Paneeli 80w + 200w tuulivoimala - ihmettelyä

alatama007

New member
Hommasin mökille uudet systeemit, honkkarista 80W aurinkopaneelin ja netistä kiinasta 200w pientuulimyllyn. Ohjausyksikkönä on malli "nettirauta" jossa on pieni näyttö. Akkuna viime kesänä hommattu Varta 235amh.
Tuulimylly pöyrii hienosti jo 2 m/s tuulella. Mukava peli.

En oikein ymmärrä seuraavaa juttua: esim tänään on pilvinen sää ja tuulee mukavasti.

Paleeli antaa seuraavat luvut: 
0.6 A
14.6V
7.3W

Tuulimylly:
13.4V, ei muita. Oli sitten kova tai pienempi tuuli, arvo on aina tuossa 13-13.5V välillä.

Akku näyttää 14.0 V.

Eli kysymys kuuluu minkäköhän takia tuulimylly ei näytä A ja W arvoja ollenkaan ? Nää on varmaan ihan perusjuttuja mutta en ole tällaisia juttuja aikaisemmin joutunut ihmettelemään.
Virta akussa kyllä tuntuu riittävän.
Kiitti kommenteista jo etukäteen.
 

Esäätäjä

New member
Jotta akkua voi ladata, täytyy latausjännitteen olla korkeampi kuin akun jännite. Ja koska latausta ei tapahdu, ei virtaakaan (A) kulje. Watithan tulee V * A = W, eli pitääkin olla nolla.

Tuulimyllysi jännitteensäädin on vähän alakantissa.
 

VPJ

Member
Akkusi on täynnä ja kulutusta ei paljoa ole.
Kytke sähkölaitteita niin paljon ettei aurinkopaneelin teho riitä ja katso tuleeko tuulimylly mukaan sähköntuotantoon, edellyttää tietenkin että tuulee riittävästi.

Akun lepojännite (täysi) noin 12,8v
 

Puuha

Active member
agm/geeliakun latausjännite on siten maksimissaan 14,5V ja normi nesteakun 14,9V maksimissaan.

akun jännite tulisi olla 12,5-12,7 24h jälkeen kun akku on ladattu täyteen ja akusta ei ole ajettu kuormaa. helppo konsti katsoa onko akku vielä kunnossa.

tapauksessasi olisi siis hyvä jos molemmat säätimet saataisiin akulle oikealle latausjännitteelle. tosin epäilen mahdollisuutta säätää jännitettä että molemmat olisivat samat.

 

alatama007

New member
Kiitti vastauksista.

Jos oikein ymmärsin, tuo tuulimylly pyörii nyt tyhjän panttina. Harmi. Mylly on samanlainen kun tässä linkissä. Otin siihen 5 lavan keskiön. http://www.tradekey.com/product_view/id/1882779.htm
Tuota lienee mahdoton saada säädettyä.

Ihmettelen kanssa kovasti ton palelin antamia tehoja. Pilvisellä kelillä 0.6A ja 14,6V ja 7,3W.
Tuleeko tollasilla arvoilla akkuun mitään latinkia?


Paleeli antaa max tehojä kun aurinko paistaa kunnolla n. 5.7A.

 

Puuha

Active member
kannattaa melkein hankkia kunnon säädin johon voi sitten molemmat kytkeä. esimerkiksi mornigstar stristar 45. hintaa sen 200-250 euroa. tähän saa sitten erillisen statistiikka näytön n. 100 euroa jonka voi asentaa toiseen paikkaan missä säädin on sekä myös käsittääseni statistiikkaa saa siirrettyä myös tietokoneelle.

hankalaa sanoa meneekö panelin säätimestä mitään akulle sillä säätimissä on eroja miten kertovat tuottoa. toiset kertovat panelilta tulevan tehon toiset mitä akulle menee sekä näitä jotka osaavat kertoa molemmat. todennäköisesti akkuun ei mene mitään sillä jos sen napajännite on 14V niin akku on hyvin täynnä. kertomalla säätimen mallin ja merkin asiaa voidaan lähteä purkamaan ja katsoa jos löytyisi tietoa.

