Puukaasuspekulaatioita

jiihuima

New member
Pyhät tulee ja aikaa tuijiottaa juutuupia:-D

Tuommoinen projekti pulpahti esille:



Tyypillä puukaasutin ja perässä moottori jolla tekee sähköä (liekkö tällä hetkellä verkossa vai irti, molemmat ainakin olleet käytössä). Koneen lämmöt ajetaan varaajaan. Näyttää todelliselta teeitse vehkeeltä. Jos oikein ymmärsin, tuottaa 7kw sähkövoimaa ja tuplat tuosta lämpöä.

Tuo käy pelleteillä, mutta siinä nyt oo mitään järkeä, jollekin palahakkeelle tarttis varmaan askarrella, että sais kaiken epämääräsen rankasilpun hyödynnettyä. Minkähänlaisille hyötysuhteille tuommosella vois päästä? Toki vaatisi optimoinnit sähkönkäytölle ja niinedespäin, mutta kai harrastuksena menis?

Pitäskö opiskella insinööriksi ensin, että osais automaation rakentaa:-D
 

denzil dexter

Well-known member
VTT tutkimus 442 "Kotimaisten polttoaineiden kaasutus, osa 5. Pienlämpöarvoisen kaasun käyttö paikallismoottoreissa" toteaa, että kokeissa saavutettiin maksimissaan noin 30% hyötysuhde.

Tokihan se todellinen hyötysuhde nousee lähemmäksi 100%, jos ja kun myös lämpö otetaan käyttöön.  Tuollaista systeemiä kun ei ole järkeä käyttää muulloin kuin talvella.

Pitää huomioida, että moottoria ei tietenkään ollut alunperin suunniteltu puukaasulle, vaan ne olivat mitä sattui tallista löytymään. Esimerkiksi traktorin tai jenkkiraudan koneita.
 

jolla

Member
käsittääkseni ilmamikroturbiini on parempi/uudempi kehityksen vaihe, siitä on olemassa myös 3kw omakotitalo versio, saamieni tietojen mukaan valmistajaa ei ole löytynyt
tietoa laitteesta saatavissa verrattain niukasti
70°c lämpötilalla antaa jo energiaa ja 150°c on huiput joten peruskattilalla palotilasta saisi sähkön
 

jiihuima

New member
Tuommoset arvot löyty: "The engine is producing a lot of heat. 7,2kW electric energy and 14,2kW of warm water. it needs for this 7kg of woodfuel."

Jotain päälle 70% talteen saaneet jossain vaiheessa. Yläpaloktattilan hyötysuhteella lämmöt talteen ja sähköt kaupanpäälle. Varmaan loput jää tuohon konehuoneeseen:-D

Mutta jos ite tekis automatiikan, niin tarttisko sitä muuta asumustakaan ku pannuhuoneen? Päivystäis siellä...

Tuon ja aurinkosähkön yhdistelmällä pärjäis vuoden ympäri aika vähillä ostoenergioilla.

Kaupallinen laitehan maksaa varmaan vähintään satkun, että sen puolesta turhaa miettiä, että tekeekö niitä Sipi-ukko tai joku muu, ei niitä tavalliset ihmiset osta kuitenkaa.
 

Pähkäilijä

Active member
jiihuima sanoi:
Tuommoset arvot löyty: "The engine is producing a lot of heat. 7,2kW electric energy and 14,2kW of warm water. it needs for this 7kg of woodfuel."

7.2+14.2/(7x4) x 100 = 76% hyötysuhde. Hankala tommonen teho okt kokoluokassa ku näillä keleillä tarviais genistä pyörittää noin 5 tuntia että torpan vuorokautisen lämpömäärän sais varaajaan talteen.

