Poistoilman (huipparin, ei LTO) ajastus kellolla. Kokemuksia?

SavonSähköSeppo

Active member
Tuli tuossa eräänä pakkaspäivänä töissä mieleen ihan tällänen perustavalaatuinen asia kuten: oon ite töissä, emäntä on töissä, lapset päiväkodissa. Kotona ei oo kun kissa makomassa uunin päällä.

Eli siellä ei oo kettää kotona ja huippari pyörii 1-asennolla. Eli imee lämmintä ilmaa sisältä ulos eikä lämmöntalteenottoa ole. Toisin sanoen harakat lämmittelee huipparin päässä.

Tästä lähti idea kokeilla kello-ohjata keskuksesta sitä pois päältä ja takaisin sen mukaan kun talossa oleskellaan sisällä.

Esim arkipäivät huippari on päältä pois klo 7-16

Viikonloput pyörii sit normaalisti 24h kellonympäri.

Kellosta tarpeen mukaan sit manuaalisti päälle jos normi aikataulut muuttuu (lomat, saikut ym..)

Noh...asiasta ei hirveesti netistä juttua löydy muuten kun että ilmanvaihtoa ei pitäisi koskaan laittaa pois päältä. Enimmäkseen tarkottaa koneellista ilmanvaihtoa (tulo, poisto,LTO).

Mut mikä järki sitä lämmintä ilmaa on viedä talosta sisältä pois jos siellä ei ketään ole?

Korvausilmaventtiilejä on joka huoneen räppänässä ja uunin päällä. Eli ei se kissa sinne yksinään kuole omaan hiilidioksidiinsa vaikkei huippari pyörisikään.

Talo on tehty 1985 mutta saneerattu melkein kokonaan. Ei silti ole mikään muovipussi.

Mitä haittoja tästä testistä voisi olla?

Muuta en keksi kun että huippari jäätyy jos paljon on kosteutta kertynyt sinne ja on kovat pakkaset?

Epäilen tuonkin toteutumista koska illasta käydään suihkussa/saunassa eli kosteudet on kyllä poistuneet aamun klo 7 mennessä.

Toteutus testiä varten oli hyvin halpa. N. 2x 50cm pätkä 2,5mm mmj:tä. Nekin työmaalta jääneitä pätkiä ilmatteeksi. 😄

Lämmityskulujen säästöjähän tässä haetaan vaikka puulla torppa lämpiääkin. 🔥
 

Mekaniker

Active member
On eri kokoja noissa huippareissa, tehot 35W<->250W välillä;-)

Vanhassa talossa on lähes aina pieni veto poiston kautta vaikka puhallin on sammutettu mutta todella kylmässä säässä saattaa mennä jäihin ja uudelleenkäynnistys ei onnistukkaan
Vilpe oli niitä joka meni jäihin eikä sulanut, muoviset ja tiiviys?
Vanhat pelti-ropelit oli sen verran väljät ja tehokkaalla moottorilla ettei ne ihan pienestä jäätyneet
 

SavonSähköSeppo

Active member
Kattoremontin yhteydessä (2018) vaihdoin juuri vanhan peltihuipparin (laakerit loppu) uuteen perus Vilpeen. 125mm putki ja ottotehohan tuolla uudella on melko pieni. Toki imutehokin on paljon pienempi kun sillä entisellä. Etenkin 1-nopeudella.

Sinänsä vähän ihmetyttää että asiasta ei energiansäästövinkeissä ym juuri koskaan puhuta. Pelotellaan aina vaan että sitä ei koskaan sais laittaa pois päältä. Miksi?
 

SavonSähköSeppo

Active member
Nii tosiaan itsellä on vintissä huipparin alapuolella putkessa perhosventtiili estämässä takaisinvedon kun leivinuunissa/takassa on tulet. Rakensin siihen itse V-mallisen kahvan jolla sen saa lukittua myös auki-asentoon.

Nythän optimi olisi että kun kello katkaisee virransyötön huipparille niin samalla perhospelti avautuisi määritetyksi ajaksi. Eli työpäivän aikana talossa olisi painovoimainen ilmanvaihto-> huippari pysyisi sulana.

Pientä rakentelua se vaatisi mutta ei mahdoton tehtävä ollenkaan.🤔
 
Ylös