisi olla sulakkeet pääasiassa generaattorin suojaksi - metallilankavastukset palavat kai poikki, jos tehoa on liikaa. Jos tuotto jääkin pieneksi niin pitää keksiä jotakin muuta kuten valoja jms.
 

denzil dexter

Well-known member
Jos kerran olet tekemässä lämpöä, miksi tehdä siinä välissä lainkaan sähköä? Voimalahan voi pyörittää suoraan Joulen moottoria, jotain muuta jarrua tai vesihydraulipumppua, joilla sitten käyttövesi lämpiää.
 

vesioinas

Active member
denzil dexter sanoi:
Jos kerran olet tekemässä lämpöä, miksi tehdä siinä välissä lainkaan sähköä? Voimalahan voi pyörittää suoraan Joulen moottoria, jotain muuta jarrua tai vesihydraulipumppua, joilla sitten käyttövesi lämpiää.
Sähkö on helppo siirtää, teho helppo mitata ja generaattori oli jo puolivalmiina aloittaessa. Siinäpä melkein ne syyt. Rakentelen tätä omasta mielenkiinnosta harrastemielessä kun ajatus on elänyt jo kymmenisen vuotta. Ilmaisuuden voi kyllä unohtaa, mutta samat rahat voisi toki tuhlata huonomminkin. 
 

Pähkäilijä

Active member
vesioinas sanoi:
Rakentelen tätä omasta mielenkiinnosta harrastemielessä kun ajatus on elänyt jo kymmenisen vuotta. Ilmaisuuden voi kyllä unohtaa, mutta samat rahat voisi toki tuhlata huonomminkin.

jos harrastus ei vie kaikkea vapaa-aikaa ja rahoja niin ei se sitten oikea harrastus olekaan  ;)
 

vesioinas

Active member
Tuli hankala keli enkä viitsinyt lähteä ajamaan viikonlopuksi kohteeseen. Päivitän kuvia sitten kun homma etenee. Vortexin puuttuvat materiaalit on pääosin valmiiksi katsottuna - generaattorin voisi kiinnittää vesivanerilevyyn, jonka saa pultattua kiinni lieriön päälle. Sillä tavalla painon saa jakautumaan tasaisesti. Vortexille pitää tehdä myös jalat niin, että se pysyy pystyssä ja paikoillaan. Kulmaraudasta tehty kehikko riittänee. Hienosäätö tapahtuu kesällä kun vesi on matalimmillaan. Heinäkuussa puro on tyypillisesti kuivana parin viikon ajan, jos ei sada.
 

don

Active member
Moro

Jos olen oikein ymmärtänyt noi mitat ja laskenut oikein niin siellä vorteksissa olisi jatkuvasti parisensataa litraa vettä ja ehkä vähän epätasaisessa liikkeesä niin voimat ovat jonkunmoisia.Pitäisiköhän lieriötä tukea enempi kuin noilla harjateräksillä saa aikaiseksi ja sen koko voimalan tukeminen ja pysyminen pohjassa miettiä hyvin ettei koko komeus lähde tulvan mukana.
Luulisin että löytyisi metalliverstas jossa saisit taivutetua kulmaraudasta pyöreät vanteet joilla voisit korvata nuo ei ihan pyöreät harjateräksesi ja niistä tuet koko komeudelle pohjaan jollain ehkä neliöprofiililla niin minun arvion mukaan olisit varmemmilla vesillä voimalasi paikallaan pysyvyyden suhteen.Pohjaan kiinnitystä myös pitää fundeerata,onko joku kivikasa vai mikä passeli.
Ymmärrän ettet halua sijoittaa voimalaasi paljoakaan mutta jos se hajoaa liian heppoisten rakanteiden takia menetät kaiken,mieti myös sitä vesifanerin käyttöä kun olet kai ajatellut voimalan kestävän kauan.Voit myös unohtaa pohjamassan ja silikonin,hitsaa rakennelma ainakin suurinpiirtein vedenpitäväksi ja jos haluat paremman ruosteeneston niin rakannelma pitäisi hiekkapuhaltaa ja maalata asiaankuuluvalla maalilla.
 

Mikkolan

Member
Prototyypistä ei ehkä kannatta ikuista suunnitellakkaan. Kun saa todellista tuntumaa systeemiin niin tekee sitten paremman, tuossa kuiten aika monta muuttujaa, jotka vaatii hienosäätöä.

Noin mututuntumalla hiukan "hennolta" tuntuu tosiaan tuo rakenne mutta kokeilematta ei opi mitään.
 

vesioinas

Active member
Tästä tulee mahdollisimman kevyt ratkaisu, koska asennuksessa ei ole tarkoitus käyttää koneita, eikä budjetin ole tarkoitus paisua. Rakennan tuet ja muut osat sen mukaan mitä voidaan siirrellä paikoilleen käsin kantamalla. Huom. myös 1000L IBC-säiliössä on putkikehikko ulkopuolella, vaikkakin vesipyörre useimmiten puuttuu muulloin kun mahdollisesti täytön aikana. Kuten kirjoitin edellä niin lieriötä on tarkoitus vahvistaa vielä kun katson syöttöaukon tarkan paikan. Lisäksi kansi sitoo lieriön yläosan ja kartio alaosan. Kartiosta tulee lieriötä vahvempi. Painekin on mahdollista laskea, mutta tiedon hyödyllisyys on vähän sitä ja tätä kun tulosta pitää soveltaa arvioimalla. Pelkkä hydrostaattinen paine on max n. 0.07bar vortexin pohjalla eli 70g/cm2. Kämmenen kokoisella 10x10cm alalla se tarkoittaa 7kg. Ehkä tuo on hyvä pitää takaraivossa. Lieriön alaosassa hydrostaattinen paine on puolet pienempi, mutta siellä pyörteestä aiheutuva keskipakovoima on myös merkittävämpi. Jos joku tietää miten nestepyörteen keskipakovoiman aiheuttama paine lasketaan niin saa kertoa (vortex ~18rad/s ja r= max 50cm). Nestehän ei pyöri ihan yhtenäisenä kiekkona. Harjateräksen vetolujuus on tiettävästi >2 tonnia, mutta liitoskohtien kestosta ei ole tarkkaa tietoa.

Pato on kivistä ilman sideaineita kasattu ja vaikuttaa olevan yhä ehjä vedennoususta huolimatta. Vortexrakennelman voi tukea myös osittain kivillä. Haluan ensisijaisesti kokeilla miten hyvin vortexin saisi toimimaan tässä kohteessa, eikä jatkosta ole vielä sen tarkempaa tietoa. Mitään valmiita piirustuksiakaan ei ole ja koitankin soveltaa toimivaksi todettuja malleja mahdollisuuksien mukaan. Hiekkapuhallus on täysin turha operaatio, koska materiaaleissa ei ole hapettumia. Pintojen sulku on toki mahdollista 2k epoksimaalilla, mutta alustamassa toiminee yhtälailla ja kestää myös rajumpaa käsittelyä.
 

Mikkolan

Member
Lieriö ja kartio varmaan kestäis vaikka betonimyllynä.
Suurin kuormitus tullee siitä kun vesimäärä työntää koko rakennelmaa eteenpäin kun veden vaakasuuntainen liike pysähtyy ja muuttuu pystysuuntaiseksi.
 
Ylös