jaskiainen sanoi:Tässä se luvattu kuva nyt sitten on...
Kuvankaappauksella otettu, joten laatu on mitä on.
Mutta kyllä tuon idean siitä saa selville.
Tuo laite jaksaa ladata maksimillaan noin 15 ampeeria. Jos akusto on päässyt liian tyhjäksi on aikamoinen homma saada pilkittyä tuolla sinne sen verran virtaa, että kestää käynnissä.
Puuha sanoi:jaskiainen sanoi:Tässä se luvattu kuva nyt sitten on...
Kuvankaappauksella otettu, joten laatu on mitä on.
Mutta kyllä tuon idean siitä saa selville.
Tuo laite jaksaa ladata maksimillaan noin 15 ampeeria. Jos akusto on päässyt liian tyhjäksi on aikamoinen homma saada pilkittyä tuolla sinne sen verran virtaa, että kestää käynnissä.
kannattanee vähän säädintä puukottaa jotta akustolla jännite nousee sinne 14,6V ja silloin se nousee korkeammalle laturilla.
tuossa on ollut lainassa kesällä laturista värkätty generaattori jossa säädettäväksi puukotettu jännitteensäädin 80A laturissa. sillä saa vajaaseen akkustoon työnnettyä reilut 50A virtaa.
jaskiainen sanoi:Niin siis kyllähän tuo laturi pukkaisi sen 40 ampeeria, mutta yli 15 ampeeria vetää tuon leikkurin polvilleen eli se sammuu. Käytännössä tuo tarvitsisi lataukseen jonkun sarjavastuksen tuollaisia tilanteita varten.
Ei pidä unohtaa, että tyypillinen auton vaihtovirtalaturi on onnistuttu mitoittamaan niin ovelasti, että se antaa suunnilleen mitoitustehonsa kierroslukualueella 0,3 ... 1,0 nimellisnopeudestaan (menemättä tässä yksityiskohtiin, miten tuo on saavutettu). Tyypillinen pieni polttomoottori ei puolestaan pysty kierrosnopeudella 0,3 nimellisestä saamaan aikaan suurempaa vääntömomenttia kuin nimellistehollaan (jos saa edes sitä). Generaattorin vaatima voima kuitenkin kasvaa suhteellisella kierrosnopeudella 0,3 peräti 3.3-kertaiseksi ja käytännössä ylikin (koska roottorin magnetointipiirin häviöt kasvavat).Puuha sanoi:jaskiainen sanoi:Niin siis kyllähän tuo laturi pukkaisi sen 40 ampeeria, mutta yli 15 ampeeria vetää tuon leikkurin polvilleen eli se sammuu. Käytännössä tuo tarvitsisi lataukseen jonkun sarjavastuksen tuollaisia tilanteita varten.
herää epäilys että joko kone on kylmä, siellä ei ole vauhtipyörässä riittävästi massaa pitääkseen konetta käynnissä ja antaakseen momenttia, kone on jo ehtoolla tai sitten se että kone on vain mitoitettu liian pieneksi. 12V 80A laturi otattaa voimansiirron mukaan laskettuna kutakuinkin 60A virroilla 880W/laturin hyötysuhde 0,75/hihnavedon hyötysuhde 0,90*välitys 1:2=~2,6kW (~3,5hv) tehoa vaaditaan moottorilta.
tuollainen 15A virta tarvitsee moottorilta n. 0,4kW tehon.
Siis asiaan liittyy myös sellainen mitoituskysymys, että laturia ei pidä välityksellä mitoittaa pyörimään niin nopeasti, että moottorin vääntömomentti ylittyy. Jos moottoria ei "huudateta" ja laturia pyöritetään nopeasti, niin moottori tukahtuu melko varmasti, kun laturiin kytketään tyhjä akku (eli moottorin vääntömomentti ei juuri kasva sitä jarrutettaessa, kun taas laturin kuormamomentti kasvaa hyvin jyrkästi, mikä tukahduttaa moottorin varsin tehokkaasti). Laturia on siis pyöritettävä hitaammin tyypillisesti autossa ja parasta heikomman hyötysuhteen kierroslukualueella, jos mielii välttää tukahtumisen mitoituksella.Puuha sanoi:mitähän tuota nyt solkkaat?
paikallismoottoria (joita ovat myös nämä pukattavissa leikkureissa olevat moottorit) pitää koko ajan pyöritää n. 3000-3500rpm välimaastossa jossa saadaan moottorista suurin teho ja vääntö jolloin laturi pyörii 6000-7000rpm minuutissa taaten riitävän jäähdytyksen riippumatta siitä paljonko laturi tuottaa.
Ei tuo ole sen kummempaa kuin valita autolla mäkeä noustessa oikea vaihde päälle. Jos valitset liian ison (ja mäki on liian korkea liike-energian käyttämiseksi apuna nostamalla nopeutta ennen mäkeä), vauhti auttamatta tukahtuu ja jäätä mäkeen, vaikka kuinka painaisit kaasua, ellet vaihda pienemmälle. Pienellä vaihteella taas pääset jopa liikkeelle ylämäkeen ja moottorin vääntö riittää.Puuha sanoi:jos meinaat tuolla ajatuksella saada toimimaan pitää kaikki kuorma tappaa pois akulta latauksen ajaksi. moottori kyykkää jo pienestä kuormasta joka lataantuvaan akkuun tulee.
