Sähkö ja siirto

Savonius

Well-known member
Tuosta Savon Voimasta voisi vetää johtopäätöksiä. Kaapelit uusitaan noin 27vuoden välein. Asiakkaan kaapelityö maksaa noin 3400 euroa (230m kaapelia a 14700€/m). Asiakkaalta kerätään 27 vuodessa pelkkiä perusmaksuja noin 10000€. Keskimäärin.
 

Puuha

Active member
jolla sanoi:
^^
^
ilman muuta yhtiö perii kustannukset käyttäjiltä, yrittäjänä (kahdet y-tunnukset vieläkin) ymmärrän sen täysin ja ehkä juuri siksi kritisoinkin asiaa

en vain kummankaan yrityksen putteissa ole voinut kerätä yhteiskunnan suojaamana ylimääräistä katetta johonkin kolmanteen tarkoitukseen tai kerätä rahaa kassaan tulouttaakseni sen jonkin xx tarpeisiin yritystoiminnan siitä kärsimättä

tuon paremmin en osaa asiaa artikuloida

aivan selvää on myös jos kuuluu kermankuorinnan hyötyjiin, puolustaa toimintaa
Yrittäjänä osaisit varmaan kustannuslaskelman suorittamisen kun sinulle on tiedot annettu. Erehdyin. Siirrosta saatava korvaus ei edes riitä kattamaan yksistään verkon uudistamisesta johtuvia kustannuksia puhumattakaan sitten verkon normaalista toiminnasta aiheutuvia kustannuksia. Se on vain niin tuttua että tuijotetaan mitä viivan alle jää mutta ei tunneta vähäkään mistä se viivan alle jäävä summa muodostuu.


Savonius sanoi:
Tuosta Savon Voimasta voisi vetää johtopäätöksiä. Kaapelit uusitaan noin 27vuoden välein. Asiakkaan kaapelityö maksaa noin 3400 euroa (230m kaapelia a 14700€/m). Asiakkaalta kerätään 27 vuodessa pelkkiä perusmaksuja noin 10000€. Keskimäärin.
Tuo verkon parantamiseen menevä on vain kaikki ylimääräistä kulunkia normaali kulujen päälle. Siis 7 vuodessa käytetään n. 400 miljoonaa euroa ylimääräistä mikä on pääosin lainarahoitteista ja yrityslainoissa korot ovat huomattavasti suuremmat kuin tavan tolliskoilla.

Jos on tollattee 10 000kWh vuodessa kuluttava talo, se maksaa siirrosta Savon Voimalla n. 550 euroa sisältäen verot ja verot (alvit+sähkövero) poistettuna jäljelle jää n. 140 euroa mistä laskut niin verkohoito, laajennus kuin myös säävarmaksi rakentaminen pitäisi maksaa. Alvejahan toki saa palautuksena mitkä kumuloivat tilannetta mutta tuolla 140 eurolla per vuosi maksetaan liittymäkohtaista 3400 euron pätkää 24 vuotta kun korkoa ei huomioida, mikäli se käytetään kokonaan lyhennykseen. Voittomarginaalit ovat aika pienet ellei jopa olemattomat näin äkkiseltään vaikka jotkut maalaavat miljoonien voittoja mitä tuosta siirtobisneksestä saa. 


Jos myös luit viestini niin  seitsämässä vuodessa parannetaan tuosta ~27 000km sähköverkosta vain ~7000 km pätkä ja sen kilometrin hinta on ~60 000 euroa. Tuo ~60 000 euroa on se hintalappu mitä verkon parantaminen oikeasti maksaa kilometriä kohden kaikkineen muuntajineen ja kaivuineen. Toki voidaan olettaa että koko verkko on uusittu 27 vuodessa tuon perusteella mutta koko verkkoahan ei edes tarvitse uusia vaan osa siitä, sillä tiolla n. 7000km pätkällä saatetaan 120 000 asiakkaasta 80 000 asiakasta säävarman verkon piiriin.
 

