Puukiuas ja veden lämmitys

Puuha

Active member
Nyt tarvitsisi alkaa katsomaan hyvin toimivaa kiuasta missä on veden lämmitys mahdollisuus.

Jostain syystä nykyään on olemassa vain kiukaita missä vesitila ei ole kosketuksissa tulipintojen kanssa. Näin ollen veden lämmitysteho on auttamatta heikkoa. Tässä käynyt kiertämässä jo myytävät vaihtoehdot lävitse ja jokaisessa on tämä pieni valmistusvirhe. Ilmeisesti tämä valmistusvirhe on tahallinen ettei vesitilaa tarvitsisi täyttää välttämättä eikä näin palaisi puhki tyhjänä olleessaan kun ei ole tulipintojen kanssa tekemisissä.

Harvialla on ilmeisesti jokin boileri malli olemassa mistä on kierukka jossain päin kiukaan rakenteita ja kyljessä lähdöt erilliselle varaajalle tai vesisäiliölle. Toimiiko ja millainen rakenne mahtaa olla?

Onko muita vaihtoehtoja missä vesitila olisi suorassa yhteydessä tulipintoihin?

Erillinen pata ei ole ratkaisu tässä tilanteessa.
 

denzil dexter

Active member
Kiuaslämmittimissä meinaa aina käydä niin, että vesi kiehuu ennen kuin sauna on lämmin. Sen vuoksi niiden lämmitystehokin veden puolella pyritään saamaan heikohkoksi, esim laittamalla ne irti tulipesästä tai vasta savutorveen kauemmaksi.

Meinaatko ottaa lämpöä kierrolla pois kiukaasta vai miksi vedenlämmityksen tehoja tarvitaan enemmän?

Siinä tapauksessa melkein menee tee-se-itse hommiksi. Tai pitää ostaa kalliinpuoleinen Ukko-uuni vesikierrolla. Melkein laittaisin vain teräsputket tylysti tulipesään ja vesitankki jonnekin ylemmäksi, jos tavallista enemmän pitäisi vettä lämmittää. Tai rakentaisin yhdistetyn pata/kiuasvirityksen niin, että pellillä voi säätää kummalle puolelle lämpöä tungetaan.
 

Puuha

Active member
Kiehuminen on sinällään aika harmiton. En näe sitä ongelmaksi sillä näin voi valmiiksi sekoittaa astiaan pesulämmintä vettä ja lisätä kylmää kuuman veden tilalle.

Ukko-uunikaan ei ole sen parempi ratkaisu kuin tuo patakaan. Syynä on vain tilan puute joka myös rajaa hormiin asennettavan vesiastian pois. Pitäisi olla joko kompakti paketti 20-30l vesisäiliöllä tai vastaavasti sitten joku http://www2.harvia.fi/content/fi/40/150/Harvia%2020%20Boiler.html tyyppinen ratkaisu jolloin varaajan voi sijoittaa vaikka lauteiden alle. Kuitenkin ennemin hakisin kompaktia pakettia kiukaasta missä olisi veden lämmitys yhdes koos.

Tässä vain tuota Harvian boiler kiuasta miettinyt millainen siinä mahtaa olla tuo rakenne.
 

Puuha

Active member
Niin kyse on pesuvedestä ja sen lämmityksestä.

Nyky kiukaat lämpenevät reiluun puoleen tuntiin saunonta valmiiksi mutta vesi on kovin haaleaa ellei jopa kylmää. Menee monesti helposti parikin tuntia ennen kuin vesi on sen verran lämpimää (ei siis kiehuvaa) että voisi alkaa lantraamaan ja jatkamaan edes vähän kylmällä vedellä useamman hengen tarpeisiin pesuvesiä.