Täällä vuorokausikulutus kun on talvella luokkaa 10 kWh sähköä vois pikkune stirling moottori tuottaa tarpeellisen ja tost lämmöt talteen

https://www.youtube.com/watch?v=CUE0u06Daaw
 

denzil dexter

Well-known member
jolla sanoi:
käsittääkseni ilmamikroturbiini on parempi/uudempi kehityksen vaihe, siitä on olemassa myös 3kw omakotitalo versio, saamieni tietojen mukaan valmistajaa ei ole löytynyt
tietoa laitteesta saatavissa verrattain niukasti
70°c lämpötilalla antaa jo energiaa ja 150°c on huiput joten peruskattilalla palotilasta saisi sähkön

Rakensin joskus Tesla-turbiinin. Se on äärimmäisen yksinkertainen tavalliseen verrattuna ja käy myös vedellä, ts höyryn tiivistyminen ei tuhoa lapoja kuten normaalissa turbiinissa. Hyötysuhde on mitä on, mutta eipä sitä sähköä määräänsä enempää tarvitse jos ei sillä vettä lämmitä. Suunnitteluarvoja oli hankala löytää, mutta vanhoista kirjoista irtosi jotain suuruusluokkia.

Tuohon pitäisi vain löytää generaattori, joka kestäisi kovia kierroksia, tai sitten rakentaa vaihteisto väliin.
 

Mikkolan

Active member
Pelletti ja hake huonoja puukaasuttimeen. Pelletti mössööntyy eikä valu kunnolla eikä siitä muodostu kunnollista hiilustaa. Hakkeella samoja ongelmia. Paras muoto puulle on se 3 x 3 - 5 x 5 cm pilke. Kunnollinen hiillusta tarvitaan jotta tuotekaasussa olis mahdollisimman vähän tervoja.

Hyvän puukaasutin-moottori-yhdistemän hyötysuhde on yllättävän hyvä. Hyötysuhdetta huonontaa lämpöhäviöt. Etenkin se että kaasu jäähdytetään ennen moottoria.

Ei niissä ennenvanhaan mitään "automatiikoita" ollut. Itellä päänvaivaa aiheuttaa miten saada kompinaatio toimimaan osatehoilla, automaatiolle olis "sosiaalinentilaus" moneenkin kohtaan.
 

globetrotter

New member
Vanha ketju mutta täältä löydätte paljon tietoa puunkaasutuksesta ja laitteista: http://www.allpowerlabs.com/

Olen itse aikoinaan rakentanut puukaasutuslaitteen insinöörityönä. Tavoitteena oli ajaa sitä hakkeella ja ottaa lämmöt talteen omakotitalon lämmityksessä. Onnistuinkin tekemään puhdasta puukaasua hakkeesta mutta suurin haaste hakkeen kanssa oli sen tasaisessa syötössä. Hake kun pakkaantuu helposti, olisi pitänyt olla automatisoitu syöttöruuvi. Epätasaisessa käynnissä lämpötila vaihtelee paljon ja tuloksena on runsaan tervan tuotto puhtaan puukaasun sijaan. Sen jälkeen pitää purkaa kaiken ja pestä tervan pois. :(
Sama ongelma tulee helposti jos haluaa ajaa sitä osateholla. Laite pitäisi olla tarpeeksi pieni jotta sitä voidaan ajaa kauan aina kun sitä käynnistetään.
Toinen ongelma pitkäaikaisessa käytössä on itse moottori. Jos vuodessa tarvii 5000 kWh sähköenergiaa käy 5 kW:in laite 1000 tuntia vuodessa = monta huoltoa/öljynvaihtoa vuodessa.
 

denzil dexter

Well-known member
Höyrykoneelle kelpaisi suoraan puu. Ja huoltoväli 100 000 mailia (veturissa) joten kai paikallismoottorikin saa muutaman vuoden yhteen menoon puksutella ennen kuin tarvitsee pysäyttää.
 

topspeed

Member
Otin tuulivoimalani puitteissa yhteyttä Business Finlandiin ja siellä vastattiin että siellä on törmätty lasikattoon aiheissa Tuulivoima ja Puukaasuenergia !

180 miljoona oli ilmeisesti mennyt Winwindeihin ja Merventoon...ElCaminan hintaa en tiedä.
 
Ylös