Uudiskohde-hybridi

Raimo

New member
Terve!

Täytynee todeta, että lämmittäminen on harrastus. Ei huono harrastus, tiedän pahempiakin. Harrastukseni pohjia voi lukea: http://www.puulammitys.info/index.php?board=6.0


Mietityttää tuo varaaja, tilavuuden puolesta. Talossamme on Jäspi Ovali hybrid 2000 litran koossa. Puulämmöllä ja purkaessa kerrostuma toimii hyvin. Nyt kun aurinkokierukka on varaajan pohjalla, niin mietin saanko käyttövesitasoista lämpöä kerrostumaan auringolla varaajan kattoon? Varaajassa on välilaipio, ymmärtääkseni keskellä on reikä.

Jos keräimet saisi keruunesteen kuumaksi ja kierukka on ympäröity 25-asteisella vedellä - saadaanko lämpö nousemaan varaajan kattoon? Ajatuksena on 3 kpl 20 tyhjiöputken keräintä, joka ilmeisesti olisi verraten lähes sopiva määrä 500 litraiselle käyttövesivaraajalle. Mitä saa talteen? 3 kpl menisi katolle hyvin, oikein pidempää riviä ei saa. Tyhjiöissä kiinnostaa pidempi kausi. Kytkentäkin mietinnässä, kaikki peräkkäin? Asennuspaikalle paistaa koko päivän, naamasuunta etelä-lounas.

Ei käyttövesi ole kaikki kaikessa, saanhan minä lattialämpötalossa kaikki hyötykäyttöön ja ainakin esilämmitystä käyttövedelle.

Katon läpivienti onkin jo oikeastaan olemassa. Terassin poistoilman läpivienti (Vilpe). Tuli liian lähelle savupiippua, virhe, mutta sen voisi nyt 200mm viemäriputkin/mutkin muuttaa Solar-läpivienniksi, eikä tarvitse saumapeltikattoon koskea. Taipuisa RST-putkitus pitäisi hyvin mennä viemärimutkista. Hmm.. Aiheutuukohan putkiston ilmausongelmia vai onko laitettava ilmakello katolle…? Terassin poistoilma reitittyy jatkossa talon päätyyn.

Tavaran linkkejä:
https://www.karkkainen.com/verkkoka...kokerain-aurinkopaneeli?searchTerm=aurinkokeräin

https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/brightsolar-sr21l-258-pumppuyksikko-aurinkokerain

Ja sopii ehdottaa parempaa tavaraa tai ostopaikkaakin.
 

LauriH

Member
Minä en tosiaan ole täällä paras asiantuntija neuvomaan, mutta itse laittaisin käyttöveden lämmitystä varten mieluummin sähköpaneelit ja lämmittäisin niiden ylijäämätuotolla varaajan yläosan vastusta.
 

rotzi

Well-known member
Minä en tosiaan ole täällä paras asiantuntija neuvomaan, mutta itse laittaisin käyttöveden lämmitystä varten mieluummin sähköpaneelit ja lämmittäisin niiden ylijäämätuotolla varaajan yläosan vastusta.
Taitaa tässä tapauksessa noilta loppua tila/teho kun ei sitä liikaa ollut... nuo kun vaatii ~3-kertaisen pinta-alan.
 

APuuVa

Member
Oman kokemuksen mukaan ainakin tasokeräimillä saa aika nihkeästi käyttövettä isoon varaajaan (3000L). Jos laittaa kierron pienelle lämmöt kyllä nousee, mutta samoin hyötysuhde putoaa. Putkikeräimet ovat varmaankin parempia siinä suhteessa.

Olisiko kaksi kierukkaa mahdollista? Aluksi keräimiltä mahdollisimman kuumaa ylös, ja sitten alaosaan lisäjäähykierrokselle. Tällä voisi jotain käyttövettä kertyä. Lisäksi tarttisi hiukan ohjausta ylä/alakierukka, ettei jäähdytä yläkertaa, jos siellä onkin valmiiksi kuumaa. Pumpun nopeudella voi sitten hakea, mikä olisi optimi. Eniten energiaa kylläkin saa, jos tekee mahdollisimman matalalla keruunesteen lämpötilalla (eli kiertopumppu täysille, ja kaikki varaajan alaosaan).
 

Raimo

New member
Täytynee sen verran selventää, että tässä "uudiskohteessa" on asuttu pian kaksi vuotta. Varaaja on täynnä vettä, eikä siihen asenneta lisää mitään. Vastuksia ei ole, eikä tule. Aurinkokierukka 22mm on valmiina, avoinna kytkentää varten. Siitä se ajatus sitten lähtee kevyeen projektiin, jos lähtee.

Varaaja: https://jaspi.fi/tuote/ovali-hybrid-energiavaraaja/

Edelleen pohdin syntyykö varaajan sisään nouseva kuuma virtaus (hillotolppa!) ja kerrostumaa yläpäähän vai tuottaako aurinko loivasti tasalämpöistä varaajaa hissutellen lämpöisemmäksi?

