Uudiskohde-hybridi

Raimo

New member
Terve!

Täytynee todeta, että lämmittäminen on harrastus. Ei huono harrastus, tiedän pahempiakin. Harrastukseni pohjia voi lukea: http://www.puulammitys.info/index.php?board=6.0


Mietityttää tuo varaaja, tilavuuden puolesta. Talossamme on Jäspi Ovali hybrid 2000 litran koossa. Puulämmöllä ja purkaessa kerrostuma toimii hyvin. Nyt kun aurinkokierukka on varaajan pohjalla, niin mietin saanko käyttövesitasoista lämpöä kerrostumaan auringolla varaajan kattoon? Varaajassa on välilaipio, ymmärtääkseni keskellä on reikä.

Jos keräimet saisi keruunesteen kuumaksi ja kierukka on ympäröity 25-asteisella vedellä - saadaanko lämpö nousemaan varaajan kattoon? Ajatuksena on 3 kpl 20 tyhjiöputken keräintä, joka ilmeisesti olisi verraten lähes sopiva määrä 500 litraiselle käyttövesivaraajalle. Mitä saa talteen? 3 kpl menisi katolle hyvin, oikein pidempää riviä ei saa. Tyhjiöissä kiinnostaa pidempi kausi. Kytkentäkin mietinnässä, kaikki peräkkäin? Asennuspaikalle paistaa koko päivän, naamasuunta etelä-lounas.

Ei käyttövesi ole kaikki kaikessa, saanhan minä lattialämpötalossa kaikki hyötykäyttöön ja ainakin esilämmitystä käyttövedelle.

Katon läpivienti onkin jo oikeastaan olemassa. Terassin poistoilman läpivienti (Vilpe). Tuli liian lähelle savupiippua, virhe, mutta sen voisi nyt 200mm viemäriputkin/mutkin muuttaa Solar-läpivienniksi, eikä tarvitse saumapeltikattoon koskea. Taipuisa RST-putkitus pitäisi hyvin mennä viemärimutkista. Hmm.. Aiheutuukohan putkiston ilmausongelmia vai onko laitettava ilmakello katolle…? Terassin poistoilma reitittyy jatkossa talon päätyyn.

Tavaran linkkejä:
https://www.karkkainen.com/verkkoka...kokerain-aurinkopaneeli?searchTerm=aurinkokeräin

https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/brightsolar-sr21l-258-pumppuyksikko-aurinkokerain

Ja sopii ehdottaa parempaa tavaraa tai ostopaikkaakin.
 

LauriH

Member
Minä en tosiaan ole täällä paras asiantuntija neuvomaan, mutta itse laittaisin käyttöveden lämmitystä varten mieluummin sähköpaneelit ja lämmittäisin niiden ylijäämätuotolla varaajan yläosan vastusta.
 

rotzi

Well-known member
Minä en tosiaan ole täällä paras asiantuntija neuvomaan, mutta itse laittaisin käyttöveden lämmitystä varten mieluummin sähköpaneelit ja lämmittäisin niiden ylijäämätuotolla varaajan yläosan vastusta.
Taitaa tässä tapauksessa noilta loppua tila/teho kun ei sitä liikaa ollut... nuo kun vaatii ~3-kertaisen pinta-alan.
 

APuuVa

Member
Oman kokemuksen mukaan ainakin tasokeräimillä saa aika nihkeästi käyttövettä isoon varaajaan (3000L). Jos laittaa kierron pienelle lämmöt kyllä nousee, mutta samoin hyötysuhde putoaa. Putkikeräimet ovat varmaankin parempia siinä suhteessa.

Olisiko kaksi kierukkaa mahdollista? Aluksi keräimiltä mahdollisimman kuumaa ylös, ja sitten alaosaan lisäjäähykierrokselle. Tällä voisi jotain käyttövettä kertyä. Lisäksi tarttisi hiukan ohjausta ylä/alakierukka, ettei jäähdytä yläkertaa, jos siellä onkin valmiiksi kuumaa. Pumpun nopeudella voi sitten hakea, mikä olisi optimi. Eniten energiaa kylläkin saa, jos tekee mahdollisimman matalalla keruunesteen lämpötilalla (eli kiertopumppu täysille, ja kaikki varaajan alaosaan).
 