Aikaisemmin nämä kiukaaseen intekroidut vesipadat lämmittivät veden kiehuvaksi tuntiin. Lämmintä vettä oli saatavilla kylliksi toisin kuin nykyään.
 

rotzi

Active member
Kylkiastia + piippulämmitin ratkaisi ainakin yhden keissin ongelman kun kylkiastia (irti tulipesästä) ei riittänyt, piippulämmitin tuottaa nopeasti ja kylkilämmitin pitää yllä+lisää vähän lämpötilaa.
Eli voi vaikka laskea vettä piippupönästä kylkipönään ja kylmää sitten taas piippupönään kun määrää haluaa maksimoida, tai jopa kierrättää kylkipönästä piippupönään...eihän tuo ole ongelma 'mökkielämässä'  :D
 
Ymmärrettävää ettei tulipesää ja palotapahtumaa jäähdytetä jolloin kiukaassa onnistuu paremmin kaasutettujen kaasujen poltto missä tarvitaan korkeaa lämpötilaa ja jäähdytys tapahtuu vasta poltetuille kaasuille - joissa nykykiukaista karkaakin luvattoman paljon energiaa hormiin.

Toki jos kuikaan savusola on lyhyt ja kiinni muuratussa hormissa (esim takalähtö) niin ei siihen paljon konvektoria rakennneta. Sitten siihen käynee joku tommonen

http://www.narvi.fi/fi/tuotteet/saunatuotteet/puulammitteiset-kiukaat.html?prodid=98
 

Aurinkoinen

New member
Mikset vain perinteisesti nosta vedellä täytettyä sinkkiämpäriä kiukaan päälle? Jos tarvitsee enemmän vettä, niin sitten kaksi ämpäriä. Kuukausi sitten viimeksi lämmitin vettä ämpäreillä ja vesi tulee puolessa tunnissa lähes kiehuvaksi.
 

Puuha

Active member
Tuota Narvia kävin jo sillä silmällä katsomassa. Petyin nykyiseen rakenteeseen sillä yli 50mm ilmaväli kuumiin pintoihin ja kaiken kruunasi vielä eristävät pellit välissä. Aiemmin on ollut todella hyvä mutta uusi rakenteen desing ei oikein vakuuta.

Ämpärikonsti ei lasten kanssa onnistu. Muutenkin haetaan vähän kestävämpäää ratkaisua.
 

Jussi

Member
Toi on kovin tapauskohtainen ongelma. Meillä kans rouvalle pitäs olla kuumaa vettä heti ku saunan saa tulille, mulla riittää pari ämpäriä lauteilla. Nekin on jo liian kuumia, kun minä tarviin. Jos mulla on vesisäiliö kontaktissa, niin keittelen litroja saunan aikana sisäilmaan. Piti tehdä säätö säiliöön, jolla saa jonkunlaisen kompromissin lämpiämisnopeuden ja "keston" kanssa.
 

Puuha

Active member
Tapana on ollut ensin ennen kuin lauteille mennään vähän virutella enimmät kuonat pois iholta. Varsinkin lapsosten kohdalla sillä tuo erilaisten voiteiden suljuaminen ja niiden pois peseminen vedellä ennen lauteille menoa.

Mut sitä en todellakaan ymmärrä että miksi ihmeessä pitää huonontaa tuota veden lämmitystä näissä pata-kiuas kombinaatioissa näin paljon. Jos sitä lämmintä vettä ei tarvi niin mitä hittoa sitä hankkii sellattii kiuasta jossa on veden lämmitys samassa? Se veden muuttuminen höyryksi siinä saunottelun ohessa on ihan se ja sama enkä oikein ymmärrä niitä ketkä eivät pidä siitä veden höyrystymisestä siellä vesisäiliössä. Kysehän on kiukaasta ja paikka on sauna. Löylyveden kulutukselle se ei kuitenkaan pärjää. 15-30 litraa kiukaalle lentää vettä muuttuen lähes kokonaan vesihöyryksi per saunomiskertaa.