Sähköpaneeleihin ei ole oikein minkäänlaista mielenkiintoa. Tämä projekti jää töineen tarvikkeineen alle 3000 €:n luokkaan, josta keräimet ja pumppumatiikka 2000 €. Takaisinmaksuaikaa häiritsee maalämpö, joka tuottaa kilowatilla 4-5:n luokkaa kaiketi. 😃
 

don

Member
Moro

Mulla on vanhat itsetehdyt tehokkaat tasokeräimet yhteensä n. 4 m² ja 300 l:n varaaja nykyään kahden hengen taloudessa hyvin riittää käyttövesi jos paistaa edes joka kolmas päivä vähän paremmin.Luulisin että monikertaisesti tarvittaisiin aurinkopaneeleita jotta vastaisi samaa.Aurinkokeräin systeemi on hankalampi asentaa lämmönsiirtoneste putkineen kuin että jos siirrettäisiin vain sähköä.Suosittelen aurinkokeräimiä,luulen että tarvitsee ylimpään kohaan ilmanpoiston,minulla on pelkkä hana josta putki alla olevaan pannuhuoneeseen ja mehukattipulloon,aina keväisin kun aurinko alkaa paistella on päästettävä ihan pieni "tujaus" hanasta,talven aikan muodostuu ilmaa ylämutkaan inansa.

PS:
Riittäisikö kaksi keräintä,voi olla siinä kinthalla kun varaaja on niinkin iso.
Mitäs jos ajatteleekin TMA:n sijaan korkoa sijoitetulle pääomalle kun tässä tapauksessa se käyttövoima on ilmaista niin korko on isompi.
 
Viimeksi muokattu:

maanma

energiaonnellinen
Perusmitoitus on 2m2 tasokeräin per 500litraa.

2 m3 vesitila vaatii karkeasti 4,5kWh lämmetäkseen asteen. Enemmänkin jos on lattialämmityksiä käytössä.
 

Helkoo

Member
Minulla on neljä tasokeräintä mallia "Kerava", noin 10m2. Varaajana ovaali 1800. Kierukka on siellä alhaalla ja se lämmittää koko vesitilavuutta tasaisesti, lämmittäessä ei kerrostumaa muodostu. Aurinkoisena kesäpäivänä lämpötila nousee n. 10 astetta. Kun käyttövesi on ainut kulutus niin kesällä nousee maksimissaan 70 asteeseen, tällöin öinen häviö on niin suurta ettei ylemmäs pääse. Käyttöpuolella minulla on kaksi kierukkaa, joten +40 asteessa kärsii suihkussa käydä.
Putki- ja tasokeräimiä en osaa vertailla. Katolle kannattaa ilmausruuvi laittaa, vaikkakin minulla on kohta 20 vuotta olleet eikä ole tarvinnut nestettä lisätä. Pitäisiköhän vaihtaa joskus?
 

Eko

Member
Täällä juuri 500l aurinkovaraaja ja 2x30 tyhjöputkea , lisäksi puukattilavaraaja 1200l johon siirretään lämpöä . Alkuun ilman tätä siirtomahdollisuutta 500l lämpeni parhaimmillaan 90 asteeseen . Tästä suihku- ja käyttövesi . Nyt kun voin siirtää tarpeen tullen lämpöä isoon varaajaan saan
viileämmän veden vuoksi paremmin aurinkoa talteen . Paras vuosi oli 5500kw tuotto säätimen mukaan ja siinä on virtausmittaus ja nestekorjaus.

Tänään esim. varaaja 69 astetta alhaalta ylös .Tästä varaajasta on myös lähdöt pattereille ja pesutilojen lattiaan . Aamulla oli ulkona -5 astetta ,joten lattiaan ja pattereihin on jotain mennyt . Varaaja tosiaan lämpenee ilman kerrostumaa jos siitä ei siirrä energiaa toiseen varaajaan . Siirron tekee termostaattiohjattu siirtopumppu yleensä kun vesi on +65 riippuen paljonko isossa varaajassa on lämpöä alhaalla. Omien laskutoimitusten mukaan aurinkolämmitys laitteisto varaajineen maksoi itsensä takaisin 8-vuodessa , jos sähkön siirto otetaan huomioon .

Kerran on nesteet vaihdettu ja kerran on salama tuikannut reijän kurttuputkeen , kohtuu pienellä vaivalla toiminut .Alkuun tosin sain takuuseen uudet tyhjöputket lasiputkien sisään , kun olivat etelä-euroopan versioita . Jos tälläiseen päätyy kannattaa toiminta suojata jollain ups-laittella sillä melko nopeasti lämpö nousee katolla jos kierto ei ole päällä . Ilmaus kello hanalla on täälläkin katolla , helpoiten pääsee mikrokuplista eroon .
 
Ylös