Uudelle mökille aurinkovoimala ehdotuksia?

multiplus14

New member
Moro, uusi käyttäjä täällä. Meillä on kesämökki rakenteilla ja sähköasia on keväällä ajankohtainen.
Sähköyhtiö ilmoitti liittymän hinnaksi noin 80.000€, sähkö saatavilla noin 1,3km päässä, mutta tarvitaan kuulemma uusi muuntaja. Muita liittyjiä ei ole lähitulevaisuudessakaan tulossa, joten verkkosähkön voi tosiaan unohtaa.

Suunnittelen kunnollista aurinkosähköjärjestelmää. Meillä on periaatteena se, että tehdään järjestelmä kerralla valmiiksi ja voisi hiukan enemmän panostaa, koska tuo oikea sähkö on ihan huikean hintainen.

Koko mökki varustetaan ihan normaalilla 230v jakeluverkolla, kuten vakituisessakin asunnossa.
Mökiin keittiöön tulee sähköliesi, jääpakastinkaappi (a+++), liesituuletin, kahvinkeitin, yms. Mutta ei asiatianpesukonetta, mutta varaus laitetaan.
Tietenkin tv, stereot, kannettava tietokone, ym. laitteita käytetään. Kesällä vesipumppu, jotain sähkötyökaluja satunnaisesti.
Riittäisiköhän kokonaisuudesta esim. puhtia mökin sähköistykseen:
4x250w aurinkopaneeli. Asennuspaikka on suoraan etelään, esteetön paikka, koska metsä on kaadettu pois rakennuspuiden takia, eli paistaa koko päivän asennuspaikkaan.
Victron 150/70 mppt säädin tai Tristar MPPT 60A.
4x250ah agm-akku tai 4x300ah akku. Paneelit ja akusto luonnollisesti 24volttisia.
Victron multi plus 24/3000/70-50 invertterilaturi.
Invertterilaturi yhdistetään suoraan noin 5kw dieselgeneraattoriin, jolla on hoidettu nyt rakennustyöt.
Oli pakko ottaa riittävän tehokas generaattori, koska esim. naulauskoneen kompura ei millään salkkuaggrella lähde edes käyntiin. Polttoöljy on vielä vähän halvempaa kuin diesel.

Käyttö ajoittuu keväästä syksyyn, satunnaisesti ehkä talvella. Myöhäisellä syksyllä luultavasti joutuu ajoittain käyttämään aggregaattia kun latausta ei tule paljoakaan.
Sähköliesi saattaisi ehkä toimia kesäaikana ilman generaattoria, vai onko liikaa järjestelmälle?.
Ollaan varauduttu myös ehkä joskus tulevaan oikeaan sähköön laittamalla mökkiin lattialämmitys valmiiksi. Satunnainen käyttö toimii toki generaattorin kanssa.

Onko jollain kokemusta tämän tyyppisestä järjestelmästä, tai onko tämä foorumilaisten mielestä tarpeeksi riittävä tai toimiva kokonaisuus?.
Saa mielellään ehdottaa myös omia ideoita mitä kannattaisi valita järjestelmään.
 

denzil dexter

Well-known member
Sähköliesi kuulostaa vähän pahalta - tietysti riippuu, paljonko sitä käytät ja onko kyseessä pelkkä keittolevy vai voimavirtauuni/hella. Miten olisi kaasuliesi/uuni ja aggregaatissa kaasumoottori? Nestekaasu on kilohinnaltaan bensaa/löpöä halvempaa, joskin pullojen siirtely on hiukan ikävämpää kuin kanisterien.
 

multiplus14

New member
denzil dexter sanoi:
Sähköliesi kuulostaa vähän pahalta - tietysti riippuu, paljonko sitä käytät ja onko kyseessä pelkkä keittolevy vai voimavirtauuni/hella. Miten olisi kaasuliesi/uuni ja aggregaatissa kaasumoottori? Nestekaasu on kilohinnaltaan bensaa/löpöä halvempaa, joskin pullojen siirtely on hiukan ikävämpää kuin kanisterien.