Puuha

Active member
jolla sanoi:
osaan kyllä laskea, mutta laskutaitosi alkaa kylläkin hieman epäilyttämään
No paljonko jää vuodessa 10 000kWh kuluttavasta asiakkaasta käteen jos kk-maksu on 15,63 alv 24% euroa ja energiansiirto on 6,49cent/kWh alv 24%, energiavero 2,79372 mistä myös maksetaan alv. Nämä hinnat on https://www.savonvoima.fi/globalassets/dokumentit/hinnat-ja-ehdot/svv/sahkonsiirtohinnat_01012018.pdf tuolta napattu. Ja olet oikeassa arvioin väärin nuo siirtohinnaston.

Kuukausimaksut 187,56 euroa
Energiansiirto 649 euroa sähkövero 2,7932 cent/kWh+alv 24%
Yhteensä 836,56 alv 24%

Alv 0% 674.65 euroa - siirtovero 279,37 euroa

Jää siitä sen 395,28 euroa/vuosi eli ei vieläkään mikään kovin hirveän valtava summa lainasummaan nähden kun huomioidaan että vieläkin taustalla on ne aikaisemmat verkon kunnossapitokustannukset.
 

denzil dexter

Active member
Tuo ojan kaivaminenhan on rahakasta hommaa, 60 000 euroa / km. Pitäisköhän ostaa lapio? Vielä paremmalle tienestille pääsisi, kun ostaisi salaojan asennettuna. Se maksaa noin 3000 euroa / km. Asennuksen jälkeen vetäisi langan putkeen ja valmista on.
 

Puuha

Active member
0,4 ja 20 kV
maakaapelit (kaivu) Yksikkö Yksikköhinta euroa/km
Helppo km 10 120   
Normaali km 23 110   
Vaikea km 66 000   
Erittäin vaikea km 128 240   

Pelkkä kaivuutyöt ja siihen liittyvät kustannukset (kaivuu, täyttö, risteyksien asfaltoinnit jne.), siihen kaapelit päälle. Tuolta edelliselle sivulle laitetusta hinnastosta kopioituna.
 

jolla

Member
täällä heinä-elo
sähkö 7,23€
siirto 40,60€

mökillä
sähkö 4,11€
siirto 24,68€

elikkä ~10€ sähkönkulutuksella ~80€ laskut, mutta mutta....50 milj jäähalli tulossa keskelle kaupunkia
 

jolla

Member
"Työ- ja elinkeinoministe­riön mukaan siirtohintojen korotuspaine on keskimääräistä suurempi 24 jakeluverkonhaltijalla. Niitä on yhteensä 85. Siirron keskimääräiseksi korotukseksi on arvioitu 1,2 senttiä kilowatti­tunnilta, mutta osalla sähkönkäyttäjistä se saattaa nousta noin 4,5 sentin suuruiseksi."

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.318740
 

jolla

Member
ihmettelevät jo tekemisiään

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/eduskunnassa-ihmeteltiin-95-euron-sahkolaskua-92-euroa-veroja-ja-siirtomaksua-kasittamatonta/7175638#gs.qpurHA8

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nyt-puhuu-matti-joka-sai-95-euron-laskun-kulutettuaan-sahkoa-3-eurolla-monopolien-rahastukselle-pitaa-saada-kohtuullinen-katto/7175906#gs.0MU4bvE
 

denzil dexter

Active member
Nyt tarvittaisiin exit-strategy epäterveistä riippuvuussuhteista irrottautumiseen.

Olen mittaillut kulutuksia pidemmän aikaa ja tullut siihen tulokseen, että selviän erittäin hyvin mistään tinkimättä noin 5 kWh/vrk kulutuksella. Käytännössä sähköyhtiö laskuttaa 150 kWh kuukausikulutuksesta noin 50 euroa. Keskihinta on siis vähän yli 30 c/kWh, vaikka hinnasto sanoo sen olevan 4c. Vuosikustannus on noin 600 euroa.

Helmikuun lopun ja lokakuun lopun välisen ajan paneelit (5 kWp) tuottavat selvästi enemmän, yleensä vaikka olisi pilvistä. Tuon ylimääräisen sähkön voin käyttää padan keittämiseen tai lämmittää sillä vaikka nurmikkoa - molemmat ovat parempia vaihtoehtoja kuin sähkön lahjoittaminen yhtiölle. Talven neljä kuukautta pitäisi siis jyskyttää biokaasulla, nestekaasulla, polttoöljyllä tms.