ylläpitolataukseksi 14V on aivan liian suuri ja sillä pilaa akun. akun kiehuminen on myös mahdollista. ylläpitolatausjännitteen tulisi lyijyakulle olevan 13.1-13.4V (agm/geeli akuille ei ole nyt saatavilla dataa niiden ylläpitolatausjännitteestä käsillä). tässä oiva esimerkki kuinka säätimen hinnassa säästettäessä voi saada ison vahingon aikaiseksi ja monesti akun nopeasta pilaantumisesta syytetään akkua vaikkakin syy on muualla.
 

alatama007

New member
Jeps.
Täältä ostin ja oletuksilla on käytössä.
Tällainen keksintö:
http://www.ebay.com/itm/Hybrid-Wind-Solar-Charge-Controller-400W-Regulator-12V-wind-charge-controller-/120799479556?pt=UK_Gadgets&hash=item1c2035c704

Ja tässä Pirkan ,ainakin ulkoa päin sama 300w versio:
https://www.netrauta.fi/attachments/esitteita/tuulivoimalacom/wph300w_esite.pdf
 

Puuha

Active member
no ei tuo säädin nyt aivan huonoimmalta mahdolliselta ainakaan speksien pohjalta näytä.

tosin kysymyksiä heräsi siitä että voisiko olla mahdollista että jossain kohdassa olisi nyt jokin klikki? voisiko olla mahdollista että kyseisessä voimalassa on sisäänrakennettu säädin? se selittäisi sen ettei jännite nouse korkeammaksi kuin maksimissaan 13,5V. tuota tietoa sisäisestä säätimestä yritin metsästää mutta en löytänyt mistään ainakaan suoralta kädeltä tietoa tosin sen puolesta ei puhu kuvissa esiintyvät  kolme kaapelia jotka viittaavat kyllä ettei voimala sisältäisi sisäänrakennettua säädintä.

tietotaitoni alkaa olemaan aika vähissä ja epäilykset kyllä alkavat suuntautumaan siihen että voimala ei vain yksinkertaisesti tuota tarpeeksi jännitettä toimiakseen yhtaikaa aurinkopaneleiden kera. talvisin tilanne voi olla sitten eri ja voimala ainakin ylläpitää latausta akuissa.
 

VPJ

Member
Ei nyt ensimmäiseksi kannata uutta säädintä ostaa, kulutuksia päälle ja pois sekä testausta tuulisella, pilvisellä, aurinkoisella yms eri tilanteilla.

Erillisellä yleismittarilla todelliset jännitteen eri kohdista ja pihtiampperimittarilla todelliset ampperit ja sitten vertaa niitä säätimen näyttöön. Mainoksiin (säätimen tekniset tiedot) ei kannata luottaa, käytäntö kertoo totuuden.

Jos omat taidot ei riitä niin paikalle ei kannata kutsua vaihtosähköasentajaa vaan henkilö joka kykenee ymmärtämään laitteiston toiminnan ja miten eri olosuhteet saadaan testattua (koulutuksesta riippumatta). Suomeksi: vältä ns "ammattimiehiä" niiden lausuntoja joudun kyseenalaistamaan päivittäin.
 

Puuha

Active member
tuon jännitteen saat selville tosta voimalasta tasasuuntaamalla sen ensin jolloin pääsee mittaamaan tasavirtana.

kytkentäkuva löytyy vaikka http://windesol.fi/windesol/Tasasuuntaus

tuollaisesta saat sitten ulos sen mitä voimala jännitettä ja jos se on yli 13,5V niin silloin säätimessä on säädöt pielessä.
 

alatama007

New member
Tässä dokut säätimestä. Tosiaan tehtaan säädöillä mennään.

http://www.kc-kwan.com/supports/manual_solar_wind_and_hybrid_controller.doc
 

varikonniemi

New member
Vastaaan vain tuohon tuleekeohan kysymyksenn; sinne  tulee tasan se W määrä mitä rupeli tuottaa.

Me leikimme taajuuden kanssa niin pinissä pelikentisssä, että niitä ei tarvitse huomioida. kannattaa vain ottaa huomioon että latauksensäädin pystyy siihen mitä aurinkokoennot kykeknee, ja että tuulivoimalan vastaaava kykenee samaan. Tällöin saat kaiken täyteen.

Et voi yliladata akkujasi, korkeintaan kiehutat ne pilalle.
 
Ylös