Raimo

New member
Täytynee sen verran selventää, että tässä "uudiskohteessa" on asuttu pian kaksi vuotta. Varaaja on täynnä vettä, eikä siihen asenneta lisää mitään. Vastuksia ei ole, eikä tule. Aurinkokierukka 22mm on valmiina, avoinna kytkentää varten. Siitä se ajatus sitten lähtee kevyeen projektiin, jos lähtee.

Varaaja: https://jaspi.fi/tuote/ovali-hybrid-energiavaraaja/

Edelleen pohdin syntyykö varaajan sisään nouseva kuuma virtaus (hillotolppa!) ja kerrostumaa yläpäähän vai tuottaako aurinko loivasti tasalämpöistä varaajaa hissutellen lämpöisemmäksi?

Sähköpaneeleihin ei ole oikein minkäänlaista mielenkiintoa. Tämä projekti jää töineen tarvikkeineen alle 3000 €:n luokkaan, josta keräimet ja pumppumatiikka 2000 €. Takaisinmaksuaikaa häiritsee maalämpö, joka tuottaa kilowatilla 4-5:n luokkaa kaiketi. 😃
 

don

Active member
Moro

Mulla on vanhat itsetehdyt tehokkaat tasokeräimet yhteensä n. 4 m² ja 300 l:n varaaja nykyään kahden hengen taloudessa hyvin riittää käyttövesi jos paistaa edes joka kolmas päivä vähän paremmin.Luulisin että monikertaisesti tarvittaisiin aurinkopaneeleita jotta vastaisi samaa.Aurinkokeräin systeemi on hankalampi asentaa lämmönsiirtoneste putkineen kuin että jos siirrettäisiin vain sähköä.Suosittelen aurinkokeräimiä,luulen että tarvitsee ylimpään kohaan ilmanpoiston,minulla on pelkkä hana josta putki alla olevaan pannuhuoneeseen ja mehukattipulloon,aina keväisin kun aurinko alkaa paistella on päästettävä ihan pieni "tujaus" hanasta,talven aikan muodostuu ilmaa ylämutkaan inansa.

PS:
Riittäisikö kaksi keräintä,voi olla siinä kinthalla kun varaaja on niinkin iso.
Mitäs jos ajatteleekin TMA:n sijaan korkoa sijoitetulle pääomalle kun tässä tapauksessa se käyttövoima on ilmaista niin korko on isompi.
 
Viimeksi muokattu:

maanma

energiaonnellinen
Perusmitoitus on 2m2 tasokeräin per 500litraa.

2 m3 vesitila vaatii karkeasti 4,5kWh lämmetäkseen asteen. Enemmänkin jos on lattialämmityksiä käytössä.
 

Helkoo

Member
Minulla on neljä tasokeräintä mallia "Kerava", noin 10m2. Varaajana ovaali 1800. Kierukka on siellä alhaalla ja se lämmittää koko vesitilavuutta tasaisesti, lämmittäessä ei kerrostumaa muodostu. Aurinkoisena kesäpäivänä lämpötila nousee n. 10 astetta. Kun käyttövesi on ainut kulutus niin kesällä nousee maksimissaan 70 asteeseen, tällöin öinen häviö on niin suurta ettei ylemmäs pääse. Käyttöpuolella minulla on kaksi kierukkaa, joten +40 asteessa kärsii suihkussa käydä.
Putki- ja tasokeräimiä en osaa vertailla. Katolle kannattaa ilmausruuvi laittaa, vaikkakin minulla on kohta 20 vuotta olleet eikä ole tarvinnut nestettä lisätä. Pitäisiköhän vaihtaa joskus?
 