Sähköliesi menee 1 vaiheiseksi, koska generaattori on ns. valovirtakone. Ihan normaali sähköliedenkin voi kytkeä 1 vaiheesen 3 vaiheen sijaan.
Päätettiin jo heti alkuvaiheessa ettei laiteta kaasuliettä, vaan ihan normaali sähköliesi.
Generaattorimme on sähkökäynnisteinen ja siihen saisi lisävarusteena kaukostartin, joten sen käyttö ei ole niin paha asia miltä tuntuu. Ja kiva kun ei noita kaasupulloja tarvitse kuskata. Toki polttoöljyä pitää kuskata ainakin joskus genulle, mutta aika pieni haitta.
Ainahan tuota generattoria ei tarvita, koska se olisi vain tuota sähköliettä varten lähinnä ja mökillä laitetaan ruokkaa myös kesäkeittiössäkin kesäaikana.
 

sam123

Active member
Sähköliesi kaasuliedeksi ja MPPT-säädin PWM-säätimeksi, koska paneelit antaa sopivasti oikeaa jännitettä 24 voltin akustoon.

Kymppikiloinen komposiittipullo on kyllä mukavampi käsitellä kuin haiseva löpökannu.
 

pökö

Member
Olipas liittymällä hintaa, huhhoijaa ;D.
Meillä on sähköttömällä mökillä kaasulla jääkaappi ja liesi, 3-4 pulloa menee keväästä syksyyn. Kyllä noita kantaa mielellään.
 

avensi

Well-known member
suosittelen väh 8x250w paneelita, jotta ei sähköstä pulaa !
olen testannu että minimi määrä tuo 8kpl
mielummin 16kpl,
riippuu missä päin suomea on paikka !

testattu pirkanmaalla
 

Jussi

Well-known member
Sähkölieden myös minä unohtaisin. Lisäksi kaikki sellainen, mikä ei ole pakko olla verkkojännitteellä, pienjänniteiseksi. Esim. valaistus. Jollei se sähköliittymä ole varmuudella tulossa lähiaikoina... Invertterin käyttö sellaisessa, missä se ei ole välttämätöntä, on sähkön tuhlausta. Lähes jokainen niistä vie jo lepotilassa kulutusta odotellessaan hyvän osan yleisvalaistukseen tarvittavasta tehosta.
Näin meillä vastaava asia tulee järjestetyksi, lisäksi päädyin vielä pitämään akuston 12 volttisena, vaikka siitä tulee teho/€ häviöitä sekä säätimessä, että invertterissä. Kaikki muu hilpe on vaan paljon helpompi ja halvempi löytää siihen sopivana.
 

petej

Member
Noilla Victronin inverttereillä on aika sama ottaako 12v, 24v tai 48v invertterin hinta ei juurikaan muutu.
Jos tarkoitus on pelkästään 230v laitteita käytellä voinee akkujännitteen nostaa sinne 48v niin saa virtoja laskettua.
Kahvinkeitintä käyttäessä se invertteri imuroi 12v akusta noin 120A ja 48v akusta 30A noin suurin piirtein.
Säätimessä tulee tuo latausvirta ongelmaksi pienemmällä akkujännitteellä tai vaatii useemman säätimen.

Jos liettä on tarkoitus käyttää invertterillä kannattanee pykälää isompi invertteri laitella.
Liedellä saa kuitenkin helposti lähes koko kapasiteetin käyttöön kun siellä joku muukin laite saattaa yhtäaikaa käyntiin pyrkiä. Järkevää voisi olla invertteriltä automaaginen generaattorin käynnistys jos ei aurinko ja akut meinaa riittää.
 