Tuo "ikiliikkuja"-yhteys on kyllä ihan oma keksintöni, enkä ainakaan minä ole mihinkään tehon- tai energiansäästöön viitannut. Totta kai sähkön teko vaatii syöttämään saman energiamäärän + häviöt päälle, jos järjestelmästä energiaa viedään pois sähkönä.Puuha sanoi:mutta joo bensakoneiden yksittäinen yhtäläinen piirre on sellainen että niissä on suurin vääntö kutakuinkin vakio sylinterin tilavuuten verraten. se on n. 100Nm/litra. ja koska kokoajan puhut väännöstä olet hakoteillä sillä silloin ei tarvittaisi polttoainetta ja olisit keksinyt ikiliikkujan. suurin teho tarkoittaa automaattisesti sitä että ollaan hyvin lähellä suurinta vääntöä.
Ja jollei sinulla ole riittävästi vääntöä, kone pysähtyy, eli tehoakaan ei välity.Puuha sanoi:et tee sillä väännöllä mitään jollei sinulla ole tehoa.
Et selvästikään ole sisäistänyt itse asiaa. Jos lataussäädintä "puukotetaan" rajoittamalla virtaa, roottori magnetoituu vähemmän, jolloin se aiheuttaa (tietyllä kierrosnopeudella pyöriessään) käämeihin vastaavasti pienemmän (vaihto-) jännitteen. Tuon seurauksena käämien virta asettuu pienemmäksi, koska pienempi sähkömotorinen voima ei kykene voittamaan yhtä suuria jännitehäviöitä akussa ja käämeissä. Tällä ei ole suoranaista tekemistä sen kanssa, mihin akun jännite lopulta asettuu, koska se puolestaan johtuu jännitesäätimen asetuspisteestä, eli käämivirta pienenee asetusarvon yläpuolella niin voimakkaasti, että elektromotorisen voiman huippuarvo (3-vaiheisen siltatasasuuntauksen huippuarvo) ei enää ylitä sillä hetkellä mitattua jännitearvoa.Puuha sanoi:puukottamalla lataussäädintä voidaan joko laskea tai nostaa latausjännitettä. virtaan se ei vaikuta mitenkään sillä sen määrää akku sekä sen takana oleva kuorma. silloin akkua ei vain saa ladattua täyteen jos sellainen tarvis on.
Polttoaineen kulutus riippuu melko suoraan kierrosluvun ja tuotetun vääntömomentin tulosta, mikä on myös fysikaalisessa mielessä sama kuin tuotettu teho. Koska totesimme tuottomomentin pysyvän melko vakiona tyypillisellä kierrosalueella, on siis polttoaineen kulutus silloin, kun kone joutuu tuottamaan sellaisen vääntömomentin, johon se juuri ja juuri pystyy myös suunnilleen verrannollinen kierrosnopeuteen. Kaasuläppä vaikuttaa tietyllä kierrosnopeudella lähinnä vääntömomenttiin, eli jos tasaisella nopeudella ja tasaisella momentilla kuormitetun moottorin kaasuläppää avataan, kone alkaa kiihtyä, koska tuotettu momentti on suurempi kuin kuormittava momentti. Nousu kuitenkin hidastuu ja loppuu kierrosluvun noustua riittävästi, koska kaasuläppä alkaa rajoittaa polttoaineseoksen kulkua (moottorihan pyrkii imemään seosta suhteessa kierrosnopeuteen). Vastaava tapahtuu päinvastaiseen suuntaan kaasuläppää suljettaessa. Pienmoottoreissa toki kaasuläppää ohjataan jäähdytysilmavirran voimakkuuden tai keskipakoissäätäjän ohjaamana ja tuo asetusarvo voi joko olla käyttäjän aseteltavissa tai sitten ei. Ilman tällaista säätöä laturin kierrosnopeus heiluisi voimakkaasti kuormituksen mukaan (ja juuri toiseen suuntaan kuin pitäisi). Pienmoottorista on aivan mahdotonta saada täyttä tehoa ulos huomattavasti pienemmällä kierrosnopeudella kuin suurimman tehon kierrosnopeus ja tuolloinkin suurin teho saadaan ulos vain, kun konetta kuormitetaan juuri sellaisella momentilla, johon se tuolla kierrosnopeudella pystyy. Polttomoottori eroaa monista sähkömoottoreista ja höyrykoneista tässä suhteessa, eli viimeksi mainituista on mahdollista saada myös huipputehoa vastaavaa pienemmällä kierrosnopeudella ulos enemmän tehoa kuin kulloisenkin kierrosnopeuden suhde maksimitehon kierrosnopeuteen. Ja kierrosnopeudella nolla ei mikään kone tuota tehoa olkoon vääntömomentti mikä hyvänsä.Puuha sanoi:sillä kuinka paljon paikalliskone kiertää ei ole merkitystä sillä rasitus määrää polttoaineen kulutuksen. käytännössä kulutus ei kasva kiertääkö kone 2500 vai 3600 jos rasitus on sama.