Eko

Member
Täällä juuri 500l aurinkovaraaja ja 2x30 tyhjöputkea , lisäksi puukattilavaraaja 1200l johon siirretään lämpöä . Alkuun ilman tätä siirtomahdollisuutta 500l lämpeni parhaimmillaan 90 asteeseen . Tästä suihku- ja käyttövesi . Nyt kun voin siirtää tarpeen tullen lämpöä isoon varaajaan saan
viileämmän veden vuoksi paremmin aurinkoa talteen . Paras vuosi oli 5500kw tuotto säätimen mukaan ja siinä on virtausmittaus ja nestekorjaus.

Tänään esim. varaaja 69 astetta alhaalta ylös .Tästä varaajasta on myös lähdöt pattereille ja pesutilojen lattiaan . Aamulla oli ulkona -5 astetta ,joten lattiaan ja pattereihin on jotain mennyt . Varaaja tosiaan lämpenee ilman kerrostumaa jos siitä ei siirrä energiaa toiseen varaajaan . Siirron tekee termostaattiohjattu siirtopumppu yleensä kun vesi on +65 riippuen paljonko isossa varaajassa on lämpöä alhaalla. Omien laskutoimitusten mukaan aurinkolämmitys laitteisto varaajineen maksoi itsensä takaisin 8-vuodessa , jos sähkön siirto otetaan huomioon .

Kerran on nesteet vaihdettu ja kerran on salama tuikannut reijän kurttuputkeen , kohtuu pienellä vaivalla toiminut .Alkuun tosin sain takuuseen uudet tyhjöputket lasiputkien sisään , kun olivat etelä-euroopan versioita . Jos tälläiseen päätyy kannattaa toiminta suojata jollain ups-laittella sillä melko nopeasti lämpö nousee katolla jos kierto ei ole päällä . Ilmaus kello hanalla on täälläkin katolla , helpoiten pääsee mikrokuplista eroon .
 

Raimo

New member
Brightsolaria tuli, odottaa tallissa kokoamista. Yhden kehikon kasasin ja katolle sovitus: 1:6 katto, niin päädyin siihen, että tilasin 6m kattosiltaa ja siitä tulee tuki ja kiinnitys putkikehikon takajaloille. Etujalat vapaana kumitassujen kanssa suoraan peltikatolle. Putket painaa sen verran, että pitäisi pysyä pystyssä. Saan tällä tavalla keräimet harjalle ja kehikon jalat samalle tasolle, eli asennuskulmaksi tulee kehikon valmis kallistus. Takajalat ovat muuten teleskooppiset, mutta detaljeilla ja ohjeilla ei ao. verkkokaupassa juhlita.

Hankkimatta enää siirtoputket, mitä ja mistä???

Putkituksen ajattelin vetää räystään ulkopuolelta ympäri / roikottaa kulkusillasta / kattosilta räystään yli sen verran. Näin ei tarvitsisi mitään uutta läpivientiä, siinä arvo.
 

tomppeli

New member
Moro,

Omassa projektissa paljon samoja piirteitä. Reilu 2000 litran ovali jossa aurinkokierukka alhaalla, keräimet odottamassa tallissa ja juurikin kärkkäisen brightsolaria 3 kpl. Käytetty ohjain ja pumppuyksikkö. Ensin ajattelin asentaa keräimet ulos, maan tasalle jotta saan helpommin käyttökokemusta että mitä systeemissä pitää muuttaa ja vasta joskus myöhemmin siirtää ne katolle. Alakerran lattioihin menee lämpö läpi vuoden joten myös se taskulämmin vesi on hyväksi. Ajattelin kokeilla miten käy, sillähän se selviää. Lähtökohtaisesti kai reilusti alimittainen tällainen järjestelmä. Pönttö on kuitenkin niin iso ettei auringon vastaanotto alhaalla kerrostumisen ansiosta millään lopu vaikka varaajaan polttaisi pesällisen silloin tällöin pitämään yläosan riittävän kuumana.