multiplus14

New member
Victronin laitteisiin on tarkoitus päätyä. Ne ovat laadukkaita ja tosiaan tuo 24 volttia ei ole mikään ongelma.
Nykyaikainen mppt lataussäädin muuntaa jännitteen akuille sopivaksi ja käsittääkseni myös jännitehäviöt pienenevät käytettäessä isompaa jännitettä.
Akuston pystyy rakentamaan myös 6v akuista sarjaankytkennällä.
Victronin multiplussan läpi pystyy ajamaan myös isompaa kuormaa aggren kassa, jos otat mallin missä esim. 50 amppeerin sisäänsyöttömalli. Victroniin saa myös aggren automaattikäynnistyksen haluttaessa. 3000VA mallihan pystyy siis ajamaan 2500w jatkuvaa tehoa, joten kyllä sillä jo perunat keittelee vaikka akuilla.
Kovin valtaisaan paneelimäärään ei kannata mennä, koska hellan takia aggrea pitää ainakin useimmiten käyttäää, lataa se samalla akustoakin. Victron pystyy siis käyttämään ylimääräisen energian akuston lataukseen, esim. jos aggre tuuppaa virtaa sisään 25ah (230v) teholla ja kulutus on vain 10ah, niin lopuilla 15 se lataa akustoa. Tai vastaavasti toisinpäin. Multiplussaan pystyy määrittelemään etukäteen minkä kokoinen aggre sinulla on käytettävissä.
 

sam123

Active member
Huono idea rakentaa järjestelmää perunoiden keittelyä varten. Sano emännälle (joka kammoaa kaasua) että kaikissa luksuskodeissakin keitetään ja paistetaan kaasulla :)

Et saa MPPT-säätimellä mitään merkittävää hyötyä, koska 250 wattisten paneeleiden Pmax on just sopiva 24V akustolle, eli siinä 30-31 volttia. Ulkomailla homma tehdään niin että paneelimalli valitaan tarkasti spekseiltän oikeaksi ja jatkuva kulutus (nämä siis omakotitaloja) aiheuttavan sen etteivät akut koskaan kiehu. Säätimen tehtävähän on loppupelissä joko estää ylilataus tai sovittaa paneeli+akku toisiinsa. Sinä et tarvitse kuin sen ylilatauksen eston.

 

avensi

Well-known member
oma kokemus ja käytössä 48v järjestelmässä on
vitron 48v sini invertteri 0-300w  tällä  toimii kaikki alle 500w laitteet (makita latauslaitteet)kännykät , tietokoneet,tv .

omassa sähkötaulussa ulostulo 12v ja valaistus 12v led

kiinalalaisen invertterin 48v kautta 2000w        230v kahvinkeitin,
joka haukkaa 18A keitettäessä
myös imuri ja muut laitteet tämän kautta

ja käytössä 8x250w paneelita katolla 48v
tuulimyllyn takia on järjestelmä 48v ja vähemmän teho häviöitä
paneelit ja tuulimylly joita hoitaa tristar pwm 60A 2kpl ettei akut pääse kiehumaan, dumppi vastusta 6ooow
tristar hinta-laatusuhde hyvä !(ostettu antennikaupasta)
http://www.antennikauppa.fi/index.php/tristar-60.html

 

kotte

Well-known member
multiplus14 sanoi:
Päätettiin jo heti alkuvaiheessa ettei laiteta kaasuliettä, vaan ihan normaali sähköliesi.
Generaattorimme on sähkökäynnisteinen ja siihen saisi lisävarusteena kaukostartin, joten sen käyttö ei ole niin paha asia miltä tuntuu. Ja kiva kun ei noita kaasupulloja tarvitse kuskata. Toki polttoöljyä pitää kuskata ainakin joskus genulle, mutta aika pieni haitta.
Jos avoliekkiin liittyy epäluuloja, niin venevarusteiden puolelta löytyy kaikenlaisia laatuvempaimia, mm. uunilla ja keraamisella keittotasolla varustettuja aurinkosähköllä toimivia kapistuksia, joiden käyttö on samanlaista kuin sähköliedenkin, esim. http://www.wallas-marin.fi/index.php?id=56, jollainen toimii moottoripolttoöljyllä.
 

denzil dexter

Well-known member
Ei noissa kaasuvehkeissä pitäisi mitään ongelmia olla, jos ei sitä ihan halvinta kiinankaupan laitetta ota. Nehän ovat standardikamaa monissa maissa (esim englanti, jossa taloihin tulee kaasujohdot).
 

