Tuulivoimalan salamasuojaus

nepiter

New member
Te voimalan pystyttäneet, oletteko jollakin tapaa ottaneet huomioon ukkosen aikaansaamat tuhot?
Oletteko maadoittaneet voimalan itsessään ja taloon sähkön vievät kaapeleiden vaipat jollakin tavoin?

Itse kauhulla mietin, kuinka salami joskus kulkeutuu tuon voimalan kaapeleiden ja lämmityssäätimen kautta vesivaraajaan, ja siitä sitten halkoo talon.
Siksi jo ennen voimalan pystytystä pohdin, miten tuon kauhuskenaarion voisi estää.
 
A

antero

Mastohan on jo luonnostaan maadoitettu ja kiinni tukevasti maassa. Tähän on kuitenkin vielä käytetty lisämaadoitusta;
mastosta 16mm2 maadoituskuparikaapeli upotettuna ympäröivään maastoon. Tämä siksi, että kyllä harukset tai itseseisovassa
mastossa olevat perustukset johtavat, mutta kupari johtaa paremmin ja estää mahdollisen salamaniskun aiheuttamat vahingot
perustuksille tai haruksien kiinnityksille.

Lämmityskäytössä kannattaa lämmityssäädin ja vesivaraaja maadoittaa.

Oma vakuutusyhtiöni Tapiola, vakuuttaa ilman eri mainintaa tai vakuutusta, normaalilla kotivakuutuksella kiinteistöön
kuuluvat tuulivoimalat, aurinkopaneelit ja niiden kaikki laitteistot.

Kannattaa kysyä omasta vakuutusyhtiöstä, mitä kotivakuutus kattaa.

Luonnonvoimiahan tuulivoimassa käytetään hyväksi ja kuten tiedämme, voimaa löytyy  :)

Antero
 

Puuha

Active member
miten tapiola suhtautuu jos voimala särkyy ja hajoittaa ulkopuolisen tai omaa omaisuutta? ukkonenhan voi maadoituksesta huolimatta rikkoa myllyn joka voi taas aiheuttaa ympäristössä vahinkoa.
 

nepiter

New member
Itsekin mietin, että onhan se tolppa jo maassa, mutta tuurillani jotenkin se salama reittinsä löytää taloon sisään kuitenkin, jollen tee pommin kestävää rakennelmaa siitäkin.
Lähinnä juuri sitä mietin, että jos se salama iskee genuun, ja siitä kaapelia pitkin varaajaan, ja varaajasta tietysti löytää tiensä vesiputkiin / lattialämmityksiin.

Tuossa tuttu kertoi, kuinka salami oli iskenyt erään talon maalämmön peltopiiriin, ja löytänyt sitä kautta tiensä taloon.
Uudessa talossa olikin sitten täystuho. Lattialaatat räjähti irti lattioista ym..

 

Puuha

Active member
todennäköisyys on yhtä suuri kuin että salama löisi tv-antenniin. eli hyvin epätodennäköistä jolloin siitä ei kannata niin hirveän huolissaan olla. itse ainakin pidän että oman omaisuuden kanssa niinkin pärjää mutta jos samalla menee naapurin omaisuutta niin se se vastaa sitten harmittaa.
 

eros

New member
Paras liene pystytää myllyn lähistölle korkea metallimasto. Tällöin salama iskee mastoon ja mylly säästyy.

T:Eerin
 

avensi

Active member
kuinka maadotus jos kallioo pelkästään maston alla ?
kuinka lähelle saa/ voi rakentaa mökin että säästyis mahdolliselta salaman iskulta ?
tähän tarvitaan tietoa ?
 

Jytky

New member
maaperä vaihtelee, tuulivoimalan maston maadotukseen kannattaa kysyä neuvoa paikalliselta sähkölaitokselta siellä yleensä tiedetään riskipaikat ja mikä esim sähkölinjojen tolpille ja mastoille riittää.
 

Kide

New member
Pari linkkiä joita näin keskustelupalstoilla salamasuojausaiheesta, kun etsin tietoa miten mökin ja aurinkopaneelien salamasuojaus pitäisi tehdä, monistetaan nyt tännekin:

http://www.tukes.fi/Tiedostot/sahko_ja_hissit/faq/ukkossuojaus.pdf
http://www.kolumbus.fi/oh5iy/back/RA-aseman%20salamasuojaus.html

Etenkin tuo radioamatööriaseman suojaus voisi hyvin sopia näihin tuulimastoihin.
 

avensi

Active member
olen harkinnut maadotusta mastosta 16mm kuparilla ja 20metrin päähän kuparitanko ja
upotus suohon!
onko hyvä idea ?
ettei iske mökkiin ?
 

Puuha

Active member
kosteaan paikkaan pitäisi vetää. esim ojan pohjalle jossa mieluiten kosteaa tai vettä ympäri vuoden tai sitten pitkään kankeen joka porautuu pohjaveteen saakka.
 

Mikkolan

Member
Salamia vai metskua.


Noi tukesin sivut pitäis lailla kieltää. Ei mikään ihme että lattialaatat lentää taivaantuuliin kun oikein johdattamalla salamia imetään taloon ja talon sähköihin.

Tuolta maapiirin kautta tuskin on salama taloon tullut, juurikin päinvastoin, toki yksilysti lattian kannalta kumpaan suuntaan salamavirta on kulkenut. Maapiiri on ymmärtääkseni aika hyvin maadoittunut jos ei muuten niin kapasitiivisesti.

Nuo talon sähköt kyllä kannattaa pitää ihan erillään noista "ukkosen johdattimista", samoin nuo betoniraudoitukset. Talon perustusten raudotukset ovat melko hyvä salama imuri, joten kannattaa tehdä kauemmas helpompi reiiti salavirralle.

Mitä paremmin myllyn maadoitat sen todennäköisemmin salama siihen iskee, joten tuo Erinin ehdotus on paras. Salama menee maahan helpointa reittiä eli sinne missä virran tiheys pienenee, joten maadotus kannatta haarottaa mahdollisimman suurelle alalle jyrkkiä mutkia välttäen.

Umpikupari ei ole kovinkaan hyvä salamajohdin, itse käytän 20mm alumiiniputkea koska salamavirta tuppaa kulkemaan mieluumin johtimen pinnalla kuin sisällä.

Ja sitten, jos salama iskee kohdalle niin kaikki menee paskaksi suojauksista huolimatta. Salamalta suojaavaa faradayn häkkiä ei ole olemassa, paitsi sukellusvene pinnanalla, kuulemma.


 
Ylös