Siirtoputkia olen myös harkinnut ja paras ratkaisu olisi mielestäni armaflexin ht eristeellä varustettu taipuisa rosteriputki. Suomesta hankkien, noin 15 metrin matkalle laskin että hyvin saa tinkiä jos alle 500e saa putken liittimineen (edit. Siis normi eristeellä armaflex duosolar, ei ht versiolla. En tiedä onko ht version käyttöön mitään syytä kun virtausnopeus putkessa pidetään tarpeeksi kovana ettei mitään 120+ asteisia tms nesteitä koko ajan siirrellä...) Vaihtoehdoiksi olen katsonut joko nuo valmiit liittimet joissa rst putken päätä ei tarvitse käsittääkseni tyssätä vaan liitin tiivistyy kiristämällä tai sitten tilata tuo tyssäystyökalu ja tasotiivisteitä, prikkoja ja hattumuttereita. Jälkimmäistä vaihtoehtoa näyttää saavan ebaysta ihan kohtuu hintaan valmiina setteinä, kuten myös tuota tyssäys/laippatyökalua. Eli jos hommalla ei ole kiire odotella toimituksia niin melkein laittaisin maailmalta tilaten... tiedä sitten putken toimituskuluista, osat varmaan tulee edullisestikin. Edit 2. Tukkuri myy myös näitä tyssäysosia joten jos jollain on dn16 työkalu joutilaana niin pikaisesti viestiä tähän suuntaan kiitos. Uusi on kuulemma yli 100e joten muutoin jää tämä tekniikka käyttämättä...

Itse haluan nyt aika äkkiä oman järjestelmän toimintaan kun kaikki muut on siirtoputkia lukuunottamatta olemassa joten ajattelin tilata tutun kautta tukkurilta tuota rst tuplaputkea ja noita valmiita osia sekä kannakkeet tuplaputkelle. Vaihtoehdoksi mietin kupariputkea kiepissä ja eristys kivivillalla. Mustasta putkesta kierteyttämällä voisi onnistua myös kun hyvin ruostesuojaa mutta siinä on moninkertainen työ. Villa toki pitäisi jollain päällystääkin... Joku täällä ehdotti iv kierresaumakanavaa pinnoitukseksi mutta on siinä aika kötöstely, varsinkin korkealla katon rajassa. Kaikki nämä ynnäten ei olla enää kaukana rst tuplaputken hinnoista, kivivillakouru on yllättävän tyyristä, samoin myös kupari. Ja epäilen ainakin oman toteutuksen esteettömyyttä etupihalla joten tällä kertaa ajattelin jättää tekemättä viidenkympin/satasen säästön ja tilata tuota taipuisaa rst putkea.
 
Viimeksi muokattu:

park

Member
Kommentti kerrostumiseen.

Kerrostuminen tehdään varaaja purkaessa. Pusket aurinkokierukkaan kuumaa, se lämmittää alaosaa.
LKV kierukka puskee kylmää ja kerää sen haalenkin lämmön sekä kuluttaa vähemmän yläkerrasta -> kuuma yläkerta kestää pidempää.
Käytännössä saat parhaan mahdollisen hyötysuhteen aurinkokeräimille, kun lämmität mahdollisimman viileää alakertaa.

Tietysti jos varaaja ehtii kylmäksi, niin sitten kestää hetki, että yläkerrassa on rouvalle kelpaavaa vettä :)
Sitten kun otat lämmityskierron alhaalta, viilentää se kevät/syksy alakerran aika tehokkaasti myös.3 keräintä on hieman nafti, riippuen toki LKV kulutuksesta. Mutta saahan niitä sitten lisättyä , jos tuntuu ettei poweria ole tarpeeksi.
 

Raimo

New member
Kiitos edellisille. Koitan nyt hankkia siirtoputkistot ja saada putkarin liitoksille. Lupaan raportoida tunnelmista sitten, kun systeemi on käytössä.
 
Ylös