Raksaaja

Member
Ohoh...enpä olisi arvannut kuinka edullisia kaasuliedet on.
http://www.e-kodinkoneet.fi/tuotteet/kodinkoneet/liedet/electrolux/ekg51153ow_kaasu-uunilla&sel=231&sel_v=4352

Mökillä sellainen Strömbergin tosi vanha kaasuliesiuunilla ja hyvin on asiansa ajanut. Uuni voisi olla vähän tehokkaampi....

Jos kuitenkin sähköliesi tulee, niin ehdottomasti induktiolevyillä. Vie paljon vähemmän sähköä.
 

Puuha

Well-known member
itse kääntyisin myös tuonne kaasulieden suuntaan. kaasu on huomattavasti edullisempaa kuin paneleilla tuotettu sähkö joka on varastoitu akkuun.

akustoa sen verran että sillä pärjää ilman latausta vähintään 5 vuorokautta.
 

multiplus14

New member
Sähkölieden kannalle on kallistuttu, koska keittiö on jo sitä silmälläpitäen rakennettu. Jos jotain pitää vielä muuttaa/lisätä, niin ehkä kaukokäynnistystä generaattorille voisi harkita.
Sähkölieden käyttöä puolustaa myös se, että samalla kun generaattori on käynnissä, saavat akutkin latausta. Tuo multiplus invertteri on sen verran fiksu, että se osaa käyttää ylimääräisen energian akkujen lataukseen, vaikka hellaa käyttäisit samaan aikaan. Tällöin ei tarvitse ajatella niin pitkää toiminta-aikaa pelkkien akkujen varassa, vaikkei auringonpaistetta olisikaan jokapäivä.
Tuo induktioliesi kyllä kiinnostaa, koska vähempi sähkökäyttö edesauttaa mahdollista käyttöä pelkillä akuilla keskikesällä, ehkä.
 

kotte

Well-known member
multiplus14 sanoi:
Tuo induktioliesi kyllä kiinnostaa, koska vähempi sähkökäyttö edesauttaa mahdollista käyttöä pelkillä akuilla keskikesällä, ehkä.
Sähkölieden käyttö akuilla ei tule käytännössä onnistumaan edes kesällä tai induktiolevyillä. Jos sähköhellaa käyttää, niin generaattorin on oltava aina päällä. Ei kannata hankkia sellaisia inverttereitä, että niillä pystyy sähköhellaa käyttämään (jo lisääntyneinä häviöinä menee sellaisia tehomääriä, että on hankittava neliökaupalla ylimääräisiä paneeleita). Ylimääräistä akkukapasiteettiakin tarvittaisiin (12V:n akkuina laskettuna) tuhansia ampeeritunteja pelkän sähköhellan takia, jos tuollaisen järjestelmän aikoo vakavissaan kasata.

Hankkisin kyllä itsekin automaattisytytyksellä varustetun kaasulieden tässä tapauksessa, kuten muut jo ehdottelivat (öljyäkin joutuu kantamaan generaattorille kolminkertaisesti painolla mitattuna siihen nähden mitä kaasua, minkä lisäksi kaikenlaista huoltoa riittää moottoreiden kanssa sähellettäessä, kun käyttöä tulee enemmän).
 

pökö

Member
Induktiotason sirinä ei muutenkaan kuulu rauhalliseen mökkielämään ;) En tule sellaista hankkimaan kotiinikaan ikinä, ääni häiritse.
 

savonhumu

Member
Mittee se pökö horajaa ;D
No joo ite oon huomannu että tuo sirinä on aika paljo kiinni pannuista, mitä levylle tarjoo... Paksumpi pohjaset ja vielä vääntymättömät ei siritä käytännössä yhtään. Autappa jos tyrkkäät siihen paljo elämää nähneen vanhanliiton hakmannin kattilan niin jopa tälläki konepajakuulolla alkaapi kyrsiä niin että volumee on laitettava pienemmälle jolloin sirinäki vaimenee :eek:
 
Ylös