Talon auttava lisälämmitys auringolla?

Hirvas

New member
Voisiko talon auttava lisälämmittäminen olla näin yksinkertaista. Esitän asian nyt yhden putken muodossa, mutta siitähän voi rakentaa sitten minkälaisen patterin tahansa. Ajatukseni perustuu talon yläkerran sivukylmätiloista lähtevään putkeen, joka kulkee talon etelä seinää pitkin alas ja sieltä talon perustuksien tyhjään alatilaan. Lopputalven aurinkoisina kuukausina kierto alapohjaan on estetty ja se ottaa putken alapäästä ilmaa (siis, talon ulkopuolelta), joka mustassa putkessa lämpiämisen ja hormi-ilmiön vuoksi puskee ulkolämpötilaa lämpöisempää ilmaa yläkerran kylmiin "sivuposkiin" (harjakatto). Näin saataisiin näihin kylmiin tiloihin muutaman asteen lämpöhyöty ja samalla kuivattava vaikutus. Pienoinen mahdollinen lämmityskulun säästö siis.

Kesällä putki toimisi käänteisesti. Putken alailmanottoaukko suljetaan ja nyt astuu kuvioon aurinkokennolla toimiva puhallin, joka imee yläkerran kuumista kattotiloista esilämmitettyä ilmaa, joka mustassa putkessa lämpiää entisestään ja se pusketaan talon perustuksien ilmatilaan, jossa se hieman varastoituu maaperään ja perustuksiin, sekä kuivattaa alapohjan täydellisesti. Tämä lämpö sieltä syksyn mittaa pikkuhiljaa vapautuu rakenteita myöten ylöspäin ja antaa pienen lämpöedun lämmityskustannuksissa syksyllä. Tällöin ei tarvitsisi käyttää edes lattialämmitystä alakerran sauna ja pesutiloissa. Järjestelmä olisi naurettavan edullinen ja helppo rakentaa.

Järjestelmä antaisi yläkertaan lämpöhyötyä ehkäpä 3-4 kuukauden ajan ja kuuman kesäajan se varastoisi lämpöä perustuksiin. En ottanut tässä kantaa putken taustaeristykseen ja kotelointiin lasilla, vaan esitin sen yksinkertaisesti mustana putkena, joka jo sellaisenaan lämmittää ilmaa.

Mitäs tuumaatte ajatuksesta?

Tarvikkeet tälle yksinkertaistetulle mallille ovat seuraavat:

- Putken kulmakappale yläkerran seinän läpi.
- Siitä putki alas maantasolle.
- Kulmakappale autotalliin ja sieltä toinen kulmakappale alas alapohjaan.
- Aurinkopaneelilla toimiva puhallin alapäähän.
- Putken sulkuventtiilit sesonkivaihteluita varten.
- Putkikiinnikkeet seinään.
- Kotelointi, eristys ja lasi.

Talo on kolmikerroksinen ja pohjakerros maan alla.

Koska tämä ratkaisu on erittäin edullinen toteuttaa, niin jo muutamien asteiden hyödyt maksavat investoinnin takaisin aika helposti. Tarvikkeita voi saada käytettyinä, jopa haun vaivalla tai nurkista.
 

Turskis

New member
Ihan "DIY" aurinkokeräin kerää energiaa 10x enemmän kuin mikään ullakon sivulokero tai musta putki talon seinällä.  Ja sopivista osista ei sekään kalliiksi tule tehdä. 

Eli jos virittää haluat, niin laita etelä-seinälle itsetehty aurinkokeräin ja siitä alaspäin putki perustuksiin ja toinen putki sisälle suoraan, eikä mihinkään ullakolle.
Molempiin putkiin aurinkopaneelilla toimiva tuuletin ja katkaisija, mistä kytkeä ne päälle ja pois. 

Kesäaikaan sitten sammutat sisällepäin menevän puhalluksen (ja laitat vailla tulpan putkenpäähän). Silloin lämmmität pelkästään alapohjaa.
Mitään takaisinmaksuaikaa tälle ei voi laskea, mutta harrastukset maksaa aina.

 
Ylös