Sähköperämoottorin akun lataaminen

pascat

Member
Moi,
Millaista yksinkertaista systeemiä foorumin asiantuntijat suosittelevat soutuveneen sähkömoottorin akun lataamiseen? Jos paneli on järkevän kokoinen niin se voisi olla kiinteästi veneessä. Alustavasti kuitenkin pähkäilty systeemiä missä paneli olisi laiturilla ja akkua ladattaisiin vain laiturissa ollessa. Akku 12v 100ah.
 

vmakela

Member
Facebook ryhmissä oli juuri toteutuksia. Hae aurinko tuuli ja vesivoiman itserakentajat tms., Sekä aurinkoenergiaa, aurinko sähköä. Ongelmina esim. että lataussäätimet sekoilee jännitteasetuksen suhteen kun akku puuttuu. Vaihtoehtoja kytkin paneelin irroittamiseksi ensin, tai toinen rinnakkainen akku. Toteutuksia on siis vastaavia tehty.
 

pascat

Member
Nyt on noita tullut hiukan selailtua ja vene+moottoripakettikin on jo saatu koeajettua. Taitaa mennä tulevana talvena sellainen paketti askarteltavaksi missä veneen takapenkin ja takalaidan väliseen tilaan tulee lukittava akkukotelo. Sen kanteen tulee sitten yksi tai kaksi 50w aurinkopanelia. Näin saadaan kiinteä järjestelmä eikä tarvitse tehdä mitään johtojen kytkemistä lähdettäessä/palattaessa rantaan. Akuksi tulee todennäköisesti noin 100ah 12v. Tuommoisella paketilla suunnilleen olisi tarkoitus edetä. Latausteho on aika vaatimaton mutta veneellä ei ajeta peräkkäisinä päivinä pidempiä reissuja vaan ainoastaan verkoille ja takaisin joten akun varaus ei pääse kovin paljon laskemaan. Satunnaisesti sitten uistellaan tuon veneen kanssa jolloin akku purkautuu enemmän. Isompi paneli olisi tietty parempi ja mahdollistaisi pidemmän ajomatkankin mutta sen sovittaminen pieneen veneeseen on hieman haastavaa.
 

vmakela

Member
Tee jostain esim alu-profiilista ikään kuin targa-kaari joka nousee taakse moottorin päälle. Siihen laittaa helposti jopa 150-160W paneelin, jos vene ei ole ihan perus kiilaperäinen soutuvene. Tasaperäisessä jykevämmässä ns. kala veneessä tekisin itse tuollaisen. Paneeli olisi poissa tieltä, ei veisi istumapaikkoja, tai tavaroiden paikkoja. Kaksi siis vähän kuin L-kirjaimen tyylistä taivutettua profiilia, jotka nousee perästä esim metrin moottorin yläpuolelle, että ei istuessa lyö päätään. Toki nuo pikkupaneelitkin riittää. Tarpeeksi vain akkua ja perus Mppt säädin ja paneelit sarjaan.
 

pascat

Member
Nyt tuli sitten säädin tilattua ja 265w panelin haen todennäköisesti Puuilosta. Akkuna tulee olemaan 100ah perusakku. Moottorin teho on oletuksena max 500w mutta mittaa tuon vielä tulevana viikonloppuna. Saas nähdä miten tuo paketti tulee pelittämään. Paneli tulee Vmakelan ehdottomalla tavalla telineelle. Jos panelia tarvitaan lisää, niin niiden sijoittaminen tulee sitten olemaan hieman haastavampaa. Laiturissa ollessa uskoisin lataustehon riittävän ellei sitten ihan kovia sadekelejä tule. Toisaalta sateisella kelillä tulee myös veneiltyä vähemmän;) Aurinkoisella säällä tuo toimii sitten toivon mukaan myös "range extendinä".
Sähköperämoottori on kyllä omalla tavallaan kiehtova värkki ja sen kanssa on ollut kyllä mukava surrailla lähiympäristössä. Matka ei tietty taitu yhtä nopeasti kuin moottoriveneellä mutta meno on aivan hiljaista ilman mitään käryjä (meillä moottoriveneessa vanha 2t moottori). Ainoa haittapuoli on nyt ollut tosiaan tuo akun jatkuva roudaaminen edestakaisin kun sitä ei saa laiturissa ladattua. Sormet kyllä syhyää jo että saa nuo palikat kytkettyä paikoilleen kokeilua varten. Toivottavasti ei tarvitse palata lähtöruutuun leuka rinnassa;)
 
Ylös