Sähköllä lisätehoa kevään ja syksyn lämmitykseen

APuuVa

Member
Moro. Taitaisi olla aika hommailla sähköpaneeleja lämpöpaneelien kaveriksi. Nythän on tilanne tuo https://ilmaisenergia.info/foorumi/threads/keräimet-puun-kaveriksi.1082/.

Eli on varsinaisesti puulämmitys 40 kW alapalokattilalla, 3000L varaaja ja vajaa 10 m2 tasokeräimiä (enempää ei mahdu) ulkorakennuksessa (josta lämpökanaali 15m päärakennukseen). Kesäaikaan ei tartte tulia viritellä, mutta ei kyllä ole juuri kulutustakaan 😁. Sähköä kuluu vuodessa noin 5000 kWh, ja pohjakulutusta ei ole kuin pari pakastinta, jääkaappi, ilmanvaihdon puhaltimet ja pari kiertovesipumppua, varmaankin 200-300w.

Nyt kun aurinkosähkö alkaa oleen törkeän halpaa, ja tilillä katetta, tuli mieleen lisätä asuinrakennuksen katolle (etelään, noin 30 asteen kulmassa) muutama paneeli, max 5 kWp. Keväällä ja syksyllä sitä voisi ajaa 3k varaajan Lämpöparoonin vastukseen (9 kW), keskikesällä menisi "hukalle" myyntiin. Paitsi jos jossain vaiheessa olisi sähköpirssi. Tuo vastus on noin 2/3 korkeudella, mutta vesipaneelien kierto hämmentää turhan hyvin kerrostumat, joka nyt olisikin ehkä hyvä juttu.

Muutama kysymys:
1. Voiko tuosta Lämpöparoonista modata sellaisen, että ottaa vain auringosta tulevaa sähköä, ja jos joskus talvella pitää olla pitempään pois kotoa, niin sitten eleniaa?
2. onko jossain invertterissä suoraan myytävän sähkön minimointi käyttämällä varaajan vastusta (tai tulevaisuudessa sähköauton akkua), vai vaatiiko eri värkin (millaisen)?
3. Kannattaako enää ulkomailta tilata, vai joko kotomaasta saa sopivasti? Onko jotain merkkiä, mitä voisi suositella tai välttää. Onko Kiinan paneelit yhtä hyviä kuin europaneelit?

Takaisinmaksuaika saa mennä äärettömiin, tällä helpotettaisiin puusouvia ja pelastettaisiin maailma😉. Itse voisin ruuvata tiilikatolle paneelit, vetää sähköletkut ym. Tuttu sähkäri sitten hoitaisi loput.

Kommentteja otetaan mieluusti vastaan, ei kaikki seikat tuu välttämättä mieleen omassa päässä.
 
Ylös