Verkkoinvertteri + aggregaatti ?

lassi

New member
Onko jollain kokemuksia aggrekaatti + verkkoinvertteri combosta?

Tarkoitan tilannetta jossa sähköverkosta on virta poikki:
1. Pääkytkin OFF
2. 3-vaihe aggrekaatti muodosta verkkoinvertterin tarvitseman jännitteen uros-uros voimavirtakaapelilla kiinteistön sisäiseen sähköverkkoon
3. Verkkoinvertteri "syöttää" virtaa kiinteistön laitteille

(Oletus) Aggrekaatti pyrkii säilyttämään jännitteen tietyllä jännitealueella, esim 220-240VAC. Kun jonkin laitteen käynnistää niin jännite putoaa hetkellisesti ja aggrekaatin säätö lisää tehoa sen mukaan. En tiedä riittääkö sähkön "puhtaus" verkkoinvertterille, mutta on ainakin periaatteessa mahdollista.

Invertterin tehonsyöttö perustuu jännitteen nostamiseen yli verkon sen hetkisen arvon, jolloin virtaa alkaa kulkea. Tässä ko. tilanteessa jännite nousee kuitenkin melko helposti eikä invertteri saa virtaa kaikkea paneelien tuottamaa sähköä injektoitua. Eli mihin tuo jännite mahtaa/saa nousta ja mitä tapahtuu kun virta ei siirrykkään invertteristä eteenpäin? Varmasti eri vertit toimivat eri tavoin, mutta haluaisin kuulla jos jollain on tuosta käytännön kokemusta (mielummin onnistuneita :D) ?
 

Mekaniker

Active member
Olen samaa miettinyt ja tullut siihen lopputulokseen että en kokeile, jos olen ymmärtänyt oikein niin verkkoinvertteri tekee sähköverkkoon tehoa ja se ei ota huomioon ettei sinne "mahdu" sen tuottamaa tehoa.
Sähköverkko ei jousta yhtään jos aggregaatti jo täyttää tarpeen

Jos on käytössä itsensä rajoittava invertteri asia oletettavasti on toinen, ne on lähinnä käytössä missä yleiseen sähköverkkoon ei saa tuottaa mitään tehoa
 

varikonniemi

Active member
Mitä verkkoinvertteri tässä tarkoittaa? Verkkoon tahidstuva invertteri ei toimi ilman että verkko on toiminnassa, ja tavan invertteri/aggregaatin generaattori pitää varmistaa että ei missään nimessä syötä takaisin päin verkkoon, eli ei riitä että aina muistaa laittaa pääkytkimen off asentoon kun sitä käyttää. Unohda uros-uros liitin turostukset, ja tee se kunnolla asentamalla verkonvaihtokytkin. Toinen mahdollisuus on liittää talo UPS/invertterin taakse pysyvästi.
 

korsteeni

Active member
Ei verkkoinvertteri jännitettä nosta….vaihetta se säätää…liikkuu teho niinkin.
tänne tuli lisää 3 talouteen yli 10kW voimalat
auringon paisteella 250v huitteilla jännitteet, ehkä näissä ei toimi kuvaamasi toiminto
aiemmin hyvinkin 230 pinnassa

testimielessä yritin pari kilowattisella 4 vuotta sitten syöttää verkkoon, nosti niin jännitettä parhaimmillaan että vertti kyykkäsi alas

kun laitan kiukaan päälle ja kattilan hellalle menee alle 220 kevyesti jos ei aurinko paista
 

maanma

energiaonnellinen
Verkkoinvertteri, joita käytetään aurinkosähköjärjestelmässä nostaa käsittääkseni nimenomaan jännitettä (vähän) saapuvan verkon jännitettä korkeammaksi, koska muuten se ei pysty saamaan mitään verkkoon. Sen on siis kokoajan tuotettava korkeampi potentiaali, jotta se voi toimia ensisijaisena virtalähteenä.

Monen virtalähteen (eli voimalan) verkossa virta liikkuu korkeimmasta potentiaalista (verkon vastukset huomioiden). Tämä virran (eli potentiaalin) käyttö alentaa ko. jännitelähteen potentiaalia.
 

Hotzone

New member
^just noin. Riippu verkon impedanssista kuinka paljon sinne voi sähköä tuupata että silti pysytään sallitussa jännitteen vaihteluhaarukassa.

Ja aloittajan ideaan että pitäisi toimia koska verkkoinvertteri synkkaa itsensä siihen mitä agrekaatti tuottaa. Verkkoinvertterissä voi kyllä olla tiukat kriteerit taajuuden tasaisuudelle eli voi pudottaa itsensä pois kuvitellessa että verkossa on häiriä jos taajuus soutaa. Näinhän helposti käy tavallisissa agrekaateissa missä on suoraan 230V generaattori polttomoottorissa ja missä siis polttomoottorin kierrosnopeus suoraan näkyy taajuutena.
Stabiilimpi voisi olla agrekaatti mikä tekee ulostetun sähkön kuten verkkoinvertteri eli puolijohteilla ja sitoo taajuuden kideoskillaattoriin. eikä polttomoottorin pyörimiseen.

Ite tuumalin joskus että aurinkopaneelien kanssa tuota voisi kokeilla ihan 12V/230V akkuinvertterin kanssakin. Pitäisi vaan olla 3-vaiheinen.
 
Viimeksi muokattu:

Mekaniker

Active member
Stabiilimpi voisi olla agrekaatti mikä tekee ulostetun sähkön kuten verkkoinvertteri eli puolijohteilla ja sitoo taajuuden kideoskillaattoriin. eikä polttomoottorin pyörimiseen.
Parasta tehdä näin.
Jos jotakin epämääräistä hallitsematonta tapahtuu niin verkkoinvertteri poistaa itsensä verkosta viipymättä
Olen testannut aggregaatti-laturia + a-paneelit säätimen kautta samaan akustoon -> akustosta -> akku/ verkkoinvertteriin ja se toimii.
Turvallisuus ennen kaikkea!
Jopa aggregaattilaturi reagoi a-paneelien tuottoon vähentäen kierroslukua kun a-paneeleista tuotto kasvoi

En kuitenkaan syöttäisi verkkoinvertterin DC sisääntuloista akustosta mitään, kallis käry taitaa tulla?
 

Mekaniker

Active member
Tarkoitan tilannetta jossa sähköverkosta on virta poikki:
1. Pääkytkin OFF
2. 3-vaihe aggrekaatti muodosta verkkoinvertterin tarvitseman jännitteen uros-uros voimavirtakaapelilla kiinteistön sisäiseen sähköverkkoon
Tästä aiheesta on kirjoitettu jo monta palstansivuja: Kielletty, piste!
 

maanma

energiaonnellinen
Mä niin aina rakastan näitä kieltojen kertojia. Etenkin ilman ohjetta.

Oikeampi kytkentä on verkonvaihtokytkimellä eikä riskin sisältävällä uros-uros kaapelilla.

Toki riskiä voinee pienentää myös 30mA vikavirtasuojalla molemmissa päissä
 
Ylös