Koska käyttö ajoittuu pakkaskauteen, voidaan koneen lämpö hyödyntää lämmityksessä suurelta osin. Silloin sähköntuotannon kustannukseksi muodostuu kaikkineen noin 20-30 c/kWh.

Kun myös sähkön varastointi maksaa, olisi sähkö neljän kuukauden ajan hiukan kalliimpaa kuin yhtiöltä ostettu, mutta kahdeksan kuukauden ajan se olisi miltei ilmaista.

Näillä reunaehdoilla voisin vuodessa säästää sähkölaskuissa noin 300-400 euroa. Jotta se kannattaisi, pitäisi systeemi saada kasaan alle 6000-8000 eurolla.

Eli vähintään 3 kWh akusto, polttoöljy- tai kaasukäyttöinen generaattori ja muutaman kilowatin invertteri. Joko onnistuisi ensi keväänä?
 

don

Member
Moro

Varmaan suurin osa suomalaisista tulee edellisen ajattelijan sähkönkulutuksen määrällä toimeen.Ihmeen vähän tai ainakaan minä en tiedä ketään joka tuottaisi itse kaiken kuluttamansa sähkön mikä ed. kirj. kertoman mukaan ei olisi kovinkaan vaikea homma.Muutaman savun porukka kun tekisi yhteisen voimalan heidän katolla olevien paneeleidensa lisäksi kustannus yhteisestä voimalasta putoisi luultavasti vielä lisää.Homma helpottuisi huomattavasti kun sähkön varastointi olisi halvempaa,mitenkä on kun sähköautojen akkupaketteja aletaan vaihtamaan niin voisiko niistä rakennella itselleen sähkövaraston edullisemmin kuin ostaa sellainen valmiina,mahtaako purkaamoissa olla sellaisia jo puretuista sähköautoista ja minkäkokoinen sähköpankin pitäisi olla yhtä savua kohti.

No mutta kyllähän perus-ja siirtomaksut muutaman vuoden kuluttua putoavat kun siirtoyhtiöt saavat piuhansa maanalle suojaan.

Paljonko muuten siirtomaksuista yhtiöille vuodessa kertyy rahaa ja valtiolle veroja,laskekaapa joku.
 

denzil dexter

Active member
Nehän menivät laskelmat uusiksi, ennen kuin oli muste ehtinyt kuivua. Sähkön siirtohintoihin on tulossa 10-40% korotus lähivuosina:

https://www.iltalehti.fi/talous/a/4aa2d9cd-b706-484b-b993-5d2ef0afa3cd

Tuo on tietenkin pelkästään positiivinen uutinen, koska se parantaa verkosta irtautumisen kannattavuutta.
 
Jos joku naittaisi IVLPun, verkkoinvertterin (aurinkosähkölle), aggregaatin ja sopivan kokoisen akkupaketin toimivalla ohjauslogiikalla varustettuna, niin voisi hyvinkin alkaa olla kysyntää - varsinkin jos yritys olisi sen verran iso, että voisi kuvitella kykenevän vastaamaan huolloista. Laite saisi olla tyylikkäästi muotoiltu ja ulos asennettava. Aggregaatin jäähdytyksessä syntyvä lämpö hyödynnettäisiin joko suoraan tai pumpun läpi veden lämmittämiseen. Siitä vain sitten lämpökanaali ja sähköjohto sisälle ja ei kun taloa lämmittämään ja sähköä kuluttamaan.
 

denzil dexter

Active member
Minulla oli yhdessä aikaisemmassa talossa aggregaatti, josta meni teräksinen, joustava pakokaasuletku pihalle paloeristetyn aukon kautta. Samassa tilassa oli toki myös palo- ja häkävaroitin, ja tila oli paloeristetty.

Letku ei käytössä kuumentunut edes niin paljoa, ettei siihen olisi voinut kädellä koskea. Hukkalämpö jäi siis aika hyvin hyödyksi sisätiloihin. Laite oli ainoastaan jatkuvien sähkökatkojen vuoksi, ei siis varsinaiseen sähköntuotantoon.

Jos nyt laittaisin, niin ottaisin vesijäähdytetyn mallin, josta kierukka pataan. Muu lämpö lämmittäisi sitten pannuhuonetta. Lämpimillä keleillä laitetta ei muutenkaan tarvitse.
 
Ylös