Toimivaa kombinaation kun nyt vain löytäisi. Eipä se tuo Narvi Kota enää ole sijoituksen arvoinen. 2013 lopettaneet Kota L:n valmistuksen mikä oli se toimiva kiuas ja nimi muuttui samalla Narvi Kota Luostoksi. Talvella ei enää saaressa ole päivitetyllä mallilla saanut lumesta sulatettua säiliössä pesu ja löylyvesiä. Päivitetty malli myös jäähtyy nopeasti kun vertaa vanhaan sanoi.
 

ErkkiXC

Valakkarintalakkari
Harvialla oli ennen kiukaan kylkeen suoraan tulipesää vasten asennettava (kuva) malli, joka kävi useampaankin Harvian perinteiseen kiukaaseen, sivulevystä vain piti jommalta kummalta puolen leikata reilu puolet pois. Jostain syystä lopettaneet sen valmistuksen, mutta noita käytettyjä näkyy aina silloin tällöin olevan mm Torilla myynnissä. Meillä on mökillä Harvian Pro 36:sen kylessä ikivanha sivusäiliö, ko säiliö oli siellä jo aikoinaan 70-luvulla, kun aloin silloisen tyttöystävän kanssa vakavammin seurustelemaan ja sama (molemmat) on vieläkin, pari kertaa on pitänyt saumaa hitasta, kun jäänyt loppusyksyllä vesiä säiliöön. Vesi kuumenee samassa ajassa, mitä saunakin lämpiää ja kesällä varsinkin, kun kuumaa vettäkään ei niin paljoa tarvii, alkaa kiehumaan mutta se ei haittaa yhtään. Alkujaanhan tuossa on ollut vipu alaosassa, josta on voinut siirtää säiliötä alareunastaan hiukan kauemmas tulipesän pinnasta, mutta tuosta siitä puuttuu osa enkä ole viitsinyt sitä korjata. Nyt tänne maapaikkaan olis tulossa jossain vaiheessa samanlainen 36-kiuas (on jo korjaushitsattuna) ja Torilta joskus ostamani toisen kuvan sivusäiliö, hapertumassa oleva Kota-pata saa lähteä.
 

Liitetiedostot

Puuha

Active member
Jos on se pyöreä pata missä valettu massalla sisus niin se on kohtuu helppo valaa uusiksi tulen kestävällä massalla. Älä ainakaan hukkaa sitä, niitä kun ei saa enää mistään.

Massa varaa lämpöä jolloin myös vesi pysyy pidempään lämpimänä. Massa myös lämmittää vettä vielä pitkään vaikka kylmää vettä lisää pataan.

Mulla on yksi käytössä, toinen entrattu odottamassa käyttöä ja kolmas odottamassa uusia massoja sekä inspiraatiota.
 
Standardi 15281 on vaikuttanut vuodesta 2013 myynnissä olleisiin puukiukaisiin. Kiukaiden hyötysuhteen pitää nyt olla vähintään 50 % ja häkäpäästön (hiilimonoksidi, CO) korkeintaan 1 %.

Liittynee tuohon. Siksi tulipesää ei jäähdytetä kun puhtaammalle palamiselle tarvitaan +900c lämpötila

tuosta kun luet sivut 9 ja 10 niin voit miettiä sitten miten toteutetaan kunnollinen palaminen ja tulipesän jäähdytys yht'aikaa

http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/39622/Lastumaki_Myllyla.pdf?sequence=1

Jos tahdot kiukaan mikä ei sitten 15281 ehtoja täytä niin tee/ teetätä sellainen. Rahallana ongelman ratkaisee. Tai kiukaan viereen pata.
 

denzil dexter

Active member
Nusnus, se on 15821.
En nyt pitäisi 50% hyötysuhdevaatimusta mitenkään erityisen hankalana. Pikemminkin se on hankalaa, kun pitää hävittää 50% lämmöstä savupiippuun jolloin tulipalon riski alkaa olla ilmeinen.
 
denzil dexter sanoi:
Nusnus, se on 15821.
En nyt pitäisi 50% hyötysuhdevaatimusta mitenkään erityisen hankalana. Pikemminkin se on hankalaa, kun pitää hävittää 50% lämmöstä savupiippuun jolloin tulipalon riski alkaa olla ilmeinen.
Suuri osa energiasta ei hukata sunkaan polttaen vaan siinä kun kaasutetut aineet karkaavat piippuun palamattomina kun riittävää lämpötilaa ja/tai toisioilmaa ei ole tarjolla. 

en tiedä onko muista kiukaista julkaistu testiraportteja mutta Harvia aikonaan mainosti Green Flame kiuastaan ja siitä on VTT:n testitulos edelleen löydettävissä, ei näköjään heidän nettisivuiltaan mutta hakusanalla VTT - C-3710-09

http://www.harviasauna.eu/files/pdf/10939/GreenFlame_FI.pdf

https://www.yumpu.com/fi/document/view/22180623/sertifikaatti-nro-vtt-c-3710-09-harvia

tuossa kiukaassa on toisioilma syötetty palotapahtuman ohi kaasujen polttoon ja saatu 62% hyötysuhde.
 

Puuha

Active member
Mulla ei oikeastaan kiinnosta pätkääkää mitä idioottisäännöksiä on olemassa. Kiuasvalmistajien on vain vastattava kehittämällä kiuasta eteenpäin niin että se myös toimii tarvittaessa veden lämmittäjänä jos on intekroitu pikku pata.

Minua vain kiinnostaa mitä markkinoilla on tällä hetkellä sellaisia kiuas kombinaatioita jotka lämmittävät vettä oikeasti kiukaan lämmityksen yhteydessä.

denzil dexter sanoi:
Nusnus, se on 15821.
En nyt pitäisi 50% hyötysuhdevaatimusta mitenkään erityisen hankalana. Pikemminkin se on hankalaa, kun pitää hävittää 50% lämmöstä savupiippuun jolloin tulipalon riski alkaa olla ilmeinen.
Joo, jollei virtausta hillitse savupellillä nousee hormiin reilun metrin pitkä liekkihäntä kiukaasta kun kaasut palavat.
 
Puuha sanoi:
Mulla ei oikeastaan kiinnosta pätkääkää mitä idioottisäännöksiä on olemassa. Kiuasvalmistajien on vain vastattava kehittämällä kiuasta eteenpäin niin että se myös toimii tarvittaessa veden lämmittäjänä jos on intekroitu pikku pata.
kyllä tuollaisen saat, piirrät millaisen haluat ja kyllä sen joku metallipaja tekee.
 

VesA

New member
Yhdellä tutulla lienee harvia 20 pro rs, jossa siis on vesipönttö. Kiuas on kuulemma tuskallisen hidas koska se lämmittää vedet ensin, kiviä ei meinaa saada kuumaksi..
 

jolla

Member
VesA sanoi:
Yhdellä tutulla lienee harvia 20 pro rs, jossa siis on vesipönttö. Kiuas on kuulemma tuskallisen hidas koska se lämmittää vedet ensin, kiviä ei meinaa saada kuumaksi..
minulla on myös harvia 20 pro ja piipusta jälkilämmöllä vesi, nihkeämpää on veden lämpeneminen kuin vanhalla narvilla
 

VesA

New member
jolla sanoi:
VesA sanoi:
Yhdellä tutulla lienee harvia 20 pro rs, jossa siis on vesipönttö. Kiuas on kuulemma tuskallisen hidas koska se lämmittää vedet ensin, kiviä ei meinaa saada kuumaksi..
minulla on myös harvia 20 pro ja piipusta jälkilämmöllä vesi, nihkeämpää on veden lämpeneminen kuin vanhalla narvilla
Jos se nyt on tuo, niin siellä oli kuulemma mysö jotkut ylimääräiset, palamista säätelevät pellit joiden poistaminen laittoi lisää tehoja.
 
Ylös